Zdroj: Podcasty pro cyklistiku

Ježděním na kole trávíme hromadu času. Často na trenažéru, kdy jen šlapeme a přitom hlava pracuje až moc. Jak tedy čas využít a nezbláznit se? Zkusme podcasty.

Spousty cyklistů okolo mě žije v tom, že během tréninku se hlava musí stoprocentně soustředit na výkon. Ale když jedu lehčí trénink nebo vytrvalost, mému mozku se dostává nadměrné množství kyslíku a občas přijíždím z tréninku spíše smutná nebo rozčílená z nějaké věci, o které jsem moc přemýšlela, protože jsem se nudila. A to nemluvím o trénincích během zimy, kdy jsem i několik hodin zavřená v garáži a koukám na svého avatara na Zwiftu. Pro takové případy jsem se naučila si pustit podcasty nebo hudbu.

Co je podcast?

Pokud víš, co je podcast, tuto kapitolku klidně přeskoč. Ne každý si výraz podcast osvojil, možná to slovo jen slyšel, a tak pro jistotu uvedu, že se jedná o mluvené slovo - záznam pořadu z rádia, rozhovor nebo vlastní relace, kterou dneska může tvořit prakticky každý. Stačí k tomu jen mikrofon a témata, o kterých chcete hovořit.
Už nemusíte během poslouchání rádia trpět nekonečné reklamy, které tvoří 90 procent času, a než přejde jeden reklamní blok, tak pomalu zapomenete, o čem se hovořilo v předchozí části pořadu. Ještě pro pořádek uvedu rozdíl mezi podcastem a audioknihou. Podcast je nejčastěji mluvené slovo, diskuze nebo rozhovory na jakékoliv téma. Audiokniha je více či méně dramatizovaná a čtená původní kniha.

Proč to dělám

Víte, že při poslouchání hudby či podcastu během sportu tolik nevnímáte bolest? Spíše se donutíte k výkonu a do opakování tréninku. I monotónní a nudné mytí kol je zábavnější. Ideální poslouchání je s bezdrátovými sluchátky, která nijak neomezují kabeláží. Díky podcastům také lépe utíká čas a nemáte pocit, že jste dobu strávenou tréninkem jen zabili. Je přitom na výběr z mnoha žánrů a autorů. Nemusíte poslouchat jen vzdělávací podcasty, jak je to většinou v mém případě.

Podcast do sluchátek si ovšem venku dovolím pustit jen v případě, že to není na úkor bezpečnosti. Primárně podcasty a hudbu poslouchám na trenažéru nebo při jízdě po nefrekventované cestě.

Malá ukázka, co konkrétně poslouchám.

Kde poslouchat

Ideálně na telefonu. Podle značky operačního systému si vyberte aplikaci. Apple má svoji aplikaci Podcasty, Android zase Podcasty Google. Mně zatím nejlépe vychází Spotify, dostupné na všech operačních systémech i zařízeních, kde si můžu, za drobný poplatek, podcasty stáhnout a poslouchat offline bez reklam. Dovolte mi na následujících řádcích uvést pár příkladů podcastů, které běžně poslouchám.

Ze života v sedle od Posedla

Každou druhou středu se těším na dávku inspirace nebo zajímavého rozhovoru od tvůrců 3D sedel Posedla. Jirka s Martinem si k sobě zvou nejen profesionální cyklisty, ale i dobrodruhy nebo trenéry, kteří jsou posedlí cyklistikou stejně jako oni. Mimochodem, docela nedávno jsem se s nimi bavila před kamerou o jejich nových 3D tisknutých sedlech na míru.


Ze života v sedle můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Cyklopodcast od Cycling-info.sk

Asi nejznámější podcast o cyklistice na Slovensku a v České republice. David a Martin z Cyklo-info.sk si zvou odborníky na trénink či profesionály samotné. Během závodní sezóny u nich můžete najít rozbory jednotlivých závodů, které nejsou jen ledajaké tlachání, ale je slyšet, že kluci mají přehled a znalosti. Kluci se také věnují běžnějším tématům, jako je například káva, cyklistické výzvy a trénink.


Cycling-info.sk můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Studio N

Tento podcast nemá mnoho společného se sportem. Filip Titlbach se zde věnuje aktuálním tématům, která jsou i nejsou vidět a hýbou světem. Zve si odborníky ze všech odvětví a na konci epizody je i krátký přehled denních zpráv, které by nám neměly uniknout. Osobně Deník N považuji za nutné minimum informovanosti ze světa.


