• E.I.M.S.

    Zkušení bikeři, zhodno?te prosím bike začátečníka. Komponenta jsem poskládál na starší ale nejetý Cr-Mo rám : Rám : Author Kinetic Videl : RST Omega Hlava : Ritchey Fuzzy Logic Kliky : Shimano Alivio FC – MC20 Převodník : Shimano 44 / 32 / 22 Střed : Shimano Alivio LP 28 Přesmyk : Shimano Acera FD – M320 Měnič : Shimano Alivio RD – MC20 Řazení : Shimano Alivio SL – MC20 Kazeta Shimano STX-RC (8) Náboje : Shimano Deore M 510 Brzdy : Shimano Alivio BR – M430 Brzd. páky : Shimano Deore Ráfky : Alexrims XT 16 Dráty : DT Swiss Pedály : Shimano PD 520 Řídítka : Amoeba Borla 56 cm Představec : Kalloy AS 6050 UNO Sedlovka : Kalloy SP 267 UNO Sedlo : Selle Viper Pláště : Rubena

    Jsem nadšený záčátečník, takže uvítám jakýkoliv podnět či radu.

    0 0
    • JohnLee  

      Pohoda,hlavne at ti to jezdi a bavi te to..:))

      0 0
    • kovar  

      poněkud krátká řidítka

      0 0
      • E.I.M.S.  

        Předpokládám jízdu v náročnějším terénu. Jaká je tedy optimální délka ?

        0 0
        • kovar  

          právěže pro náročnější terén je lepší větší délka – snadnější ovládání, jistota a stabilita. Jáká je optimální délka je individuální, někomu je málo i 680 mm

          0 0
        • Daf  

          56cm je normalni sirka riditek. Jestli ti to bude malo tak na to prijdes sam. Jinak na tohle kolo nema cenu kupovat zadne super komponenty, ale tim nechci rict ze to kolo je spatne. Casem uvidis a sam prijdes na to co ti sedi a pak uz si koupis cely novy kolo.

          0 0
          • wroum  

            56? na horskym kole? ani na XC bych nedokazal pouzit riditka pod 64cm. 68 je pro me tak akorat na Xc, na blbnuti minimalne 70.

            0 0
            • Daf  

              To ze jses zvyklej na 68cm prece neznamena ze to je normalni sirka. XC rovna riditka se z 90% delaj v sirkach 56–58cm a zavodnici je jeste zkracuji.

              0 0
              •  

                a pak hazeji pekne drzky na technictejsich usecit trate…

                0 0
              • wroum  

                ja sem zvyklej na 72. nevidim jedinou vyhodu riditek do 60 cm. rozdil hmotnosti je minimalni. sirsi riditka znamenaj lepsi ovladatelnost (a netvrd ze se jezdi lip mezi stromama s uzkejma, to je blbost). riditka 56 cm je nepouzitelnej kus roury. a jestli to este nekdo zkracuje, tak je pako. samozrejme ze kazdej jezdi jinak a ma jinej uchop, ale vsichni potrebujou zatacet, coz se ve spojeni s 56 centimetrama vylucuje alespon v technickejch pasazich a pak to vypada tak jak to vypada – polovina ucastniku maratonu je v prdeli z dvoumetrovyho kopecku dolu a rozbijej si drzky protoze to kolo jede jinam nez chtej.

                0 0
                • Daf  

                  Chapu ze jses zvyklej na sirsi riditka. Ja jsem zase zvyklej na uzka a stejne jako ty nemuzu pochopit jak muze nekdo vozit riditka o 16cm sirsi. Me se s sirokejma riditkama zataci spatne hlavne protoze zataceji pomalu. Me proste prijde divny kdyz nekdo kdo jezdi na sjezdaku radi nekomu kdo vlastni XC stroj ze ma uzka riditka a on ma pritom riditka naprosto normalni sirky.

                  0 0
                  • wroum  

                    ale ja jezdim i XC a ted sem si dokonce koupil i silnicku (pssst hlavne to nikomu nerikej). na Xc mam vlastovky 68cm na Fr vlastovky 72cm. 68cm na xc sem jezdil uz v dobe kdy sem ani nevedel co FR je. siroky riditka nezatacej pomalu (tohle je o zvyk), ale hlavne mas vetsi paku a muzes se do toho „oprit“ a kolo jede tam kam chces ty. manevrovani pri technickym vyjezdu je taky lepsi. dalsi vec je, ze Xc jezdim dost silove a nez abych radil buzeranta (lehkej prevod) a tocil nohama jako picus, jdu ze sedla a ta paka sirokejch riditek mi dava stabilitu. potrebuju-li jeste zrychlit, muzu za to vzit.

