Zdroj: Kellys Spider 80

Unboxing: Kellys Spider 80 29” - spolehlivý hliník dostupný pro každého

Se slovenskou značkou Kellys se setkávám poměrně často, a to jak při běžných vyjížďkách, tak na sjezdových tratích a různých závodech. No a s touto značkou musíme nejen v poslední době počítat i v oblasti elektrokol.

Kellys dokáže nabídnout profi stroje, ať už ve sjezdu model Noid, který sedlají mistři České i Slovenské republiky, nebo karbonové XC speciály či e-biky s rámy z hybridního materiálu, čemuž odpovídá samozřejmě i cena, ale zároveň dokáže nabídnout i dostupnější kola, mezi která patří model Spider 80 29” pro rok 2022.

Specifikace

Specifikace.

Unboxing

Za poslední dobu jsem už pár krabic s koly viděl a že některé nebyly zrovna nejmenší. O to víc potěší, že Spider je dodáván v relativně malé krabici, navíc nejen se sympatickým logem, ale hlavně mottem “ride your life”. Toto motto si každý může vyložit po svém, ale ať to lze vyložit jakkoliv, vždy to ve mně budí pozitivní dojmy.

Sympatická velikost krabice.Stačí drapnout a vytáhnout.

Po otevření krabice stačí kolo jen tzv. “drapnout” do ruky a vytáhnout. Vše je přichycené k sobě, takže se nestane, že něco důležitého v krabici zapomenete. Byť kolo spadá do nižší cenové kategorie, dostalo se mu při balení v továrně patřičné péče a je zabaleno stejně jako jeho dražší příbuzný, takže si můžete být jisti, že ho z krabice vytáhnete v pořádku a nepoškozené.

Baleno s péčí.Manuál nesmí chybět.

Samozřejmě nechybí ani manuál, který je zabalený v sáčku společně s rychloupínákem předního kola, odrazkami a pravým gripem.

Nasunout sedlovku je brnkačka.Stejně tak je brnkačka nasadit přední kolo.

Poskládat kolo je relativně hračka, vždyť stačí jen zasunout sedlovku se sedlem, stejně tak zasunout rychloupínák do náboje předního kola a toto nasadit, namontovat pedály a nasadit řidítka. Trošku trpělivost bude chtít jen nasunutí a nastavení správného sklonu páčky zadní brzdy a řazení, stejně tak nasunutí gripu. Trošku zručnosti ale bude potřeba i při montáži uzamykání vidlice. Jenže co bychom pro radost z jízdy neudělali, že?

Nasadit a nastavit řízení už trošku trpělivosti chce.A nejinak je to i v případě zamykání vidlice.

Rám

A když už je kolo přichystáno k jízdě, nastává čas podívat se na něj bližší optikou. Byť se kolo nepyšní vyšší pořizovací cenou a nemá ani závodní ambice, ta hlavní součást, kterou rám bezpochyby je, nese označení Kellys Alutec RRC 29 - race ready concept. Co to znamená? Jednoduše spojuje praktičnost a komfort se sportovními ambicemi. Ostatně pokud porovnám geometrii rámu modelu Spider se závodním bratříčkem, modelem Gate, tak zjišťuji, že např. úhel hlavy stejně jako úhel sedlové trubky se liší jen o stupeň, a tedy v případě hlavy má Spider úhel 69° (Gate 68°) a v případě sedlové trubky pak 73° (Gate 74°). Samozřejmě jiné údaje, jako např. délka zadní stavby, rozvor, a hlavně reach či stack už se liší mnohem znatelněji, ostatně tabulku geometrie si můžete prohlédnout níže.

Geometrie.
Rám se nabízí jen v jedné barvě, jak vidíte na fotkách. Nenašel jsem žádný oficiální název barvy, proto ji svým chlapským pohledem označuji prostě jako fialovo-modrou. Dámy snad prominou chlapské úzké barevné spektrum. Samozřejmě nechybí možnost uchycení hned dvou košíků na bidony, nebo i blatníků.

Dokáže někdo popsat odstín?Dva bidony se rozhodně můžou hodit.

Pokud jde o velikosti, kolo se nabízí jen ve třech velikostech, a to S, M a L, které však dokážou uspokojit širokou masu uživatelů, protože k mému překvapení velikost S je pro cyklisty o výšce 164 až 177 cm, velikost M pro 175 - 187 cm vysoké cyklisty a velikost L dokonce pro cyklisty o výšce 185 - 195 cm. Pro posledně uvedené cyklisty bych očekával dokonce XL, ale co naplat, každý to má jinak. To však rozhodně neznamená, že Kellys neví, co dělá. Jen v případě výběru buďte pečliví.

Osazení kola

Od rámu, geometrie, barvy a velikostí se dostávám k dalším důležitým součástem, jako je vidlice, řazení, brzdy, kola a to ostatní.

Vzduchová santůrka s uzamykáním.
Vidlice je dodávána vzduchová, se zdvihem 100 mm od značky Suntour, konkrétně pak model XCR 32 RLR Air, včetně uzamykání. Nohy o průměru 32 mm zaručují už jakousi pevnost, no přece jen bych čekal pevnou osu. Oproti tomu se nabízí zmiňované uzamykání, což se určitě hodí.

