Tip na výlet: Kokořínské stezky

Kokořínský důl a z něj vybíhající rokle jsou snad kromě bezprostředního okolí Máchova jezera nejnavštěvovanějšími částmi celé CHKO Kokořínsko a Máchův kraj. S přicházejícím podzimem a zimou ale nastává ideální čas zavítat právě sem, mezi skalní převisy, soutěsky a tajemné rokle zahalené do podzimních mlh.

V této části Kokořínska, která je podstatnou měrou součástí polabské nížiny, najdeme velice zvláštní krajinu. Plochá tabule usazených písků mořského dna byla v pravěku vyzdvižena a následná eroze vytvořila extrémně členitou strukturu roklí, které se na Kokořínsku vyznačují stupňovitými bočními skalnatými stěnami údolí. Často zde najdeme dvě až tři patra. Samotné pískovce jsou tu ozvláštněny železitými inkrustacemi a zpevněními. Nachází se zde také množství skalních útvarů souvisejících právě s železitými zpevněními – různé železivce označované jako kamenné růže nebo roury. V mnoha místech pak eroze vytvořila na skalních věžích a stěnách krásné mikroreliéfy skalních voštin (lezci znají jako hodiny).

Celý výlet je situován do údolí povodí Pšovky, která pramení nedaleko Housky a protéká celým Kokořínským údolím několika rybníky a dnes obtéká zbytky původních náhonů k mlýnům. Nejzachovalejším mlýnem je asi Kroužek, který byl napájen dlouhým a z větší části i dnes zachovalým náhonem z Harasova. Startujeme v restauraci u Grobiána, kde se dá dobře zaparkovat a po dojezdu se občerstvit třeba polévkou. O kus dále se dá ale stejně zaparkovat a občerstvit u Pobudy. Ostatní parkoviště v nejbližším okolí jsou placená.

Parametry trasy:

  • Určení: MTB - XC a enduro
  • Náročnost: těžší terén pro MTB - odkloněné kořeny, prudké výjezdy i sjezdy, úzké pěšiny nad roklemi
  • Kdy jet: Kdykoli mimo sezónu. I po dešti či za mokra je trasa sjízdná. Bláta málo, pískový podklad vsákne déšť rychle.
  • Povrch: 40 % lesní cesty, 10 % silnice, 50 % singletrack
  • Délka trasy: 32 km
  • Převýšení: 750 m
  • Link na trasu na Mapy.cz

  • Ze startu rovnou vyrazíme po louce a následně po mírně vlnícím se trailu po červené turistické k Ladčinu prameni (pitný). Po pravé straně míjíme louky, kde obvykle koncem května kvetou orchideje. Kousek za ním pak odbočíme z červené vlevo do boční rokle prudkým výjezdem na trail zvaný Blaženka podle nedaleké jeskyně. Velmi snadný trail končí sjezdem po lesní cestě pozvolna se měnící v úzký trail, který nás vyvede na asfaltovou cestu. Po břehu rybníka Harasov dojedeme až na jeho hráz a ke stavidlu. Právě na asfaltové cestě se natáčelo několik scén z filmu Něžné vlny, kde rybník Harasov ztvárnil Labe. Na hrázi, kde se dá docela příjemně koupat, se za přepadem nachází krásný skalní reliéf Krista. Kokořínsko je podobnými sakrálními reliéfy protkáno, a ať už se jedná o takto propracovaný, nebo jen drobný křížek, zdejším lesům dodávají další rozměr.

    Květnové květné louky v Kokoříně.Sakrální reliéf u hráze rybníka.

    My zamíříme z hráze dále po žluté turistické směrem ke vsi Bosyně. Hned za hrází sledujte skály po pravé straně, kde jsou vytesány další, tentokrát mladší, díla. Ze žluté pak odbočíme do rokle mírně vpravo a po 200 metrech pak odbočíme skoro o 180 stupňů na vrstevnicový trail mířící zpět k rybníku Harasov. K němu se dostaneme celkem záhy a na skalním patře budeme moci zastavit a podívat se na něj z vyhlídky, na jeho stulíky a lekníny porostlou hladinu. O kus dál se dostáváme k chatové osadě Harakoko, která dala jméno i tomuto trailu. Budeme tu míjet více či méně zdařilé a různě do skal zasazené chatky, budky i kadibudky. Na konci trailu pak odbočíme vlevo a prudkým výjezdem vyjedeme z lesa na pole na asfaltovou cestu, známou též jako Eurocesta. Hádejte proč.

    Pohled na rybník Harasov a zdevastované rekreační středisko.
    Tato cesta nás pak zavede do Janovy Vsi, kde odbočíme směrem na ves Kokořín. Ve vsi Kokořín na náměstí zahneme vpravo, mineme zámek a podél bývalého JZD se dostaneme zbytky kaštanové aleje na začátek trailu Staráky. Ten je pojmenován podle jeskyně a hradiště Staráky. Většinou vrstevnicový trail je ve třetině rozdělen schodištěm. To, prosím, nesjíždějte a z kola sesedněte. Od schodů vlevo dál po trailu, který se vlní a kroutí mezi roklemi a skalami se ještě docela zapotíte, než sjedete pod hrad k rozcestí Kokořín - dolina.

