Test: Kellys Levante - odolná větrovka volnějšího střihu

Větrovka je jedním ze základu šatníku každého cyklisty. Většinou je její materiál buďto odolný a po sbalení objemný, nebo lehký a dobře sbalitelný. Kellysu se u modelu Levante podařilo tyto dvě vlastnosti zkombinovat takřka ideálně, i když pár much na této větrovce přeci jen najdeme.

Slovenského výrobce Kellys není potřeba nijak zdlouhavě představovat. Kromě kol má ve své nabídce i doplňky a oblečení. A zrovna oblečení, konkrétně dres a kraťasy Rival 2, mě v minulém testu příjemně překvapily. Dres vozím spokojeně už rok a nebojím se říci, že je střihem i funkcí lepší než dresy renomovaných výrobců. O to více jsem byl zvědavý na větrovku Levante, u který výrobce slibuje větruodolnost, voděodolnost i prodyšnost.

Střih

Už tradičně byl první fází testu výběr vhodné velikosti. Dle velikostní tabulky jsem přesně na rozmezí L a XL. Vzhledem k tomu, že vlající bundy pleskající ve větru i při rychlejší jízdě jsou mojí noční můrou, volím raději velikost L, ať je bunda více na tělo. Hned po prvním vyzkoušení větrovky jsem měl pár postřehů.

Bunda nemá upnutý střih na tělo, na který jsem zvyklý, ale je volnější. A to i ve velikosti L, kterou bych dle velikostní tabulky měl mít spíše těsnější. I přesto, že na těle mám bundu volnější, rukávy bych snesl o nějaký ten centimetr delší. Ale to už je můj takový trochu tradiční problém napříč všemi možnými výrobci, asi mám ruce delší než je standard.


S větší šířkou přes tělo i trochu kratšími rukávy bych dokázal žít, ale co moje nervy ničilo nejvíce, je střih rukávů v části mezi lokty a zápěstím. Rukávy v této oblasti jsou velice široké. Pokud si vzpomenete na animovanou postavičku Pepka Námořníka, tak přesně na takový typ rukou je bunda asi navržena.

Upřímně jsem nepřišel na to, proč a z jakého důvodu výrobce takto široký střih konce rukávů zvolil, u žádné jiné bundy jsem se s tímto problémem nesetkal. Jen pro srovnání, u větrovky stejné cenové kategorie vyrobené jedním oblíbeným sportovním řetězcem jsem obvod rukávů v oblasti 6 cm nad jejich ukončením naměřil o 5 cm menší než u větrovky od Kellys. A během jízdy byly právě konce rukávů jedinou oblastí, která ve větru plápolala a vydávala typický pleskavý zvuk. Za toto dávám bundě veliký mínusový bod, z noční můry se stala skutečnost…


...do hlavního materiálu jsou v daných rozestupech vetkány silnější nitě bránící zvětšování díry při natržení.
Od rukávu se přesunu ke střihu v oblasti trupu. Jak už jsem zmínil, Levante není bundou se střihem na tělo, je spíše volnější. Toto neberu ani jako negativum ani jako pozitivum, prostě každému vyhovuje něco jiného. Cyklisté jezdící na MTB nebudou toužit po upnuté bundě na tělo a silničáři naopak nebudou chtít vlát ve volném oblečení. Z tohoto rozdělení bych Levante doporučil spíše na MTB a lidem, kteří celkově mají raději volné oblečení.

Délka bundy v zadní části je zcela v pořádku, bunda je dostatečně dlouhá a nemusíte se bát odhalených beder. Přední délka bundy je taky spíše delší, osobně bych tuto délku snesl o něco kratší. Ale to už jsme opět v podobné situaci jako u preference volného/upnutého oblečení.


Materiály a zpracování

Začnu zpracováním, které není úplně bezchybné. Po detailnějším pohledu na švy naleznete místa, kde sem a tam čouhá nit. Nicméně samotné švy nepůsobí dojmem, že by se měly párat už při zlém pohledu. Takovým mým prvním indikátorem, který mnohdy jasně prozradí, jak si výrobce dal záležet na detailech, je pohled na zip. Pokud je zip od výrobce YKK, který je špičkou v oblastí zipů, pak vím, že detaily nebyly podceněny. U Levante zip YKK bohužel nenajdeme. Pokud přihlédneme k ceně větrovky necelých 1000 Kč, není absence značkového zipu ničím výjimečným. Ale i v této cenové kategorii lze pár vlaštovek se zipy YKK nalézt.

Co mi taky pilo nervy, kromě šířky rukávů, byla krycí léga pod zipem. Ta se mi snad při každém pokusu o zapnutí zasekla do zipu. Přitom mnohdy stačí přidat jeden podélný šev přes celou légu v jejím prostředku a tento problém je eliminován.


Narozdíl od zpracování mě ale potěšily materiály použité na bundě. U větrovek většinou volíte mezi odolností a sbalitelností. Dobře sbalitelné bundy většinou bývají velice náchylné na natržení od okolní vegetace a mechanicky odolnější bundy zase nesbalíte do malého balíčku. Kellysu se podařilo tyto vlastnosti velice dobře vyvážit, takže bunda je slušně odolná a po složení nezabere půlku batohu. Další důvod, proč by Levante mohla zaujmout především bikery.


