Nova Bike Maraton Drásal: Etalon horské hobby cyklistiky

Drásal je srdeční záležitost, na kterou čeká mnoho příznivců širokých plášťů a rovných řidítek.

Hlavním dějištěm tohoto proslulého Mtb maratonu jsou Hostýnské vrchy a zázemí startu a cíle poskytuje město Holešov, nacházející se na jejich úpatí. Místo každoročně ožije pod přívalem nadšených bajkerů a bajkerek, kteří si mohou vybrat ze širokého spektra tratí.

Ani v letošním, jubilejním 30. ročníku tomu nebylo jinak. Podnik nabídl 7 druhů tras, od té nejnáročnější, kterou byla bezesporu Trachea Obr Drásal s úctyhodnými parametry 200 km a 4750 metrů převýšení. Tuto trať mohli závodníci letos poprvé absolvovat také ve štafetě. Další variantou byla trasa A Man, se 120 km a 2900 nastoupanými metry a Woman 85 km a přes 2100 výškových metrů, kde se mohly na maratonské distanci s parametry světových tratí poměřit nejlepší muži a ženy. Nechyběla ani tradiční půlmaratonská trasa B a nejkratší závodní trať C, šitá na míru hobby jezdcům a nově také e-bikům.

NOVA BIKE MARATON DRÁSALNOVA BIKE MARATON DRÁSAL

Přesto se závod neobešel úplně bez problémů a vlivem přemístění nebo strhání značení řada závodníků sjela z trati.

Starty jednotlivých závodních tratí probíhaly již od brzkého rána. Závodníci nejdelší trati odstartovali už v 5 h ráno. Maratonská trasa A startovala ve třičtvrtě na osm a půlmaraton v 11 hodin dopoledne. Všechny starty zde probíhají striktně ve vlnách a závodníky z náměstí v Holešově vyvede k prvnímu stoupání bezpečně zaváděcí vozidlo. Tím se také omezí riziko pádů ihned po startu a startovní pole plynule najíždí do stoupání nad město.

NOVA BIKE MARATON DRÁSAL
Počasí bylo v sobotu, po týdnu vysokých letních teplot pro závodění více než ideální. V době trvání celé akce bylo většinou pod mrakem a teploty do 20 stupňů. Ve vyšších polohách mírně mrholilo z mraků obklopujících kopce. Na vrcholu Kelčského Javorníku byla doslova mystická, listopadová atmosféra.


Dohled na všech trasách zajišťovalo 220 pořadatelů a závodníci mohli využít až 15 bufetů s občerstvením. Tratě byly značeny stacionárními značkami typickými pro podnik Drásala a žlutými šipkami. Přesto se závod neobešel úplně bez problémů a vlivem přemístění nebo strhání značení řada závodníků sjela z trati. Toto se stalo zřejmě záměrně a úmyslně a pořadatelé již nebyli schopni v rozběhnutém závodě na situaci reagovat.

Lidé, kteří tímto způsobem zasáhnou do průběhu závodu, pravděpodobně vůbec nedomyslí, jaké následky takový na první pohled nevinný naschvál může mít. Pro mnohé závodníky, kteří přípravou na samotný závod tráví dlouhé měsíce, je takový „žertík“ zásadní a často pro ně závod sjetím z trati a ztrátou pozice končí. Měsíce tvrdé dřiny jsou během pár sekund ztracené. Tímto bych ráda apelovala na podobné šprýmaře, aby si jen zkusili vzdáleně představit důsledky jejich činů.


Samotná trať byla ale navzdory probíhající těžbě dřeva kvůli kůrovci nebývale vymetená, jezdivá a plynulá, což rozhodně nebývá v terénu Hostýnských hor automatickým pravidlem. Jistě tomu pomohlo i suché počasí. Mnoho závodníků velmi chválilo ochotu pořadatelů na trati a zejména na dobře zásobených bufetech, kde bylo pro závodníky připraveno množství rozličného občerstvení. Vzhledem k velmi suchým a rychlým podmínkám byly velmi nápomocné také servisní pointy, kde mohli závodníci využít drobných intervencí například při defektech, o které nebyla v letošním ročníku rozhodně nouze.

NOVA BIKE MARATON DRÁSALNOVA BIKE MARATON DRÁSAL

Vítězem na trase Obr Drásal se stal již tradičně Jan Jobánek (Superior Team). Maratonskou distanci ovládl Marek Rauchfuss z České Spořitelny Accolade a Aneta Hovorková z D2 mont Merida Cycling Team. Na půlmaratonské trati bral zlato Daniel Hovorka (Jaroslav Kulhavý cycling team) a Lenka Fridrichová (Eleven Head CST Cyklolive Team).

Tento závod, který je pro mnohé vrcholem cyklistické sezóny, jistě zůstane etalonem v dějinách horské hobby cyklistiky a na další ročníky se bude těšit nejeden z nás, milovníků lesních trailů, prachu a kamení.
Zdroj fotografií: Jan Reiner, archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

První dubnovou sobotu se uskutečnil jednodenní gravelový závod Hanácké Roubaix. „Nikdy bych nevěřil, kolik druhů kočičích hlav existuje,“ byla má první slova k pořadateli po dodrncání se do cíle.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR se opět blíží. Odstartujte léto jedinečným sportovním víkendem u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku!
keyboard_arrow_up