                    0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Zataceji pomalu? Nez zlomis pater kolem osy otaceni dlouhyho XC predstavce, tak s kratkym a sirokejma riditkama uz davno jedes tim smerem cos chtel.

                    0 0
                    • Daf  

                      Hele ja v tom mam pomerne jasno i kdyz si to asi nemyslite :) Uznavam ze v urcitych situacich jsou siroka riditka vyhoda. Ale treba na takovem maratonu nebo i na normalni vyjizdce je tech situaci ani ne 5% z cele delky. Proste XC jezdec si pod tezkym terenem predstavuje trochu neco jineho nez vy.

                      0 0
                      • wroum  

                        dobre, uz te necham zit. rekni mi ale posledni vec. v cem je vyhoda tech uzkejch?

                        0 0
                        • Daf  

                          Proste na XC kole mas hodne natazenej posed a taky riditka pod urovni sedla. S sirokejma riditkama se hur v teto pozici zataci to je vse. Do jiste miry tu hraje nejakou roli i ten zvyk.

                          0 0
                          • wroum  

                            posed hodne natazenej nemam a sedlo mam stejne (cca) vysoko jako rodla. to znamena ze pro me maj siroky riditka jenom vyhody.

                            0 0
                            • hanz  

                              já mam taky na xc kole sedlo vejš a delší posez ale rovný rajdy a nedej bože 56cm bych nesnesl…bych ležel v prvním rigolu......podle mě je to ale fakt o zviku…když si zvykneš na široký rajdy najednou zjistíš že se dá mazat z kopce rychleji a že je vedení stopy mnohem jistejší…a proto asi když s tinkem jedem na marathony tak se nám ve zjezdech všichni motaj pod kola......na drasalovi 04 mě zaboha nechtěl před sebe pustit jeden rovnořidítkář, ale asi ho trochu sralo že mu dejchám na záda a skončilo to tlamou jak prase a vykloubeným ramenem…sem pak měl černý svědomí že jsem ho zezadu tlačil a on to pak pustil víc než ssnesl.

                              0 0
                        • miťo  

                          Dá se rychlejc dupat na rovných, rychlých úsekách. Taky to není takový skok v úchopu, když vytáhnu silničku.

                          0 0
                          • wroum  

                            co s tim maj spolecnyho riditka? to s tou silnickou nemyslis vazne, ze ne?

                            0 0
                            • miťo  

                              Smrtelne vazne. Mam geometrie posezu skoro stejny. Je to lepsi pri stridani kol. No dobra, na biku sedim o chlup vzprimenejc :o7

                              0 0
                              • TinkTink  

                                Az se my dva nekdy nekde potkame a pojedem vedle sebe, tak jeden z nas bude vypadat divne… :)))

                                0 0
                            • enjoy  

                              co sem tak zkusil asi pred rokem silnicku tak jsem si malem dost ublizil,prave kvuli uzkym riditkum.nevim co je na tom co napsal tak nepochopitelnyho.

                              0 0
                              • wroum  

                                kdybys jezdil na silnicce casto, tak ti to neprijde. to neni uzkejma riditkama, ale tvym zvykem na sirsi riditka a uplne jiny kolo. ale snazit se mit stejnej posed na silnicce a na horaku, mi prijde jak snazit se mit stejnej posed v traktoru a v F1. uziti je uplne rozdilny (pominu-li to, ze slapes a jedes) a tim i pozadavky na ovladatelnost. na silnicce sou uzky riditka pochopitelny, na horaku ne (aspon pro me). ted sem si koupil silnicku a uzky riditka (teda ta zkroucena roura v predstavci) mi nevadej, ale vim, ze po korenech s tim jezdit nebudu.

                                0 0
                                • Pá-dlista1  

                                  A chudaci cyklokrosari musej :( Si neuvedomujes, ze tyhle lidi pouzivaji horske kolo k jizde po silnici nebo v lepsim pripade na siroke zpevnene cesty bez vetsich naroku na pilotaz :) I kdyz me na silnicce dela problem dobre zahnout na krizovatce, takze i ta by si obcas zaslouzila riditka a trochu jinou geometrii.

                                  0 0
                                  • wroum  

                                    cyklokros nechapu, ani ryba ani rak.

