Co takhle dat si spenat? Aneb stravovani pred a na vyjizdce

70 nepřečtených
  • Hurikan_Tom

    Pratele, kamaradi, zajimalo by me jak resite jidlo. Mam problem s tim, ze strasne rychle dostavam na kole hlad. Ikdyz se dobre a zdrave najim pred vyjizdkou, tak cca po 30km vse stravim, dojde mi energie a nohy neslapou, z jizdy se stava utrpeni. Snazim se tomu predchazet jezenim musli tycinek, ale moc to nefunguje. Mate nejake reseni? Prece nebudu jezdit s rizkem v kapse! :o)

    0 0
    • Meesha  

      spenat sem mel vcera. Dneska sem si ty knedlicky s veprovym dal se zelim :-D

      No, na kole obcas nejakou ty tycku, hlavne pri delsich zavodech. Na kratsich zeru spis z nudy – teda kdyz zrovna muzu dejchat a polikat :-)

      0 0
      • Hurikan_Tom  

        Ja na akce nemuzu, pze by jsem vetsinu casu stravil u obcerstvovacky :o) A to neni zrovna jejich smyslem.

        0 0
        • Meesha  

          No, divil by ses. Treba znami co jezdej Krale jako celodenni rekreacni projizdku vyzdcky prijedou tesne pred vyprsenim casovyho limitu a basnej kde co meli! Ve 12 kuratko, pak nekde sekanou, k tomu pivko, na posledni ferneta atd. :-) Ja vzdcyky seberu polystyren, chvili ho zvejkam a pak zjistim, ze to stejne nema cenu a zahodim ho :-)

          0 0
          • Hurikan_Tom  

            A ja jsem si rikal, kdyz jsem jel za tebou na druzbe Praha – Pardubice, co to porad z tebe pada :o) Tehdy me zachranil obed U Paviana, mam to k nemu cca 30km z domu :o)

            0 0
        • RomanH  

          To by jsi se divil, jak jsem nadlabl na Sudetech a kolik casu jsem ztravil na obcerstvovackach – meli vyborny satecky:)

          Ja mam tu nevyhodu, ze mi absolutne nechutnaji jakekoliv tycky ci oplatky. Na kole je vubec nemuzu pozrit, takze nejcasteji to resim hospodou – pivo (kofola) + polivka (gulas) + pecivo. V Alpach jsem si jako tratovku bral male salamky (Krahuliky).

          0 0
    • Andrzej  

      no bodejt by ti nedosly sily, kdyz jis musli tycinky… si vem neco poradneho, s velkym obsahem energie. ja uz asi tri roky beru na hory bucek a pivo v plechovce(to kdyz jdu pesky, nebo na kole nejaka celodenni a spis pomala akce). jinak jim spoustu sladkeho a podle nekterych lidi i tezce stravitelneho jidla

      0 0
    • pepek  

      Chleba se sádlem, tlustě posolený a zapitý pivkem dělá divy. Tělíčko chce viditelně po něm skočit, takže to musí být dobré. Nad 50 km bez něho nejedu.

      0 0
    • orca  

      Já mám velmi dobrou zkušenost s 1/2L jogurtu zahuš?eného s vločkami . po tomhle je fše OK a dlouho a jen piju…a po 3hod jednu musli tyčku a jsem fit…

      0 0
      • Klára  

        Znám jednu, co po jogurtový snídaňce proseděla závod za stromečkana.

        0 0
        • orca  

          To je taky nápad dát si něco co neměla vyzkoušené… dobře jí tak :-(

          0 0
        • SELMIRA  

          :o) mě zas tuhle babička přinutila před závodem zkonzumovat hooodně vrchovatý talíř její výborný domácí zelňačky…zelí, cibule,smetana…jsem si řikala, že to bude fičák…

          0 0
    • chupas  

      na dlouhou cestu vozim vetsinou 2 pernik a obcas neco k tomu. jabka a pod. ale vetsinou je to naka tatranka. na celodenni vylet 3ks neceho tak akorat. a hoooodne piti. hodinu pred cestou vydatne jim. a po dojeti z vyletu, zeru jako kombajn. ja bych klidne s tim rizkem jezdil, kdyz te to zasyti a neudela ti to paseku v zaludku tak proc by ne.