Kliky Samox.Přehazovačka Deore.

Pohon je vyjma klik a řetězu kompletně pod patronátem Shimana. Jen pro doplnění uvádím, že na kole je pohon ve znamení rovnice 2 x 10, a tedy dva převodníky vepředu, 10 pastorků vzadu. Převodníky v rozsahu 26 a 36 zubů jsou přichyceny na klikách Samox, o délce závislé na velikosti rámu, kdy pro velikost S jsou to kliky o délce 170 mm a pro velikost M a L pak kliky o délce 175 mm. Druhou odlišností od Shimana v pohonu je vedle klik řetěz, ten je od značky KMC, typ X10 EL. Řetěz vzadu roztáčí kazetu Shimano CS-HG50 s deseti pastorky, v rozsahu 11-36 zubů. No a o to, aby si řetěz mohl přeskakovat z jednoho převodníku na druhý, nebo vzadu roztáčet všech deset pastorků se stará přesmyk Deore M618, přehazovačka Deore M4120, obojí pak ovládáno řazením Deore SL-M5100-L a SL-M4100-R.

Když je potřeba brzdit...... Shimano se postará.

Vždy s oblibou říkám, že když už se ten cirkus rozjede, je potřeba ho někdy i zabrzdit. Správně tušíte, že bude řeč o brzdách. Ty jsou na kole taky od Shimana, konkrétně jsou to hydraulické kotoučové brzdy MT-200, které jak vepředu, tak vzadu svírají brzdové kotouče o průměru 160 mm.

Repertoár Shimana je na Kellysu Spider 80 29” zastoupen ještě v nábojích, kdy základem zapletených kol jsou náboje Shimano TX505 Disc Center Lock na rychloupínácích.


Spousta dílů přímo od Kellys

Posledně popisovanými náboji uzavírám kapitolu Shimano a dostávám se ke komponentům KLS, což jsou komponenty obrandované samotným Kellysem. Náboje jsou základem zapletených kol, ale neméně důležité jsou i ráfky, ty jsou na modelu Spider 80 právě od KLS, konkrétně model Draft Disc 622 x 21. To, že jde o ráfky určené pouze pro kotoučové brzdy, snad netřeba dodávat.

Pohled na výplety.
A co že je na tomto modelu kola vlastně všechno přímo od Kellyse? Tak například sedlo Sentinel a sedlovka Active - diam o průměru 30,9 mm, řidítka Active Rise Bar o průměru 31,8 mm a šířce 660, resp. 680 mm (velikost S, resp. M a L) a představec Active s přizvednutím 8° a délkou 75, resp. 90 mm (velikost S a M, resp. L) či gripy Advancer 2Density.

Kellys, kam si sedneš.Kellys, kam se podíváš.

A poslední, co v popisu chybí, jsou už jen pláště. Ty jsou na kole od značky Impac, konkrétně modely Ridgepac 54-622 (29 x 2,1).

Samozřejmě nesmím zapomenout na váhu. Co si budeme povídat, ta není nejnižší, my jsme ve velikosti L navážili 14,59 kg, ale hned na úvod nám všem přece bylo jasné, že z krabice nevytahujeme žádného chrta.

Váhou ani cenou nepatří mezi drahé chrty.

Kdo si může “pavouka” vybrat?

Věřím, že za cenu 22 990 Kč, ekvivalentem “necelý 1000 eur,” je kolo vhodné skutečně pro širokou masu zákazníků, kteří chtějí např. kolo na běžné ježdění, zároveň s ním však chtějí vyjet na nějaký výlet, ale i pro cyklisty, kteří kromě výletu chtějí vyzkoušet nějaký kratší závod. Toto kolo se mi jeví jako fajn univerzál, rozhodně není na ostudu, na druhou stranu si ani na nic nehraje a nehlásí se mezi závodníky. Chcete jezdit do práce? Chcete si zajet na zmrzku nebo nějaký hrad? Chcete si projet trať některého závodu? Chcete pořídit kolo dítěti? No prosím, je tady Kellys Spider 80 29”.

[Úvodní foto: Kellys Spider 80]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Unboxing: Orbea ALMA H30 - univerzální bike na sport i relax

Unboxing: Orbea ALMA H30 - univerzální bike na sport i relax

Univerzálnost hardtailů je něco, co hledá mnoho cyklistů, nemluvě o dostupnějších cenách či údržbě. Zapadne sem i španělská Orbea ALMA H30?
Koupě ojetého kola: jak nenaletět a na co si dát pozor?

Koupě ojetého kola: jak nenaletět a na co si dát pozor?

Začíná nám jaro, počasí láká i neortodoxní cyklisty, kteří nejezdí celou zimu k vyjetí a spousta z nás se rozhoduje, jestli nepořídit do nové sezóny nový stroj.
Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Pedály jsou jedním ze tří kontaktních bodů kola s jezdcem. Je to tedy velmi důležitý komponent. Jak vybrat pedály a na jaké faktory se při výběru zaměřit?
keyboard_arrow_up