Zdroj: Cesky Raj

Tuhle trasu jezdím rád a jezdím ji několikrát ročně a vlastně pokaždé z úplně jiných důvodů. Buď ji jedu v tempu bez zastávek jako trénink v kopcích, nebo v klidu a pohodě turistickým tempem se zastávkami na občerstvení a výhledy. V obou případech je okruh perfektní.

Jelikož bydlím v Praze, začínám obvykle v obci Kněžmost, kam je to z okraje města po dálnici 35 minut. Jako druhá varianta startu se osvědčil Pelechov, pro ty, kdo jedou ze severu. Obě místa mají výhodu v tom, že do cíle je to na konci trasy dlouho už jen z kopce, což je vždycky fajn zakončení vyjížďky.

Vybírám si tentokrát start v Kněžmostě a vyrážím přes Suhrovice kolem rybníků na Čížovku. Po krátkém úseku po rovině mi první krátká stoupání a střídající se nový a zvětralý asfalt jasně ukážou, co se na nás chystá.

Parametry trasy:

  • Určení: Silniční kolo
  • Náročnost: Střední – pár prudších stoupání
  • Kdy vyrazit: Mimo sezónu a ideálně i mimo víkendy. Vyberte den s dobrou viditelností kvůli výhledům.
  • Povrch: Asfalt 98 %, 2 % šotolina
  • Délka: 90 km
  • Převýšení: 1650 m
  • Trasa: na Mapy.cz
  • Záznam jízdy: na Strava.com

Stoupání na Čížovku...... vede vesnicí kolem roubenek.

Rozhledna Čížovka

Hned po 5 kilometrech nás vítá první stoupáček do obce Čížovka, do které dojíždíme v pískovcovém zářezu a vítají nás v ní pěkné kutilem nezasažené roubenky. Za vesnicí na vrcholu stoupání míjíme po pravé straně stejnojmennou rozhlednu. Pokud máte štěstí na dobrou viditelnost, určitě se vypravte nahoru. Za drobné vstupné se po vyšplhání po točitém schodišti do 30 m nabízí krásný pohled nejen na celý Český ráj, ale i Ještěd, Bezděz, Krkonoše, Kozákov, Lužické hory nebo třeba Říp.

Za dobré viditelnosti...... přehlédnete z rozhledny polovinu Čech. Na levé fotce na obzoru Ještěd a na pravé Krkonoše.

Podkost

Pokud jste se nahoře na rozhledně dobře zorientovali, všimli jste si, že nás ještě čeká drobné stoupání do Kamenice. Odtud se pak už spustíme po novém asfaltu na lesní křižovatku, odkud se dál sjezdem dostaneme až přímo pod hrad Kost. Od něj nás pak čeká zase stoupáček už zase po dobrém asfaltu směrem na Sobotku. Ještě ve stoupání si vlevo můžete udělat zastávku u zvoničky, odkud se naskýtá romantický pohled na hrad.
Pokračujeme dále a vyjíždíme z lesa i vesnice. Za vsí se nám nabídne pohled na charakteristický zámek Humprecht. K němu ovšem nejedeme. Odbočujeme vlevo na Libošovice.

Kolem Kosti to připomíná spíše parkoviště, ale najdete tu...... i klidnější místa.

Pekařova brána

Hned za Libošovicemi nás čeká další krátké stoupání, které si můžete zpříjemnit pohledem vpravo na hrad Trosky. Kousek dál se povrch mění na nový asfalt, takže sjezd je možné si nerušeně užít. Pokud nejedete zalehnutí za řídítky můžete sledovat kulisu pískovcových věží a zjara svěžích luk a smrkového lesa. Dole na křižovatce, kde pak budeme pokračovat vpravo, si uděláme zajížďku pár set metrů k Pekařově bráně. Ta vznikla při stavbě silnice vytesáním gotického oblouku do skalního útvaru Mnich a je pojmenována u příležitosti 50. výročí vzniku KČT podle historika prof. Josefa Pekaře a stejnojmenné turistické stezky, která tudy vedla z hradu Kost na Valdštejn. Máte-li čas, dá se nahoru na bránu vyběhnout po schodech.

Pekařova brána.

Čertoryje

Sjedeme zpět na křižovatku a odbočíme vlevo do údolí na nový asfalt, který si budeme moci užívat hodně dlouho. Nejprve budeme projíždět podmáčeným údolím a míjet četné prameny. Z toho ten poslední, Prdlavka vlevo od cesty u Věžického rybníka, je dost vydatný i v létě. Následuje pak krásné dlouhé a ze začátku i docela prudké stoupání od Čertoryjí na Krčkovice. Minete legendárního Moskviče VB a po výjezdu z lesa za vesnicí se naskytne další z výhledů na Trosky.

Legendární Moskvič naštěstí už dávno jen turistická atrakce.

