Zdroj: Novohradske Hory

Dnes s námi zavítáte do jižních Čech a konkrétně do Novohradských hor. Pokud toužíte po lesích, kde nikoho nepotkáte a počet restauračních zařízení i turistů zde napočítáte na prstech jedné ruky, tak jsou Novohradky přesně pro vás.

Odkud kam?

Novohradské hory se nachází na hranici s Rakouskem a spojují Třeboňskou pánev s Národním parkem Šumava. Nejsou to nejrozlehlejší hory u nás, ale najdeme zde krásné kopce, nedotčenou přírodu a někdy je až s podivem, že se zde nenachází národní park. Díky tomu ale máme lepší přístup do přírody a můžeme si užívat její rozmanitost a krásy plnými doušky. Naše startovní pozice je pod Kraví horou na velkém parkovišti pod lesem. Doporučuji sem přijet o den dříve, přenocovat na parkovišti pod Kraví horou a nasát místní atmosféru.

První kopce, první traily

Na rozehřátí, pokud jste spíše endurově založení jezdci, si můžete dát trail, který vede z Kraví hory po zelené turistické trase. Na Kraví horu se dostaneme lesní cestou, která startuje přímo z parkoviště, a na nedaleké lesní křižovatce se dáte doprava. Nahoře na vás čeká rozhledna s výhledem na protější Vysokou horu a rakouskou stranu Novohradských hor. Na protější straně vidíme vrcholy Slepičích hor, Blanského lesa a také Šumavy. Trail po zelené doporučuju jen zkušeným jezdcům, pokud nemáte dobrou techniku, tak většinu potlačíte. Najdeme zde kameny, kořenové pasáže, ale také prudké sjezdy ze skalek. Nezapomínejte, že se nacházíte na turistické trase, a tak buďte ohleduplní k pěším turistům, pusťte je a hezky pozdravte, žijeme tu v rovnováze. Nakonec se objevíte opět na parkovišti, kde se startovalo a můžete vyrazit na okruh.

Pokud zrovna chytíte mlhu, nemusíte být smutní, místní příroda je za mlhy dechberoucí.Z Kraví hory vás čekají technické pasáže.

Další kopec, co nás čeká, nese název Kuní hora, dostat se na ni je už o něco těžší a pro neznalce místního terénu zde pomůže gpx a navigace. Výjezd na Kuní horu je technický a prudký a spíše ho budete tlačit, ale nenechte se odradit, budete se kochat krásnými skalami, které jsou všude kolem. Sjezd je opět technický, ale už ne tak moc jako z Kraví hory. Ze začátku nás čeká rychlá pasáž, ale o pár stovek metrů níže nás zpomalí kamenné pole, které chce projet s rozvahou a bez ztráty květinky. Místní zapichováky vybízejí k letům přes řidítka. Trail z Kuní hory je červená turistická značka a ta nás bude zajímat následujících 12 kilometrů.

Z Kuní hory se také dočkáte nějakých kamenů.Občas se dá i poskočit.

Teď nás čeká klesání po lesních cestách a také asfaltu, až se nakonec napojíme na hlavnější silnici, která vede po úbočí kopce. Po ní jedeme několik stovek metrů a odbočujeme doprava do lesa, krátký sjezd dolů, potok a výjezd nahoru. Nastoupáme pár metrů a vyjedeme na vrstevnicovou asfaltovou lesní cestu. Po ní jedeme několik kilometrů a užíváme si krásné výhledy do okolí a hlubokých lesů. Dost ale bylo kochání, je třeba zase šlápnout do pedálů! Zanedlouho odbočíme doprava do lesa a začínáme stoupat na Cikánský vrch. Vy, kteří máte rádi výjezdové traily, zde budete funět blahem. Úzká pěšinka, hluboký úvoz a prudké stoupáky, nic nechybí. V podobném duchu je také trail z kopce. Rychlý sjezd z pěšinky, který se ještě zhoupne a vynese vás mezi dvě skály, kde pokud máte sjezdového ducha, se dá i najít nějaký ten dropík ze skalky. Poté následuje už rychlý sjezd po pěšinách.

