MTB Amtech - Juvacyklo 2023 - mně sedí kopce, nemám rád rovinatý závody

Mně sedí kopce, nemám rád rovinatý závody! Tak přesně tato slova padla z úst Petra Šicha, letošního vítěze, ihned po dojezdu do cíle.

A že opravdu nešlo o rovinatý závod napoví čísla samotná.

Komedie nebo drama?

Hlavní závody se konaly na dvou tratích, a to o délce 28 nebo 57 kilometrů. Kratší trať byla “pracovně” pojmenovaná jako Komedie, ta delší pak jako Drama. A kolik že závodníci, doslova odvážlivci, nastoupali metrů? Na milovníky komedií čekalo 794 metrů, na milovníky drama pak dvojnásob. Čtete dobře. Na necelých 60 kilometrech závodníci nastoupali cca 1.600 metrů. Takže na nikoho nečekal guláš a sodovka v cíli zadarmo.

zavodnici na MTB Amtech Juvacyklo 2023

Přednost dostaly děti

Toto stoupání je tak náročné, že i někteří závodníci z “top ten” tlačili.
Už je jakýmsi nepsaným pravidlem, že dříve než se postaví na startovní čáru větší a dospělí závodníci, mnohdy tatínkové a maminky, dostanou prostor ti nejmenší závodníci. Na Smraďavce, rekreační oblasti v blízkosti Buchlovic, tomu nebylo jinak. Už od ranních hodin mezi sebou doslova loket na loket bojovaly děti, které více či méně oblečené jako profíci roztáčely kola od průměru půllitru až po ta devětadvaceti palcová.

Bylo úžasné sledovat, jak i takoví závodníci, přes týden bojující s vyjmenovanými slovy, dokáží svádět boj doslova o každý metr tratě. Samozřejmě přišlo na slzy, někdy i na zklamání přemotivovaných rodičů, ale naštěstí to nic nezměnilo na podstatě akce. Jen doufáme, že všem dětem se dostalo oběda.

chlapec závodník

Tlačit není ostuda

Za již vyhlášenou, drsnou tratí vedoucí po oblasti Chřibů nestojí nikdo jiný než Vašek Jurák. Je to cyklista tělem i duší, mj. několikanásobný účastník legendárního závodu Drásal, a to na nejdelší možné distanci, a tedy trase pojmenované jako OBR Drásal. Je potřeba více slov? Sami uznáte že ne.

lesní trail
Na obou trasách tak na všechny čeká mnoho technicky náročných stoupání, která prověří jak techniku a fyzičku, tak i samotnou vůli závodníka.
Různorodost kol závodníků byla dechberoucí.
Mezi jedno z takových stoupání patří i to na Kazatelnu. Toto stoupání je tak náročné, že i někteří závodníci z “top ten” tlačili. Jasně, může za to klidně i chyba rychlejšího závodníka, kterému to prostě podklouzne a vycvakne a právě proto není ostudou na Kazatelnu tlačit. Naštěstí se tímto místem v případě delší distance projíždí dvakrát a tak je prostor na reparát.

Moravská pohostinnost

První červnový víkend byl pro závody na kolech jak stvořený. Letní sluneční paprsky trať krásně nasvítily, lehký vánek zajistil dostatečné osvěžení a voda byla jen v přilehlých rybnících, potůčcích a hlavně na občerstvovačkách. Těch bylo opravdu více než dost. Uznejte sami, že na trase o délce 28 kilometrů je 5 občerstvovacích stanic unikátních. Logicky pak vychází, že na delší trase bylo občerstvovaček dvojnásob, a tedy 10. No jo, tomu se říká moravská pohostinnost. O to víc, když tento závod spolupořádá Dušan Petřvalský.

organizátoři MTB Amtech Juvacyklo 2023
A jak to na tomto závodě může vypadat když počasí neklapne? Tak na to se můžete podívat v tomto videu:


Cyklistická všehochuť

Je jedno na čem jezdíte.
Mezi prvními třemi rozdíl 12 vteřin na tak dlouhé a náročné trati?
Jestli je to na biku, gravelu nebo elektru, cyklistika je jen jedna. A přesně v tomto duchu k tomu přistoupili i sami pořadatelé. Různorodost kol závodníků byla dechberoucí. Na trati se tak objevil vedle nabroušených karbonový speciálů i nějaký ten gravel nebo dokonce e-bike. Samozřejmě měly e-bike kategorii sami pro sebe a věříme, že KOMy tak zůstaly ve vlastnictví cyklistů nespoléhajících na dopomoc. Určitě je ale účast e-biků vítána a je to jedna z “cest”.

