• Mark1

    Dnes jsem se projížděl na kole s uvedeným rámem, a když si odmyslím že je to krapet těžší, vypadá to jako zajímavá hračka.

    Teda muselo by se trochu do toho kola šáhnout, asi začít tlumičem , který je nastaven tak na 140kg bikera, prostě ani já se 100kg jsem ho skoro nerozhýbal, ale cosi to pochytit dokázalo. Otázka je co snesou pouhé čepy na místě ložisek, vím že tady proběhla diskuze nad tímto rámem a pár userů, ale jsou již nějaké dlouhodobější zkušenosti ??? Na hraní s fullem to může být zajímavá investice, i když to dost smrdí marketem, prostě to beru jako hračku vede normálního HT rámu.

    0 0
    • Santus  

      Ja mam ten ram, kupoval jsem ho na zkousku, jestli me full oslovi a abych nevyhodil treba 50t co mi nesedne. Nelibi se mi tam ten uplne vrchni cep, kde se hridel otaci primo v hliniku ramu a hlavni cep kde bych mel strach, ze se to bude taky protacet hridel v bocnich dirach zadni vidlice, tim padem se hlinik okamzite vydre a oprava je horsi, nove vystruzit a prefutrovat. Mam strojni vybaveni, tak to budu cely predelavat, udelam novy vahadlo s kulickovyma loziskama a s menitelnym zdvihem cca 80,100,120mm, jinej pomer remen abych mohl zachovat puvodni pruzinu.
      Taky novej hlavni cep, protoze user LL s nim mel problemy(cekam az se ozve).
      Myslim ze po upravach to muze byt slusnej full, jako kazdej druhej, jen vaha je o 0.5kg vyssi, nepocitam do toho tlumic.

      0 0
      • Mark1  

        Takže když to řeknu jinak, prostě je to skutečně hračka a nemá smysl o tom uvažovat (beru usera, který v servisu končí u dotažení imbusů a u nastavení V-brake přemýšlí jak je možné, že nové patky tam nevlezou), prostě asi full v levných ČR podmínkách končí u bazaristů, druhé ruky nebo pro odvážné u SPYDER.

        Každopádně díky za nazor, mě se to zdálo zajímavé na hraní, prostě vedle HT mít ze zbytků postavený rádoby full, který občas protáhnu na projížďky z rodinou.

        0 0
        • Smazaný účet  

          me moje AC vyslo docela levne, ram bez tlumice 7tis, to si myslim neni zly, je novej, mam i papiry :-) toho leadra sem mel, ujel na nem 500km a sem vopravdu rad ze uz ho nemam ;-))) VYHODIL SEM HO !!! stydel bych se neco takovyho nekomu prodat…

          0 0
          • Mark1  

            No já to bral spíš pro zábavu, nemám ambice jít do full, respektive na hraní ano, ale ne za moc money. Prostě to bylo takové pobláznění, že i když nebyl na mě nastaven, ono asi taky není co (snad jedině někde u pružinářů sehnat jinou pružinu), zaujalo mě, že kolo může pobrat rázy, prostě poprvé na celopéru.

            0 0
            • Smazaný účet  

              vono to vyznelo trochu moc ostre, tak az sem to nemyslel, me se zpocatku libilo, postupne sem prisel na neduhy, treba geometrie mi prijde spatna, to kolo je vysoky a kratky, pri rychlejsi jizde to jancilo, no a pak ty cepy… tak spis tak ze prodat to nekomu i pod cenou, tak budu jen cekat kdy mi na hlavu sesle hromy a blesky :)))))))))))) nemel sem na to odvahu proste ;-) tak sem ho dal k popelnicim......

              0 0
          • MartulaK  

            Jaky AC jsi měl na mysli? schánim nějakej takovej rám jako je ten disident,tak mě to zajímá..pošli mi dyštak odkaz..díky

            0 0
      • Mark1  

        Váho o 0,5 kg, tj finále na kolika (rám) ???