      0 0
      • CZiko  

        no pozor… tatranky jsou proti pravidlům, protože jak je vidět z té reklamy, tak se pak snižujou všechny kopce:-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      se stavuju f hospode a doplnuju.....

      0 0
    • Honzas  

      Porad mam v batohu nejaky slisovany zrni, nejradsi corny s cokoladovou polevou, jako posledni zachranu. Jinak si na delsi vejlety delam nejakou oblozenou housku nebo rohlik (sejra, salam, sem tam i nejakou zeleninu). No a ted co je zima, tak radsi vymetam hospody. A co se akci tyce, obcerstvovacky jsou uzasna vec. obzvlaste kdyz tam maj pochotky typu kolacku, chleba se sadlem, … Stejne bych nevyhral a honit se kvuli 364. mistu?

      0 0
    • fousac  

      ruzny tycinky a jiny zrni nejak extra nemusim… takze na kratsi trasy po okoli to resi tatranky mebo sojovy rezy, na delsi akce bez vyhlidky na hotovku nekde v hospudce beru housky a nejaky maso (parky, salam), ovoce (jabka, banany) a klidne bych si vzal i rizek, kdyby byl..

      0 0
      • mastihuba  

        si jeden musí plánovat trasy tak aby s sebou nemusel nic tahat viď. :))

        0 0
        • fousac  

          to ma byt na me??

          ja sem zrovna z tech co si klidne do batohu pribali gril a pul prasete, jen aby cestou nebyl hlad.. ;o)

          0 0
          • mastihuba  

            no to víš že na tebe, mě překvapuje že takovej zkušenej hráč sebou popotahuje půl lednice když hospod je na každým rohu dost. :)))

            0 0
            •  

              Franto!!!!!!! Teď jsi se prozradil!!!! Ma?a,Špunt,Prcek.no vyber si… :o)

              0 0
            • fousac  

              jo takhle.. ;o) rozhodne se ale obcas dostavame do koncin, kde proste hospody nejsou.. to staci i trasa transbrd, to se jede 50km po lese a neni tam vubec nic i kdyz je to kousek za prahou.. dost lidi to uz podcednilo..

              0 0
    • Žofka1  

      Mě se vybavuje známá věta „Problém vidím v nedostatečně vybudované základní vytrvalosti“. Zásoby glykogenu bys měl mít aspoň na dvě či tři hodiny jízdy, 30km je prd. Nohy nešlapou na to, co zrovna trávíš, ale na zásoby ve svalových buňkách. Těch doporučovaných tak 50g sacharidů za hodinu má pouze oddálit vyčerpání glykogenových zásob. A taky nemáš vyjet hned po jídle, ale minimálně dvě hodiny po běžném lehčím jídle.

      Má rada tedy zní: Trpělivě jezdit delší trasy v mírnější intenzitě. Ne se hned zničit sprintem na 30km. Když by ti to nešlo, tak si vyraž na celodenní výlet s dámou, ona už ti rozumné tempo určí. Ale nežrat při tom. Ono se to časem poddá, neboj. :')

      0 0
      • orca  

        Tak tak , jezdit na „tuky“ podle tepu . A tak může jezdít skoro věčně… bez ohledu na to co jí a jak jí… Tuku na spalování máme na tisíce km…

        0 0
        • Žofka1  

          A Slovo Proroka www.kpo.cz/…ziologie.htm naučit nazpamě?. :')

          0 0
          • orca  

            kdo nečetl www.kpo. není cyklista… A kdo se tím neřídí už vůbec né…

            0 0
          • fousac  

            si zhruba dokazu predstavit, co tam pisou…

            ale pak si clovek vyjede na vylet, jede se 50km po lese mimo civilizaci a vysledek je takovej, ze mi normalni netrenovani rekreacni cykloturisti se konecne dostavame do tempa a trenovani chrti uz umiraj na podvyzivu a hladaky a jsou schopny vrazdit i za kus tatranky… a taky jim dojde voda, ale napit se z potoka, na to sou moc nóbl.. ;o)

            este ze vymysleli XC zavody.. at se nekde vzajemne honi po louce a nemotaj se nam pri jezdeni na kole.. :DDD

            BTW: to vite, ze nejvetsi problemy v doprave na silnicich a po meste sou stejne s chrtama?? oni tak nejak nevidi dal nez na svuj tepak.. ;o)

