CamelBak Chase 8 Vest - když kapsy dresu nestačí, ale batoh je zbytečně velký

Univerzální řešení pro cyklisty, běžce i turisty.

Na krátké vyjížďky si člověk dokáže sbalit věci do dresu, podsedlové brašny, případně nějaké další malé rámové brašny. Když už se ale vydáme na delší výlet, pravděpodobně sáhneme po batohu. CamelBak Chase 8 Vest je větší vesta. Nabízí úložný prostor 8 l resp. 6 l + 2 l rezervoár na vodu. Když ho vytáhneme, máme k dispozici velkorysých 8 l.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Bez nějakého seznamování na vyjížďkách “kolem komína”, rozhodl jsem se vestu otestovat hezky zostra a vzal jsem si ji s sebou na svůj gravel výlet, kde mě čekalo bezmála 200 km a 1600 výškových metrů. Říkám si: "Buď budeš stát za to, nebo tě cestou podaruju kolemjdoucímu." Jaká byla? Co se do ní vlezlo? Vadilo mi něco? A dovezl jsem ji zpátky? Pojďme si to spolu projít.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Sedne každému

To jsem poprosil ženu, aby ho vyzkoušela při svých toulkách a zdá se, že jsem o vestu přišel.
Oproti klasickým batohům, cyklobatohům, vestám nebo alespoň těm, které mi prošly rukama, je tohle první vesta, kde mě zaujalo řešení popruhů. Ramenní popruhy nejsou uchyceny pouze v dolní části vesty, ale jsou navíc uchyceny ještě přibližně ve 2/3, což zajišťuje perfektní možnost nastavení na každou postavu tak, aby nebyly popruhy daleko od sebe a byly přesně na svém místě. Dva hrudní pásky pak zajistí, že vše na svém místě zůstane.

Když si procházím nabídku CamelBak, vidím, že tohle řešení výrobce používá víceméně tehdy, pokud batoh/vesta nedisponuje bederním pásem. Za mě je to záležitost, která vysoce přispívá komfortu, vesta se při pohybu ani nehne, takže nikde nic neotravuje. Na fotce vidíte o čem mluvím.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Některé konkurenční vesty mají například širší popruhy i ve spodní části. Nevím, co je lepší, ale myslím si, že široký popruh v bederní části bude ještě více přispívat pocení a to asi v horkých letních dnech moc nechceme. Řešení, které je na této vestě, mi tak přijde fajn.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Kapes víc než dost

První, co jsem s nadšením uvítal, byla kapsa na zip na levém ramenním popruhu. Do ní se mi podařilo v pohodě vměstnat telefon, a že to není žádný prcek. Nacpal jsem tam Samsung S22 ultra včetně fidlock obalu, který z tohoto obřího telefonu dělá ještě větší monstrum, takže kapsa je to fakt velká. Na stejném popruhu je pak ještě síťovaná kapsička, do které se dají dát například gely, tyčinky apod.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Myslím si, že kdyby na ní bylo něco špatně, po 10 hodinách v sedle bych to věděl.
Na pravém popruhu jsou další dvě síťované kapsy, které je taktéž možné využít pro drobné věci. V první kapse na zip (v podstatě na zádech) je prostor pro rezervoár, ten je v ní uchycen na poutku, aby nesjížděl. Další kapsa na zip skrývá hlavní prostor, do kterého se vejde například náhradní tričko, tenká bunda, návleky, rukavice nebo třeba pumpa apod.

Další kapsa už nemá zip a díky síťovaným bočnicím je flexibilní. Vleze se tak do ní klidně i silnější bunda. Vepředu nakonec najdeme malou kapsu na zip s organizérem, kam se dá pěkně rozmístit kompletní nářadí včetně lepení, náhradních duší apod.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Hydratace na prvním místě - rezervoár Crux 2 l

Rezervoár o objemu 2 litry jsem s sebou na tento dlouhý výlet nepřibalil. Vozím dvě 800 ml láhve, tak jsem ho nechal doma a místo využil na potřebnější věci. Každopádně jsem hydrovak vyzkoušel na kratších výjezdech a nemám nic, co bych vytkl. V případě cyklistiky ale zůstanu asi věrný bidonům.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Hydrovak mi však dává smysl při běhání/turistice. To jsem poprosil ženu, aby ho vyzkoušela při svých toulkách a zdá se, že jsem o vestu přišel. Musela uznat, že je pohodlnější si nést vodu na zádech, než zaměstnávat ruce držením lahve. Rezervoár disponuje rukojetí pro snazší napouštění vody. Hadici pak lze od vaku jednoduše odpojit, aby byla manipulace i čištění jednodušší. Náustek lze páčkou uzavřít, aby nedošlo k nechtěnému úniku vody

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Komfort

Když jedete hodinku dvě, tak se dá ledasco vydržet nebo odpustit. Pokud chcete vydržet třeba půl dne nebo celý den, je více než nutné mít dostatečný komfort. Nechcete, aby vás něco táhlo, škrábalo, tlačilo. Neposedný batoh může taky pěkně znepříjemnit jízdu.

Vím o čem mluvím, příležitostně jsem používal menší batoh od konkurenčního výrobce a ten měl tak nešťastně umístěné poutko na přenos, že se mi stále zachytávalo za helmu. To byly nervy. Nakonec jsem ho ustřihl. Ale zpátky k této vestě. Myslím si, že kdyby na ní bylo něco špatně, po 10 hodinách v sedle bych to věděl. Musím tady ale s čistým svědomím konstatovat, že jsem překvapený.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Záda jsou z materiálu 3D Vent Mesh, což je: "Prostorově tkaný materiál s vysokou prodyšností umožňující téměř bezodporové proudění vzduchu přes dosedací plochy nosného systému batohu, což výrazně zlepšuje odvětrání zádových partií uživatele" (děkuji Google za pomoc). Prostě je to materiál, který má udržet záda co nejsušší.

Jako takhle, vzduch tam proudí a když mi po zádech netečou proudy potu ani při vysokých letních teplotách, tak buď jedu moc pomalu, nebo to holt funguje. Záda jsou běžně zpocená, ale nic, co by se vymykalo normálu. Vesta nikde netáhne, neotravuje a jestli někde něco tlačilo, tak to bylo špatným umístěním předmětu ve vestě.

CamelBak chase 8 vestCamelBak chase 8 vest

Resumé

Vestu používám dva měsíce, takže jsem ji z mého tripu dovezl zpátky a žádnému kolemjdoucímu jsem tak radost neudělal. Vozím ji převážně na delší vyjížďky, kde si s sebou beru více věcí, ale zvykl jsem si ji brát i když jedu s dětmi jen pár kilometrů po okolí. V pohodě tam vměstnám pro dva kluky nějaké větrovky pro případ změny počasí, tyčinky, kdyby je přepadl hlad, kompletní servis nebo taky tažné lano a zmiňovaný mobil. Místa je tam až až.

Za tři tisíce korun dostanete skvělého parťáka na vaše výjezdy a výšlapy. Navíc od světoznámého výrobce, od kterého nakupuje i armáda. Není to málo peněz, ale kvalita provedení, univerzálnost využití a komfort tuhle cenu v pohodě ospravedlňují.
Zdroj fotografií: Jiří Bělák
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Jak se udržet ve hře?

Jak se udržet ve hře?

Mimo bike sezónu a zejména v období svátků, plesů a oslav to bývá obtížnější, ale s kouskem sebezapření to bude „brnkačka“.
Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
keyboard_arrow_up