Traily Vír – Údolí Sportu

Traily u přehrady Vír jsou součástí projektu „Údolí Sportu“, který zaštiťuje i řadu dalších sportů provozovaných v údolí řeky Svratky. Traily Vír jsou novou vznikající trailovou destinací v kraji Vysočina, a z mého pohledu s velkým potenciálem být jednou z těch nejlepších lokalit.

Najdeme zde základnu Adrex Base Camp, která funguje jako infocentrum, servis, půjčovna a také prodejna vybavení. U základny najdeme také restauraci a možnost ubytování. Abychom se o trailech ve Víru dozvěděli více, tak jsme zkontaktovali Roberta Šimice, který je tahounem tohoto projektu a snad nám o něm řekne víc.

Adrex Base Camp – základna pro místní traily
Ahoj Roberte, když to vezmeme úplně od začátku, jak traily vznikly? Byla tady ta myšlenka dlouho, nebo je to nahodilá akce spolu s projektem Údolí Sportu?
„Ahoj. Před 4 lety jsem byl osloven Davidem Matuškou, místním rodákem, zakladatelem Adrexu a ledové stěny ve Víru, zda má region potenciál pro cyklistiku. Chtěl zde otevřít test centrum a půjčovnu sportovního vybavení. Tak jsem vzal bike a přes léto jezdil nahoru a dolů a hledal cesty, cestičky, pěšiny. Už při mapování terénu mi bylo jasné, že to půjde, že když jsou kopce prudké nahoru, budou zábavné dolů. Nejprve tedy vznikaly trasy, pak čištění pár neoficiálních enduro úseků a nakonec průlom v podobě pilotního Havlova trailu v soukromém lese.“

Robert na loveckém chodníku vedoucím k základně
Traily Vír se nachází na Vysočině, kde krom trailů v Novém Městě na Moravě nic není, takže potenciál těchto trailů je obrovský, je v plánu postupně rozšiřovat trail centrum?
„Tak určitě! Plány jsou. Jelikož jsme závislí na pronájmech pozemků, kopeme tam, kde nás chtějí nebo alespoň tolerují. (Tímto děkujeme panu Zdeňku Havlovi i obcím Rovečné a Věstín ). Neznamená to bohužel vždy na nejlepších místech. Naše 2 kopané traily mají horší přístupnost. Na podzim bychom proto chtěli pokračovat v jednání s Lesy ČR ohledně dlouhého úseku ze Zubštejna. Pokud se to povede, bude mít smysl dojet k nám i z daleka

Jedním z hlavních stavitelů je Alexandr „Demo“ Sidor, který je známý tím, že jeho traily mají velkou flow. Co je vizí? Budou se traily ubírat stále stylem, který můžeme teď na Víru najít, nebo zde přibydou i techničtější, dá se říct anti-flow traily, po vzoru například Trutnov Trails?
Pracujeme s terénem, jaký tu máme. Když je les rovný a bez jediného balvanu, tak je flow taková „ZNC“. Když máme k dispozici koryto potoka či skalku, tak to plynulé určitě není. Cílem každopádně není dělat moc lehké věci, to zde ani nejde. Musí být sice jetelné i pro pomalejší „neskákače“, ale nesmí nudit „letce“. Nikdy to v tomto regionu nebude „masovka“. Chceme proto držet přírodní ráz trailů, tedy stavbu bez těžké techniky a dovezeného materiálu.

Demo za to pořádně zatáhnul na Havlovu Trailu.
Okolí Víru není jen o kole, ale taky například o ferratovém lezení, nebo i o klasickém lezení. Co vše může Vír nabídnout, je to ideální oblast pro rodinnou dovolenou?
Jo. Ferraty i ledolezení jsou vyhlášené. Když se pustí přehrada, vytahujeme rafty apod. Vysočina nemá velké turistické resorty, kouzlo zde spočívá v tom, že máte mnoho zajímavých míst rozesetých v regionu, a tak se nemusíte obávat velké koncentrace lidí. Pro návštěvníky jsme připravili info weby udolisvratky.cz, kde najdou přírodní zajímavosti, udolihistorie.cz se všemi hrady a památkami, udolikultury.cz a již zmíněné udolisportu.cz. Atraktivitě regionu tedy věříme. Rodinky za námi jezdí a vždy jim vymyslíme adekvátní program. Úroveň služeb se zvedá.

Značení na Sokolím trailu
Co se mi mimo jiné líbí na vírských trailech, je to, že spolupracují s Trailforks. Jak tato spolupráce začala? Pomáhala vám například při shánění povolení k stavbě trailů ČeMBA?
„ČeMBA nám pomáhá konzultačně. V projektech to zmiňuji. No a Trailforks jsme vybrali jako nejlepší zavedenou platformu, která jde zakomponovat do těla webu. Určitě nám to pomáhá i v budování povědomí o lokalitě, když zde máme konzistentní informace. Variantu vyvíjet si vlastní mapy jsme zavrhli, přestože spolupracujeme na multisportovní aplikaci Adrex Places, která umí spoustu věcí, ale není cyklo speciálkou.“

Robert na Zubštejn Trailu
Roberte, mockrát ti děkuji za tvé odpovědi a přeji hodně zdaru při stavbě dalších trailů a doufám, že se na nich brzy potkáme. Je ještě něco, co bys chtěl na závěr našim čtenářům sdělit?
„Díky. Jo, 2 věci. V regionu se hodně moc těží a rozprasených či neprůjezdných cest se tu objevuje dost. Nestíháme vše monitorovat a odklízet. Budeme rádi za tolerantní přístup a předání zprávy na základnu, abychom do neprůjezdných míst nehnali další bikery.