Hlavním materiálem na Levante je ripstop tkanina, což znamená, že do hlavního materiálu jsou v daných rozestupech vetkány silnější nitě bránící zvětšování díry při natržení. Ripstop materiály jsou charakteristické svou “čtvercovou strukturou”, kterou při podrobnějším pohledu samozřejmě najdete i na této bundě. Výrobce slibuje i voděodolnost, ale nečekejte, že po dvouhodinovém dešti budete pod bundou suší. Bunda nemá žádnou membránu nebo vícevrstvou konstrukci, jde jen o klasickou DWR povrchovou úpravu, která snese lehčí deštík.


Zmíněný ripstop je kombinován s vysoce prodyšným materiálem, který se nachází na bocích bundy a postupuje podpažím až k vnitřní straně loktů. Jde o druh síťovaného materiálu, který má poměrně malá oka a sám o sobě je výrazně pružnější než hlavní materiál. Osobně u větrovek sice preferuju ze síťovaného materiálu celou zádovou část, ale jak se při vyjížďkách ukázalo, i hlavní materiál je poměrně prodyšný. Nejde tedy o žádnou pláštěnku, takže ta absence síťovaných zad nebyla nedostatkem, jak jsem původně předpokládal. Ve výsledku bunda dýchá poměrně slušně, nadměrného pocení není třeba se bát.


Kolem krku se nachází stojáček, který je tak akorát vysoký, nijak nezavazí a krk uchrání před větrem. Z vnitřní strany je podšitý příjemným materiálem s jemným chloupkem. Už samozřejmostí se u bund stala garáž pro zip. Tu najdete i na této větrovce a nemusíte se tedy bát přiskřípnutí kůže na krku do zipu.


...pokud hledáte nadprůměrně odolnou, poměrně slušně sbalitelnou i prodyšnou větrovku a nevadí vám volnější střih, pak je Kellys Levante bunda přímo pro vás.
Bundu jsem měl v černé barvě, což do provozu a podzimního brzkého stmívání není barva úplně praktická. Ale bunda se vyrábí i v klasické ostře zelené barvě, která je na silnicích méně přehlédnutelná. Situaci u černé barvy ale zachraňuje reflexní potisk, který je svou plochou nadprůměrný. A to zejména na přední části bundy, kdy celá grafika na levé straně je reflexní. Bohužel ze zadní strany už to taková hitparáda není, v reflexním provedení je pouze logo výrobce na zadní straně levého ramene a pruh na pravém boku. Drobný reflexní nápis je pak ještě na okraji pravého rukávu. Ale i tak jsou reflexní plochy na Levante svou plochou vysoce nadprůměrné.


Na závěr ještě zmíním kapsy. Ty na bundě nenajdete, což ale u větrovky nepovažuju za nevýhodu, spíše naopak. Vlastně jednu kapsu tu najdete, nachází se u švu na pravém boku bundy, ale primárně neslouží k uložení věcí, ale právě do této kapsy se dá bunda složit. Nicméně v případě nouze do této kapsy drobnější věci schováte. Jen je potřeba myslet na to, že kapsa nemá zip a vložená věc může z kapsy na nerovnostech či při pádu vypadnout.


Závěr a zhodnocení

Kellys Levante je ve své podstatě poměrně slušnou větrovkou, kterou ale kazí pár mušek. Největší muškou, ba přímo mouchou, je pro mě nesmyslně široký střih střih rukávů v jejich spodní části. Tato věc pro mě osobně bundu úplně diskvalifikovala kvůli tomu, že rukávy během jízdy plápolají a to včetně vydávání charakteristického zvukového doprovodu. Jinému to ale nemusí vadit.

Celkově je střih bundy spíše volnější a to spolu s poměrně odolným materiálem bundu předurčuje pro primární použití na MTB, cykloturistiku, apod. Kovaní silničáři se pravděpodobně porozhlédnou jinde. Velkým plusem budiž i odvětrání bundy, které je až na překvapivě slušné úrovni.

Shrnout by se to tedy dalo tak, že pokud hledáte nadprůměrně odolnou, poměrně slušně sbalitelnou i prodyšnou větrovku a nevadí vám volnější střih, pak je Kellys Levante bunda přímo pro vás. Dejte si ale pozor na délku rukávů. V době testu se bunda v MTBIKER shopu prodávala za akční cenu 1009 Kč, přičemž původní cena byla 1359 Kč.

Klady

  • solidní prodyšnost,
  • odolnost materiálu,
  • množství reflexního potisku.

Zápory

  • střih rukávů,
  • ne úplně nejlepší kvalita šití.
Zdroj fotografií: archiv autora
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu PR článek

Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu

Pohyb na dvou kolech je skvělá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvím. Přinášíme výběr dámských kol z naší nabídky pro různé kategorie.
Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku PR článek

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku

Máme rádi univerzálnost a produkty, které využijeme pro většinu outdoorových aktivit. V naší nabídce si určitě vybereš i ty. Nech se inspirovat redakčním výběrem.
keyboard_arrow_up