Servis: hydraulické brzdy Shimano - odvzdušnění

Gumový chod páky, slabý brzdný účinek, to věstí jediné. Kontrola brzdového systému vyžaduje pozornost a péči stejně jako časem každý komponent našeho kola. Nejjistější odstranění problému je odvzdušnění brzdového systému a případně i výměna brzdových destiček.

Každý z výrobců brzd to má se servisováním jinak, a tak pro každý typ je i jiná sada k odvzdušňování, či obsahuje příslušné redukce. Princip je však stejný a níže si popíšeme postup odvzdušnění brzd Shimano. Samotný úkon je poměrně jednoduchý a určitě z něj nemusíte mít obavy.

Co všechno potřebuji?

  • sadu inbusových klíčů
  • minerální olej (pro obě brzdy stačí 50 ml)
  • odvzdušňovací sadu
  • případně injekční stříkačku s hadičkou o vnitřním průměru 3,7 - 4,0 mm
  • nálevku do brzdové páky
  • odvzdušňovací podložku do třmenu brzdy (žlutá kostka)
  • ideálně rozevírač brzdových pístků
  • kleště na závlačky
  • případně nové brzdové destičky

Pokud se do brzd pustíte doma, nemáte garáž apod., hodí se pod kolo nějaká podložka či karton. Brzdový olej se z povrchu podlahy špatně odstraňuje.


Postup krok po kroku

Krok 1: Zajištění a nastavení

Nejdříve zajistíme celé kolo nejlépe pomocí libovolného servisního stojanu. Pak demontujeme kolo – přední/zadní v závislosti na aktuálně odvzdušňované brzdě. Objímku brzdové páky povolíme a znovu zajistíme ve vodorovné poloze. Povolíme šroub (pokud je jím páka vybavena) určující vzdálenost páky od gripu.


Pomocí 2,5mm inbusového klíče odšroubujeme odvzdušňovací šroub z expanzní nádobky. Zde pozor, aby na šroubku zůstalo těsnění. Pokud na závitu není, musí být v závitu expanzky. V takovém případě je ho třeba vytáhnout a vrátit zpět na šroubek. Pak nasadíme nálevku (odvzdušňovací nádobku), kterou zašroubujeme do expanzky. Nálevka je plastová, není nutné ji dotahovat silou, stačí jemně našroubovat.


Krok 2: Příprava na odvzdušnění

Dále kleštěmi odstraníme/odjistíme závlačku a uvolníme ji z brzdového třmene. Případně inbusem vyšroubujeme. Destičky vytáhneme z třmene ven. Pomocí rozevírače brzdových pístků (ideálně) roztáhneme brzdové pístky. Lze použít i montážní klíč nebo plochý šroubovák se širokou plochou – ovšem možno provést jen přes staré brzdové destičky. Nikdy nezatlačujte brzdové pístky napřímo šroubovákem. Dost jistě byste si pístky zničili, obzvláště pokud jsou keramické.



Následně do brzdového třmenu místo destiček vložíme odvzdušňovací podložku (žlutou kostku) a zajistíme závlačkou.


Krok 3: Samotný odvzdušňovací proces

Dále do injekční stříkačky s hadičkou natáhneme minerální olej určený pro brzdy Shimano. Na každém typu brzd je napsáno, zda jejich systém používá minerální olej, nebo brzdovou kapalinu (DOT). Použijeme vždy jen to, co je určeno! V případě užití brzdové kapaliny do brzd používajících minerální olej bychom je s největší pravděpodobností zničili.


Z nálevky odstraníme zátku. Na brzdovém třmenu odjistíme krytku odvzdušňovacího ventilu (prachovku) a nasadíme na něj druhý konec hadičky se stříkačkou. Povolíme odvzdušňovací ventil/šroub – stačí o 1/4-1/2 otáčky. Stříkačkou nejdříve potáhneme – vždy se tam v důsledku napojení hadičky objeví vzduchová bublina. Stříkačku tedy držíme směrem nahoru vůči třmenu a necháme bublinku vzduchu utéct nahoru - mimo kapalinu, aby se vzduch nedostal do systému.


Teď můžeme natlačit kapalinu do brzdového systému. Při tlačení kapaliny do třmene se nahoře v nálevce začne objevovat starý minerální olej. Několikrát zmáčkneme brzdovou páku, aby se ven dostaly další bublinky vzduchu, které jsou v jejím pístu. Rukou či vhodným nástrojem poklepeme na brzdovou hadici po její délce, kolik je možné. Po stranách hadičky se mohou uvnitř nacházet poslední bublinky vzduchu.


Uzavřeme odvzdušňovací ventil/šroub, potáhneme stříkačku (vytvoříme podtlak) a odpojíme hadičku z ventilu. Otřeme případný olej kolem ventilu a zajistíme zpět krytkou.

Krok 4: Kontrola a dokončování

Ucpeme nálevku zátkou a vyšroubujeme ji z expanzky. Vrátíme zpět šroub a přesvědčíme se, že je na něm těsnění. Ten dotáhneme lehce. I z brzdové páky otřeme případný přebytečný olej papírovými utěrkami. Z brzdového třmene vyjmeme závlačku a následně distanční podložku. Distanční odvzdušňovací podložka nám při celém úkonu odvzdušňování zajistila optimální nastavení systému k instalaci nových brzdových destiček.


Nyní dáme nové brzdové destičky a zajistíme závlačkou. Instalujeme zpět kolo. Brzdovou páku můžeme umístit do polohy jako před odvzdušňováním a šroubem na páce si znovu nastavíme vzdálenost páky od gripu (pokud je jím vybavena).


Vycentrování brzdiče

Jako poslední úkon povolíme pomocí inbusového klíče dva šrouby zajišťující brzdový třmen, tak aby byl pouze uvolněný. Stisknutím brzdové páky dojde k vystředění brzdového třmene vůči kotouči. Nyní šrouby opět utáhneme – utahovací moment 5 - 6 Nm.


Závěr

Každý pokročilejší cyklista si dovede tento úkon provést doma sám. Netkví v něm nic složitého, ale přece jen, kdyby nastaly jakékoli potíže, neváhejte se obrátit na nejbližší servis. Myslím, že odvzdušnit a seřídit brzdy zvládne kdokoli, kdo se do toho pustí. Případně Vám rád odpovím níže v komentářích.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Reneks2 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Můj upgrade před sezónou: stálo to za to?

Můj upgrade před sezónou: stálo to za to?

Vývoj nezastavíš, cyklistiku nevyjímaje. V posledních letech se hodně mění geometrie rámů a ruku v ruce s tímto trendem jde i neustálé vylepšování komponentů.
Servisní tip: výměna brzdových kotoučů

Servisní tip: výměna brzdových kotoučů

Každého cyklistu dříve či později potká potřeba výměny brzdových kotoučů. Jak se v následujícím článku přesvědčíte, nejedná se o žádný náročný úkon. Takže s chutí do toho!
Dobře vyladěná dvanáctka

Dobře vyladěná dvanáctka

Věřím, že vám nadpis udělal chutě. Snad vás nezklamu. Nejde o pivko, ale o servisní tipy pro 12rychlostní systém od výrobce Shimano.
keyboard_arrow_up