        0 0
        • Santus  

          LF vazi 3.4 kg s tlumicem vel.18, predpokladam ze jiny ramy jsou lehce pod 3kg.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Můj LF velikosti 20" má 3500g přesně i s tlumičem. Původní tlumič sám má pak 510g. Když vezmeš že běžný duralový rám v této velikosti má cca 2000g tak na ty čepy a díly navíc připadá 900g. (Hlavní čep je opravdu kus železa). To je myslím odpovídající. Samozřejmě se stále bavíme o jednom z nejlevnějších a přitom použitelném běžně dostupném rámu.

          0 0
          • MartulaK  

            Mohl bys mi o tom Disident rámu napsat co nejvíc? nevim jestli si ho mam koupit…a vůbec,myslel jsem že to je 2008 novinka..tak jakto,že už ho jezdíte? díky

            0 0
            • Lišák  

              On ten Disident z r. 2005 byl úplně jiné kolo. Zpracováním dost šílené, hlavně vahadlo.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ten můj z roku 2005 má s tím novým společný jen název. Ten původní vyžadoval výměnu tlumiče, úpravu hlavního čepu a přepákování. Kromě mě to provedl i santus. I po úpravě tam byla nevýhoda nízko položeného hlavního čepu a tedy propružování způsobené tahem řetězu. Jinak po úpravě to bylo použitelné a stále ho mám jako záložní bike.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Ja na nem mam najeto asi 1000 km při hmotnosti jezdce cca 110 kg. Pořizoval jsem ho taky spíše z experimentálních důvodů, abych ověřil vyčtená moudra o fulech a kotoučovkách. Současný stav je takový, že hlavní čep má nové vložky z bronzového plechu a hlavně jsem dal nový tlumič RS SID Adjust 165mm dlouhý. K tomu bylo třeba upravit přepákování (vyvrtat další díru pro delší tlumič). Zvětšil jsem tak zdvih o cca 20mm a je to teď super. Někdy v noci dám fotku do komponent. Jinak uvažuji o dalších úpravách, hlavně o novém hlavním ložisku. Uvítám výměnu zkušeností s tímto rámem.

      0 0
      • Santus  

        Tu bronzovou vlozku jsi davel kde? kde se ti to vychodilo? v tech dvou hlinikovych dirach ve vidlici,nebo v te dire kde jsou plechovy pozdra, nebo se vydrela ta hridel? Hlavni cep uz mam namysleny, dat tam kluzny bronzovy loziska (mozna jehlickovy) jak do te hlavni diry f22 (lozisko 22*3mm) tak do tech dvou der ve vidlici f20(lozisko20*2mm)a pouzit hridel asi nerezovou f16mm.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Mě se to uvolnilo tak nějak celkově. Hlavní čep byl moc dlouhý, takže po utažení dovoloval axiální pohyb o cca 1 mm v těch otvorech ve vidlici. Když jsem to zkrátil, tak se to tam už nehýbe a ani neopotřebovává. Plechy jsem vložil pod ta stávající plechová pouzdra, kerá jsem prořízl tak, aby je bylo možno ztáhnout k hlavnímu čepu s minimální vůlí. Beru to jako provizorní řešení.

          0 0
          • Santus  

            To by znamenalo, ze se ti vychodila-vymackala-zvetsila dira v tom hlavnim tele, to by me ani ve snu nenapadlo ze to je mozny.Asi ti nezbude nic jinyho nez tu diru prestruzit(i diry od vidlice), protoze pokud to nebude prefutrovany na fest, tak se ti to bude vymackavat dal.
            Casem to nakreslim jak budu predelavat ten cep, tak ti to pak muzu poslat. Az budu delat ten cep , tak bych ho i udelal pro tebe, delat to 1 nebo 2 to je uz celkem jedno, ale mam strach ze by ti to tam uz nesedelo, ze jsi upravil miry:-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kdybys mohl ten cep nakreslit to by bylo fajn. Hlavne me zajima jak to bude drzet pohromade. Ja taky neco vymyslel, ale uvazoval jsem o 2 valivych loziscich v ramu. Na jedne strane vidlice napevno nalisovane nepohyblive ulozeni dute ocelove osy, na druhe strane totez pohyblive pro vymezeni vule. Dohromady to stahnout tenkym sroubem uvnitr osy. Pokusim se to doma nacrtnout a poslu ti to k posouzeni.