cyklista v lese
Opravdový obdiv zaslouží Honza Uruba, sympaťák z Rusavy, mj. bývalý mistr republiky ve sjezdu, který závod dokončil na úžasném devátém místě. Tuto náročnou trať plnou těžkých výjezdů odjet na “houpačce”, trail biku se zdvihy 140 mm a na vítěze ztratit jen 11 minut? To zaslouží obdiv. Ne nadarmo je Rusavská 50 “jeho”.

Rok vynechal aby to urval

Letošním absolutním vítězem na dlouhé trati se stal Petr Šich. Loni měl “áčko”, stejně jako např. Kája Hartl, ale jak se říká, dobří psi se vracejí. A tak se Petr po loňské absenci a “neúspěchu” v roce 2021, kdy skončil na 2. místě, vráil a odnesl si cenu pro toho nejrychlejšího. Neměl to ale jednoduché a už vůbec ne jasné.

Vždyť druhý, Adam Pilčík, za ním dojel jen se ztrátou čtyři vteřiny a třetí, Kája Hartl, s mankem dalších 8 vteřin. Mezi prvními třemi rozdíl 12 vteřin na tak dlouhé a náročné trati? Co dodat? Jen škoda, že se do první trojky nevešel Pavel Žák, který si odskočil od časomíry a minimálně půlku závodu odtáhl “špicu”.

závodníci
Ale zatímco výsledky dokážou být doslova vyrovnané, to stejné neplatí už v případě věku účastníků. Letmým pohledem do startovní listiny lze spatřit, že mezi závodníky v hlavním závodě panuje rozdíl věku více než 50 let. Na trať se tak vydal Marek Neužil, ročník 2012, ale třeba i Luděk Navrátil, ročník 1960. Vedle toho se tu najde i jedna “povedená” rodina, Pezovi, kde jezdí máma, táta i oba kluci.

závodník Juvacyklo 2023
Vedle toho, že se na trati setkají mladší nebo starší je fajn, že se setkají s “profíky” i naprostí hobíci, kteří mohou načerpat zkušenosti či jiné postřehy. Mezi jedny takové “profíky” patřil i tým Brod gym pod vedením Roberta Pučka, který je v neposlední době vidět čím dál častěji a na jejich účast, stejně tak pódiové umístění si musíme začít zvykat a s těmito sympatickými chlapíky musíme počítat.

závodníci na MTB Amtech Juvacyklo 2023

Za rok snad ještě víc

Ať už někteří trať chválí, nebo naopak na spoustu výškových metrů nadávají, Amtech - Juvacyklo maraton má co nabídnout a věříme nebo dokonce doufáme, že se tento závod bude konat i v příštím roce a zúčastní se ještě více účastníků.

cyklorodinka na Juvacyklo 2023
Více informací najdete na webu pořadatele na tomto odkazu a výsledky pak na tomto odkazu.

A pokud chcete nasát atmosféru letošního ročníku, podívejte na video, které jsme na něm natočili.

Zdroj fotografií: Jiří Bělák (JiBel)
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Třetí červnový víkend přilákal do Lužických hor téměř devět stovek bikerů a bikerek ze 14 zemí na 24. ročník MTB maratonu Malevil Cup. Co místní tratě závodníkům nachystaly?
BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

Vzhledem k tomu, že jsem loňský rok absolvoval všechny závody série Blinduro (kromě jeho gravel odnože), rozhodl jsem se Vám sepsat zážitky a dojmy z pohledu průměrného hobby jezdce, pohybujícího se na konci první poloviny startovního pole.
Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Na Bílé se uplynulý víkend konal už třetí podnik ze seriálu DATART Valachy Tour, po běžkařské Noční stopě a červnovém triatlonu Valachy Man se tentokrát závodilo na kolech. Koho závody přilákaly? A kdo si odváží medaile? Nejen to se dočtete v tomto reportu.
keyboard_arrow_up