Začíná cyklokrosová sezóna

Nedělním Brilonkrosem v Mladé Boleslavi odstartovala cyklokrosová sezóna. Pro českou kotlinu tak typická disciplína prožívá v posledních letech menší krizi, přesto ale stále má své kouzlo a sezóna cyklokrosu právě začala.

Máte-li doma nové gravel kolo, pak máte doma vlastně i cyklokrosku. Stačí pár úprav a můžete zkusit některý z amatérských cyklokrosových závodů, nebo se zapojit do některého ze seriálů. Stačí dodržet základní pravidla – maximální šířka plášťů či galusek činí 33 mm a šířka řídítek pak 50 cm. Na některých akcích jsou na start připuštěny dokonce MTB kola, takže ani s šířkou plášťů či řídítek si nemusíte dělat starosti. Jen je dobré si pravidla zjistit předem.

Praktické tipy

Velice rozumné je sundat z rámu košíky na bidony, které by se pletly při nahazování kola na rameno. Stejně na pití nebudete mít čas. Na CX jedoucí se podle regulí UCI je občerstvení dokonce standardně zakázáno, pokud není výslovně při vysokých teplotách povoleno.
Doporučuji oblepit kliky izolačkou nebo nějakou fólií, jinak je cyklokrosová sezóna značně poznamená. Vyrazit na trať s normálními dušovými plášti zavání problémy buď s vysokým tlakem a nízkou adhezí, nebo s proražením duše. Bohužel ani bezduše nejsou řešením, protože agresivní průjezdy zatáček a nízké tlaky nezvládají tak dobře jako i zcela obyčejné galusky. Ideální je také vzít si s sebou na závody několik igelitových pytlů na zablácený dres a tretry, 4 zavírací špendlíky na číslo a osvědčilo se mi vzít si s sebou i gel, který do sebe hodím chvíli před startem. Co se týče oblečení, tak jste asi zaznamenali, že i v zimě se jezdí většinou v krátkých kalhotách, nebo dokonce i v krátkém dresu. Pokud se totiž rozjedete (opravdu se rozjeďte buď na válcích, nebo aspoň 30 minut v nízké intenzitě a vyšší kadenci) dost oblečení a zahřejete se na provozní teplotu, tak vám pak bude v maximálních intenzitách závodu více než dostatečně teplo i v lehce nadnulových teplotách. Ideální je vozit oblečení, které na vás bude držet nehnutě za všech okolností, což je jedině kombinéza, ale dá se jet i v dobře padnoucím dresu a kraťasech doplněných o nesjíždějící návleky na ruce. A to je vlastně všechno.

České Koksijde v Praze v Hostivaři

Proč jezdit cyklokros?

Pro mě je cyklokros hlavně super zábava a neustálé učení se, kam až se dají posunout limity kola i jezdce. Jede se přitom většinou docela pomalu a často na trávě či v písku, takže pád neznamená víc než jen drobné zdržení. Navíc všichni jedou na prakticky stejném kole omezeném na stejnou šířku plášťů, a nerozhoduje tak cena kola, ale fyzická výkonnost, technické dovednosti jezdce, schopnost číst stopu a schopnost hledat a najít rychlejší stopy než soupeři. Navíc je to i o hlavě a umění i v maximální intenzitě logicky uvažovat, drobně taktizovat a učit se od soupeřů.

TOI TOI CUP

Převážně závody pro profi jezdce. Jede se podle regulí UCI (33 mm pláště) a na většinu závodů je nutná licence UCI s tím, že někde je vypsána kategorie příchozí. Některé okruhy jsou docela náročné profilem, výběhy nebo prudkými sjezdy. Závodníci dojetí o kolo jsou staženi z trati, takže pokud nedisponujete skvělou fyzičkou a technikou, nejspíše se konce závodu na trati nedočkáte.

TBC série

Amatérská liga, kde si začátečník pěkně zazávodí a díky velké účasti nebude nikde na trati sám. Tratě jsou obecně lehčí než na pohárovém TOI TOI nejen co do techniky, ale i do převýšení a členitosti. Na velké části závodů je i kategorie MTB. Organizátory jednotlivých závodů i celého seriálu práce baví a i přes covidovou nepřízeň se podařilo dotáhnout do finále skoro celý seriál. Pokud chcete s CX začít, toto je závod pro vás.

Oderský pohár

Zde vlastně platí předchozí odstavec o TBC sérii. Další popisování by bylo jen zbytečným opakováním. Zkuste začít třeba tímto seriálem, pokud to máte blíž, a pak si pro srovnání zkusit zajet některý z TOI TOI.

Potřebuji něco speciálně trénovat?

Vlastně je docela dobré se podívat v televizi, jak se nosí kolo na rameni a jak se na kolo naskakuje a pak si to někde zkoušet. Samozřejmě je také fajn, pokud umíte z jedoucího kola seskočit s nohou nacvaknutou v jednom pedálu a plynule pokračovat v běhu. Dobré je také natrénovat si intervaly v maximálních intenzitách a trénovat silové šlapání, protože tady se příliš kadenčně šlapat nedá.

Po závodě TBC v Chýnově následuje méně oblíbená činnost - čištění.

Vyrazíte?

V záplavě informací o dnes tak módním gravelu, cyklokros, tato pro Českou republiku tak typická disciplína, poslední roky lehce ztrácí na atraktivitě. Přitom nabízí skvělou zábavu na odpoledne, výborný trénink techniky, motivace i řešení krizových situací. Skupinka zapálených cyklokrosařů je i na fóru a většinu z nich můžete potkat na některém ze seriálů,nebo dokonce na všech. V diskusi se objeví i dost dalších tipů a triků a v neposlední řadě i last minute pozvánky na menší lokální akce. Třeba kultovní Hostivařský CX, alias české Koksijde, bude určitě jednou z takových akcí. Ať už se postavíte na start jakéhokoli z jmenovaných závodů, určitě toho litovat nebudete.

Související linky a zajímavé odkazy

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Bláto. Sníh. Písek. Hlína. Toto vše na maximálně 33 mm pláštích. Vítejte v cyklokrosu, který měl minulý víkend v Táboře svůj největší svátek.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Říjen - ukonči sezónu se ctí

Říjen - ukonči sezónu se ctí

S říjnem máme spojené babí léto, příchod podzimu a útlum závodění. Několik akcií však v talonu stále zůstalo.
keyboard_arrow_up