              0 0
            • Lišák  

              Pokud by jsi ten čep dělal, mohl by jsi ho udělat i pro mě?

              0 0
              • Santus  

                Klidne muzu, ale nebude to brzo, ted nemam moc cas.Budu pak muset koupit a upravit nejaky kluzny loziska atd.tak musime domluvit finance, to ale mejlem.

                0 0
                • Lišák  

                  Jasně, nepotřebuju to akutně, ale pokud je možnost mít něco do zásoby a pak to jenom přehodit, tak to není vůbec špatný.

                  0 0
        • MartulaK  

          Mohl bys mi o tom Disident rámu napsat co nejvíc? nevim jestli si ho mam koupit…a vůbec,myslel jsem že to je 2008 novinka..tak jakto,že už ho jezdíte? díky

          0 0
          • Santus  

            Normalka ne , testovaci jezdci…no ne Disident je starej a novej, ja mam ten starej, mrkni do profilu. Ten starej(muj) maji furt v jejich eshopu za 3657kc, ale bez uprav ho moc nedoporucuju. Asi ti de o ten novej, tak to ti neporadim. Jen jsem ho trochu prohlizel na veletrhu a zdal se mi slusne udelanej, mel kulickovy loziska. Pry ho budou prodavat i samostatne, cena neco prez 6tKc.

            0 0
      • Mark1  

        Zaujal mě ještě tvůj váhový profil, já si původně myslel že v této kategorii můžu na full zapomenout (sám mám 100kg), ale právě že tento rám je již z výroby nastaven, že se to skoro nehýbe (odhad tak na 140kg).

        Ty zásahy nemají vliv na funkčnost a námahu rámu ?? Beru že geometrii asi zachováváš, takže měníš nároky na rameno váhy.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Právě pro nás skutečné muže 100+ kg má full význam. Kromě zvýšeného pohodlí to taky podstatně tlumí nárazy při ostré jízdě terénem. Dokud jsem jezdil na pevném kole s pevnou vidlicí, pořád jsem měnil dráty a konusy v kolech. Nyní už jen vyjímečně. Jinak moje úprava směřovala k využití maximálního zdvihu, který kinematika rámu dovoluje. S původním tlumičem (kratším) to bylo nezatížené o cca 20 mm níže než nyní. Geometrie se teď změnila, ale k lepšímu. Původně to bylo s vidlicí 100 mm dost položené. Pevnost rámu neřeším, je to bytelná stavba (viz hmotnost) a až to praskne, koupím si zase něco nového na pokusy.

          0 0
          • Mark1  

            Jsem zmaten, vypadá to jednoduše a dokonce i logicky, tedy ta potřeba fullů pro normální (100 +kg). Je jasné že u 70kg bikera to pobere samotný pláš? a je po starostech, ale otázkou je jestli je sehnatelný tlumič, vhodný pro XC, takže nejlépe asi vzduch-olej, který snese dofoukání na naši váhovou kategorii. N2co jiného je to s pružina-olej, kde to asi není tak komplikované a pružina se asi nechá sehnat vcelku bez větších problémů, i když …

            0 0
            • Smazaný účet  

              To zalezi hlavne na prepakovani. Muj RockShox SID (vzduch / olej) ma doporuceny rozsah tlaku 100 az 250 PSI a ja tam mam nyni 140 PSI v obou komorach a pohoda. Koupil jsem ho minulý týden na kolokolo.cz za cca 3700,– Kč. U toho LeaderFoxe to podle mne bylo cely blbe navrzeny. Nejaky asijsky soudruh inzenyr udelal asi nekde chybu.

              0 0
    • Tomcat  

      Krátké kolo na blbnutí s dost blbou geometrí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.