Dnes jsem při cykloobědě zkusil svoje oblíbené klobásy ugrilovat nad šiškami a jsem nadšen! Jak mi nechutnají klobásy grilované na dřevěném uhlí, na rozdíl od opékaných nad plameny klasického ohně, tak grilované na šiškách jsou snad úplně nejlepší. Mohu jen doporučit.
(vloženo 11.5.19)
Škoda, že tu nejde dát hodnocení. Dal bych 5 hvězdiček. Libovka.
I když jsem spíš na salám a anglickou.
Onuce: JA si tohle zrovna nedavno cetl taky. Jedna vec je loby „vyrobcu“ balene vody, druha vsak treba co doktor rikal memu tatkovi. Ze kdyby ve svem zivote pil vice, nemusel mit nejake kameny v sobe. A tak nas nabadal – kluci, pijte poradne! :-)
Zde hned něco:
https://video.aktualne.cz/…cc47ab5f122/?…
Ale četl jsem jiný článek, však na stejné téma.
Pane Koubo2005, vůbec nemáte prý mít petku! Jen Vás to láká nesmyslně upíjet. Jste zřejmě již také akvaholik.
Ty kráso. Kdybych pil jen při pocitu žízně, tak mám petku na týden :-D
Nemyslím to ironicky, prý se dali dohromady naše největší lékařské kapacity a bojují proti lobby s balenou vodou a výmyslu s pitným režimem. Prý proto máme pocit žízně a ne abychom pili preventivně. Říkají tomu akvaholizmus. Nebo tak nějak.
13.5.19 20:40
Nevím jestli to s tím pitím myslíš ironicky ale taky jsem někde slyšel že ledviny jsou odrovnat i přehnaným pitným režimem tedy mluvím čistě o nealku.
Hliník je opět nezávadný, vida, tak ho vítám zpět. Ale zas jsem se dočetl, že pitný režim je nově škodlivý, má se pít až při pocitu žízně a rozhodně s sebou nikam nenosit petku s vodou.
13.5.19 18:37
Četl jsem nedávno někde že hliníkové nádobí už zase neškodí ale nebylo tam nic o tavení ve žhavém popelu.
Něco se mi plete že se pán Hliník zná s panem Alzheimerem. Ovšem často zapomínám, tak nevím nevím :-)
Ale vážně, co ten hliník s malým h? Není opravdu škodlivý,? Zvláště pokud by došlo k roztavení, byť mikroskopickému.
13.5.19 17:29
Ten se odstěhoval do Humpolce.
13.5.19 16:43
Nikolas cz:píšeš zabalit do alobalu,to mi taky nepřípadné nějak extra zdravé on se ten alobal ve žhavých uhlících někdy až propálí .
S tim rozdelanim ohne na kameni opatrne, ja takto malem podpalil les ve svych 43 letech (a to jsem si myslel. jak jsem opatrnej).
Bylo strasne sucho, tak jsme odhrabali hrabanku kolem velkeho sutru, na kterem jsme udelali ohen (jiz byla tma). Opekli jsme si burty, poklabosili, vse jsme peclive uhasili a sli spat. Rano jsem ale mel pocit, ze porad citim kour. Sutr byl prasklej, zhave miniaturni uhliky napadaly dolu a spara fungovala jako kominovy podpalovac. Snad dalsi hodinu jsme to peclive vyhrabavali a prolevali vodou, a i tak jsem jeste tyden cetl zpravy z dane oblasti ;-) A to rozdelavam ohne v lese od svych detskych let… Takze za me, ohen na sutru jiz nikdy vice.
Zda-li by tam přežila mrtvá schránka? V každém případě s tím musím tedy počítat. Děkuji.
Kome: Lepsi misto bylo minule: https://www.bike-forum.cz/…dnesni-plzen
Ne ne, tohle je úplně nejlepší. Opuštěný a zapuštěný lomeček pod skálou vysokou…
Měl by se udělat nějaký výzkum, jakého věku se dožívá průměrný tramp. Ti jsou živeni na ohýnkách od dětství.
No a tedy když třeba ty šišky již jen žhnou? Ani se z nich vlastně pak nedýmá.
Nerad kazím požitek. Ale je fakt, že co jsem to začal takto vnímat, nějak mi uzené a nad ohněm dělané věci přestaly chutnat. Lékaři k tomu mají velmi striktní postoje – na ČRo jeden na otázku, zda špekáčky jednou ročně nevadí, řekl – a loknete si jednou ročně benzínu? :-).
Naštěstí jsou jiné snadné cesty, jak si připravit jídlo v lese na ohni – pečení ve žhavých uhlících nebo v popelu v alobalu. Taky je to vynikající. A vyhne se to těm splodinám.
