Nové klávesnice - problém s psaním

65 nepřečtených
  • ruinin

    Už nevím, kde se mám zeptat, všichni se tváří, jako kdyby ten problém neexistoval. Kdysi dávno jsem se naučil psát deseti prsty na stroji. Pak přišly první počítače s klávesnicí. První klávesnice byly bytelné a rychle jsem si zvykl na maličko jiné rozměry, ale moje kamarádka, která byla zaměstnaná v kanceláři na tom odmítala psát, že si nezvykne. Asi patnáct let jsem neměl problém psát. V posledních letech se ale objevily nové klávesnice, které mají k sobě blíž klávesy, některé klávesy jako shift, nebo caps lock jsou blíž tak moc, že je občas omylem zmáčknu. Nejhorší je ale, v práci, kde máme samozřejmě nové klávesnice, a ne můj deset let starý typ, když píšu tohle, mačkám prostě každou chvíli jinou klávesu a neustále musím po sobě opravovat, je to hroznej vopruz. No a to nemluvím o těch posledních, skoro plochých klávesnicích, kde mi připadá, že jsou klávesy ještě víc nehuštěný. Teď si budu kupovat nový počítač a obávám se, že už k němu starou klávesnici nepřipojím. Opravdu jste si všichni rychle zvykli na nové klávesnice a s každým novým modelem se vaše prsty přizpůsobí? Jak to řešit? Udělal jsem asi sto překlepů, jsem v práci, doma bych udělal tak pět…

    0 0
    • JakeF  

      Zvykneš si.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Uz cca 20 let pouzivam natural keyboards od MS – kup si taky jednu!

      0 0
    • milan.v  

      A co ti brání si vzít svou klávesnici do práce?!? ;o)

      Já jsem si takto nemohl zvyknout na nové Dell klávesnice, tak jsem si prostě vzal svou starou klávesnici do práce, vyměnil a vesele používal dál, jen domů jsem pořídil jinou.

      0 0
      • Martin  

        Přesně. Buď firmu zasponzorovat a nebo si nechat koupit jinou, která bude layoutem sedět. Nám taky nakoupili hypermoderní klávesnice, se kterými jsem vedení poslal k šípku, protože ten layout byl pro mé ruce vyloženě nesmyslný. Koupil jsem si vlastní, nechal si ji proplatit a čau.

        0 0
        • ruinin  

          Jenže mě vyhovuje stará chicori, která má klávesy daleko od sebe jako psací stroj a tu už neseženu. Teď prodávaj jen s layoutem typu nahňácat to všechno na co nejmenší plochu.

          0 0
      • ruinin  

        Počítače sdílíme s kolegy. Asi by mě s ní vyhodili.

        0 0
        • Manas  

          Ja si nosim bezdratovou MS. jen prehodim USB dongle a nazdar.

          0 0
          • xtonda  

            Stačilo by nosit si normální klávesnici píchnout ji do předního USB, operace na 5 sekund, počítači nevadí mít připojené 2 klávesnice, takže tu původní není třeba odpojovat.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Jsou lidé, kteří si do hokny pořizují i drahé židle, nemůžeš si dát v hokně svoji klávesnici za 200,–?

      0 0
    • MiKED  

      Hledáš podle mě problém tam, kde není. Rozložení písmen se nemění.

      Rozdíl je pouze v pár klávesách, případně zdvihu, což můžeš vyřešit – nabídka je dnes tak široká, že si za pár korun pořídíš klávesnici, která bude mít rozložení jako ta z roku 2000…

      0 0
      • ruinin  

        Nevím čemu říkáš rozložení písmen. Můj problém je to, že mi prsty sahají na sousední klávesy. Takže klávesy u nových klávesnic jsou blíž u sebe.

        0 0
        • xtonda  

          Můžeš tu klávesnici vyfotit, napsat co je to za model a změřit rozměr od kraje ke kraji klávesy přes 10 kláves?

          0 0
    • xtonda  

      Si kup klávesnici jaká ti vyhovuje. Kvalitní klávesnice jsou, ale nestojí to pár stovek.

      S klávesnicí co by měla rozteč kláves menší než standardních 0.75 palce (19,05 mm) sem se setkal jen na netboocích formátu 10 a 11 palců, 12,5" NB co mám už má rozteč standardní.

      Jestli se tahle blbost se s menšením rozteče dostala i na velké klávesnice k dekstopu je na facku, ale veštšina stále bude standardní → kup si klávesnici, která ti bude vyhovovat.