Sjezd z Cikánského vrchu je také moc zábavný!
Poslední v této řadě kopců je Zaječí vrch. Na ten nás čeká opět poměrně dlouhý výjezd podobný tomu na Cikánský. Na vrcholu si můžete užívat ticha a většinou zde nikoho nepotkáte. Sjezd ze Zaječího můžete odpálit hned technicky a sjet si jednu místní skalku a pak pokračovat dále na širokou pěšinu, kde se to dá pálit hlava nehlava. Jen pozor přibližně uprostřed se nachází spíše nejetelná skalka, místní pověry mluví o někom, kdo to kdysi nechtěně zdropoval, ale vy radši zvolte stopu vpravo. Sjezd nás dovede až na naučnou stezku, která se jmenuje Brána do Novohradských hor. Po ní sjedeme k potoku Černá a vydáme se směrem do Pohorské Vsi.

Užíváme si hluboké lesy Novohradských hor.

Druhá část výletu

Prvních 15 kilometrů, které trvají hodinu a půl, je takřka jen terénní záležitostí, do kopce a z kopce. Další část je spíše jezdivá, ale lze ji různě kombinovat. My jsme jeli směrem do Pohoří na Šumavě po silnici a zastavili se v restauraci Baronův Most. Po její návštěvě jsme pokračovali chvíli po asfaltu a na velké křižovatce, kde často kempují karavany, jsme odbočili doprava do lesa a pokračovali po lesních cestách. Pokud byste chtěli vynechat přesun po silnici (i tak jedete krásnou přírodou kolem Černého potoka), tak lze z Pohorské Vsi jet přes Jelení vrch a napojit se na cykloturistickou trasu 1193. Z té se pak odpojit a dojet zadem na horu Kamenec, ten je se svými 1072 m nejvyšší horou české strany Novohradských hor.

Na Kamenci na vás čekají takovéhle krásné skalní útvary.
Na Kamenci je ohniště, často zde najdete i napichováky a můžete si zde například upéct buřty a užívat si nerušeného klidu místní přírody.
Sjezd z Kamence je krátký, ale také docela technický a za mokra vás prověří. Po něm se vydáme po zelené turistické do Pohoří na Šumavě. Cestou se můžeme kochat nádhernou nedotčenou přírodou, my jsme se rozplývali nad místními loukami, lesy a potoky. Pro požitkáře ráj, jeden by se tu rozplynul! Pohoří na Šumavě je nádherné a druhou takovou vesnici bychom těžko hledali. Pár domů v panenské přírodě… Co dodat!

Obvodové zdi kostela v Pohoří na Šumavě.
Ze vsi se vydáme opět po cyklostezce 1193, ze které se za Stříbrnými hutěmi vydáme doprava směrem k rybníku Zlatá Ktiš, který vybízí v letních měsících ke koupání. Cestou k němu nastoupáme ještě pěknou porci výškových metrů. Ze Zlaté Ktiše máme opravdu hodně možností. Buď se můžete vydat ještě na horu Vysoká, nebo se promotat nejkratší cestou na parkoviště pod Kraví horou, to už nechám na vás.

Ktišský rybník utopený v lesích.

Parametry trasy:

  • Určení: Horské HT, full
  • Náročnost: Střední - pro zkušenější bikery
  • Kdy jet: Zvláště s podzimními mlhami a barevným listím mají místní traily své kouzlo.
  • Povrch: Trail 40 %, lesní nebo šotolinová cesta 40 %, asfalt 20 %
  • Délka trasy: 56 km
  • Převýšení: 1050 m
  • Trasa: Strava.com
  • Trasa: na Mapy.cz

Závěrem

Dlouho jsem přemýšlel, zda popularizovat mé oblíbené hory, které ještě nejsou zatížené turisty a lze si zde užít nerušenou vyjížďku ať už sám, nebo s kamarády. Nicméně díky tomu, že zde cestou nejsou hospody, věřím, že to přiláká jen ty z vás, kteří touží zažít krásy Novohradek a budou k nim přistupovat se stejnou pokorou jako já. Přeji vám tak krásnou vyjížďku a třeba se někde potkáme!

[Úvodní foto: Novohradske Hory]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip PR článek

Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip

Jarní podmínky jsou spojeny zejména s promočeným terénem. Na druhé straně jsou zde disciplíny jako trail a enduro, kde je přilnavost na prvním místě. Máš správné pláště?
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
keyboard_arrow_up