No, šišky budou obsahovat hodně silic a ty zase hodně fenolů. A ty pak kondenzují na tom jídle. Proto se udí tvrdým dřevem, třeba švestkovým, protože neobsahuje fenoly v takovém množství. No a fenoly jsou prudce karcinogenní.
onuce : Karlovy Vary jsou nejbližší větší město, konkrétně je to ale pohraniční Rotava
Tak jsem byl zvědavý, odkud tedy jste, a Vy ze Sovětského Svazu ;) Pokud jsem ovšem dobře pochopil zkratku KV
Ale je tu krásně :-) Les do dvou minut na každou stranu, samej kopec, no nádhera!
U nás taky takovej chrchlající důchodce bydlel. Nebyl línej si ve 3 ráno dělat řízky, takže klepal maso, dost hulil a chlastal … až jednou vyhořel a od tý doby tu nebydlí. Dveřma od výtahu tu mlátí snad všichni, kabinové dveře naší historické zdviže nechávají dost často otevřené, takže nejezdí. Opálených spoluobčanů je tu taky mraky a je to fakt podivná nahluchlá entita :-(
Ano. A přímo pode mnou ještě právě nepřetržitě hulící a hnijící, navíc v noci nespící, chrchlající a dveřmi mlátící, starý pán.
Onuce: tak to hádám, že pod tebou bydlí Romové, to by tak odpovídalo.
Bohužel do kafilérie berou těla jen zvířecí a navíc shnilá a bez známek života. Hnijící verbež známky vykazuje.
12.5.19 18:32
Na hnijici těla to chce zavolat policii či aspoň kafilérku.
To vypadá hezky, ale já nemám balkon. A i kdyby, tak ze spodních oken se line neustále takový zápach kouře, hnijících vajglů a těl, že mohu větrat jen za větru. Tedy i s grilováním bych byl takto omezen. Ovšem stejně je tu takový hluk, křik, hádky, hudby, že na pohodové pojezení není ani pomyšlení. Ale za normální situace to může být opravdu super.
Na to panelákové balkonové grilování by mohl být fajn bezkouřový gril typu Lotus: http://lotusgrill.de/cz/
My máme" levnější klon z Lidlu":https://www.lidl-shop.cz/…i/p100234109 a jsem z něj nadšený. Rychle se rozehřeje, po zapálení nekouří, tuk neodkapává do ohně ale do misky a jak rošt tak miska se dají hodit do myčky.
Mne tu dusí verbež kouřem z levných cigaret nepřetržitě. To se divím, že někomu mohla vadit občasná vůně grilu.
My doma v paneláku taky grilujeme :-) Už máme teda elektrický gril, ten na dřevěný uhlí nějak sousedi nevydýchávali … doslova :-)
Na šišky do kamen se vždycky chodilo, to je známá věc.
Vida, a já nic nevěděl. Apropo, jak myslíte při grilování doma? Já myslel, že bydlíte také v paneláku.
Šišky jsou super, i doma při grilovačce dáváme ke žhavému dřevěnému uhlí pár čerstvých borových šišek, příp. jalovčinek, maso pak chytí úplně jinou delikátnější chuť.
A ještě jsem zapomněl uvést, že jelikož toto ohniště není u potoka, udělal jsem mu pro jistotu i kamenné dno.
Krása jako vždy. Úplně jsem dostal chuť koupit si nějakého ošklivého fulla a 2 spreje zelené barvy :-)
Pane Johnyxjre, dobrá zpráva, žádné prohoření kořenovým systémem, ani jinak, se nekonalo. Byl jsem tam dnes znovu, a když jsem přijížděl, již z dálky bylo vidět, že nikde nic nehoří, nedoutná. Dnes ale bohužel jsem dělal jen klasický oheň, šišky byly nacucané, vhodné spíše k vyvíjení signálního dýmu.
A pane Janouchu, kolik šišek a jakých na dva steaky nevím, to tu psali jiní níže, že s tím mají výborné zkušenosti. Mne to teprv také čeká.
12.5.19 10:19
Jak praví klasik, nejhorší je smrt z vyděšení… a pokud les shoří, tak to přece mohlo být i od jiného ohně, ne? Pohoda. Zákazy jsou jen pro ty, co se poserou.
Je to jako se vším – pokud se nic nestane o nic prakticky nejde, myslím že rozdělávat oheň v lese a do 50m od něj se nesmí, nesmí se ale spousta věcí a dělají se. Pokud takhle shoří tvůj les zapálený turistou od grilování na šiškách, bude tě to malinko mrzet, protože ta práce s tím ho obnovit bude velká a to po řadu měsíců či let. Tím nechci říct, že pan Onuce je neumětel, který neumí uhasit oheň …
Tak ale už jen z toho „letos 2× požár způsobil blesk“ mě přijde, že ta lokalita je dost náchylná na požáry. Tam se beztak stačí škaredě podívat na suché jehličí a to začne hořet :-)
Většina čr takhle náchylná snad není.
