Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?

Když se ke mě na test dostala nejteplejší zimní cyklistická bunda z produkce Alé, zaradovala jsem se. Jsem totiž z těch, kterým je zima i v sauně, takže pořádné zateplení pro ježdění v nižších teplotách je pro mě nezbytnost.

Alé Riparo testAlé Riparo recenze

Když je i v zimě teplo

Tato bunda má v popisku uvedeno určení pro teploty od +10°C do -5° C a už na první pohled se zdá, že by to mělo odpovídat. Je poměrně tlustá a uvnitř je zateplená materiálem Polartec®Alpha®, kterému pracovně říkám “kožíšek”. Protože jsme ale měli krásný teplý podzim, bunda zahálela a mě to bylo líto.

Nedalo mi to a vzala jsem ji na vyjížďku, i když ještě úplně zima nebyla. Teploměr ukazoval nějakých 12°C, ale blížil se večer, tak jsem si řekla, že to bude akorát - až se ochladí, bude mi v bundě fajn. Chyba lávky. I já jsem se při těch 12°C spotila a fajn to rozhodně nebylo. Takže tady rada první: pokud nejste ještě větší zmrzlíci než já (což jde docela těžko), rozhodně si tuhle bundu nechte na opravdu chladnější podmínky.

Alé Riparo reviewAlé Riparo

Když se ale (konečně) ochladilo, nic jiného než tuhle bundu už jsem na vyjížďky ze skříně nevytáhla. Vyhovují mi tři kapsy vzadu, do kterých se s přehledem vejde svačina, mobil, nářadí i další zateplovací vrstva, kdyby se ochladilo, do přední malé kapsičky zapínám klíče, aby mi nevypadly.

...pracovní název “kožíšek” se ujal i v mém okolí a hlavně dámy většinou pokukují závistivě.
Musím přiznat, že jsem měla obavy z barvy - přeci jen, v zimě je brzy tma a je potřeba být pořádně vidět. Tomu černá barva bundy úplně nenahrává. Na druhou stranu je to ale univerzální kousek, ke kterému sladíte cokoli a bezpečnost celkem zajistí reflexní loga na rukávech, na zadní kapse a reflexní pruh nahoře na zádech. I tak bych si ale reflexních prvků uměla na bundě představit víc. Když vím že pojedu opravdu za tmy, raději si přidávám reflexní pásku.

Alé RiparoAlé Riparo recenze

Alé Riparo testAlé Riparo

I pro holky? I v dešti?

Co se týká deště, zatím se mi nepovedlo bundu promočit. Párkrát jsem jela v mírném deštíku a vydržela v pohodě. Je fakt, že přesně k tomu je látka Hydro Tech 2L s celoplošnou DWR úpravou, ze které je vnější vrstva bundy, určená. Ocitnout se v pořádném lijáku je ale z mého pohledu problém vždycky, takže větší nepromokavost bych ani nečekala.

Alé Riparo recenzeAlé Riparo recenze

Bunda je sice označena jako pánská, ale díky celkem úzkému italskému střihu je unisexová. V dámských modelech bych sáhla po velikosti S, tady jsem volila o číslo menší XS a velikost byla fajn. Střihu a velikosti se tak nemusí obávat ani dámy, každopádně ale platí, že velikost a střih se vyplatí vyzkoušet, aby vám bunda sedla.

Vlhkost? Chlad?

No a to nejdůležitější: je v ní opravdu teplo a umí odvádět pot? Odpověď na obě otázky je ANO. Teplo v ní je rozhodně, pracovní název “kožíšek” se ujal i v mém okolí a hlavně dámy většinou pokukují závistivě. Zatímco mě často pod bundu stačí vhodné funkční tričko, ostatní musí vrstvit složitěji. A pocení? To myslím hodně záleží právě na spodní vrstvě, ale důležité je říct, že Polartec poměrně rychle schne a i pokud je zrovna vlhký, nestudí, takže i když se do kopce spotíte, dolů nebudete mrznout.

Alé Riparo reviewAlé Riparo test

Já jsem si “kožíšek” rozhodně oblíbila a má u mě už své místo jasné. V zimě se nebudu bát, že budu mrznout, stačí přidat vrstvu a mráz na vás nemůže. Tak hodně spokojených zimních kilometrů!
Zdroj fotografií: Jiří Bělák
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům PR článek

Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům

Jízda na kole může být příjemná i v zimě, základem je samozřejmě tepelný komfort. Přinášíme vám několik tipů na ochranu rukou před chladem.
keyboard_arrow_up