Úrazy hlavy – kraniocerebrální traumata

Cyklistika je nádherný sport, který nám přináší spoustu obohacení, ale na druhou stranu je třeba počítat i s určitými riziky. Drobné úrazy a oděrky k tomuto sportu prostě patří a jsou jen drobnou daní za nezapomenutelné zážitky. Jak ale rozpoznat situace, u kterých nám může jít dokonce o život?

Než budete číst dál, dovolím si lehké varování - obrázky ani popisky nejsou nic pro citlivější jedince. I tak si ale myslím, že je dobré na možné následky úrazů hlavy na kole poukazovat, ať víme, co vše se může stát.

Podle dostupných údajů přilba zabrání 85 % případům poranění hlavy a téměř 90 % poranění mozku.
Nástrahy na nás čekají ve všech odvětvích cyklistiky. Na silnici jsme součástí silničního provozu a jsme v interakci s jeho ostatními účastníky, řidiči, ale také s ostatními cyklisty nebo chodci. Každoročně je na českých silnicích usmrceno několik desítek cyklistů, z toho naprostá většina v důsledku poranění hlavy. Podle dat Státního zdravotního ústavu je až 75 % smrtelných úrazů u cyklistů způsobeno poraněním hlavy.

Naopak ve světě horských kol nás ohrožují zrádnosti členitého terénu, umělé překážky, ale také limit našich dovedností a rozhodnutí. Občas se může jednat o banální situaci v podobě podklouznutí na mokrém nebo příliš suchém podkladu, či při snaze vyhnout se překážce. Pád může zapříčinit ale také jen prostá nepozornost.


Jak úrazům hlavy předcházet?

Prudké nárazy a pády mohou mít fatální dopad na naše zdraví nebo dokonce na náš život. Někdy je úraz na kole vysloveně nešťastná náhoda a souhra okolností. Co ale ovlivnit jednoznačně můžeme je prevence.

Nejefektivnější prevencí úrazů hlavy a krční páteře je používání cyklistické přilby. Vždy, všude a u všech. V kontextu s tím, jak je použití ochranné přilby jednoduché, levné a efektivní, by neměl existovat žádný důvod, proč ji nepoužít. Chráníme své zdraví a aktivně snižujeme riziko jeho poškození.

Podle dostupných údajů přilba zabrání 85 % případům poranění hlavy a téměř 90 % poranění mozku. Cyklisté bez přilby podstupují téměř 20× vyšší riziko smrti. Nošení přilby je nutné i u dospělých. Zatímco počet smrtelných úrazů u dětských cyklistů výrazně poklesl, u dospělých je registrováno v ČR každoročně 50–60 smrtelných úrazů. V naprosté většině se jedná o cyklisty, kteří byli v okamžiku dopravní kolize bez přilby!


Druhy úrazů hlavy a jejich následky

Úrazy lebky a mozku mohou mít za následek smrt či těžké, trvalé poškození jedince. Vyskytují se samostatně nebo jsou součástí polytraumat. Při úrazech hlavy se uplatňují dva základní fyzikální mechanismy. Translační úraz hlavy vzniká nárazem hlavy na nějaké těleso. Dojde ke vzájemnému předání kinetické energie. Akcelerační úraz hlavy vzniká bez přímého nárazu hlavy na jiné těleso. Rozlišujeme lineární a rotační akcelerační úrazy. Působením těchto mechanismů dochází k různě závažným poškozením.

Traumata hlavy dělíme na otevřené a uzavřené. K otevřeným poraněním řadíme zlomeniny lebky, které mohou být prosté fraktury, ale i tříštivé zlomeniny s vpáčenými úlomky kostí, kde hrozí poškození mozkových obalů a mozkové tkáně. Uzavřená poranění hlavy jsou zrádná zejména kvůli chudé časné symptomatologii, kdy postižený vypadá kromě drobné zmatenosti nebo bolesti hlavy poměrně v pořádku, ale o to horší je následný rozvoj skrytého nitrolebního krvácení.


Subdurální a epidurální hematomy se mohou projevit až s odstupem hodin, dnů, ale dokonce i týdnů či měsíců. Poranění mozku obecně poznáte podle toho, že je vždy spojeno s poruchou vědomí. Poranění hlavy je velmi často spojeno také s poraněním páteře.

Mezi další časté úrazy hlavy patří otřesy mozku (komoce), zhmoždění mozkové tkáně (mozkové kontuze) a k těžkým úrazům patří mozkové lacerace, roztržení mozkové tkáně. U těchto typů úrazů se porucha vědomí vyskytuje téměř bezprostředně. U komoce je ztráta vědomí okolo 5 minut, ne však více než 30 minut.


Jak poznat úraz hlavy?

Kraniocerebrální traumata jsou doprovázena bohatou klinickou symptomatologií. Nejčastěji se setkáváme s různými stupni poruch vědomí, dezorientací, poruchou řeči, ztrátou krátkodobé paměti (retrográdní amnézie), závratí, nevolností, zvracením, poruchou hybnosti, křečemi, bolestí, krvácením (z nosu, uší), krevním výronem okolo očí (brýlový hematom), poruchou dýchání a krevního oběhu, rozvojem šokového stavu. Každý pacient s poraněním hlavy by měl být řádně vyšetřen lékařem specialistou, tedy traumatologem a neurologem.


První pomoc u poranění hlavy

  • S výjimkou lehkých poranění přivolejte ZZS 155
  • Zkontrolujte stav vědomí a dýchání
  • Při potencionálním poranění páteře, s postiženým nehýbejte! Krční páteř znehybněte ideálně límcem nebo např. složenou osuškou umístěnou po stranách krku.
  • Pokud selhávají životní funkce a je třeba zahájit KPR, má obnovení vitálních funkcí prioritu, před předchozím bodem
  • V případě potřeby zahajte kardiopulmonální resuscitaci
  • Je-li postižený v bezvědomí a dýchá a není riziko poranění krční páteře, uložte jej do stabilizované polohy
  • Zástava krvácení kompresí sterilním krytím
  • Ošetřete případná další poranění sterilním nebo alespoň čistým krytím
  • Pokud jsou viditelné fraktury lebky s úlomky kostí, nikdy s nimi nemanipulujte! Pouze sterilní krytí
  • Do příjezdu ZZS nepodávejte tekutiny ani nic jiného ústy
  • Zabezpečit tepelný komfort pacienta (alu fólie)
  • Vyčkejte příjezdu ZZS, pravidelně kontrolujte životní funkce a stav vědomí
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
Jak vybrat helmu – základní rozdělení a tipy

Jak vybrat helmu – základní rozdělení a tipy

Helma je v cyklistice základním bezpečnostním prvkem. Aby ale plnila svou funkci spolehlivě, je třeba vybrat ten správný model.
Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
keyboard_arrow_up