Škoda MTB maraton Rajecké Teplice

V malebné krajině Rajecké doliny startoval letos již 10. ročník soutěžního MTB maratonu prestižní série závodů horských kol na Slovensku ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2023 a zároveň Slovenský pohár v maratonu.

Rajecké Teplice jsou město na severním Slovensku, ležící asi 15 km jižně od Žiliny v nadmořské výšce 415 m n. m. Mají asi 3000 obyvatel a jsou známé především svými lázněmi a termálními prameny. Vyvěrající voda má teplotu přibližně 39 °C a léčí se zde nemoci pohybového ústrojí, nervové choroby a nemoci z povolání.

závodnice
První kopec jsem měla vysloveně vytrápený a místy jsem měla dojem, že snad couvám.
Zázemí startu a cíle se nacházelo v areálu koupaliště Laura, kde bylo k dispozici vše potřebné pro závodníky i jejich rodiny. Sešlo se zde okolo 600 účastníků na pestré nabídce závodních tratí. Vybrat jsme si mohli klasický mtb maraton s parametry 75 km a úctyhodných téměř 2000 metrů převýšení nebo půlmaraton s délkou 45 km a 1300 nastoupaných metrů.

Obě trasy byly letos bohužel nuceně zkráceny o 5 km, kvůli silným dešťům v týdnu před závodem a podmáčené půdě.

Půlmaratonská trať zahrnovala také samostatnou kategorii Gravel a E-BIKE. Organizátoři pamatovali také na Hobby a Family kategorie, pro které byla připravena trasa 18,5 km a samozřejmě zde nemohly chybět dětské závody. Já jsem si vybrala půlmaratonskou trať jako dobrý a rozumný začátek letošní závodní sezóny.

Škoda Bike Open Tour
...musela jsem nenápadně mrknout, zda to není kategorie E-Bike.
Zajímavostí tohoto závodu na Slovensku bylo, že to byl závod v podstatě o dvou kopcích, na což nejsme v Česku příliš zvyklí. U nás jsou půlmaratonské tratě namotané v krajině na větší ploše a nastoupané metry závodník získává poměrně nenápadně. Podstatným rozdílem zde bylo, že se ihned po startu stoupalo Rajeckou dolinou do pohoří Lúčanskej Malej Fatry.

Téměř 12 km dlouhé a táhlé stoupání rozdělilo výrazně startovní pole a důkladně prověřilo formu všech závodníků. Mně se s lehkostí nejelo. První kopec jsem měla vysloveně vytrápený a místy jsem měla dojem, že snad couvám. Po dosažení nejvyššího bodu stoupání následoval 8 km dlouhý sjezd a po něm další obdobné stoupání a nekonečný sjezd svážnicemi. Místy bylo i pořádně mokro.

špinavé nohy po závodešípka

V druhém stoupání se potkávali závodníci obou tratí, kdy maratonská startovala o hodinu dříve. Pokaždé, když mě objížděl nějaký závodník z čela dlouhé trasy, musela jsem nenápadně mrknout, zda to není kategorie E-Bike. Ano, takové nasadili místní borci tempo. Po vystoupání dvou kopců následoval už jen závěrečný zvlněný terén a dlouhý sjezd po rozkvetlých horských loukách do cíle.

Můj závod zde byl vysloveně protrápený, přesto se mi podařilo dosáhnout na druhé místo v kategorii ženy 19-39 let a 6. místo v ženách absolutně. V závodě nemá člověk příliš času se kochat, nicméně na pár okamžiků jsem měla možnost se osvěžit překrásnými výhledy do doliny a okolí. Tohle u nás prostě nemáme!

vítězky
Ačkoliv byl závod pro mě velmi těžký svým specifickým profilem, určitě bych jeho trasu doporučila všem závodníkům, kteří mají chuť poznat něco nového a nebojí se dlouhých a táhlých kopců.

medailekolo a boty po závode

Závěrem bych ráda pochválila profesionální organizaci a přehledné značení trati. Jsem si jistá, že krásy a obtížnost slovenských tratí letos ještě důkladně prozkoumám nejen v závodním módu. Lokalitu bych také velmi doporučila všem bajkerům a milovníkům trailů, které tato oblast nabízí.

Traily Kunerad zahrnují například stoupání pod Rácovo (972 m. n. m.) a sjezd dolů Valibukom, Rozprávkovým trailem, Mostíky, Aphrodite Flow, trail Nebojsa, Ozembuch a mnoho dalších.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu PR článek

Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu

Pohyb na dvou kolech je skvělá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvím. Přinášíme výběr dámských kol z naší nabídky pro různé kategorie.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
keyboard_arrow_up