Studio N můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Koulí podcast

Nejsou první ani nejlepší. Zvou si lidi a ptají se jich na věci. Radar a Lucie. Takto začíná každý díl Koulího podcastu, kam si moderátoři zvou odborníky ze všech možných odvětví, které se týkají nejen sportu a všeho zajímavého. Například epizoda s Markusem Krugem, známým díky produkování One Man Show, kde rozebírají natáčení formule v Česku pro Redbull. Občas se objeví i epizoda s názvem „Volejte trenérovi“, kde rozebírají různé mýty a kraviny z fitness světa, kterým je radno se obloukem vyhnout a netopit v nich zbytečně peníze. Nebyla epizoda, kde bych se nezasmála.


Koulí podcast můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Bez frází +

Série rozhovorů, se současnými či bývalými profesionály, v níž se do hloubky dozvíte o jejich kariéře nebo situacích, které museli překonat a změnily jejich život nebo kariéru.


Bez frází + můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Cyklo.dcérky.Brno

Série krátkých i dlouhých rozhovorů s holkami i kluky okolo kol. Bára si k sobě zve lidi, kteří se svými projekty podílí na rozvoji cyklistické komunity Brna. Jedním z hostů podcastů jsem byla i já, kdy jsem vzpomínala na svá závodní léta, mluvila o respektu ze strany cyklistů k řidičům a proč mám cyklistickou komunitu v Brně nejradši.


Cyklo.dcérky.Brno můžeš poslouchat na Spotify.

Rádio Peloton

Vysílání dlouhých nesestříhaných rozhovorů se zajímavými lidmi nejen přímo z cyklistiky, ale i bikrosáky či kameramany točícími vyladěná videa, nad kterými všichni slintáme. Podcast je pod taktovkou Teodora Kováče, u kterého na internetu najdete s popiskem cirkusák a maskot značky Specialized.


Rádio Peloton můžeš poslouchat na Spotify.

Bikerumor

Láká vás někdy zjistit, co a jak stálo za vznikem populárních značek jako Specialized, Apidura nebo jak vznikl název pro celosvětovou sérii závodů Belgian Waffle? Nebo jen toužíte zdokonalit svou odbornou angličtinu? Přesně pro vás je podcast od stejnojmenného mezinárodního magazínu Bikerumor. Společně nakouknete pod pokličku světových značek a uslyšíte rozhovory s jejich zakladateli.


Bikerumor můžeš poslouchat na Spotify a na
Apple podcast.

The Build Cycle

Příběhy ze začátku podnikání smíchány s tipy a odbornými radami obsahového marketingu pro začínající podnikatele ze světa sportu. Tento podcast vám pomůže v růstu vašeho podnikání, vybudovat značku nebo zvýšit prodeje.


The Build Cycle můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

Legs:ON

Petra a Honzu baví cyklistika natolik, že se rozhodli přispět do mediálního prostoru rozhovory s lidmi, které je zajímají. Nepotkáte zde jen cyklisty, ale i zajímavé členy týmů, kteří značnou měrou přispívají závodníkům mimo závod. Ale primárně to jsou lidé s láskou k cyklistice.


Legs:ON můžeš poslouchat na Spotify a na Apple podcast.

To byla malá ukázka podcastů, co mě baví a poslouchám, nebo vím o jejich existenci a minimálně jednu epizodu jsem si poslechla. Chtěla bych vás tímto textem nejen motivovat k poslouchání podcastů, ale hlavně inspirovat. Ve spojení se sportem mi podcasty přijdou ideální kombinací poučení a zábavy na dlouhé tréninky. Osobní výběr bude samozřejmě čistě subjektivní záležitost, která se bude odvíjet od věku, vzdělání, zájmů, smyslu pro humor…

Těším se, že i vy mi doporučíte nějaké nové podcasty v komentářích pod článkem, ať mám co poslouchat během dlouhých večerů na Zwiftu během přípravy.

[Úvodní foto: Podcasty pro cyklistiku]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Virtuální trénink, reálné zážitky?

Virtuální trénink, reálné zážitky?

Vsadím se, teda moc doufám, že nejsem jediná, kdo teploty pod 10 stupňů Celsia biologicky nezvládá. Mrznoucí prsty, ustavičně tekoucí nos, slza v oku a ještě navrstvená oblečením jak cibule. Ano, daly by se pořídit zateplené boty, rukavice s vyhřívacím prvkem nebo špunty do nosu, ale ledové plochy nebo naopak břečka nejsou zrovna moje gusto. Padla tedy otázka, zda si nepořídit trenažér.
Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Nabídka virtuálních cyklistických platforem je pestrá a všichni si z ní můžeme vybrat takovou, která pomůže splnit naše cíle.
Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
keyboard_arrow_up