            (no co , sem si musel rejpnout.. )

            0 0
        • venca1  

          až na to, že na tuky začneš jezdit až po vyčerpání zásob glykogenu takže pokud jedeš podle tf na tuky od začátku tak na ně opravdu jedeš jen v uvozovkách

          0 0
          • Žofka1  

            Taky jsem na tenhle blud někde narazil. Tak to ovšem není. Po vyčerpání zásob glykogenu se normální člověk složí a nejede už nikam. Hrdina pak, získávaje potřebnou glukózu z bílkovin, pokračuje dále na stupnici únava → vyčerpání → přepětí → schvácení → smrt v důsledku metabolického rozvratu. Při získávání energie z tuků se vždy spotřebovává i glukóza. Vhodným tréninkem se poměr glukóza/tuky zvyšuje ve prospěch tuků a také organizmus sahá k použití dřív. Pak k významnému použití tuků může začít docházet již řekněme po dvaceti minutách a podíl tuků na získávaní energie může stoupnout až na 80%. Při té mírnější zátěži, samozřejmě. Amen. :')

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak pod to se klidně také podepíšu. Přesně tak to je včetně doplnění co napsal Orca. Bohužel tu část únava → vyčerpání → přepětí → schvácení → smrt teď momentálně předvádím na squashi, snad jen bez toho poslední kroku, zatím :o) v důsledku velmi nedostatečné základní vytrvalosti.

              0 0
          • orca  

            Tak to nemáš scela jistě pravdu. Právě to umění přepnou s počátečního spalování cukrů co nejrychleji na spalování tuků . Je totiž alfa a omega celé cyklistiky – teda vytrvalostní (od cca 1hod dál..) A kdo se to nenaučí tak právě vyčerpá ty cukry a tím skončil… Ale pokud včas přepne tak mu zbude dosti cukrů i na spurt na krev po 200km

            0 0
          • lubos  

            Na tuky (krome srdce) jezdis od momentu, kdy svaly prepnou na metabolismus tuku a to neni kdyz se vycerpa zasoba glykogenu. Ovsem faktem je, ze netrenonovany clovek , navic kdyz to prehani, k tomu cestu nenajde. Nicmene, pokud se vycerpa glykogen nasleduje konec, ne spalovani tuku :) Navic … cukr na spalovani tuku nutne potrebujes, bez toho to nejde. Tak jak to napsali dalsi tady. Ono je to cele o neco slozitejsi, nez pise treba dr. Vojtechovsky, ale to co pise je velice dobre podane, a pro nas bezne hobiky to staci.

            0 0
            • venca1  

              no jasně, nemyslel jsem vyčerpání 100% cukrů v těle, ale myslel jsem si že tuk se začne spalovat až po určitém poklesu hladiny cukru v krvi, přiznávám že jsem nevěděl že tréninkem se dá dosáhnout dřívějšího přepnutí. kámen

              0 0
      • skipXC  

        svatá pravda… :)

        0 0
        • skipXC  

          ještě dodávám, že když bude se chystáš na dlouhej závod, tak je nejdůležitější vydatná a dlouhá večeře. Ráno obvykle vločky atp. Na závod/vyjížďku si pak vem cukry – nějaký tyčky a dost pití.

          Ta základní vytrvalost je základ… dá se pak objet závod 70 km jen na to co máš po kapsách.

          0 0
          • orca  

            Jasně den dva pře těstoviny , a na pohodovku stačí klidně 2 musli :-) a 2L nápoje :-))

            0 0
            • rb  

              Rozhodně večeře musi byt,ja třeba před Drtičem si zasadně davam k večeři minimalně 6–8 piv.

              0 0
              • Žofka1  

                Nestačí! Navzdory udávané vysoké energetické hodnotě piva, která je dána pro sportovní pohyb nepoužitelným alkoholem, má pivo sacharidů docela málo. 6–8 piv je jen 90–120 g sacharidů. Musíš přidat. :')

                0 0
                • cabbage  

                  // 6–8 piv je jen 90–120 g sacharidů. Musíš přidat.// to je jak s tema vitaminama:), dalsi argument pro fousace.)