A v další části našeho článku se podíváme už přímo na tratě, které ve Víru můžeme nalézt. Konkrétně zde najdeme zcela nový Sokolí trail, další je Havlův, který slibuje velké flow, a po něm přírodní „traily“ Klubačice a Zubštejn. Dále nám turistický portál Údolí Svratky nabídne několik tipů na výlet v blízkém okolí. Ale nás teď zajímají spíše traily, tak pojďme na to!

Sokolí trail

Vydali jsme se podívat na nový Sokolí trail, který slibuje výhledy do krajiny a velkou flow pod záštitou Alexandra „Dema“ Sidora, který postavil nejednu trať a je zcela jistotou, že traily pod jeho vedením budou zábavné. Sokolí trail startuje ze stejnojmenného vrcholu a padá směrem do údolí, kde traverzuje po prudkém svahu bývalého lesa.

Sokolí trail je zaříznutý do svahu místního kopce a nabízí skvělá panoramata.
Dominantou tratě je zcela určitě drop v horní pasáží, který můžete buďto sjet, anebo skočit. Zde doporučuji dávat pozor na boční vítr, protože drop se nachází za úrovní lesa a vjíždíte do otevřeného prostoru. Dále už nastávají klopenkové orgie, kde musíte brzdit pouze minimálně a občas vám zpestří rovinku mezi klopenkami i nějaký skok. Před nájezdem do další pasáže trailu si můžeme všimnout, že už je zde značená i další černá odbočka, takže se můžeme rozhodně těšit na další varianty tohoto trailu. Já pokračuji dále po červené, v další pasáži na vás čekají opět klopenky, ale nově se zde objevuje několik lávek a také kamenných pasáží. Trail je dobře čitelný a rozhodně se dá při první jízdě jet poměrně rychle.

Drop v horní pasáži trailu
Ve spodní části nás čeká ještě jedno rozhodování, a to napojit se přímo na stoupací trail a nebo si sjet ještě další kus černého trailu, který nás dovede až na silnici, po které budeme stoupat vzhůru a napojíme se na stoupák. Stoupací trail rozhodně není pro bábovky a většina ho bude spíše tlačit. Nicméně je výzva ho vyjet a pro ty, co vlastní elektrokolo to bude určitě příjemnější než pro běžné uživatele.

Najdeme zde také menší skoky.

Havlův Trail

Další z tratí, které zde můžeme najít je Havlův trail. Ten se nachází nad přehradní hrází a směřuje do vesnice Vír. Nejlépe ho najdeme za pomoci aplikace Trailforks, se kterou místní trail centrum spolupracuje, či na platformě Mapy.cz. I na Havlovu trailu můžeme najít černou odbočku, a to v podstatě hned ze startu. Ta vede přes skalku a je tréninkovým místem pro zvládnutí sjíždění prudkých pasáží či dropování menších schodů. Zbytek trailu je přesný Demův rukopis. Spousta zatáček, velké flow, žádné zbytečné brždění, do všech zatáček se dá krásně pod brzdou doklouzat a projet je bez ztráty velké rychlosti. Čitelnost tratě je ukázková, první jízdu vám bude připadat, jako byste tu byli po několikáté a pojedete opravdu rychle.

Demo proskakuje boule v horní pasáži trailu
Co dokáže překvapit, jsou dvě malé lavice ve spodní části, které délkou a povahou odrazu nekopírují styl předešlých stovek metrů a nejspíše druhou přeletíte, a to v krásném Heiníku (na přední kolo). Demovi to bylo vytknuto a prý zde vznikne jeden dlouhý skok s dřevěnou lávkou, díky! Výjezdový trail je veden po cykloturistické trase a některé jeho pasáže bude opět většina spíše tlačit, nicméně zpět na startu jste za pár minut a tak můžete Havlův trail dát několikrát za sebou.

Lovecký chodník

Posledním, ne úplně trailem, ale spíše takovou spojkou mezi přehradou a základnou, je lovecký chodník, který je opraven primárně pro pěší. Na stránkách Trailů Vír se dozvíte, jak se na tento chodník dostat, případně také v aplikaci Trailforks.

Pohled na lovecký chodník směřující k restauraci Forest Resort a základně Adrex Base Camp
Lovecký chodník je spíše pro technicky založené jezdce. Čeká na vás pár kamenitých trialových úseků a po levé straně máte několik desítek metrů vysoký sráz. Měl jsem tu čest to jet za mokra a místy to bylo trochu na srdíčko. Nicméně místní kameny nekloužou a dá se vše jet bezpečně a kontrolovaně.

Sokolí Trail, je prostě boží!

Závěrem

Traily Vír nejsou velkým resortem a traily projedete za dopoledne. Ale svou polohou a také okolními aktivitami vybízí k aktivnímu rodinnému víkendu, nebo třeba k zastávce při cestě do většího trail centra. Věřím, že se povede vybudovat více trailů a bude o další trailově nabitou lokalitu více.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

Nizozemská značka se opět vrátila ke karbonovým MTB kolům a jejich novinku pro rok 2023 jsem vzal na skutečně pořádný test. Jak dopadly?

Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Nizozemská cyklistka Anne Tauber je od letošní sezony součástí Orbea Factory Teamu. Jak se z rovinaté země jako je Nizozemí stát součástí ženské MTB špičky? Co vše umí její závodní kolo?
Od miniendura přes XC raketu až po trailbike – metamorfózy jednoho biku

Od miniendura přes XC raketu až po trailbike – metamorfózy jednoho biku

Pokud nepočítám nespočet krátkých „bokovek“, je to už osmý rok, co to táhneme spolu. Řeč není o mé manželce, ale pochopitelně o mém biku.
keyboard_arrow_up