Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat

3 nepřečtené
  • johnydvorak

    Větší aroganci a hloupost jsem ještě nečetl…

    Ladislav Jakl

    jakl.blog.iDNES.cz

    Svět mýma očima

    Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat

    Města stavějí stovky kilometrů drahých cyklostezek za peníze daňových poplatníků. I těch, co na kolo nikdy nesednou. A nejen to, mnohde pro cyklisty kradou část komunikace pro auta, takže propustnost důležitých ulic klesla na polovinu.

    Prý je ježdění na kole zdravé. Jistě. Pokud vám ale nezničí záda a nezabijete se při smyku na štěrku v prudkém klesání. A jestli je tak zdravé, musí jeden daňový poplatník připívat na zdraví druhého? A když jde někomu k duhu panák slivovice poránu, taky ho dostane zadarmo? Takže tenhle argument mě moc nedojme.

    Cykloaktivistům zbývá argument prý největšího kalibru. Kolo jako dopravní prostředek je prý ekologické. Nezatěžuje naše prostředí jako ta hlučící a výfukové plyny chrlící auta. Tak nějak tomu skoro všichni věříme. Přitom je to blbost nakvadrát.

    Za pouhý jeden litr nafty odveze auto pět lidí na dvacet kilometrů. Nějakých 35 korun to dělá. A když si pět lidí sedne na kolo a těch 20 kilometrů odšlape, to jako nestojí nic? V cíli si musejí dát oběd, protože spálili mraky energie. Za ten dohromady vypláznou aspoň čtyři stovky, a to nemluvím o nutném doplnění tekutin.

    A co ta ekologická zátěž? Jak vzniklo těch pět obědů, energeticky adekvátních ke stovce odšlapaných kilometrů? Co hektarů polí muselo být zoráno, oseto, ošetřováno, sklizeno? Co kombajnů a traktorů muselo po nich jezdit? Co prasátek a kraviček zařvalo při popravě, když předtím snědlo tuny krmiva? Co zeleniny muselo být pěstováno, hnojeno a přepravováno?

    Lidská energie je nedražší a nejantiekologičtějí ze všech myslitelných. Kdyby ti cyklisti jeli autem, co kravínů a vepřínů by se nemuselo stavět! Co krmiva by se nemuselo vyprodukovat! Co obilí nikdy nezasít a nesklízet! A z čeho že se to dělají ty jedovatě barevné energetické nápoje? Raději nevědět. Možná se na ně spotřebuje víc ropy než na výrobu nafty.

    Šetřete naši modrou planetu. Šetřete energii. Zahoďte (ekologicky) kola, seďte doma na zadku a nebudete muset tolik jíst. A když nutně budete potřebovat někam odjet, sedněte do auta. Je to největší vynález od objevu ohně, kola a piva.

    A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat.

    0 0
    • Martin  

      omg, neříkají ti blesku???????

      a navíc asi nejíš moc masa, že :)

      0 0
    • MirosPikos  

      Ježiš ty si vůl :-D Zase další, co nepochopil… :-D:-D:-D

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce