Tip na výlet: Krajem Hastrmana na okřešické traily

Oblast kolem Holan se zdá být v Kokořínsku za Popelku. Málo lesů, žádné traily, žádné skály, žádná zajímavá místa. Opak je ale pravdou. Pojďte se se mnou projet krajinou Hastrmana na trail nad Okřešicemi, troufám si tvrdit, nejhezčí na Kokořínsku.

Vyjížďku začínáme v obci Jestřebí u stejnojmenné zříceniny skalního hradu, která ční romanticky nad okolím. Vydáme se pak vlastně ve stopách knihy Miloše Urbana Hastrman a podle něj i nedávno natočeného filmu, který se zde částečně odehrává. Celou trasu je možné absolvovat na gravelu nebo krosovém kole, pokud si odpustíte závěrečný bonbónek ve formě luxusního trailu nad Okřešicemi.

Parametry trasy:

  • Určení: Horské nebo i gravel, pokud objedete traily nad Okřešicemi
  • Náročnost: Pro zkušenější bikery
  • Kdy jet: Na podzim s barevným listím mají místní traily své kouzlo.
  • Povrch: Trail 20 %, lesní nebo šotolinová cesta 60 %, asfalt 20 %
  • Délka trasy: 50 km
  • Převýšení: 620 m
  • Trasa: Strava.com nebo druhá varianta opět na Stravě
  • Trasa: Mapy.cz

Startujeme v Jestřebí, kde si nenechte ujít hrad a vydejte se na něj podívat (vstup volný). My ale vyrazíme z obce na jih a pojedeme zhruba 400 metrů po hlavní silnici směrem na Mělník, abychom z ní odbočili na červenou turistickou značku vedoucí na hřeben na Pruský kámen. Nabízí se možnost jet po červené po celém hřebeni, anebo z něj sjet vlevo a jet údolím s pěknými výhledy na skalní stěny a převisy kolem. Cesta po hřebeni je náročnější a techničtější a nějakému tlačení kola se nejspíš nevyhnete. Za hřebenem, kde leží Pruský kámen, pak projedeme hezkým hladkým singlem po kraji lesa a dojedeme do obce Borek. Tou se prosmýkneme po asfaltu směrem na Zahrádky a kostel svaté Barbory a z červené ještě před kostelem odbočíme vlevo na louku.
Na kraji lesa pak odbočíme opět vlevo a vjedeme tak do bažantnice a lesní cestou dojedeme ke zřícenině loveckého zámku k Zahrádeckému letohrádku. Letohrádek nechali vystavět Kounicové v roce 1825 jako místo pro odpočinek a občerstvení lovecké společnosti.

Ruina loveckého zámečku.
My se z této odbočky vrátíme stejnou cestou a budeme pokračovat k Barbořinu mostu zbudovanému zároveň s loveckým letohrádkem a rozsáhlými parkovými úpravami okolí. Barbořin most tvoří dva pískovcové oblouky přes Bobří potok, a ač je technickou památkou, jeho stav tomu neodpovídá. Most zároveň tvoří jižní počátek Valdštejnské aleje, kterou prý nechal zbudovat Albrecht z Valdštejna poté, co mu připadlo zdejší panství a zámek po bitvě na Bílé Hoře.

Nevydáme se alejí, ale na druhou stranu směrem k Holanům. Než k nim dojedeme, zastavíme se na Rybnově. V obci Sádky totiž odbočíme z asfaltu na pěšinu podél pole, která nás k tomuto romantizujícímu letohrádku vytvarovanému ze dvou těsně sousedících skalních věží, dovede. Určitě stojí za to se zde zastavit a posedět na vrchní části věže. Je zní sice vidět jen okolní les a zeď obory Vřísek, ale i tak to místo má svou atmosféru. Myšlenky, jaké to tu bylo při podzimních lovech ve zdejších mlhách, jak dole ržáli koně a před hrádkem byli ve výřadu vyrovnaní divočáci, zajíci a bažanti, u ohně podupávají zmrzlí lovci čekající na příjezd majitele panství…

Pohled na Vlhošť a Holany z hráze Holanského rybníka.
Dnes nám ovšem počasí vysloveně přeje, tak vyrážíme směr Holany. Při výjezdu z lesa si všimněte Vlhoště a Ronova, kopců, které nás budou následující hodinu provázet. V Holanech zastavte na hrázi rybníka a podívejte se na stejné kopce zrcadlící se spolu místním kostelem na hladině. Hráz je nově zrekonstruovaná a my ji přejedeme přes dva přepady odvádějící vodu, abychom se vydali po asfaltu směrem k Milčanskému rybníku a zřícenině Milčany, domovskému sídlu románového Hastrmana, ale i kulise filmu pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Torzo hradu je dostupné červenou značkou značenou odbočkou z asfaltové cesty. Na tu se prakticky hned vrátíme a dále budeme pokračovat po červené turistické.

Kamenný mostek, přes který pojedete k Dolanskému vodopádu.
Z asfaltu se stane pískovo-hlinitá cesta, vyjedeme na hřebínek nad Bobřím potokem a singlem sjedeme ke kamennému mostu a Hrázskému rybníku. Kromě mostu samotného je dílem člověka i průrva pod ním. Všimněte si patek pro trámy v jejích stěnách, letopočtů a dalších vtesaných pozůstatků technických staveb. Jen o pár stovek metrů dál dorazíme k tůni, do které spadá Dolanský vodopád. Já jsem ale několikrát neměl štěstí, protože voda z Dolanského rybníka netekla přes vodopád, ale odtékala do Hrázského rybníka vedlejšími propustmi. I vodopád a vedle se krčící jeskyně jsou dílem člověka. Dnes už ale působí zcela přirozeně, jako by tu byly od nepaměti.

Odjíždíme od soch panny a hastrmana.
Dolanský vodopád je napájen strouhou, jedním z odtoků Dolanského rybníka, kde jsou nyní na kamenném mostku sochy hastrmana a panny. U mostku se v hladině rybníka odráží silueta Vlhoště a my se vydáme na západ podél rybníka po červené turistické směrem ke Koňskému rybníku. Opět jedno z míst, kde se odehrává román Hastrman. Ze skály Smrtka se pak podívejte dolů na rybník, okolní kopce, stojí to za to. Stojí za to prozkoumat i různé pukliny a skalní skrýše ve skále u hladiny rybníka.
Jsme v nejvzdálenějším bodě našeho výletu a nyní se budeme vracet směrem k České Lípě. Od Smrtky se vydáme lesní pěšinou, napojíme se na červenou turistickou, ze které záhy odbočíme na žlutou, a tu budeme po lesní cestě následovat asi 1,5 km až na asfalt. Po levé straně sledujte les, pokud budete pozorní, všimnete si dávno opuštěného lomu na pískovec. Podle ručně tesaných stěn a vzrostlých stromů se tu netěží možná stovku let. Zato místo působí jako zvláštní lesní amfiteátr.

Následuje přesun po asfaltu, před obcí Kozly pak sjedeme na širokou lesní cestu, která nás spolu se zelenou turistickou dovede k lesní samotě Babylon. Odtud pak sledujte trasu podle navigace, abyste se ve spleti lesních cest nezamotali. Mapa zde se stavem cest moc nekoresponduje. Pokud jste se neztratili, napojíte se na modrou turistickou a sjedete po ní do Kvítkova. Odtud pak přes pole dojedeme k Havlovu kameni. Tato skalní vyhlídka je odbočka z modré turistické a poskytuje moc hezké výhledy do kraje směrem na Lužické hory a na blízkou Českou Lípu. Další vyhlídkou ze skalní plošiny je pak zřícenina Robečského hrádku nad údolím Robečského potoka, které tvoří přírodní památku Peklo. Shora uvidíte jako na dlani podmáčené údolí, protější skalní věže se zvláštně erodovanými vršky i Horní a Dolní Pekelský rybník.

Pohled do údolí Pekla.
Odtud pak dojedeme zpět k Pekelským schodům, které sejdeme, a po modré budeme pokračovat až k prvnímu z rybníků. Tady odbočíme vpravo a po cestě a pěšince přes potok dojedeme pod Skautskou skálu. Místo, kde se nad vámi tyčí černé pískovcové stěny, se jen velmi těžko popisuje. Některé letopočty a obě skautské lilie vybízí k zamyšlení.

Nietsche nebo Wagner?Byli jsme a budem ...

Na skálu, kterou jsme obdivovali zespodu, vystoupáme mírnou objížďkou. Po cestě zkuste ještě nalézt skalní reliéfy Wagnera a Nietscheho vpravo od cesty. Na vrchu samotné Skautské skály, tvořené skalní plošinou a částečně opracovanou těžbou pískovce, se nám naskytne daleký rozhled do kraje směrem k Panské skále a Lužickým horám.

Ze Skautské skály dohlédnete na Panskou skálu a Lužické hory.
Kam dál? Do Sosnové na začátek trailů nad Okřešicemi. Pokud máte fyzičku, techniku a trochu zdvihu, tohle vás dostane. Trail vinoucí se chvílemi nad skalními srázy, s měnícím se rytmem od příjemného flow až po boj o každý metr. Občasný výhled do kraje směrem k Ralsku a Ještědu, občas skalní schod dolů či nahoru, proplétání se v rychlosti mezi stromy, nudit se opravdu nebudete. Pro mě je to asi nejhezčí singl v okolí. Občas se zastavte, rozhlédněte se do kraje nebo ze srázů. V lese jsou krásné skály a skalní útvary a ze severní hrany skal je pak rozhled na Ralsko a Ještěd.

Nejen na samotném singlu nad Okřešicemi jsou některé cesty lehce exponované.
A to byl zasloužený bonbónek a případné zakončení dnešní vyjížďky. Zpět na start se dá dojet některou z mnoha pískových cest přes Srní u České Lípy anebo, pokud toho stále nemáte dost, vyrazte k Heřmanickému rybníku, do Heřmaniček a opuštěnými asfaltkami přes Brennský mlýn a kolem vrbičkového pekla Ploučnice k Psímu kostelu a Skalní bráně. Obě tato místa jsem popisoval v minulém článku. Tentokrát se od nich ale vydáme zpět do Jestřebí po pískové cestě po zelené turistické, která se posléze změní v asfaltovou cyklotrasu 3054 a následně modrou turistickou značku.

Těžba písku na sever od Srní u České Lípy.
Doufám, že se vám výlet těsně za hranicemi Máchova kraje a Kokořínska líbil. Věřím, že trasa dokáže nabídnout jak pěkné technické ježdění, tak i trochu poznání, romantiky a pohled do historie kraje. Jako vždy prosím o respekt k ostatním uživatelům stezek i k lesu a přírodě.


Další zajímavé čtení:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
Do práce na kole – jde to celý rok?

Do práce na kole – jde to celý rok?

Vyhnout se ranním zácpám, projet se před prací a šetřit peníze za pohonné hmoty jsou pouze ukázky výhod, které cesta do práce na kole nabízí. Pokud jste ještě nepřišli na chuť této výzvě, možná vám tyto tipy pomohou.
keyboard_arrow_up