    Zimní pohled na Kokořínský důl - křižovatka cest u Grobiána
    Zde se dá podle situace pokračovat dvěma cestami. Pokud bude průjezdný trail od hradu, je možné vystoupat ke kokořínskému hradu a od něj pokračovat krásným kořenitým vrstevnicovým trailem až ke skalnímu hradu Nedamy. Tady se pak napojte na zelenou turistickou značku a neméně zajímavým singletrackem pokračujte podél mnoha skalních stěn a několika převisů až skoro k Jestřebicím. Zde pak odbočte z turistické značky a mírným sjezdem po mechem zarostlé cestě dojedete do rokle Klášterka. Ještě v první třetině sjezdu roklí na levé straně hledejte studánku zahloubenou do země a vytvářející velkou kamennou místnost. Rokle nás dále dovede až do tábořiště. Projíždějte jím opatrně a ohleduplně, abyste hned za ním přejeli přes asfaltovou cestu vedoucí Kokořínským dolem a za ní, po systému lávek přejdete či přejedete Pšovku a napojíte se na červenou turistickou značku.
    Na tu byste podél Pšovky dojeli právě z Kokořína – doliny, kam jsme se dostali po sjezdu z trailu Staráky. Druhá varianta je pro případ, že by na trailu od hradu stále probíhala těžba, a byl by tak neprůjezdný.

    Po červené značce podél Pšovky pojedeme jen chvilku, protože hned pod Pokličkami zahneme vpravo a vydáme se dlouhou studenou roklí Močidla směrem na Mšeno. Cestou budeme míjet odbočku k rokli Apatyka, která je známá teplotní inverzí, a tak i výskytem chladnomilných léčivek. Pokračujeme dále do kopce, na dalším rozcestí vjíždíme po zelené do Náckovy rokle a dále po žluté naučné Cinibulkově stezce se dostaneme širokou cestou až ke skalním útvarům Obří hlava a žába. Průsečnou skálou pak projedeme směrem ke Švédskému valu (ano i tady a značně krvavě se odehrávala třicetiletá válka) a z rozcestí Na rovinách se spustíme širokou, a kromě začátku i zcela hladkou cestou lesoparkem do Mšena. Budeme míjet zmenšeninu hradu Kokořínek i zvětšeniny muchomůrek a projedeme i lesním divadlem, abychom nakonec v ústí dolu a na začátku zástavby Mšena dojeli ke skvěle zrekonstruovanému prvorepublikovému koupališti.

    Listím zasypané roubenky na návsi v Olešnu.
    Mšeno samotné nás bude zajímat asi hlavně kvůli několika kavárnám nebo hospodě na náměstí. Hned vedle novogotické budovy radnice rád chodím do cukrárny U Živných a Měšťáků (UŽivMě). Pečou tu vlastní dorty, vaří dobrou kávu a uvnitř v interiéru s dekoracemi z dlouhé historie cukrárny na podzim a v zimě přijdou vhod i krbová kamna.

    Cesta zpět je vlastně už jen z kopce. Z náměstí se vydáme po silnici směrem na Mělník. Nenápadným průjezdem mezi domy odbočíme vpravo po červené směr Sedlec. Remízky a alejemi mezi poli dojedeme do Sedlce, odkud se spustíme do rokle Kočičina. Tady můžete obdivovat rozsáhlé skalní převisy, jen si dejte pozor, ať při kochání neskončíte v některém z rozsáhlých pískovišť, kterými stezka prochází. U odbočky do Vrbodolu se snažte držet v údolí více vpravo, kde dál od turistické značky rozježděné auty vede příjemná sušší stezka, která nás dovede až na asfalt horské Crhovy silnice a ta pak na počátek naší cesty – ke Grobiánovi.

    Hradní nádvoří s typickou věží.Některými skalními průchody se jen těžko protáhnete.

    Věřím, že se vám bude trasa líbit, a když jsem tak přemýšlel o vhodném kole, tak mě napadlo, že i jako pěší celodenní výlet by se mi tento okruh líbil. Trasa je sjízdná i po deštích, protože pískový podklad rychle vsákne vodu, jen kořeny pekelně kloužou. Pokud vyrazíte, uvědomte si, že se pohybujete v přírodě, kde je třeba dodržovat základní pravidla, respektovat na cestách ostatní turisty, neplašit zvěř a odvézt si veškeré obaly a odpadky zpět domů. Samozřejmě jsem zapomněl nebo záměrně vynechal spoustu zajímavostí, protože by text byl zbytečně rozsáhlý a stejně tak jsem vynechal některé zajímavé traily, které se nabízely. Nechávám je zas někdy na příště.

    Další zajímavé čtení:

    report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
    clear
    Proč se Ti článek nelíbí?
    Odeslat zpětnou vazbu
    Formulář se odesílá

    Komentáře

    Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

    Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
    Formulář se odesílá
    Přidej komentář
    Formulář se odesílá

    Podobné články

    Od miniendura přes XC raketu až po trailbike – metamorfózy jednoho biku

    Od miniendura přes XC raketu až po trailbike – metamorfózy jednoho biku

    Pokud nepočítám nespočet krátkých „bokovek“, je to už osmý rok, co to táhneme spolu. Řeč není o mé manželce, ale pochopitelně o mém biku.
    Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

    Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

    Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
    FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

    FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

    Nizozemská značka se opět vrátila ke karbonovým MTB kolům a jejich novinku pro rok 2023 jsem vzal na skutečně pořádný test. Jak dopadly?

    keyboard_arrow_up