      0 0
      • ruinin  

        Takže když mi prsty sahají na klávesy vedlejší, má ta klávesnice nestandardní rozteč? Tak v práci teda máme už pár let pouze nestandardní klávesnice. Obávám se, že problém by mohl být v tvaru kláves. Potřebuju starou chicori. A ta už se nedělá. Blbý je, že prodavači vědí prd. Kroutí jen hlavou. Seženu někde klávesnici s klávesami, jako byly cca do roku 2005? Takže podobné psacímu stroji?

        0 0
        • raschi  

          Dole to píšu – HP KU-1156 má rozložení, tvary a rozměry kláves úplně stejné, jako staré Chicony. Schválně jsem to srovnal s nějakou prastarou klávesnicí, co máme u serveru a která nemá ještě ani Win klávesu, tedy je patrně vyrobená před rokem 1995.

          0 0
    • Davidakta  

      Na tomhle trhu opravdu problém není

      0 0
      • ruinin  

        Tak prosím link. Do roku cca 2005 jsem u nikoho neměl problém použít jeho klávesnici. Pak trh zaplavily ty nahuštěný a korunu tomu nasadily placatý… Tak poraď. Chci jen obyč staromódní klávesnici na doma. V práci to přežiju.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Asi ti jde tedy o hodně vysoké a hodně komolé klávesy?

          0 0
        • xtonda  

          Změř rozměr od levé hrany klávesy Q po levou hranu klávesy [{

          Pokud naměříš 190,5 mm, tak máš klávesnici se standardní roztečí.

          0 0
    • André Vebr  

      Začni psát dvěma prsty… :)))

      0 0
    • Barak  

      Jestli píšeš všemi deseti, tak by ti podle mě nemělo po krátké době dělat trochu jiné rozložení kláves problém.

      0 0
      • ruinin  

        To jo, kdyby nebyla každá klávesnice jiná. Doma, v práci… tam máme dva PC, každý úplně jiná klávesnice.

        0 0
        • Barak  

          No, čím víc klávesnic, tím samozřejmě horší. Já teda naštěstí používám jen dva notebooky, pracovní a domácí. Taky píšu deseti a tam už to mám zažité, ačkoliv má každý úplně jinou klávesnici. Kup si nějakou Bluetooth klávesnici a voz si jí sem a tam.:-)

          0 0
    • raschi  

      Já taky trpím, když si mám hledat novou klávesnici poté, co stará už není použitelná. Desítky let kromě jiného programuji, takže využívám i různé kombinace s funkčními klávesami, trvám na standardním umístění kurzorového bloku, editačních kláves (Ins, Del, Home, PgUp atd) a taky jsem zvyklý na dvouřadový Enter. Asi nejlepší z těch, co jsou teď sehnatelné, je podle mne HP KU-1156.

      Jinak s připojením staré klávesnice (tedy patrně s PS/2 konektorem) k novému PC (pouze USB) problém není, adaptér stojí pár korun. Kolega si takto už léta udržuje při životě pro něj nenahraditelný MS Natural Keyboard

      0 0
      • ruinin  

        Tak adaptér mě kdyžtak zachrání, ale zdá se, že chicony nebo stejná rozteč se ještě dělá.

        0 0
      • ruinin  

        V práci mám problém s Logitech K120. Prsty sahaj vedle, tak zkusím vyhledat, jestli má stejnou rozteč jako ta chicony. Nebo změřím, jak navrhl kolega.

        0 0
        • raschi  

          Logitech K120 by měla být taky úplně standardní (mně tam vadí jen ten jednořadový Enter)

          Zkus ji poměřit s tou svojí a uvidíš.

          0 0
    • ruinin  

      Tak ona asi ještě existuje? No jo, já chodím jen do darartu a podobně, tak jsem myslel, že už na trhu stará dobrá chicony není… Mám doma tuhle. A v práci máme údajně standardní rozměr, ale moje prsty se to evidentně nemyslí. Má ta chicony jako nestandartně daleko od sebe klávesy? Jinak problém není v rozložení, ale v rozteči. V práci můj levý malíček sahá mezi A a Caps Lock, u chicony doprostřed A, to by znamenalo, že v práci jsou klávesy u sebe blíž, co je teda standard?

      https://www.mall.cz/…10-ps-2-bila

      0 0
      • xtonda  

        Tak zrovna to co odkazuješ už je zkompaktněná klávesnice, malé F klávesy, zmenšené odstupy mezi jednotlivými segmenty. Mě sere projevem kláves klávesnice co mám doma, levná podsvícená c-tech, tak taky koukám co se nabízí a zaujala mě tato https://www.czc.cz/…8295/produkt

        0 0
        • Tom-T45  

          Kolega měl asi na mysli tuhle:https://www.czc.cz/…1767/produkt

          Mám přes 10 let 2 kousky, jeden v práci, druhý doma. Už jsou trochu ošoupané, vespodu popraskané, ale zatím jsem k nim nenašel žádnou alternativu.

