Na kole sám nebo s parťákem?

Každý z nás to má nastaveno trošku jinak. Někteří lidé nedají dopustit na sólo jízdu, jiní dávají přednost tomu, když mohou vyrazit ve skupině. Jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé formy ježdění?

Proč jezdit sám?

  • Můžete dát průchod svým myšlenkám – tím nechci říct, že to nejde i při skupinové vyjížďce, nicméně když na bike vyrazíte sami, tak vás mnohdy napadne řada věci. Z ničeho nic například vyřešíte problém, se kterým si už dlouhou dobu lámete hlavu. Nebo vás trkne něco zcela nového. Ve chvíli, kdy jste na kole pouze a jen se svými myšlenkami, tak to rozhodně má své nepopiratelné kouzlo.


  • Nemusíte mít strach, že by váš parťák byl lepší než vy – z tohoto mám já osobně docela vítr. Když mě někdo osloví s nabídkou, abych s ním vyrazil na vyjížďku, tak mi hlavou vždy projde ta stejná myšlenka. Co se bude dít, pokud můj parťák bude o poznání silnější než já? Bude akceptovat mé tempo? Kousek mi ujede, když se budeme škrábat na vrchol stoupání a tam na mě počká? Nebo bude pokračovat dál a mě „ponechá osudu“? Určitě nejsem sám, kdo si s podobnými myšlenkami a úvahami láme hlavu. Když jedu sám, tak si zkrátka nastolím takové tempo, jaké uznám za vhodné. U tohoto bodu samozřejmě může nastat i zcela opačná situace. To znamená, že naopak vy budete o poznání silnější a rychlejší než váš parťák.
  • Můžete lépe zdokumentovat svou vyjížďku – toto svým způsobem souvisí s předchozím bodem. V MTBIKER chceme dokumentovat své cyklovýlety, abychom měli dostatek fotografií a dalších materiálů pro články, videa, příspěvky na sociální sítě. Váš parťák ovšem nemusí být nakloněn myšlence, že co chvíli budete muset zastavit, abyste pořídili pár snímků. Někteří lidé si rádi udělají památku na to, jak se jim ten den jelo, jiní to naopak berou tak, že nejdou na kolo proto, aby fotili vše kolem sebe.


  • Plnění tréninkového plánu – při sólo jízdě vás zkrátka nemá kdo ukecat. Pokud v daný den chcete absolvovat intervalový trénink, tak absolvujete intervalový trénink. Nikdo vám vaše rozhodnutí nebude rozmlouvat. Při skupinové vyjížďce by váš nápad mohl snadno upadnout v zapomnění. Tím pádem byste nakonec třeba vůbec nejeli intervalový trénink, ale naopak by vaše vyjížďka byla zaměřena více na objem.

Proč jezdit s parťákem?

  • Bezpečnost – tento bod je zcela nepopíratelný. Když jedete ve dvou, ve třech, ve čtyřech, tak o sobě máte přehled. Pokud by se komukoliv něco stalo, tak mu ostatní dokáží pomoci. Při sólo jízdě si zkrátka musíte dávat majzla! V případě, že byste nějak škaredě upadli, kord na nějakém místě, které není příliš frekventované, tak by to mohlo mít až fatální následky. Ale samozřejmě nechci malovat čerta na zeď, takže se tomuto tématu dále věnovat nebudu.


  • Popovídáte si – když na kolo vyrazíte s někým, tak vám trénink uteče daleko rychleji. Proberete, co je nového, vyměníte si nejnovější tréninkové poznatky a postřehy, domluvíte se na víkendové pivko, a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Jízda s parťákem má v tomto ohledu zkrátka nespornou výhodu.
  • Hecování – skupinová vyjížďka nemusí být úplně ideální v tom, že svým kamarádům a kolegům nebudete stačit. Mnohdy se však setkáte s tím, že vás vaši parťáci budou hecovat. Díky tomu se dokážete daleko víc zmáčknout. Mohl bych zde uvést několik případů, kdy se mi zásluhou hecování a povzbuzování podařilo vyjet stojku, na kterou bych si sám třeba vůbec netroufl.


  • Naučíte se pohyb ve skupině – teď samozřejmě nemluvím o tom, že na cyklovýlet vyrazíte s jedním kamarádem. Mám na mysli to, že dáte dohromady větší skupinu lidí, se kterými vyjedete. Díky tomu si budete moci vyzkoušet pohyb ve skupině, který může přijít vhod například při závodech.
  • Poznáte nová místa – netvrdím, že když jezdíte sami, tak objíždíte stále dokola jednu a tu samou trasu, to vůbec ne! V jednom z předchozích bodů jsem se však zmínil o hecování, s čímž souvisí i poznávání nových míst. Parťák vás totiž může nabudit, abyste s ním vyrazili na dosud neprobádané silnice a lesní cesty.


Sami vidíte, že sólo jízda má co nabídnout, totéž však platí i o jízdě ve dvou, ve třech ve čtyřech...ve skupině. Cyklistika je zkrátka vždy krásná. Jen je dobré mít na paměti, že pokud vyrazíte sami, tak to chce být o něco opatrnější. Všichni zcela určitě dobře víte, že na kole stačí chvilička nepozornosti nebo drobné zaváhání a už se válíte na zemi. Na to, prosím, nezapomínejte!
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
martinpavlat1994 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

…pokračování k článku 5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad.
Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

... aneb příprava na Race Across Czechia 2024 - 2. díl
keyboard_arrow_up