Test: Craft PRO Nano versus Essence - všestranné dresy s odlišným zaměřením

Test: Craft PRO Nano versus Essence - všestranné dresy s odlišným zaměřením

Funkčnost, materiál, ekologie, ale i módní záležitost. To vše a možná i další věci dnes řeším při výběru cyklistického dresu. Jak se mi líbily 2 zcela rozdílné dresy od švédské značky Craft?

Dresů na kolo není nikdy dost a nikdy nebude. To ví každý cyklista. Ať už dres bere jen jako funkční část výbavy a na vzhled nehledí, či módní doplněk. Já osobně považuji výběr dresu za důležitou část a výběr nového dresu se mnohdy táhne týdny. Barvy, velikosti, značka a cena. Jsem celkem náročný cyklista a nebojím se investovat do žádného cyklistického vybavení. Chci mít dres jak do -15 stupňů (který tedy většinou nosívám i na běžky), též do prvních teplejších dnů, ale i na teplé letní dny. U čeho však většinou peníze nehrají roli, je výběr letního dresu. Tam rozhoduje hlavně funkčnost a styl.


Do ruky se mi dostali dva dresy od Švédské značky Craft, od které jsem již mohla testovat kalhoty, které mě velmi mile překvapily a velmi jsem si je oblíbila. Tmavě modrý dres z řady PRO Nano, jakožto zástupce dražší skupiny, a červený dres z řady Essence jako zástupce levnějších dresů. Cenově se oba dresy od sebe liší zhruba o 1000 korun. Pro někoho málo, pro jiné hodně. Udělá cena ale velký rozdíl ve funkčnosti?

Balení

Čím Craft doslova zabil své ekologické snažení, bylo balení ve kterém mi oblečení přišlo. Čtyři plastové pytle s oblečením zabalené v dalším plastovém pytli a oblečení ještě proložené čímsi plastovým. Plasty jsem poctivě vytřídila, ale po zjištění, jak moc Craft řeší ekologii při výrobě dresů, jsem byla velmi zklamaná.

Výběr velikosti

Nejsem žádná tyčka ani velikán a se svými 184 centimetry jsem spíše žirafa. Podle tabulek od Craftu jsem spadla do velikosti M, což je běžná velikost dresů, které vozím. Essence mi padl jako ulitý, ale PRO Nano bych brala o velikost menší. Ale zase tato velikost PRO Nano mi vykouzlila opticky delší a útlejší trup, což se mi na fotkách moc líbilo.

Essence

Pojďme se podívat na jednotlivé dresy více zblízka. Essence s doporučenou cenou 1 700,- je řazen k levnějším dresům, ale není vůbec zlý. Jednobarevný dres s minimalisticky vyvedenými logy výrobce nad levým prsem je nadčasový. Na první pohled a dotek sice materiál působí lacině, ale to je pouze zdání. Craft se u řady Essence chlubí výrobou ze 100% recyklovaných materiálů a výrobce neudává použitelnost v rozmezí teplot. Osobně jsem si tento dres brala spíše do chladnějších dnů, kdy dobře hřál a po zpocení jsem neměla pocit, že by mě studil během jízdy nebo když se zastavilo. Dres sice není dělaný do deště, ale po opakovaném zmoknutí jsem neměla problém v něm dojet domů.


Rukávky a dres jsou zakončeny měkkými manžetami, které nikde neškrtí, ale zároveň drží dres na svém místě a opálení není tak jasné. Co beru jako plus, ale zároveň takovou menší otravu, je podložení zipu légou, která působí jako super ochrana před odíráním nátělníku nebo samotné pokožky, ale při zapínání si musím dát pekelný pozor aby se mi nedostala do zipu. Velkým plusem je také ergonomicky tvarovatelný střih dresu, který mně nebo mé mamince padl jako ulitý.


