Krátký tip na dlouhé podzimní večery - 5 knih, které stojí za to nepřehlédnout

Léto je nenávratně pryč. Dlouho se vracelo, nevzdávalo a ze všech sil nám cyklistům dávalo možnost vyrazit na vyjížďku na lehko v krátkém dresu.

To už je teď minulost. Dlouhé dny se zkracují. Jasné modré nebe a suché silnice vystřídaly ranní mlhy a četné přeháňky. Stromy a lesy nám předvedly dechberoucí hru barev a teď, když už spadané, tlející listí na silnicích představuje nebezpečí pro cyklisty a lesy jsou rozbahněné od častých dešťů, máme více času na ostatní zájmy.

Ten, kdo si rád ukrátí volnou chvíli čtením, je na správném místě. V krátkosti vám tady dáme tip na pět knih, jak jinak než s cyklotematikou, a doufáme, že Vám zpříjemní nejeden večer.

1. Tajemství Lance Armstronga 2005

autor: Pierre Ballester & David Walsh

O Armstrongovi bylo napsáno snad už vše a to několikrát. Přiznám se, že nejsem zrovna skalní fanoušek, ale na tuhle knihu jsem narazil náhodou v knihovně, a tak jsem jí dal šanci. Nejedná se o návod, jak se stát skvělým cyklistou. Autoři tady na pozadí Armstrongova příběhu otevírají témata, jako například jaká je budoucnost sportu, jestli je sport stále tou radost vzbuzující činností, nebo už honba za výsledky a medailemi pohřbila zdravou soutěživost. A polemizují, zda čisté svědomí a etika už nikomu nic neříká.

Autoři tři roky sbírali informace o Armstrongově životě a přinesli rozhodně zajímavý pohled na jeho působení v profesionální cyklistice. Věnují se ale i jeho nemoci, dopingové aféře, která už je v podstatě synonymem k jeho jménu. Co mě zaujalo asi nejvíce, bylo přirovnání několika Armstrongových výkonů k jiným sportovním aktivitám.

Jako například když Armstrong na jedné z etap Tour v roce 2000 v jednom stoupání dosáhl průměrného výkonu 457 wattů po dobu 36 minut a 25 vteřin. Pro srovnání vypočítali, že to teoreticky odpovídá střídavému zvedání nohou do výše jednoho metru se zátěží 45 kg. Po dobu 36 min a 25 s, každou vteřinu to znamená 2175 opakování. Samozřejmě se jedná o teorii, ale ta čísla jsou prostě neskutečná. Budu-li citovat autory: "Jeho výkony leží daleko za hranicemi reálných možností." Ať už jste si za ta léta utvořili na Armstronga jakýkoliv názor, kniha vám nabídne minimálně další vhled.


2. Příběhy staré dámy 2015

autor: Tomáš Macek

Druhá kniha na seznamu je taky pomyslně spjata s Armstrongem, ostatně to by se dalo říct o všem v souvislosti s cyklistikou. A přestože je zde Armstrong hojně zmiňován, tak v závěru knihy, který je věnován výsledkové listině, je minimálně zvláštní vidět v letech 1999 - 2005 napsáno u první příčky "Nikdo". V každém cyklistovi se určitě skrývá fanoušek tohoto nejprestižnějšího závodu, a proto tato kniha nesmí v knihovně takového fanouška chybět. Nejen že se jedná v podstatě o první českou publikaci zabývající se jak historií, tak současností závodu, je to ale taky fantastický archiv dobových fotografií, autentických výstřižků novinových článků a sbírka historických informací a svědectví. Autor na 640 stránkách poutavě popisuje sto let tohoto francouzského závodu. Kniha vyšla v roce 2013 a od té doby už má několik dotisků. Já si zakoupil eknihu, "výtisk" z roku 2015, a musím tady doporučit všem, kteří budete o knize uvažovat, jednoznačně sáhněte po "papírové verzi", ty fotografie za to rozhodně stojí a displej mobilu nebo čtečky vám je není schopen ukázat v celé své kráse, jak to umí papír.

3. Tréninková bible pro cyklisty z roku 2013

autor: Joe Friel

Třetí titul se bude hodit především těm, kteří hledají všeobecné informace o cyklistice. Převážně o té silniční. Kniha přináší ucelený návod pro ty, kteří to myslí s cyklistikou vážně, chtějí si zdokonalit techniku, zlepšit fyzičku nebo si naplánovat tréninkové jednotky napříč ročními obdobími. Je určena těm, kteří mají spoustu otázek a hledají odpovědi. Je to souhrn stovek rad a tipů jak se zlepšit. V knize si přijdou na své jak amatérští "profíci", tak hobíci. Je psaná srozumitelně a i odborněji laděné pasáže jsou lehce pochopitelné a uchopitelné. Je to doslova návod od A do Z a rozhodně to není jednorázová kniha, kterou po přečtení odložíte do knihovny a necháte zapadat prachem, ale můžete se k ní vracet s tím, jak rostou vaše schopnosti, dovednosti a fyzička. Prostě bible.


