Mateřská dovolená s elektrokolem: nejlepší rozhodnutí, co jsem mohla udělat

Mateřská dovolená s elektrokolem: nejlepší rozhodnutí, co jsem mohla udělat

Elektrokolo jsem si pořídila v roce 2019, jako nadšená cyklistka jsem se nechtěla vzdát ježdění na kole a tak jsem začala s dcerou jezdit ve voziku za normálním kolem když jí bylo 8 měsíců.

I přes to, že jsme vyjely všechny kopce v okolí, nebylo to úplně optimální. Jsme z Beskyd – Velký Javorník, Pustevny, Lhoty... Vždycky jsou to skvělé vyjížďky a většinou vybírám čas tak, aby dcera spala, takže když dorazíme domů, ona je odpočatá a já bych si nejraději šla lehnout.

...je dřina tam vyjet na normálním kole, natož s vůzkem a dítětem bez elektra...
Chtělo by to nějaký kompromis a tady mi bratranec navrhuje ať si od něj půjčíme elektrokola a zkusíme si se sestřenicí a s dětmi vyjet na Pustevny (1018m n. m.) a na Radhošť (1129m n. m.). Pro nás je to láska na první našlápnutí. Celou dobu sice jedeme do kopce, ale povídáme si a moc si to užíváme. Netrvá to dlouho a naše rodiny si pořizují dvě stejná elektrokola.

výlet s dítětem na elektrokole
Když přemýšlím jaký je v nich rozdíl, říkám si, že to můžu zkusit a udělat si takový experiment. Vyberu si nějaký výlet, v neděli ho objedu na biku a přes týden na elektrokole.

Kam pojedu?

Rozhoduji se pro nejbližší kopec tady u nás - Velký Javorník ( 918m n. m. ), nahoře je turistická chata, tam si s dcerou dáme něco dobrého, je to moc pěkné místo s výhledy do širokého okolí a také je tady od roku 2013 krásná dřevěná rozhledna.

Rozhledna na Velkém Javorníku
V neděli tedy zapřáhnu vůzek, naložím mladší dceru a jedeme. Pro mě je to trénink, dost silový – dcera má 13 kilo, vůzek taky tak.

Graf rychlost a srdeční tep
Trvá nám něco přes hodinu dostat se na Javorník. Ten pocit nahoře je samozřejmě nepopsatelný, taky máme vždycky nějaké fanoušky, protože lidi ví, že je dřina tam vyjet na normálním kole, natož s vůzkem a dítětem bez elektra, to jsou ty výhody, nejednou mě někdo pozve na kofolu.

Dcera usla po cestě, tak odpočívám, než se vzbudí a kochám se výhledy po okolí, když se vzbudí podíváme se na rozhlednu na Velkém Javorníku a jedeme dolů.

Před chatou na Velkém Javorníku
Trasa: Strava

Na vyjížďku na elektrokole naložím pro změnu starší dceru, holky to milujou, jsou zvyklé odmala. Na Javorníku jsme za 40 minut, naše kolo má 5 stupňů asistence,
... podstatné je, že jsme se nemuseli vzdát svého koníčku a učíme děti lásce k přírodě...
na Velký Javorník jedu celou dobu na 5, díky tomu mi ubyde 50 % z baterky. Protože vím že domů jedu celou dobu z kopce, můžu si to dovolit, ale kdybych chtěla jet na delší výlet, tak bych si musela procenta na baterce hlídat a nemohla bych jet celou domu na maximální asistenci. Časem jsem si to vychytala a už vím co a jak, ale stalo se mi na začátku, že se mi baterka vybila dřív, než jsem dojela domů.


Je to skvělý výlet, dcera je nadšená, nahoře si dáme polévku, projdeme se k rozhledně, uděláme si fotky a jedeme dolů.

garfNa elektrokole na Velkém Javorníku

Trasa: Strava

Výhody vs. nevýhody Elektrokola

Výhody

  • Na výlety s dětmi je to ideální, vždycky jsem to dělala tak, že jsem jednu dceru dala do vůzku, druhou do sedačky a jezdily jsme po výletech, byly jsme díky elektrokolu naprosto nezávislé, od roku 2019 jsme najezdily téměř 3500 kilometrů.
  • Elektrokolo mi přineslo nevídanou svobodu, mohly jsme vyrazit na jakýkoliv výlet v okolí – na vodu do studánek, na hřiby, borůvky...
  • Doporučuji všem maminkám, které jsou aktivní a rády jezdily před dětmi na kole.

Nevýhody

  • Jediná nevýhoda, kterou vidím je, že jsem se musela ze začátku naučit sledovat kolik mi zbývá baterky a podle toho vymyslet kam pojedu a dle toho taky používat stupně asistence, aby se mi nestalo to, co se mi samozřejmě ze začátku stalo, že se mi baterka vybila.
  • Na elektrokolo se taky musím na jaře a na podzim trochu víc obléci než na normální kolo, nezapotím se tolik, samozřejmě pokud se zapotit chcete, není nic jednoduššího než si snížit asistenci elektrokola z 5 třeba na 2 a hned vám bude teplo.

Maminka na elektrokole s vůzkem

Závěr

Ať už s dětmi jezdíme na elektrokole, na biku nebo je taháme na laně za sebou, nakonec není až tak důležité, podstatné je, že jsme se nemuseli vzdát svého koníčku a učíme děti lásce k přírodě, pěstujeme v nich sportovního ducha a ukazujeme jim naše okolí, kde to my máme rádi a jsme jim jako rodiče inspirací.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
IvankaH 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Do práce na kole – jde to celý rok?

Do práce na kole – jde to celý rok?

Vyhnout se ranním zácpám, projet se před prací a šetřit peníze za pohonné hmoty jsou pouze ukázky výhod, které cesta do práce na kole nabízí. Pokud jste ještě nepřišli na chuť této výzvě, možná vám tyto tipy pomohou.
Tři sporty v jeden den? To je triatlon

Tři sporty v jeden den? To je triatlon

Přiznám se, že už od malička jsem neměl rád běh a než bych měl dobíhat na autobus, radši ať mi ujede. A představa, že půjdu ráno do školy a budeme běhat 1.500 metrů mě děsila.
Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovství nebo dobrý nápad?

Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovství nebo dobrý nápad?

Pokud nazvete dětské elektrokolo bláznovstvím, vězte, že Mondraker miluje bláznivé nápady. Ať už je váš názor jakýkoli, podívejte se s námi na ebike Play 20.
keyboard_arrow_up