Podzimní „hepčí“ a „na zdraví!“

Kolikrát se nám tato situace stala během tohoto období? Jednou, dvakrát nebo nepočítaně?

Podzimní období je typickým chřipkovým obdobím, které ne vždy obejde i fyzicky aktivní jedince. Jak se vyvarovat nachlazení či chřipce? Co dělat, abychom si během podzimu udrželi zdraví? A co je vlastně imunita? Pojďme se spolu podívat na možná někdy otřepané, ale zato užitečné rady.

Co je vlastně imunita?

Imunita je přirozená obranná schopnost těla, která ochraňuje organismus před různými onemocněními, která způsobují bakterie, viry, paraziti. Náš imunitní systém má dvě základní formy: přirozená imunita a získaná imunita. Přirozená imunita je získána při narození a bojuje hlavně proti infekcím. Získanou imunitu nabýváme během života buď očkováním nebo střetem s onemocněními. Náš adaptivní systém využívá protilátky k zastavení útočníka. A jak tedy pomoci imunitě, ať není na to všechno sama?

Tatry, príroda, Slovensko

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály přijímáme ve stravě, aniž bychom si to cíleně uvědomovali. Často se ale stane, že naše strava je chudá na tyto látky. Je tedy třeba ji obohatit ideálně o přirozenou formu vitamínů a minerálů. Nicméně, ne vždy to jde a pomoci si můžeme i doplňky výživy.

Pohyb na čerstvém vzduchu během podzimu dodá energie k rozdávání.
Na které vitamíny a minerály se zaměřit? Vitamin C snadno najdeme v ovoci a zelenině a jeho přísun by měl být na denní bázi. V mrkvi, brokolici či špenátu přijmeme vitamín A. Jelikož na podzim a v zimě jsme v mnohem menším kontaktu se sluncem, nesmíme zapomínat ani na déčko, které je třeba suplementovat.

slnko, turistika, jeseň
Vitamin E zase chrání naše buňky před poškozením a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. A kde ho najdeme? V mandlích, arašídech či slunečnicových semínkách. Jelikož má s imunitou co do činění i béčko, není špatné alespoň párkrát do týdne sníst nějaké luštěniny či listovou zeleninu.

Nesmíme zapomínat ani na minerály jako železo, které najdeme v mase, zinek, který se nachází v drůbeži či cizrně a také selen, který je v brokolici a česneku.

šípkyovocie

Nakrmit kámoše ve střevě

Jelikož drtivá většina naší imunity sídlí v tenkém střevě, nesmíme zapomínat na správnou stravu, kterou nakrmíme náš mikrobiom. A čím ho posílíme? Fermentované potraviny, hodně ovoce a zeleniny, vláknina a celkově se zaměřit na zdravou, vyváženou a hlavně přirozenou stravu. Také nezapomínejme na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky (ať už v podobě oříšků, semínek, avokáda, nebo ryb). Konzumování nezpracovaných potravin a zkoušení nových receptů může být pro někoho dokonce relaxem.

Podzimní barvy lesa

Pohyb na čerstvém vzduchu během podzimu dodá energie k rozdávání. Navíc odbouráme stres, který si s sebou neseme a jen těžko se ho dá zbavit, když jsme v práci a v neustálém koloběhu povinností. Už jen samotnou chůzí v přírodě posílíme imunitu a vedle toho všeho se naše oči pokochají krásou a barvami, které během roku není vidět.

Při plánování turistiky však není radno zapomínat na dřívější tmu a další nástrahy podzimu, rovněž je důležité nepodcenit oblékání a pojistit se i teplým oblečením v batohu.

ferratabicykel, bicyklovanie, jeseň

Chlad, studená voda? Brrrr!

Otužování. Studená sprcha. Chlad. Poslední roky se hodně mluvilo právě o těchto tématech. Vždyť kdo by nechtěl dělat aktivity, které mají pozitivní vliv na imunitní systém? Pravidelným otužováním se v organizmu zvyšuje práh citlivosti na bakteriální a virové zárodky a tělo se dokáže mnohem lépe vypořádat s nákazou a nepodlehnout jí tak snadno.

Při nedostatku spánku dochází k oslabení imunitního systému.
Pokud chceš začít s otužováním, je nejvyšší čas a koneckonců, otužování má přínos i pro všechny milovníky outdooru. Když je nám nepříjemné vstoupit do ledové vody, mezi otužování patří i chůze na boso po chladné trávě, sněhu,... A když i to je na nás hodně, jako otužování se počítá i to, když si oblečeme o jednu vrstvu méně a vystavujeme se chladu.

otužovanie

Pohyb

Další důležitou součástí toho, jak si udržet zdraví, je pohyb. Přijdou dny, kdy se nám moc nechce jít ven zaběhat si do deště a větru nebo se túra či vyjížďka musí přeložit na neurčito. Tehdy přichází na řadu možná trošku jiný pohyb. Procházka s deštníkem v ruce, jóga, strečink nebo silový trénink, který ještě nikomu neublížil.

Právě benefity silového tréninku, na který je v tomto nečase možná více času, sesbíráme později. A málo jich tedy není. Jakýkoli pohyb se počítá, zlepšuje prokrvení a fungování lymfatického systému a zvyšuje se aktivita protizánětlivých cytokinů.

prechádzka, jeseň, zdravie, imunitajeseň, les

Dostatek kvalitního spánku

A pravidelného. Právě dostatečně dlouhý, kvalitní a pravidelný spánek podporuje vrozenou i získanou imunitu. Při nedostatku spánku dochází k oslabení imunitního systému. Je na nás, jak si zajistit kvalitní spánek. Zavést si spánkovou rutinu (vyvětrat pokoj, omezit čas před obrazovkou, vypnout světla – dopřát si světlo během dne, v pravidelném čase chodit spát a vstávat) a popřát si už jen dobrou noc.

mesiac
Věřím, že kýchání necháme stranou a budeme si v plném zdraví užívat kouzelné dny podzimu plné barev v přírodě, ať už turisticky, běžecky nebo cyklisticky. A zdraví jako rybky se přehoupneme do zimního období, kdy nám sníh nedovolí ležet jen tak na gauči.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Jak předejít bolesti kolen?

Jak předejít bolesti kolen?

„Au“, ta moje kolínka… Pravděpodobně každý zná ten pocit, vlastně šťastný člověk, který ten pocit nezažil. Krásná túra, výhledy, výlet v horách, ale kolena začnou říkat ne. A tak se z pěkného dne začíná stávat „mordor“.
Srdeční variabilita - tajemství regenerace a výkonu

Srdeční variabilita - tajemství regenerace a výkonu

Zkratka HRV se poměrně často vyskytuje při sportu a regeneraci. Co se pod těmito třemi písmeny skrývá a jaký mají vliv na náš život?
Trek pod Matterhorn – ikonickou pyramidu Švýcarska

Trek pod Matterhorn – ikonickou pyramidu Švýcarska

Léta jsem zíral na všechny ty nádherné Alpské fotky a říkal jsem si: „Musí to být krásné, jednou tam chci jít.“ Býval to jen dětský sen. A ze snu mě vytrhla koupě letenky.
keyboard_arrow_up