Strečink - podceňovaný, avšak nezbytný

Strečink, nepostradatelná součást sportovního výkonu a tréninku, se příliš často do hledáčku zejména hobby sportovců nedostává. Proč tomu tak je a z jakého důvodu by ho měl každý z nás zařadit do svého tréninku a brát ho jako nezbytnou součást?

Co je vlastně strečink?

Pro mnoho lidí je strečink otravnou aktivitou, která po tréninku rozhodně nutná není. Nejedná se o tak oblíbenou činnost a mnohokrát je opomíjen. Strečink pochází z anglického slova „stretch" a znamená roztažení, napětí, napínání, natažení, rozpínání. Vytváří optimální soulad tělesných funkcí a brání poškození svalových vláken. Z dlouhodobého hlediska zvyšuje celkový sportovní výkon. Neměl by být proto cizí zejména sportovcům, ale i jen těm, kteří chtějí svá těla udržovat v dobrém stavu a užívat vhodné a časově nenáročné cviky.

V článku se podíváme na pár základních protahovacích cviků, každopádně je jich opravdu nespočet, takže si každý pak nejde to své, co mu nejvíce vyhovuje. Cviky provádějte pomalu, cíleně, bez rychlých pohybů, změn poloh a přechodů nejlépe v teplé místnosti. v žádné poloze nekmitat, nešvihat. Rozhodně bychom neměli jít přes velkou bolest či pnutí.

Proč je důležitý?

V tomto odstavci najdete pár hlavních bodů, proč je strečink pro vaše tělo přínosem:

  • udržuje pružnost svalů a šlach (dlouhodobě zatěžované svaly totiž mají tendenci se zkracovat, výsledkem pak mohou být potíže a bolesti pohybového aparátu)
  • pravidelné a poctivé protahování vám pomůže dostat se do aerodynamičtější pozice a zvýšit efektivitu šlapání
  • namožené a unavené svaly díky strečinku lépe regenerují (lépe se prokrvují), a sníží se tak riziko vzniku zranění
  • z těla se odplavují zplodiny a tím klesá svalové napětí
  • zlepšuje kloubní pohyblivost a pružnost celého těla

Stehno/Quadriceps

Stehna jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů síly při šlapání a není možné bez jejich zapojení šlapat na kole. A pokud je máte zatuhlá či omezují rozsah pohybu v kyčli nebo koleni, efektivita šlapání bude nižší. Abyste se o žádnou sílu nepřipravili, je potřeba se o své svaly starat. Pro protažení stehenního svalu zaujměte pozici na jedné noze (viz obrázek dole) a přitáhněte pokrčenou nohu za kotník k hýždím. Nezapomeňte udržet kolena u sebe a snažte se být co nejvíce napřímení. S pomalým výdechem přitahujte kotník k hýždím.


Hamstringy

Pokud máte dobře protažené hamstringy, umožní vám to naklopit pánev v sedle více dopředu a dosáhnout tak aerodynamičtější pozice, což se v soutěžení o co nejlepší průměr na vyjížďce vždycky hodí. Také to pomůže s aktivací nejsilnějšího svalu v těle – hýžďového. Hamstringy můžete protahovat různými způsoby. My jsme si vzali na pomoc jóga pásku, díky které dokážeme lépe propnout nohu v koleni. Místo jóga pásky lze také použít ručník.


Trojúhelník

Při takovém množství času stráveném za řídítky potřebuje naše tělo také jiný pohyb. Úklony stranou jsou pro svaly příjemnou změnou, zpevňují střed těla (který je důležitý ve všech sportech), ramena, nohy a boky, navíc pohled do stropu v této pozici pomáhá člověku cvičit svou rovnováhu.


Protažení lýtek

Další důležitou partií pro cyklistu jsou lýtka. Dlaněmi se opřete o stěnu, špičky obou nohou směřují přímo vpřed a koleno zůstává lehce pokrčené, rozhodně není propnuté do krajní polohy. Trup udržujte vzpřímený, můžete lehce tlačit boky vpřed.


Natahování zad v poloze „kobra"

Další problémovou partií pro cyklistu jsou záda. Téměř každý člověk zažil určitý druh bolesti páteře, ať už ve spodní, střední nebo horní části zad. Každý vám jistě řekne, že se jedná o nepříjemný pocit, který často přeroste v až nesnesitelnou bolest. Natahování zad v poloze kobra můžete provádět kdekoliv, kde se cítíte pohodlně a máte dostatek místa na podlaze. „Kobra cviky" osvobodily již mnoho lidí od bolesti páteře a jsou efektivní i pro lidi, kteří se strečinkem či cvičením zad začínají.


Vyčistit zuby, protáhnout a spát

Protahování tedy rozhodně není zbytečné. Zbývá tedy přebít argument, že nemáme čas. Určitě máme – protažení nám nemusí zabrat víc než deset minut. Spíše jde o to, že si na něj často vzpomeneme pozdě nebo v nevhodnou dobu. Stečink je tedy nejlepší dělat hned po výkonu, když přijedete rozehřátí z kola. Někdy se ale člověk těší mnohem více do sprchy než aby ve spocených věcech dělal protahovací cvičení. Já osobně zařazuji strečink před spaním, než jdu do zalehnout postele.

Posledních pár slov

Závěrem je nutno dodat, že protahovacích cviků je celá řada a zde máte pouze ty základní, které můžete doplnit o další cviky dle své potřeby.

Autor textu a fotografií: Kateřina Obstová
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaObstova 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá
keyboard_arrow_up