Hrubá skála

Následující pasáž vlnící a klikatící se lesem za odbočkou na Vyskeř, ze které někdo zákeřně smazal K a háček, je mojí nejoblíbenější částí okruhu. Silnice se mírně svažuje, pořád se dá šlapat, a přitom pravá zatáčka střídá levou, zaříznutý úvoz silnici nad srázem. Tak se dostáváme až na Hrubou Skálu k zámku. Zajděte dovnitř na nádvoří a podívejte se na okolní skalní věže. Stojí to opravdu za to.
Od zámku do stejnojmenné vsi následuje krátký sjezd, ve kterém hned na začátku zástavby mineme vpravo pozůstatky pivovaru a kousek dál vlevo dobře zachovalou vilu jeho majitele Karla Řezníčka. Vystavěna v roce 1901, krásně reprezentuje soudobou místní architekturu. Minimálně zahrada je přístupná a na východním průčelí můžete obdivovat velkou fresku s motivem svatého Václava.

Panoramatický výhled z Kozákova na jih a západ.

Kozákov

Dále nás čeká hlavní stoupání celé vyjížďky, Kozákov. Z této strany není stoupání tak prudké a pod Radostnou už je nepřerušované až na vrchol. Ze silnice je velmi pěkný výhled směrem na Krkonoše, ale doporučuji nahoře na parkovišti popojet pár desítek metrů po žluté na louku a tam se rozhlédnout směrem na celou část Čech od Řípu až po Ještěd.

Panorama Krkonoš při sjezdu z Kozákova. Jasně jsou patrné sjezdovky v Rokytnici.

Zbirohy

Co jsme vyšlápli, to si teď pěkně svižným sjezdem sjedeme až do Smrčí. Tam následuje krátký výjezd a pak zase šlapavý sjezd přes Buchtův kopeček do Chloudova, kde svezení končí zavřenými vracečkami. Mírným stoupáním šlapeme na Besedice. Postupně se zužující cesta nás vede po vrstevnici pod vrchem Zbiroh a zříceninou stejného jména. Vlevo je možné zahlédnout Klokočské skály. Mírně svažující se cesta se nakonec láme a padáme dolů uzoučkou asfaltkou prakticky kolmo na vrstevnice do údolí Jizery.

Jez Dolánky.Roubenka u Dlaskova statku.

Turnov

U řeky se nabízí dvě možnosti. Buď jeďte podle trasy na Stravě s tím, že přežijete kousek po šotolině a dva kamenité výjezdy na lávku u železničního mostu. Nebo pokračujte po levém břehu po silnici a podél skal na Turnov. Pokud jste vybrali první variantu, dojedete do historického roubeného Dlaskova statku a ke krásnému jezu Dolánky. Dále budeme pokračovat parkem s výhledem na zámek Hrubý Rohozec po úzké asfaltové cyklostezce mezi Jizerou a Malou Jizerou. Dojedeme pod náměstí Českého ráje a přitom mineme Panorama Café, které velmi doporučuji nejen kvůli dobré kávě, ale i příjemnému prostředí.

Na náměstí v Turnově.

Vyskeř

Poslední část trasy už není tak náročná, ale ještě jedno stoupání si dáme. Na Vyskeř vede na začátku solidně prudká stojka od vsi Kacanovy. První dvě zatáčky v lese prověří dostatek výkonu v nohou nebo dostatečný rozsah převodů. Dál už je stoupání mírné a vrch Vyskeře s kaplí svaté Anny je vidět už z dálky. Ostatně byl vidět už z mnoha míst naší trasy. Následuje sjezd pod rozbitém asfaltu zpět do údolí (ano, bylo možné si to zkrátit přes Rybníčky) do Olešnice. Tam uhneme vlevo na úzkou silničku a přes mostek přes Žehrovku a kolem mlýna dojedeme do Žehrova. Následuje mírné stoupání na křižovatku lesních cest, kde odbočíme vpravo na Srbsko.

Konec stoupání na Vyskeř s charakteristickou kaplí svaté Anny.

Branžež

Zvlášť pokud dojíždíte k večeru, pak dlouhé stíny a slunce proti v alejích a s kulisou roubenek a skal zajistí správný konec vyjížďky. Stále mírně z kopce s výhledem na Komárovský rybník se loučíme s Českým rájem a dojíždíme na místo startu do Kněžmostu. Jestli se vám podařilo vybrat jasný slunečný den s dobrou viditelností, věřím, že si trasu oblíbíte a stejně jako já se budete vracet třeba jen pro změny ve výhledech, kdy jarní sníh v Krkonoších a rozkvetlé sady pod Troskami střídají podzimní barvy bučin a smíšených lesů kolem Jizery.

[Úvodní foto: Cesky Raj]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Bikepacking v Rumunsku aneb Route 66 pro bikepackery

Bikepacking v Rumunsku aneb Route 66 pro bikepackery

Pokud hledáte další tip na bikepackingový výjezd, Rumunsko už není jen Route 66 pro motoristy, ale i pro cyklisty. Nekonečné cesty s nádhernými výhledy jsou ideální pro bikepackingovou túru plnou zážitků.
Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Pojďte se se mnou podívat do populární tréninkové lokality profesionálních týmů vyhledávané díky ideálnímu mikroklimatu a krásnému prostředí – na Costa Blancu.
Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Jaké je Rakousko? Běžný smrtelník si představí mléčnou čokoládu, řízek a Mozarta. Cyklista vidí spoustu cyklostezek, ohleduplných řidičů a krásných alpských stoupání.
keyboard_arrow_up