                  0 0
                • rb  

                  To je snad jasné,že pivo se nelije do prázdného žaludku,k tomu musí být aspoň flák mnasa :o)

                  0 0
          • fousac  

            ano… zakladni vytrvalost je dulezita.. vecer pred zavodem 12–15 piv, dorazit kapkou vinka a rano hura na zavody.. teda pokud ho najdes a zvladnes nasednout.. ;o)

            0 0
      • Smazaný účet  

        „Když by ti to nešlo, tak si vyraž na celodenní výlet s dámou, ona už ti rozumné tempo určí. Ale nežrat při tom. Ono se to časem poddá, neboj. :')“

        Prosim pekne, mohol by si upresnit pri com nemam zrat? Nech sa nestrapnim. :-))

        0 0
        • Žofka1  

          No, raději teda asi nic, jen pít se průběžně musí. Abych nerozvážnou radou způsobil nenapravitelnou ostudu, to si na triko nevezmu. Měl jsem na mysli hlavně to, aby původně plánovaný několikahodinový vytrvalostní pohyb v přiměřeném pravidelném tempu nebyl soustavně přerušován jinými aktivitami. Nebo dokonce předčasně ukončen nerozumným nasazením zbrklého tempa. Občasný oddech ublížit nemůže, nesmí se však zvrhnout v anabolické orgie. :')

          0 0
    • Daf  

      Dulezite je se najist v dostatecnym predstihu pred vyjizdkou. Na kole musis jist ne az budes mit hlad ale jeste pred tim. Ja mam problemy kdyz vyrazim na treba rano hned po snidani. Proste se rano nedokazu dostatecne najist tak si musim vzit aspon nejakou susenku. Po obede uz nepotrebuji brat sebou na trenink nic. Kdyz vyjedes na vyjizku nejed hned na plny kule. Kdyz si das zalezet na rozjeti vydrzis dyl :)

      0 0
    • SELMIRA  

      Musli nejim a carboslizy a jiný umělý výživy odmítám, takže: k snídani třebá těstoviny s pixlou ananasu, oříšky a medem a s sebou dětské výživy /to sklo se sice proveze, ale zas budeš narvanej! :o))/, k tomu piškoty nebo bebe dobrý ráno jako dezert na chroupání při jízdě sušený banány a ananas nebo takový ty medový placičky se sezamem či oříšky. a do flašky čajík s 4 lžícema medu Ale chleba se sádlem, na ten to taky jede! Ňam. :o)

      0 0
      • Daf  

        Nejlepsi je rohlik s marmeladou. Chleba taky ujde. Dulezita je ale ta marmoska :)

        0 0
        • SELMIRA  

          jo. nejlíp jezdí jahodová a pak meruňková. Domácí! :o)

          0 0
        • blue  

          ja radsi misto marmelady syr se sunkou :-)

          0 0
          • Žofka1  

            Ale marmeláda se v nouzi dá použít i na řetěz, když už skřípe moc.

            0 0
    • Martin  

      Jezdím na svíčkovou se šesti. Ideální ion?ák:-) Nicméně jsem teď zakoupil takový tablety od Enervitu, co je v nich cukr a taky hlavně minerály a jsou moooc dobrý. Chutnaj mi natolik, že je vozím místo Tatranek a jezdí se na ně taky dobře, doporučuju.

      0 0
      • teamgoofy  

        take je mam a jsem s nima naprosto spokojen.. Kdyz si jdu vyjet do hodinky staci pouze voda ci iontak na delsi si beru enervit nekdy i na to zapomenu:o))

        0 0
      • chupas  

        tablety se svickovou?

        0 0
        • Smazaný účet  

          To budou asi Amarouny..

          0 0
          • Martin  

            No – ze mě so spíš furt děla srandu, že bych potřeboval z kejmlu 3 hadičy – normální pití, pivo a cigaretovej dým:-) Zajímavá představa

            0 0
    • Krutohlav  

      Nosím v batohu ako základné jedlo buď slaninu + cesnak + chleba, alebo uvarenú klobásku + chleba. http://www.mtb-bike.sk/fotky.php?… Ako doplnky potom tie všeliaké tyčinky, ale to len tak zo srandy na oklamanie žalúdka, pretože jedlo = maso. Čo nieje z masa nieje jedlo ale iba doplnok k jedlu, to je logické. Z týchto doplnkov mám ešte rád hrozienka, alebo sušené slivky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.