• zwwak

    Omylem jsem vypral bundu z materiálu no wind na 60°C ( má se prát na 30°C). Do té doby byla totálně skvělá i proti dešti ( 8000 mm sloupec). Používal jsem ji i na běžky do chumelenice. Teď je z ní zateplenej hadr. Píšu to, protože cizí neštěstí potěší. Má někdo stejnou zkušenost?

    0 0
    • K2  

      Tak to by mě zajímalo, protože si chci bundu z toho materiálu taky koupit. Ztratila i větruodolnost? 60 C je poměrně dost hodně a mohlo to vyprat impregnaci materiálu, ale že by i membrámu? Taby měla vydržet více…

      0 0
    • Dico  

      Nepremokava impregnacia by sa mala dat obnovit, existuje bud vo forme spreja alebo ako prisada do prania, napr. Nikwax (www.nikwax.com). Nieco podobne by mali mat v outdoorovych predajniach.

      0 0
      • Žanek  

        Ten Nikwax mám zrovna doma. Je toho 300 ml, u Hudyho to stojí 295 Kč. Dává se to buď do pračky nebo do lavoru s teplou vodou, 150 ml na jeden kus oděvu. Výhoda oproti sprejům je v rovnoměrnosti nanesené vrstvya v nižší ceně.Ale obávám se, že ti to No wind nenapraví, protože je to určený k zvýšení odolnost vůdči vodě. Jinak tvůj přízpěvek beru jako varování, protože vozím čapáky z No-windu…

        0 0
    • Darjan  

      Nevite nahodou neco o materialu DRI-TEX. Vim, ze se z toho sijou bundy na bika a take i kalhoty. Je to neprofuk a taky udrzi vodu a prej ma zvysenou prodysnost. Videl jsem ted bundu (vetrovku) z DRI-TEXu a prodavac mi rikal, ze funguje dobre, ale bojim se aby to nebyla podobna membrana jako GoreTex.

      0 0
    • Gorbys  

      Impregnace a NO WIND systém je něco úplně jiného. Zjistěte si to něž začnete psát blbosti.

      0 0
      • Otto  

        Membrány jsou jen na jednom principu. Jedná se o tenkou folii z teflonu, s malýma dírkama nanesenou na jemné tkanině.Teflon má velkou afinitu k vodě-viz voda na teflonouvé pánvi.Tj díky tomu voda neproteče dovnitř. Hromada dalších výrobků je na principu zátěru polyurethanu(u lev­ných šmejdů-viz batohy z PVC).Představit se to dá jako velmi tenký molitan o vysoké hustotě.Zpravidla má nižší voděodolnost a o hodně nižší propustnost pro páry než textilie s teflonem.Zato je levnějši. Při praní na vyšší teplotu…a praní obecně vůbec se časem tato vrstva odseparuje od textilie a potrhá a výrobek začne propouštět. Tyto principy voděodolnosti mají ze „sprejovými“ pramálo společného. Sprej nanese chemikálii na povrch látky…asi jako lak na vlasy. Částečky chemikálie odpuzují vodu, a ta po látce stéká.Po setření…nebo po delším působení vody přestává účinkovat. Jak se to dá poznat: Membrána je samostatně vložená vrstva(„textilie“) zpravidla pod vnější vrstvou oděvu, pod ní je podšívka, nebo zateplení a podšívka. PUR zátěry jsou neoddělitelné od rubové strany vnější textilie oděvu.Vypadá to jak gumová záclona přilepená na látku.

        Ještě jeden zajímavý princip (používá Dominátor na některých bundách)je, že z teflonem protkaných vláken je hned vrchní vrstva oděvu.Voda po tom stéká jako po namaštěné látce. Má to takový lesklý povrch (jakokdyž měňavý) a je to dobře prodyšné, odolnost vodnímu sloupci je však horší. Na oblečení je visačka DuPont- obsah PTFE acosi ještě. Osobně se mi to líbí nejvíc.

        0 0
      • Žanek  

        Ano mami, už budu hodnej:o))) Princip membrány dobře popsal Otto. Rozdíl mezi mepromokavou a větruvzdornou je ve velikosti těch dírek. Větší = prodyšnější, ale udrží menší vodní sloupec a naopak. Pokud se membrána teplem zničila, tak s tím nic nenaděláš. Ale pokud se jenom vyprala impregnace z vnější tkaniny (pozor, vnější tkanina nemá s membránou nic společného, slouží jako ochranná a nosná vrstva)tak se to dá napravit impregnací. V tomto případě by ale měla zůstat zachovaná vetruodolnost. Impregnace udělá to, že obalí vlákna vnější taniny a tím zvýší jejich vodoodpudivost (nenasákne to vodu, voda po tom bude stékat)a sníží afinitu membrány vůdči vodě (afinita je odpudivost takže naopak, než píše Otto),ale neucpe póry, takže to zůstane prodyšný. Btw, i gore-texová bunda se musí čas od času naimpregnovat…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.