Test: Gore C5 Trail Light Shorts - v jednoduchosti je krása

Sezóna je v plném proudu a spousta lidí ještě na poslední chvíli doplňuje cyklitsický šatník. Ani já jsem nebyl výjimkou a pustil jsem se do hledání vhodných volných kraťasů na kolo. Při výběru jsem ale narazil na jeden nepříliš viditelný problém...

"Problém" je ten, že volné cyklokraťasy lze rozdělit do dvou hlavních skupin, které však výrobci příliš nerozlišují, ale pro uživatele je to poměrně základní informace. Do jedné skupiny patří odolnější kraťasy na hrubější zacházení z méně prodyšného pevnějšího materiálu, pod které se vejdou i chrániče a délkově končí v oblasti kolen. Druhou skupinou jsou lehké a prodyšné kraťasy užšího střihu končící nad koleny, které jsou určeny spíše na XC a případně i gravel apod. Vybíral jsem kraťasy z druhé skupiny a přišlo mi, že na trhu jich je výrazně menší množství než kraťasů ze skupiny první, ve kterých ale běžné gravelové či XC vyjížďky jezdit opravdu nechcete. Nakonec jsem tak trochu naslepo skončil u známého výrobce, ale u modelu, o němž se mi na internetu nepodařilo dohledat žádné podrobnější diskuze či recenze. A právě to mě podnítilo k sepsání mých zkušeností, protože se jedná o vskutku zajímavě řešené kraťasy, které plně splnily mé očekávání na opravdu lehké kraťasy - Gore C5 Trail Light Shorts.

Gore C5 Trail Light Shorts (zdroj: gorewear.com)

Použité materiály

Kraťasy jsou složeny celkem z dvanácti panelů sešitých plochými švy, které vypadají odolně a nebál bych se jejich povolení. Poměrně neobvyklou vlastností je použití čtyř různých materiálů s odlišnými vlastnostmi. Nejodolnější z tkanin je použita na nejvíce namáhaných místech, tedy na vnitřní straně stehen a v zadní části kraťasů, kde by rovněž měla částečně bránit rychlému promočení od vody stříkající od zadního kola. Největší část kraťasů je ušita z lehké a pružné tkaniny, která zajišťuje větrání a během jízdy nikde netáhne.

Použití rozdílných materiálu je patrné zejména při pohledu z rubu.
Třetím použitým materiálem je síťovina, kterou najdete z přední strany v oblasti stehen a vzadu pak v oblasti pod pasem. Důvod jejího použití je zcela evidentní a je jím zajištění větrání, resp. odpařování potu. Posledním z materiálů je velice pružná tkanina suplující gumu v pase, která zajišťuje správné držení kraťasů na místě. Na této gumě je z vnitřní strany nanesena drobná silikonová textura omezující sklouzávání kraťasů. Pokud by někdo očekával popis i vnitřních kraťásků s vložkou, pak ho zklamu, protože tyto vnitřní kraťásky nejsou zahrnuty v ceně a záleží už jen na uživateli, jakou spodní vrstvu použije.

Síťovina svůj účel plní velice dobře.

Technické detaily

Gore C5 Trail Light Shorts jsou kraťasy primárně zaměřené na co nejlepší větrání a co nejnižší hmotnost, je zbytečné zde hledat všemožné vychytávky typu osmi různých kapes se šesti možnostmi přizpůsobení postavě pomocí různých stahovacích pásků. Kraťasy naopak působí možná až příliš jednoduše, najdete zde pouze jednu kapsu a stahování v pase spoléhá pouze na pružnost samotného materiálu a pružnou stahovací tkaničku. Kapsa je na pravém stehně a dá se zapnout pomocí běžného zipu. Její velikost je víc než dostatečná, vejde se do ní i telefon. Ale ruku na srdce - kdo by chtěl v kapse lehoučkých kraťasů tahat těžký telefon… Osobně jsem zastáncem názoru, že v kraťasech tohoto typu bez problémů stačí maličká kapsa na klíč, Gore C5 Trail Light Shorts toto tedy splňují bez problémů.

Jedinou a dostatečně prostornou kapsu najdete na levém stehně.
Kapitolou samou pro sebe je usazení v pase řešené pouze pružností materiálu. Při pohledu na obrázky jsem z tohoto řešení měl trochu strach, protože pokud něco nemám rád, tak to jsou i jen lehce sjíždějící kraťasy, které uprostřed vyjížďky musím povytáhnout zpět na své místo. Gore mě však v tomto ohledu velice mile překvapily. Díky perfektnímu střihu a široké pružné gumě se silikonovou texturou vůbec nesjíždí. Nebojím se říci, že na svém místě drží lépe než další kraťasy, které používám a které k zajištění v pase využívají stahovací pásky po bocích. Pokud by člověku ani toto nestačilo, nabízí se u Gore možnost dodatečného stažení použitím pružné tkaničky procházející celým obvodem pasu. Z důvodu řešení usazení v pase je však potřeba dbát na výběr správné velikosti dle velikostní tabulky výrobce. Kraťasy mám ve velikosti XL a v porovnání s kraťasy konkurenčních značek ve stejné velikosti mi Gore připadají spíše menší.

