Test: Přilba KLS Vantage - výkonný nováček

Dnes již renomovaný slovenský výrobce kol Kellys stále rozšiřuje nabídku svých produktů nejen o kola, příslušenství a doplňky k nim, ale také o oblečení a vybavení pro cyklisty. Rád bych vám představil novou přilbu KLS Vantage.

Jedná se přilbu, která je top modelem v letošní nabídce Kellys. Výrobce tuto přilbu nabízí ve dvou velikostech M/L (54-58 cm) a L/XL (58-61 cm) a třech barvách bílé (white), červené (red) a šedé (grey). Ohledně použití je dle mého názoru přilba vhodná od silnice přes XC až do kategorie urban a městské cyklistiky. Je „genderově neutrální“ (což se v dnešní době hodí), tedy unisex, tzn. vhodná pro cyklisty i cyklistky.

Přilba KLS Vantage je nabízena kromě bílé ještě v červené a šedé barvě......a dvou velikostech.

První seznámení

Přilbu zakoupíte úhledně zabalenou v krabici, součástí balení je i náhradní výstelka přilby a výstelka, kterou se zakrývá řemínek pod bradou, ale o tom více později.

Přilba je zabalena v luxusní krabici......s kompletním popisem všech vychytávek.

Při prvním pohledu působí přilba velice moderním a aerodynamickým dojmem, je lehká, mně váha navážila 270 g, ale přitom dostatečné robustní. U přileb bývá často problém, že ne každá sedí. Zde bych řekl, že díky celkem univerzálnímu tvaru a pouze dvěma velikostem bude tenhle model sedět celkem širokému spektru cyklistů. Jediný problém může nastat u jedinců, kteří jsou tzv. na pomezí velikostí, v tomhle případě s obvodem hlavy okolo 58 cm, což je zlom mezi dvěma velikostmi. Zde to bude chtít vyzkoušet, ale to je samozřejmě záležitost většiny přileb, které se vyrábějí ve více velikostech.

Technologie

Co se týká použitých výrobních postupů, je tahle helma vyrobena technologií Triple-Inmold, což je technologie vstřikování stlačeného polystyrenu do skořepiny za vysokých tlaků a teplot, čímž vzniká dokonalé spojení a výsledný produkt vykazuje vysokou pevnost.

Při výrobě přilby je použita technologie Triple-Inmold, což je uvedeno i na zadní straně přilby.
V případě přilby Vantage je tato pevnost ještě zvýšena a hmotnost snížena použitím můstků z uhlíkových vláken.

Můstek z uhlíkových vláken......pro větší pevnost a nižší hmotnost přilby.

Výstelky jsou z funkčního materiálu Coolmax, který zaručuje efektivní odvod potu, a tím zajišťuje uživateli optimální ochlazování hlavy i při vyšších teplotách.

Výstelky v přilbě jsou z materiálu Coolmax, nenabízejí však možnost varianty se síťkou proti hmyzu.
Regulaci pro obvod hlavy a sklon u téhle přilby řeší systém 3D fit, který díky jemné regulaci otočného kolečka a možnosti vertikálního posuvu celého mechanizmu uzpůsobí vnitřní průměr a sklon přilby pro téměř každého jezdce.

Přezka s magnetickým zapínání Fidlock, příjemná na obsluhu, pevná a bezpečná při zapnutí.Otočné kolečko 3D fit nabízí velice jemnou regulaci vnitřní velikosti přilby.

Magnetická přezka Fidlock zase přispěje k snadnému zapínání a rozepínání přilby při zachování pevnosti zapnutí přezky. Systém Fidlock zajišťuje, že magnetická přezka jde při malé síle rozepnout v předozadním směru, do boku však drží řemínek velice pevně a nerozepne se ani při prudším pohybu nebo pádu.

Poznatky z praxe

Při testu se přilba jevila velice příjemně. Test probíhal na přelomu listopadu a prosince většinu jízd již bylo potřeba pod přilbu používat šátek či cyklistickou čepici, což nebyl díky možnosti jemné regulace obvodu žádný problém. Díky otočnému kolečku 3D fit je možné nastavit vnitřní obvod doslova po milimetru, a helma tedy bezvadně sedí i při použití na čepici, již po chvíli jezdec helmu vůbec nevnímá. Tento pocit trval nejen po celou vyjížďku, ale i během celého testu.

Přilba sedí perfektně i mojí figurantce, po krátké chvíli už ji na hlavě téměř nevnímala.
Z pohledu pohodlí nelze přilbě téměř nic vytknout. Přilba nepřekáží, a navíc, což ocení zejména cyklistky, i dle názoru více respondentů dobře vypadá. V bočních větracích otvorech navíc disponuje přilba KLS Vantage příjemnou vychytávkou, gumovým protiskluzovým úchytem na brýle. Při jízdě tak brýle bezpečně drží, když je zasunete do větracích otvorů na boku přilby například při pozdních návratech za šera.

Gumový protiskluzový grip pro bezpečnou fixaci brýlí při jízdě - pod nápisem KLS
Z hlediska zpracování působí přilba velice precizně, vnitřní pěna je krásně zaobalená plastovou skořepinou, a přilba tak působí až luxusním nádechem. Zmínil bych zde ovšem i menší nešvary, které mohou být individuálního rázu, ale mně tyhle věci na helmě chyběly. Za prvé bych uvítal na helmě více reflexních prvků pro větší bezpečí při pohybu zejména na silnici. Helma disponuje v podstatě jediným reflexním prvkem a tím je nápis "Vantage" na zadní straně.

Přilba bohužel disponuje jen jediným menším reflexním prvkem a tím je nápis Vantage na zadní straně.
Druhou věcí, kterou pocítí zejména prostovlasí uživatelé, jako jsem já, je absence výstelek se síťkou proti hmyzu. V krabici se nachází, jak jsem zmínil v úvodu, rezervní balení s výstelkami, což je chvályhodné, jsou to ovšem výstelky pouze bez síťky proti hmyzu. Já bych variantu se síťkou zcela jistě ocenil.

V balení se nachází také náhradní výstelky do helmy a ochranná výstelka na řemínek pod bradu.
V přilbě je navíc jen minimum suchých zipů, a tudíž se zejména volné konce výstelky občas zachytávají o vlasy nebo o čepici.

Klady

  • nízká hmotnost
  • dobrá kvalita za zajímavou cenu
  • univerzální tvar
  • Fidlock, 3D fit

Zápory

  • absence síťky proti hmyzu
  • málo reflexních prvků

Závěrečné zhodnocení

Nový model cyklistické přilby KLS Vantage je zcela jistě příjemným osvěžením v nabídce slovenského výrobce. Svým moderním vzhledem, špičkovými vlastnostmi a použitými technologiemi za příznivou cenu zcela jistě zaujme širokou škálu jezdců. Své využití najde tato přilba, jak jsem již předeslal v úvodu, stejně dobře u silničářů, tak i u vyznavačů terénních kol. Závěrem se ještě hodí dodat, že cena nabízeného modelu je 3690 Kč (12/2021).

Další čtení a zajímavosti:

info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Pokud hledáte helmu na silnici, gravel i xc, nechcete, aby se vám hlava moc potila a samozřejmě řadíte bezpečí na první místo, mohla by pro vás být tato helma správnou volbou.
Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
keyboard_arrow_up