Nová pravidla UCI na koho se vztahují - vlna debat a nevole

UCI (mezinárodní cyklistická unie) každý rok vydává soubor upravující pravidla závodění, oblékání či stavby kol pro profesionální závodníky. Některé letošní změny jsou dost radikální, není tedy divu, že mezi profesionály i hobby cyklisty rozvířila vlnu debat a nevole. Některým se zdají pochopitelná, jiným bizarní - pojďme se podívat na dvě nejvíce diskutovaná nová pravidla.

Na úvod musím podotknout, že pravidla UCI se vztahují na závody pořádané Mezinárodním cyklistickým svazem, národním svazem či mezinárodní etapové i jednorázové mezinárodní závody. U nás se to týká závodů pořádaných Českým cyklistickým svazem a některých etapových závodů. Například Český pohár, národní šampionát, RBB tour. Proto pokud není v pravidlech daného závodu uvedeno jinak, na nás hobby cyklisty se pravidla UCI nevztahují. Ovšem co se na nás hobby cyklisty vztahuje, je nošení helmy a nutnost brát na vědomí, že nám celá silnice nepatří, a samozřejmě to, že neodhazujeme odpadky do přírody!

Super tuck, kačer

Od letošního roku UCI zakázala ve sjezdech používání pozice připomínající kačera, tedy ležení na horní rámové trubce, což je pro Švýcara Marca Hirschiho, který na minulé Tour de France předváděl dokonalou sjezdařskou techniku, velká čára přes úprky. Při jízdě v této poloze je jezdec až o 15 procent rychlejší než jezdec v klasickém sjezdařském posedu, ale také je to nejriskantnější pozice, kdy má jezdec nejvíce nestabilní těžiště. UCI už před pár lety zakázala šlapání v této poloze a pro některé bylo jen otázkou času, kdy tuto techniku zakáže úplně.

Přehledně co je legální a co ne při sjezdu

Time trial hands, puppy paws

Alias opření se lokty o řídítka, které bude od tohoto roku také pasé. Tuto pozici nejčastěji vídáme u jezdců v úniku, kdy si jezdec snaží trochu odpočinout a zároveň neztratit náskok. I v tomto případě jezdec ztrácí značnou část kontroly nad kolem a při nájezdu na horší povrch nebo jen najetí na drobný hrbol, kdy jezdec nestačí přehmátnout zpět na řídítka, může jezdec velmi snadno spadnout a ublížit si.

Time trial hands (zdroj: COR VOS)
Opření loktů o řídítka je pasé, ale co ovinutí rukou okolo pák? Na Tour de La Provence byl Lluís Mas viděn s rukama ovinutýma okolo pák, tzv. puppy paws. Jsou puppy paws legální, nebo se Lluís Mas pohyboval v zakázaných vodách? „Použití představce jako podpěry předloktí je zakázáno s výjimkou časovek,“ zní v pravidlech UCI. Zdá se, že tato poloha se nachází na hranici legálních vod, ale je povolena.

Lluís Mas při Tour de La Provence (Zdroj: GCN racing)

Závěrem

Ač se na první pohled zdají pravidla velmi omezující, při vytváření každoročních nových pravidel či při jejich upravování se UCI dostává do konfliktu mezi atraktivitou a bezpečností. Na jednu stranu musí být cyklistika stále atraktivní, aby přitáhla nové diváky k televizím, ale na stranu druhou musí myslet i na napodobování profesionálních jezdců hobby cyklisty. Ať už jsou pravidla UCI jakákoliv, o atraktivní cyklistiku se starají hlavně kvalitní jezdci, kteří nás dokáží napínat svými souboji. Ať už jde o souboje odvěkých rivalů Mathieu van der Poel versus Wout van Aert, nebo dvou nejlepších týmů Ineos Grenadiers versus Jumbo Visma.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

UCI Granfondo - vaše šance stát se mistrem světa

UCI Granfondo - vaše šance stát se mistrem světa

Kdo by se aspoň jednou nechtěl zúčastnit mistrovství světa? Pro drtivou většinu sportovců je to nedosažitelný cíl. V cyklistice máte výhodu, že UCI pamatuje i na masy nadšenců, kteří si svůj sen mohou alespoň částečně kompenzovat.
Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

První dubnovou sobotu se uskutečnil jednodenní gravelový závod Hanácké Roubaix. „Nikdy bych nevěřil, kolik druhů kočičích hlav existuje,“ byla má první slova k pořadateli po dodrncání se do cíle.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
keyboard_arrow_up