U nas na severu je tohle dost casto
Johnnyxjr: to teda musim mluvit o neskutecnem stesti, kdy jsem za svych mladych let podnikl nespocet vikendovych vyprav do prirody a kazdy vecer jsme delali ohen na varebi… a covece, nikdy zadnej pozar nebyl. ;)
Onuce: jako vzdy super!
Tak ono lidí, kteří vědí co dělají je plný svět. Ale ve výsledku, jenom tady u nás, za poslední rok 2× hořel les na Ještědu a bučiny v Jizerkách.
Hasiči požáry hasí, požárníci je zakládají, tak proto mají tak dobré info :DD
Pěkný. Snad každá tvoje kolovýprava ve mě probouzí chuť všeho okamžitě nechat a vyrazit do přírody. To s těma šiškama jsem nevěděl, díky za dobrej tip.
Zkus to příště v borovém lese… klobásy s vůní kouře s piniových ořechů, to by bylo ještě lepší!
Při krátkém grilování prohoření do kořenového systému? To by bylo denně stovky požárů a já nebydlel u lesa, ale vedle spáleniště :) Oni pozarnici jsou celkem profesně deformovani. Viz. muj soused. Ale opatrnosti není nikdy dost. Jinak z onuceho fotek vyzařuje pohoda, jako vždy.
Mam kamose soptíka jezdime spolu a cas od casu resime co delaj lidi za kundarny tohle je klasickej pripad kdy se neco muze podelat to ze mas pekne ohraniceny ohniste je sice fajn ale v tomto pripade uplne k prdu
Foto je fajn ale co třeba myslet na prohoření do kořenového systému a následný požár?
Tecka: doufal jsem, že je z toho vidět, že si fázorové diagramy pořád pamatuju :D.
Ta indukce rozpíná jazýčkový spínač, ne?
Jinak “jazýčkový kontakt/relé” používané jako snímač u tachometrů opravdu při sepnutí (umístění do magnetického pole) jemně lupne.
Goob – cívka jako dívka, napřed napětí a potom proud (fázový posun v obvodu se střídavým proudem)
A ten počítač ujetých kilometrů z obrázku níže jsem míval. Jen jsem nesehnal se správným počtem zubů, tak jsem na to nalepil epoxidem větší ozubené kolo vypilované z gumoidu.
Kdys jsem dělal alarmy na kolo, když s ním někdo chtěl odjet, začalo to houkat. A napojoval jsem se právě na senzor tachometru a byl to obyčejný spínač.
Tak to tedy po dnešku naprosto věřím! Jen proboha, proč mi o tom nikdo nikdy neřekl?
Onuce my doma grilujeme na borovicovych šiškach maso, a musím říct ze to maso má pak úplně luxusní chuť :-)
A to na nich grilujete třeba i maso? Hned mě totiž napadlo, že příště bych zkusil steak. Ale nevím…
Děkuji! No ale všechno má něco. Mne třeba zas ničí pak ty návraty do ghetta.
A pane Aloisi1, také jsem si dlouho myslel, že mi musí škrtat magnet o sensor. Oddaloval jsem oddaloval, až tam byla mezera snad centimetr. A cvakání stále stejné. No, skutečně to vyluzuje vnitřní kontakt mikrospínače.
Můžu jen potvrdit – šišky nemají chybu. Griluju na nich už roky a nemíním to měnit…;-)
11.5.19 21:06
Nurtribid, tak tak, plny souhlas !
Onuce je zvíře, chlape jak já ti fandím. Umíš si to bykovaní prostě užít. Já mám vždy takovou výkonnostní časově omezenou trasu. Rodina, práce, ten podělaný moderní kolotoč. Kde je ten klid a pohoda ? Člověka to ničí a kulové s tím nadělá. Máš radost z úplně obyčejných věcí a užíváš si je. Většina zde moderních bikerů vůbec nemá ponětí o co jde.
Onuce: „jsem začal vnímat cvakání mikrospínače senzoru tachometru.“ to ti škrtá magnet o senzor… Cvakání mikrospínače za jízdy opravdu slyšet nejde… :-)
Zdendyš: Hmm je hezke, ze porad jedes svou, i kdyz uz ti tady nekdo vysvetlil, ze pod pojmem trail se toho nachazi vice. Vydrz, vydrz :D
Goob: super video – ten rám musí vydržet neskutený páky. Když vidím jak s tím skáčou … nechápu :-)
11.5.19 20:33
Jeste pro pana Onuci, s dlouhou zadni stavbou bys tam byl out :)) a taky by sis musel poridit integralku :))
Zdendyš – víš že slovo trail znamená i jakákoliv přírodní stezka ? Kdo tu mluví o moderní opičárně … asociace tvého zablokovaného mozku ?
11.5.19 20:19
Uplne vidim jak sverazny pan Onuce, milovnik ciste prirody, klidu a miru prijede na moderni opicarnu s umelymi sjezdy a bude je hoblovat cely den :)))