Top trendy v horské cyklistice

Nedílnou součástí dění v cyklistickém světě je i vývoj, dnes se podíváme na směr spojený s MTB.

Dalo by se říci, že cyklistika a vývoj jdou spolu ruku v ruce. Přece jenom, už váš bike ve velké míře ovlivňuje samotný výkon i zábavu a tedy s tím spojený konečný pocit z jízdy. Když se podíváte na závody, těžko uspějete bez adekvátního "materiálu". Značky proto investují nemalé prostředky, aby se právě jejích kola neustále zdokonalovala a splňovala nároky i náročných uživatelů. Dnes si představíme několik aktuálních trendů, se kterými se ve světě MTB budete setkávat.

Stále progresivnější geometrie

Jízdní vlastnosti z velké míry ovlivňuje právě geometrie a právě zde jsou vidět neustálé změny. Doba, kdy značkám stačilo očarovat nás jen karbonovým rámem, je už dávno pryč. Dnes je mnohem důležitější geometrie, která současně bývá nejčastějším důvodem je změně modelu kola. Vývoj se stále posouvá k agresivnějšímu stylu, a to i kol v kategorii XC.

Dlouhý rámový trojúhelník, položenějši hlavový úhel, strmější úhel sedlové trubky a krátká zadní stavba. To není extra novinka, i tak se stále bude posouvat hranice toho, kdy tento postup bude přinášet výhody a co ještě před pár lety byl extrém se teď stává standardem. Díky tomu se i 29-ti palcové kola staly obratnými a využitelnými i mimo XC/maratonu - umí tak využít silné stránky i v technickém terénu. Ne všechny značky zareagovaly na tyto změny včas, budou to chtít ale co nejdříve dohnat….


Elektrifikace pokračuje

V silniční cyklistice elektrika vládne již dlouhou dobu, v MTB světě si ještě své dominantní místo nevybudovala. Přitom je zde více příležitostí, kde by se dala uplatnit a našla své využití. Upřímně, kdo by se nechtěl zbavit spleti kabelů vedoucích k teleskopické sedlovce nebo k jednotkám odpružení.

Sram se svým systémem AXS už začal revoluci, která se výrazněji spustí s příchodem ještě dostupnějších sad a hlavně pokud se přidá i největší konkurent, Shimano. Ten sice má elektriku už delší dobu, cyklisty bude zřejmě lákat „bezkabelová“ verze o mnoho mnoho více. Nechejme se tedy překvapit, jak bude vývoj v této oblasti pokračovat, jedno je jisté...nebudou mizet jen převodníky, ale i káblíky


S tím souvisí i další komponenty, jako například teleskopické sedlovky - díky možnostem současných kol si našly definitivně cestu i do světa XC. Díky tomu máme jeden bike nejen na trénink, ale současně i na zábavu nebo vyblaznění se na trailech, což dle nás, není k zahození.

Několik zajímavých novinek a trendů najdete i ve videu z výstavy Eurobike.


Kvalitní kola dostupnější

Značky, které udávají směr a investují do vývoje, si vždy za své stroje nechají dobře zaplatit. Na tom sa nic nezmění ani nadále, zvláště pokud si chcete dopřát to nejlepší. Získat z toho mohou však i ostatní, protože menší hráči na trhu taky umí udělat dobře fungující kola. Dnes už se ví, co funguje dobře, jaké úhly nebo uložení tlumiče je výhodné tak, aby měl bike požadovaný charakter.

Rovněž technologie karbonu již nejsou zahaleny tajemstvím a odrazí se to na kolech i v nižších kategoriích. Právě tam můžete sehnat dostupné stroje, které charakterem jízdy nebudou výrazně zaostávat a pokud si nepotrpíte na nápisy a loga, budete překvapeni. Samozřejmě je tu vyšší hmotnost, míň možností nastavení a zajímavých technologií, to však “hobby” jezdec tolik řešit nemusí, ve výsledku jde o výborný stroj...


Důraz na jednoduchost a praktičnost

Zřejmě už je pryč doba, kdy se výrobci předháněli ve složitých závěsech zadní stavby se šílenými tvary rámů. Postupně se prosazuje čistý a funkční dizajn s důrazem na jednoduchost a praktičnost. To skvěle dokumentuje návrat ke klasickým závitovým středům, využívání pružnosti materiálů, nebo i detaily, jako například vedení bovdenů, které jsou ukryté, ale stále lehce dostupné. Je sice pěkné mít něco speciálního, nutno si však uvědomit i následné potřeby opravy v domácích podmínkách nebo přímo v terénu.


S tímto souvisí i celkový dizajn a výběr vhodné barvy - méně je někdy jednoduše více. ”Kotouče” jsou na ústupu a elegance se vrací do MTB světa. O jedno-převodnících zřejmě už mluvit nemusíme, i ty respektují tento trend, a to už poměrně dlouhou dobu. Nebo vám stále chybí v terénu 27 převodů a 44-ka velká pila?


Ebiky na trailech

Pokud jim fandíte nebo ne, ebiky jsou prostě zde. Už nejsou určeny jen na cestu do práce či nákupy a pro důchodce. Výrobci díky technologiím výrazně upravili jejich použití směrem k technickému stylu jízdy. Nejeden TOP jezdec, například v enduru je využívá při tréninku a pochvaluje si ho - jednoduše stihne více trailů za kratší čas a tato nepřímá úměra oslovila i lidí, kteří bojují s časem.


Navíc je to oblast, ve které je stále co zlepšovat, ladit, posouvat hranice, což je pro výrobce lákávé a je třeba se s tím smířit. Nakonec, volba je každém z nás.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip PR článek

Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip

Jarní podmínky jsou spojeny zejména s promočeným terénem. Na druhé straně jsou zde disciplíny jako trail a enduro, kde je přilnavost na prvním místě. Máš správné pláště?
Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku PR článek

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku

Máme rádi univerzálnost a produkty, které využijeme pro většinu outdoorových aktivit. V naší nabídce si určitě vybereš i ty. Nech se inspirovat redakčním výběrem.
Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpružení pod názvem Flight Attendant dostal novou verzi, která přináší jeden zásadní rozdíl oproti verzi předchozí.
keyboard_arrow_up