V oblasti pasu Gore spoléhají pouze na pružnost samotného materiálu a protiskluzovou silikonovou strukturu z vnitřní strany, pružná stahovací tkanička kolem pasuje spíše doplňkem.
Pokud by měl někdo obavy o pasivní bezpečnost, protože na kraťasech nejsou viditelné žádné typické stříbrné reflexní prvky, pak svoje obavy může hodit za hlavu. Gore reflexní prvky chytře maskuje barvou - ve dne černá loga značky na spodní straně levé nohavice a v levé části nad zadkem se s příchodem šera po osvícení světlometem stávají reflexními. Nenápadné a elegantní řešení.

Ve dne černá loga výrobce se po osvícení mění na reflexní.

Praktické zkušenosti

V první řadě je třeba upozornit na to, že Gore u všech svých cyklistických produktů používá striktně cyklistický střih. V Praxi to poznáte podle toho, že při poloze jiné než typicky cyklistické za řidítky produkty od Gore prostě nesedí. Gore C5 Trail Light Shorts v tomto nejsou výjimkou. Při prvním oblečení jsem byl poměrně na vážkách, zda mám vůbec vyrazit do terénu nebo kraťasy jen zabalit zpět do krabice a vrátit do obchodu. Všude něco odstávalo, nohavice se tak nějak divně krčily, zadní část byla v pase výrazně výš než přední a krčila se na zadku. Ale dal jsem jim šanci a vyrazil na kolo. Při usednutí za řidítka se vše otočilo o 180°. Kraťasy perfektně sedí, nikde netáhnou, nohavice se při šlapání nešoupou po stehnech. Délka nohavic nad kolena (plus minus stejně vysoko jako klasické upnuté elastické kraťasy) je přesně taková, jakou jsem hledal. Nohavice jsou spíše užší šířky, při šlapání tedy nikde nevlaje nadbytečný materiál.

Délka vzadu nad zadkem je spíše vyšší, nemusíte se bát ofouknutí bederní oblasti. Velice funkční se ukázaly i síťované panely a tenká prodyšná tkanina, která je použita na většině kraťasů. Překvapením pro mě bylo také dříve zmíněné pevné usazení v pase, kdy kraťasy nesjíždějí a přesto vás netlačí žádné stahovací pásky regulující obvod v pase. Velký podíl na tom má silikonová textura na vnitřní straně v oblasti pasu a je to jedna z věcí, která přispívá k opravdu velké pohodlnosti těchto kraťasů. Pokud zkombinuju zmíněné pohodlí s perfektním větráním, pak se pro mě Gore C5 Trail Light Shorts staly mou první volbou v případě teplých letních dnů. Na závěr si dovolím jen drobné upozornění - pokud se nevyhýbáte bahnu, zvolte raději praktičtější barvu než limetkovou, jako jsem si vybral já. Jakékoliv nečistoty se z ní opravdu špatně perou, na druhou stranu je v silničním provozu těžko přehlédnutelná.

Závěr

Po počáteční nedůvěře mě Gore C5 Trail Light Shorts velice mile překvapily. Jedná se o jedny z nejvíce prodyšných a volných kraťasů se kterými jsem se setkal. Díky své lehkosti bych je příliš nedoporučil na gravity disciplíny, kde je větší riziko pádu, protože případný pád by tenký materiál nemusel přežít úplně bez úhony. Tyto kraťasy si své místo naopak najdou při běžném XC či gravelovém ježdění, k nelibosti ortodoxních silničářů bych je s klidným srdcem doporučil hobby jezdcům i na silniční kolo. Vyloženě nadšeni v nich budete v teplých dnech, Gore C5 Trail Light Shorts jsou opravdu prodyšné a nehrozí v nich zapaření citlivých partií. Rozporuplnou vlastností bude absence přibalených vnitřních kraťásků s vložkou, které hodně lidem budou chybět a to zvlášť s přihlédnutím k ceně kraťasů, která se v době psaní recenze pohybovala kolem 2450 Kč.

Limetková barva je na silnici takřka nepřehlédnutelná.

Klady:

  • Usazení během jízdy
  • Prodyšnost
  • Pohodlnost,
  • Reflexní detaily

Zápory:

  • Kvůli řešení pasu nutný přesný výběr velikosti
  • V ceně nejsou zahrnuty vnitřní kraťásky s vložkou
  • Spíše vyšší cena
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up