4. Cyklokomiks 2019

autor: Dave Walker

Další titul, který mně ukrátil nejednu dlouhou chvíli při čekání na ženu, než si nakoupila důležité věci v drogerii. Tato kniha, dá-li se to tak nazvat, je jeden velký vtip. Víceméně, jak už název napovídá, se jedná o komiks. Je to ilustrovaný průvodce životem na dvou kolech, jak praví podtitul. Kniha je plná sarkasmu a s velkou dávkou nadsázky čtenáře provází světem cyklistiky. S nádechem anglického humoru se zde například dozvíte, jak na rychlejší jízdu, jak se chovat v háku, jak zmírnit následky nákupu nového kola, seznámíte se s různými vychytávkami a v neposlední řadě zjistíte, jak bezpečně poznáte cyklistu v nákupním centru, a to pouze podle držení nákupního vozíku. Po knize sáhněte, pokud máte rádi jednoduché kresby a lehký humor. Jestli jste zatvrzelí cyklisté, máte raději sofistikovanější humor a udělat si občas srandu sám ze sebe je vám cizí, raději se jí obloukem vyhněte.


5. Saudade - na kole a v kajaku kolem světa 2018

autor: Matěj Balga

Jako poslední jsem si záměrně nechal titul, který mě skutečně bavil a baví dál. Pokud bych měl sestavit žebříček oblíbenosti, jednoznačně by kniha zaujímala první příčku, a pokud bych měl vyjádřit i rozdíl v oblíbenosti, pak by tato kniha okupovala první místo, pak dlooouho nic a pak zbytek. Každé doporučení, recenze je subjektivním pohledem na danou věc, tady to však chci připomenout o to víc, jelikož se mi kniha skutečně líbila, a když o ní mluvím, tak jen a pouze v superlativech. Prostě a jednoznačně: "Přečtěte si to". Představte si, že se jednoho dne seberete a se zlomeným srdcem a Crohnovou chorobou se vydáte vstříc diskomfortu spočívajícím v každodenním putování na dvou kolech, nejistotě v podobě bezpočtu nocí pod tenkou látkou dělící vás od nepřízně počasí a poskytující domnělý pocit bezpečí před nástrahami okolní přírody. Představte si, že se jednoho dne rozhodnete opustit stávající život, odejdete ze školy, která vám má údajně zajistit zářivou budoucnost a slibnou kariéru. Titul inženýra vyměníte za kolo ze zastavárny a všudypřítomnou nejistotu ve všech podobách přijmete jako součást každého dne.

Matěj Balga, rodák z moravského Hodonína, sebral osm set dolarů a vydal se na vlastní filozofickou pouť. Na cestě přes čtyři kontinenty přitom strávil tři roky, o které se v knize dělí poutavým, poetickým vyprávěním. Ačkoliv tady primárně nejde o cyklistiku jako takovou, nýbrž o cestopis, přičemž ten je taky v ústraní a místo tady převážně zabírají myšlenky a pocity provázející autora na jeho cestě, dovolil jsem si tuto knihu zařadit do našeho tipu na pět cyklistických knih. Přeci jen autor s kolem vyjel a s kolem se i vrátil. Cestou řešil různé patálie, ať už to byly stovky defektů, desítky prasklých špic, zničené pláště na těch nejméně vhodných místech naší země nebo prostě jen neprůjezdný rozbahněný terén, kdy kolo nešlo ani tlačit, natož na něm jet. Autor čtenářům přináší zajímavé historky z různých koutů planety, někdy smutné, jindy plné humoru nebo zamyšleníhodné. Rozhodně se při čtení nebudete nudit.


Snad se tento tip bude hodit ať už vám nebo třeba jako tip na hezký dárek. A přestože je čtení fajn kratochvíle, rozhodně, pokud to počasí a různé okolnosti dovolí, běžte nejprve ven, protočte nohy, čerstvý vzduch vám udělá dobře a potom i to čtení bude víc bavit.

Autor fotografií: Jiří Bělák
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům PR článek

Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům

Jízda na kole může být příjemná i v zimě, základem je samozřejmě tepelný komfort. Přinášíme vám několik tipů na ochranu rukou před chladem.
12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

Který trenažér získal podle tvých odpovědí nejvíc bodů? Klasika s bržděním o plášť, moderní s vlastní kazetou, válce nebo Smart Bike?
keyboard_arrow_up