Na zadní straně nalezneme 3 hluboké kapsičky na dobroty a důležité věci plus na pravé straně ještě jednu na zip, což je vítaná kapsička, kam si můžu dát důležité věci, jako například klíče od auta nebo telefon a nebojím se, že bych je někde vytrousila.


PRO Nano

Tento dres je již určen pro náročnější cyklisty. Doporučená maloobchodní cena se pohybuje okolo 2 600 korun, ale i když zde je řazen k dražším, při pohledu do mé skříně se řadí spíše k průměru. V poměru cena kvalita, kvalita jednoznačně předčí cenu a dá se říci, že za tuto cenu máte dres na vysoké úrovni za přijatelnou cenu. Lehký, rychleschnoucí, odolný a všestranný dres se perfektně hodí na jarní a letní ježdění. I v největším letním pařáku, kdy ze mě lil pot jak kdybych projela deštěm, nikdy jsem neměla pocit, že by dres nasál pot a stala se z něj oslizlá houba, které se chcete zbavit, ale naopak mě příjemně chladil a mohla jsem v něm ujet dalších pár hodin.


Na první dojem tento dres působí křehce, přišlo mi, že kdybych do kapes chtěla strčit například kompaktní fotoaparát, který s sebou tahám všude, po pár vyndání a zandání bych kapičky roztrhla. Ale opak byl pravdou. Dres byl docela bytelný, ale teď po cca 3 měsících celkem intenzivního užívání jsem zjistila, že se mi malinko páře otvor na sluchátka, který je ale velmi chatrně vyříznut v dresu a dle mého názoru by ani nevadilo, kdyby zde tento otvor na sluchátka nebyl. Ale nemám mu to za zlé. Tento dres jsem si hodně oblíbila na bikepack, kdy potřebuju použít dres vícekrát a nechci, aby smrděl. A zde se hodila rychleschnoucí vlastnost!


Dres se skládá z několika druhů materiálu a je opět vyveden velmi minimalisticky a nadčasově. Tentokrát jsou zde drobná loga na prsou u srdce a na levém rameni vyvedena v bílé barvě, která vzhledu nevadí. Rukávky jsou provedeny z hrubšího materiálu a přední a zadní díl ze síťoviny, která se zdá průhledná, ale není. U rukávků nenalezneme žádnou gumu, která by se vám nevkusně otlačila, ale drobné silikonové čárky po celém obvodu, které zajistí, že se vám rukáv nebude posunovat a opálení neudělá paseku. Zadní díl dresu, který je ještě o kus delší než přední díl, je zakončen gumou, která zajišťuje perfektní usazení dresu, aby vám netáhlo na záda. Najdeme zde také tři klasické kapsičky a jednu na zip, která vždy potěší, ale u některých značek není standardem. Jak jsem zmínila výše, kapsičky jsou velmi odolné a bezedné, takže se vám do nich vejde jak náhradní guma a nářadí, tak klidně kilo gumídků.


Suma sumárum

Mými favority jsou oba dresy. Každý se hodí do jiných podmínek a svou jednoduchostí jsou tyto dva nadčasové kousky, které můžete vytáhnout i příští sezónu a nemusíte se bát, že vyjdou z módy. Dokonce se nemusíte bát i během praní pokud se budete držet pokynů pro praní od výrobce, zůstanou dresy stále funkční a dres Essence dokonce krásně měkounký. Craft v obou případech potvrdil, že umí udělat kvalitní a designově pěkné kousky sportovního oblečení, které jen tak neztratí své vlastnosti a nevyjdou z módy.

A jak se projevila cena? Maximálně ve vaší peněžence. Oba dresy jsou dobré a liší se jen vhodností použití. PRO Nano vybízí k nošení během horkých dní a Essence zase během jarních chladnějších dní.

Oba dresy a mnoho dalších super kousků na sport si můžete koupit na e-shopu u českého distributora Vavrys. Barvu svého nového dresu Essence si můžete vybrat zde a dres PRO Nano si můžete vybrat zde.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up