                                    asi mas pravdu, polnacky to jistej

                                    zkousel si ty berany otocit nahoru? urcite to pomuze :-D ja potom co sem se poprve na ty veci svez, sem pochopil proc to lidi otacej :)

                                    0 0
                                    • Pá-dlista1  

                                      Asi je chyba ve me. Se nedokazu chytit za tu spodni cast. Jednak se tam vubec neohnu a kdyby se mi to nahodou povedlo, tak nebudu moct ani dychat natoz slapat.

                                      0 0
                                      • wroum  

                                        prvni co sem udelal bylo, ze sem otocil predstavec. je to lepsi, ale furt je to strasny. bud si zvyknu nebo tam dam vlastovky :-) dejchat muzu a slapat taky, ale pripadam si jako na skripci, masochismus nejvetsiho kalibru. Esteze na tom bude jezdit i otec a aspon nekdo to vyuzije…

                                        0 0
                                        • Pá-dlista1  

                                          Silnicku jsem si musel poridit vlastni, protoze na otcovi jsem si dal pri vyjizdce par bunnyhopu a prej ze osma, a mel jsem utrum s pujcovanim :)

                                          0 0
                                      • fousac  

                                        stejnej problem.. drzet se tam dole mi taky nejde.. vyjimka vetsinou nastava ve sjezdu, kdy potrebuju nejak rozumne k brzdam…

                                        ale zase celkove bych rek, ze silnicka se da.. aspon me zvyknuti nedelalo vetsi problem…

                                        0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Rekni mi kde vyhoda nejsou. Nebo jeste lepe vyhody tech uzkejch :)

                        0 0
                  • RomanH  

                    Souhlas. Ja pouzivam 560mm. Kdyz jsem si drive zkousel sirsi (640mm), jelo se mi paradoxne hure, hlavne do kopce se mi spatne dychalo a prislo mi, ze to kolo strasne pomalu reaguje. Nyni ale pozoruji, ze bych mozna o kapanek sirsi snesl (maximalne ale tak cca 600mm). Kdyz jsem si letos v obchodech zkousel kola kvuli vyberu nove ramu, pripadal jsem si s nekterymi rodly jako na harleji.

                    0 0
                • enjoy  

                  s uzkejma se opravdu jezdi lip mezi stromama:-),blbost to neni.ale tim se nechci zapojovat do vasi debaty:-). pripada mi ohromne vtipny jak tu radite Dafovi,chrtovi co asi docela vi co potrebuje,jak to ma spatne atd..:-))

                  0 0
            • Meesha  

              68 na XC? S tebou bych chtel jet v baliku nebo na ceste pro dva! :-))

              0 0
              • kovar  

                balík? cesta pro dva? Co to je, kde to je? POkud myslíš silnici(šotolinu) na horském kole, tak dobrá, v zájmu co nevětšího počtu MTB silničářů vedle sebe jsou teda asi vhodnější krátká řidítka, i pedály bych trochu zkrátil – aby limitující faktor byla šířka ******.

                0 0
                • enjoy  

                  tak koukam ze zrovna tobe by bylo zapotrebi rict ze MTB neni jedna disciplina a jsou tu i lidi co jezdi zavodni XC,na ktery patrne ty nikdy mit nebudes,proto ho tady schazujes.zcela typicke chovani.. nerikam ze ja na zavodeni nekdy mit budu.

                  0 0
          • Radek Broz  

            No, normalni neni.

            0 0
    • Robo  

      Nevidím žádný problém. jezdit se dá i na horším vybavení. Hlavně aby tě to bavilo a stala se cyklistika tvým pozbuzovačem v životě.

      0 0
    • BH  

      To by zajimalo kolik te ta skladacka stala, dnes koupis novy author kinetic 04 s Al ramem a deor menicem kolem 8800,– Kc , Basic 03(taky alivko) kolem 7 tis. Kc a to se zarukou ,spravnou retezovou osoou a bez prace se shanenim komponentu.takze moje rada neskladat a koupit hotove.

      0 0
    • davidak  

      když nebudeš čís bikeforum, nebudeš si prohlížet „Naše biky“, chodit do cykloobchodů, tak ti vydrží dlouho a budeš spokojenej ;)

      0 0
      • Vašur  

        Jezdit to určitě bude i když STX-RC je už kategorie veteran. Já jsem začal na Aceře a postupně jsem se propracoval na kombinaci LX/XT a to moje nároky splňuje. Uvidíš na podzim.

        0 0
        • jakub  

          stx veteran mozna je ale esli ma ty komponenty novy tak vez ze sou daleko lepsi nez spousta kramu, kery se prodavaj dneska…

          0 0
    • CZiko  

      imno… hezké, ale já bych radši změnil tu vidli…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.