Test: Pedály Tatze MC-FLY, univerzální pedály

Tatze je rakouský výrobce pedálů, pocházející konkrétně z Tyrolska, jeho produkty míří především na dlouhou výdrž, kompletní servisovatelnost a propracovanou konstrukci.

V nabídce Tatze najdeme několik druhů pedálů, jak nášlapné, tak platformové, v různých provedeních a cenových relacích. Nejvyšší řady jsou osazené titanovou osou, díky které ušetří váhu, zvýší tuhost a zefektivní přenos síly. Tatze nabízí pedály především pro gravity disciplíny, nicméně Tatze MC-FLY, které se nám dostaly do testu, lze použít univerzálně, už jen díky váze a minimalistické konstrukci.

Design

Ten je ukázkový a i díky tomu tyto pedály vyhrály v roce 2021 Design & Innovation Award. Kompaktní provedení okolního rámu, do kterého je vložen systém kompatibilní s SPD. Možnost přidání 4 pinů z obou stran pedálu oceníte, především pokud nosíte boty určené na enduro nebo sjezd. Nicméně pokud vynecháte piny, tak se z pedálu stává i zajímavá varianta pro XC. Pro někoho možná bude váha 354 gramů vysoká, odměnou je však skvělá podpora chodidla, kterou oceníte v rozbitých sjezdech, a celkově vysoká tuhost pedálů.

Pedály jsou spolu s vybavením dodávané v kompaktní krabičce.Pedály, piny, kufry a nejen to najdete v dodaném balení.

Technické parametry

Jak jsem již zmiňoval výše, jsou kompatibilní s SPD, což oceníte při nákupu kufrů, které jsou pro tento systém levné a vydrží poměrně dlouho. U pedálu si samozřejmě můžete nastavit předpětí pružiny pro vypínání, a to v rozmezí 4-12 Nm. Díky tomu, že se jedná o endurové pedály, Tatze myslelo i na to, abyste měli určitou volnost pohybu chodidla do stran, a tak vám pedály umožní 5° volnost, vypínací úhel je pak 12°. Pedály nabízí možnost přidání 4 pinů z každé strany, které jsou nastavitelné, a můžete si je tak přizpůsobit svým botám, za to rozhodně palec nahoru! Tělo pedálu je vyrobeno ze slitiny hliníku 6061-T6 a je eloxováno do černé barvy. Osa u testovaného modelu je z kalené oceli, je ale možnost si připlatit za titanovou osu, u které ušetříte 50 gramů na páru. Ložiska jsou použita jehličková a kuličková, samozřejmě z obou stran utěsněná.

Bytelná konstrukce, a co potěší, určení strany pedálu pomocí nápisu.Na trail bike ideální, podrží v jakékoliv situaci.

První dojmy po vybalení

Pedály hned po vybalení působí robustním dojmem, připravené na to rýt v hlíně a občas trefit nějaký ten pařez. Zároveň jsou lehké a v porovnání s konkurencí jsou mnohem lehčí, oproti endurovému modelu Shimano Saint o 200 gramů! To už je slušný rozdíl. V balení dále najdeme 10 pinů a samozřejmě kufry plus další příslušenství k nim, včetně inbusového klíče, kdybychom ho náhodou zapomněli doma a pedály měnili až na parkovišti. První testovací jízda probíhá na mém XC kole, záhy ale přichází problém, nevím, zda to bylo jen špatnou kombinací půjčených treter, nových kufrů a pedálů, ale nemohl jsem se do pedálů vůbec zacvaknout. Z úkonu na 5 minut se tak stal hodinový boj, až jsem nakonec musel vypodložit kufry plíškem a nějak mi tedy šlo se cvaknout, ale ani tak to nebyla žádná hitparáda a o vycvakávání radši nebudu ani mluvit.

Pedály lze použít jak pro klasické tretry...Tak i pro ty endurové, nebo sjezdové, kde se využívá i podrážka z klasických platformových bot.

Od fiaska k oblíbeným pedálům

Počáteční fiasko s nemožností se zacvaknout po pár kilometrech zmizí a užívám si, jak jsou pedály tuhé a líbí se mi skvělá podpora chodidla, díky konstrukci pedálu. Po první vyjížďce si okopávám kufry, měním tretry za svoje a vše funguje, jak má, naopak jsem překvapený, jak se dá do pedálů lehce zacvakávat. Systém SPD jsem neměl moc rád a vždy jsem vozil Crankbrothers, u kterých se zacvaknu za jakékoliv situace, ať je bahno nebo mráz, naopak například se Shimano DX byl na startu sjezdové tratě vždy boj se cvaknout. S pedály Tatze tuhle nepříjemnost nezažívám a naopak, zacvakávání je snadné a rychlé. Zároveň mě baví jistota, kterou systém SPD na pedálech Tatze dodává, nemám strach, že bych nohu ve větší kompresi nebo při dělání whipu vytrhnul z pedálu, což se vám s okopanými kufry u pedálu Crankbrothers stává docela často a je třeba na to dávat bacha. S přibývajícími kilometry a traily jsem se s pedály opravdu sžil, ať na XC nebo na Enduru, jsou pro mě jasnou volbou a mám nového favorita, kterého budu používat. Jelikož pedály vozím teprve měsíc, těžko říct, jak na tom budou jednotlivé komponenty s výdrží, ale Tatze nabízí kompletní servisní sady, takže pokud byste pedály rozšlapali a ložiska to měla za sebou, není problém si objednat sadu na opravu.

Závěr

Pedály Tatze mě mile překvapily, byl jsem k nim ze začátku trochu skeptický, protože systém SPD není mým favoritem, ale jak se ukázalo, jedná se o kvalitní pedály, které už na první pohled jsou bytelné a svou vahou předčí většinu konkurence. Pedály nejsou nejlevnější a výrobce si za ně řekne v provedení s ocelovou osou 3 649 Kč, na druhou stranu, pokud budeme hledat u konkurence ve vyšších řadách, tak jsou ceny podobné. Pokud tedy hledáte nové pedály na svůj trail bike nebo enduro, ale klidně i cross country, tak si je dejte určitě do hledáčku, můžu jen doporučit. Pedály můžete najít na MTBIKER shopu.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Rock Machine Blizzard  INT e70-297 - hravé enduro

Rock Machine Blizzard INT e70-297 - hravé enduro

Psát recenzi nebo natáčet video pro „profíky“ v daném odvětví je stejně důležité jako například stěrače u ponorky. Jako můžeme je tam namontovat, ale k čemu to bude? Proto hned v úvodu upozorním, že tento článek je uživatelským pohledem určeným - uživatelům.
Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Hledáš ebike na ty nejtěžší traily, enduro závody a zdolávání náročného terénu? Možná právě Nduro bude pro tebe to pravé. Jsi zvědavý na výbavu? Čti dál.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
keyboard_arrow_up