Tip na výlet: Jednodenní toulání Českou Kanadou

Cyklistické putování nádhernou krajinou lesů a rybníků na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska. Cestou přes oblast plnou polí, luk a lesů navštívíte zajímavé turistické cíle, k čemuž využijete převážně málo frekventované lesní stezky.

Parametry trasy

  • Náročnost: střední
  • Vhodné kolo: horské HT, krosové, gravel
  • Délka: 70 km
  • Převýšení: 1 003 m
  • Terén: 95 % zpevněné lesní cesty, silnice, 5 % nezpevněné lesní cesty
  • Trasa: zde
  • Ideální vyjet mimo sezónu (restaurace, atd.)


Jako výchozí bod pro náš výlet jsme zvolili Český Rudolec, kde jsme byli také ubytováni. Jedna z nejzápadnějších obcí Moravy, ve které se též nachází chátrající zámek přezdívaný „ Malá Hluboká“, byla ideálním startovním bodem pro náš okruh. Vydali jsme se po cyklotrase 1004 mírným stoupáním k malé obci Peníkov.


Vesnička je to sice malá, ale nabízí spoustu zajímavých míst. Za zmínku jistě stojí historická vodní pila nebo například přilehlá kozí farma. Z Peníkova pokračujeme dále po asfaltové stezce až ke křižovatce pod dědinkou Stoječín, kde se napojíme na trasu 1006, která nás nejprve příkrým stoupáním a poté pozvolným klesáním dovede přes Stálkov a dále lesní stezkou až do Starého Města pod Landštejnem.


Nedaleký kemp ležící pod vodní nádrží Landštejn, který mineme při výjezdu ze Starého Města, slouží jako zázemí pro každoroční cyklo závod Gravel Blinduro. Po asfaltové silničce se již blížíme ke hradu Landštejn. Zde bych se, zejména v sezóně, nedoporučoval příliš zdržovat, jelikož koncentrace „lidského stáda“, aut a elektrokol je tu opravdu obrovská. A stánky s předraženými suvenýry, párky v rohlíku a pivem v kelímku nejsou zrovna to, co v tomto kousku krajiny vyhledávám.


Pokračujeme tedy do podhradí na modrou turistickou značku, která stoupá typickým „kanadským“ lesíkem až k Muzeu Československého opevnění Klášter, a dále již po silničce a cyklotrase 32 kolem krásného barokního kostela Nejsvětější trojice, který se nachází na soutoku tří léčivých pramenů v obci Klášter, až do obce Albeř. Zde podjedeme viadukt úzkokolejky a pokračujeme dále po trase 32 kolem říčky Dračice až do Nové Bystřice. Novou Bystřicí pokračujeme přes Mírové náměstí dále po trase číslo 1007. Po výjezdu z města začne cyklotrasu lemovat upravený trávník golfového resortu Monachus.


Po projetí kolem rybníka Blanko již podél hranice s Rakouskem projedete opět typickou a krásnou lesnatou kanadskou krajinou až k nejsevernějšímu bodu Rakouska, dále pak necelé dva kilometry lesnatou krajinou opět po trase číslo 32 až k odbočce na obec Sedlo.


Stoupání po asfaltové lesní cestě je nejprve značeno modrou turistickou značkou a poté od osady Kovářka pokračuje cesta jako neznačená až do Sedla. Odtud dále pokračujeme po neznačené silnici k obci Číměř. Frekvence dopravy je zde téměř nulová, lze se tedy bezpečně kochat výhledy do okolní krajiny. Po projetí dědinkou Číměř pokračujeme dále již po značené cyklotrase 1117 přes Dobrou Vodu kolem Dolního panského rybníku až do obce Senotín. Po projetí Senotínem vyjedeme mírným stoupáním až k nádraží na úzkokolejné trati, které se nachází asi kilometr za hranicí obce, kde po přejetí kolejí zatočíme vpravo a pokračujeme až do malé vesničky Kaproun.


Další cesta vede opět krásnou krajinou. Nejprve přes místní pastviny a poté již po asfaltové cestě lesem po trase 1241. Po zhruba čtyřech kilometrech přijedeme ke křížení s trasou 1115. V případě, že si chcete své putování zpestřit, můžete si zajet asi kilometr jižně po trase 1115 směr Rožnov, kde se nachází Bizoní farma Rožnov.


My se ovšem vydáme severně až do Zvůle, kde je možné se svlažit v místním rybníku nebo občerstvit v jedné z mnoha restaurací či bufetů. A nyní se již vydáme nejprve po neznačené lesní cestě, později po zelené turistické značce, značně vinou kůrovce prořídlým lesem až ke kultovnímu žulovému útvaru Ďáblova prdel.


Zde se nachází lehce složitější terén a místo je frekventovanější, proto je nutné kolo část trasy vést. Kolem kaskády rybníků, krátkým, ale intenzivním stoupáním na Havlovu horu. Zde se zejména v sezóně a o víkendech nevyhnete davům turistů bažících po výhledu z místní rozhledny, proto je na zvážení, zda jen projet, nebo se oddat masochismu a vystát si zde frontu na dřevěnou Rozhlednu U Jakuba. Jsme na kopci, proto nás nečeká nic jiného než zasloužený sjezd, a to konkrétně k valtínovskému mlýnu. Zde opět musím (už naposledy) upozornit na zvýšenou obezřetnost z důvodu většího počtu turistů, kteří korzují mezi Havlovou horou a přilehlým parkovištěm. Pokračujeme dále po neznačené cestě podél Valtínovského potoka až k silnici.


Tento krátký, asi dvoukilometrový úsek přes obec Markvarec je nutné absolvovat po silnici. Za obcí odbočíme vpravo po lesní cestě kolem židovského lesního hřbitova, který stojí za zhlédnutí, dojedeme zpět do Českého Rudolce, kde naše cesta začala.


Celodenní putování zvládne i průměrný cyklista, terén je převážně lehký se spoustou zpevněných lesních cest. Jelikož je Česká Kanada poměrně turisticky vyhledávaná lokalita, je zde i spousta možností občerstvení, doplnění tekutin a případně i ubytování. Zejména v turistické sezóně (v létě kolo, v zimě běžky) a o víkendech se na většině turistických lákadel (na naší cestě Landštejn a Havlova hora) vyskytuje opravdu velký počet návštěvníků, což může leckomu putování znepříjemnit.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Lesní cesty, polňačky, výhledy, bláto, prudké výjezdy, traily i rozhledny. To vše si můžete na tomto výletě užít.
keyboard_arrow_up