Světový pohár v Leogangu: po dlouhé době česká radost

Rakouský Leogang se na minulý víkend stal středobodem vesmíru horské cyklistiky. Odehrály se tam totiž bitvy o další body do světového poháru, a to jak v XC, tak v downhillu a enduru.

A opět bylo na co se dívat. V alpských kulisách, podobně jako o týden dřív v Lenzerheide, se bojovalo o umístění jak v short tracku a XCO, tak v downhillu, tentokrát ale nechyběly ani enduro závody. A co je skvělé, českým barvám se v rakouském vedru dařilo hned v několika disciplínách.

Začněme ženami. Short track s prudkým kopcem nejlépe sednul Pauline Ferrand Prévot (FRA, Ineos Grenadiers), která o 0:05s porazila Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck). Třetí místo brala Evie Richards (GBR, Trek Factory). Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) skončila po chybě na 36. příčce.


V nedělním XCO závodě se Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) vedení ujala hned v prvním kole a žádná další soupeřka ji už nedojela. V tomto ohledu byl zajímavější souboj o druhé a třetí místo, o které se v posledních kolech praly tři závodnice: Laura Stigger (AUT, Specialized Factory), Jenny Rissveds (SWE, Team 31) a Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale). Druhé místo nakonec brala právě mladičká Mona Mitterwallner, třetí Laura Stigger. Jitka Čábelická obsadila tentokrát 40. příčku, Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria factory team) 69. pozici. Na stejné trati se v kategorii U23 dařilo jiné české reprezentantce, a to Patricii Srnské (Dukla Praha), která obsadila 22 místo.


V průběžném pořadí SP se výrazně navýšil náskok Puck Pieterse:
1. Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) 781 b.
2. Pauline Ferrand-Prévot (FRA, Ineos Grenadiers) 640 b.
3. Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) 630 b.


Mezi elitními muži se short track nejlépe povedl Jordanu Sarrou (FRA, BMC), který dojel před Lucou Schwarzbauerem (GER, Canyon CLLCTV) a Martinsem Blumsem (LAT, KMC). Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins) dokončil na 14. pozici. Pro české barvy byl ale zajímavější nedělní závod XCO, ve kterém se Ondřeji Cinkovi dařilo nad očekávání dobře. Celý závod se pohyboval na špici a nakonec si dojel pro bronzovou medaili za prvním Larsem Forsterem (SUI, Thömus Maxon) a druhým Lucou Schwarzbauerem (GER, Canyon CLLCTV).


Jako další z Čechů dojel na 68. pozici Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix), 72. byl Lukáš Kobes (GAPP System Kolofix) a 79. Matěj Průdek (Cyklostar Head Pirelli). Ani mezi mladíky se Češi neztratili, hlavně zásluhou Jana Zatloukala, který se velkou část XCO závodu v kategorii U23 držel na čelní pozici. Nakonec sice po defektu skončil osmý, i to je ale skvělý úspěch.


V průběžném pořadí SP zůstávají rozdíly na čelních pozicích v elitní mužské kategorii minimální:
1. Jordan Sarrou (FRA, BMC) 580 b.
2. Nino Schurter (SUI, Scott Sram) 565 b.
3. Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV) 548 b.


Downhill a enduro

Sjezdařské klání v Leogangu ovládli domácí závodníci. Mezi muži byl nejrychlejší Andreas Kolb (Continental Atherton) a mezi ženami Vali Höll (RockShox Trek). Českým závodníků se v downhillu nijak zvlášť nedařilo, jinak tomu ale bylo v enduru. V závodě trvajícím přes 9 hodin, při kterém závodníci našlapali přes 70 km a jehož součástí bylo 6 erzet, víc sjezdových než enduro, nakonec obsadila Barbora Průdková - Vojta 8. příčku a Matěj Charvát si dojel pro 17. místo.



Kompletní výsledky ze všech závodů naleznete zde.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Lenzerheide: alpské pokračování světového poháru

Lenzerheide: alpské pokračování světového poháru

Na začátku června se do švýcarského Lenzerheide sjela světová XC a downhillová špička, aby si to v alpských kulisách rozdala o další body do světového poháru.
Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Nové trasy, nová kola, vybavení, barvy všude okolo, ale taky déšť, mokré kořeny a bláto. Především ale skvělé výkony a atmosféru. To vše a ještě mnoho dalšího přinesly první závody světového poháru horských kol.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
keyboard_arrow_up