          0 0
          • ruinin  

            Přesně ta. Tak ona není standard? Nebo se změnily definice standardní rozteče?

            0 0
            • Tom-T45  

              Standardní klávesnice tu už byly, ty už nikdo nechce. Je potřeba jít kupředu a hledat nové lepší tvary, nová rozložení, nové funkční klávesy.

              Bohužel je to o tom, vybrat co nejméně zprasený model. Např: https://www.alza.cz/…d4067957.htm . Velký enter, velký levý shift, klasické funkční klávesy, člověk už si říká, to by mohlo být ono – a pak si všimne toho shluku kláves nad šipkami…

              0 0
              • MatS  

                No a i když takovou optimální najdeš, tak stále není vyhráno. Já používal pár let klávesnici Samsung s perfektním rozložením, ale když jsem psal rychle čísla do Excelu na numerické klávesnici, tak vynechávala čísla. Nebylo to mnou, ale jednoduše nestíhala. U textu si to všimneš, ale rozdíl mezi miliónem a sto tisíci je poněkud zásadní. Tak šla pryč.

                0 0
    • André Vebr  

      Je pravda, že pokud se člověk psaním živí a je zvyklý na svojí klávesnici, tak přechod na jiný model dělá problémy. Když jsem byl redaktor, měl jsem v kanceláři právě úplně obyčejnou Chicony a na té se mi psalo nejlíp. Domu jsem si koupil jinou, hezčí, větší, víc funkcí,… a na tu jsem si nezvykl nikdy.

      0 0
      • MatS  

        Jako super, ale 3 tácy? :-O

        0 0
        • Tom-T45  

          Tři tácy bych neřešil, ale co ten poloviční Enter?

          0 0
          • xtonda  

            Tak ta klávesa s backslashem a pajpou někde bejt musí, takže buď je úzký levý shift nebo backspace nebo je nízký enter nebo je vysoký ale úzký enter. To sou marginality na které se snadno zvykne, podstatný je aby byl příjemný chod tlačítek, zdvih, doraz, aby to bylo tiché, aby to zvládalo rychlé a vícenásobné stisky, kvalitní spínače..

            0 0
      • Tecka  

        Cherry brown (v jiné mechanice) mám taky, na psaní všemi deseti mohu jen doporučit. Měl jsem i s cherry red, ta je tišší, ale ten měkčí lineární chod není na psaní úplně ideální.

        0 0
        • mr.antik  

          ta obrovská celková výška a ještě k tomu kabel? wtf?

          0 0
          • Tecka  

            Mechaniky jsou na práci nebo na hraní. To není klávesnice ke gauči nebo do postele :-) Tam je kabel spíše výhodou. Navíc ta moje má 1.5kg (1467g) – u té se s přenášením opravu nepočítá.

            Ano je vyšší než většina membránovek. Ale já měl podložku i před membránovkou, tak před mechanikou mám podložku (paměťová pěna) o něco vyšší.

            0 0
      • xtonda  

        Pokud někdo nepotřebuje český potisk, tak tady Cherry s MX Red za 800 – 900

        https://klavesnice.heureka.cz/…-3850lydeu-2

        https://www.czc.cz/…1515/produkt

        Já češtinu chci, tak asi zkusím tohle https://www.czc.cz/…8294/produkt

        0 0
    • oskar69  

      doporucim lenovo SK8825 L

      https://img.alicdn.com/…48389554.jpg

      0 0
      • MatS  

        Ten malý levý SHIFT by mi vadil. Já mám Dell s nízkými klávesami, ale až na krátký Enter v pohodě a kupodivu se na ní dá psát dost rychle.

        https://www.czc.cz/…7863/produkt?…

        0 0
        • MiKED  

          Sto lidí, sto chutí – já bych třeba dlouhý levý SHIFT nechtěl, pří psaní všemi deseti ho ani nepotřebuju. :)

          Naštěstí si každý může vybrat z nepřeberné nabídky a koupit to, co mu vyhovuje nejvíc.

          0 0
          • Martin  

            Stejně je to o klávesnici, na kterou si člověk zvykne jako první. Nejhorší je, když se má někdo jeden layout v práci a jiný doma. Z toho by mě trefilo.

            Nedám dopustit na tohle rozložení https://www.alza.cz/…-d304299.htm

            0 0
            • MiKED  

              Za mě krátký levý Shift, velký Enter, dlouhý Backspace… A v práci jsem dlouho používal vlastní klávesnici.

              0 0
            • xtonda  

              Kdybych si rozložení měl vybrat, tak asi tohle. Na Alze 400 modelů klávesnic, to vypadá jako neomezený výběr, ale když chci nějakou mechanicky kvalitní za rozumné peníze českou tak se ten výběr rychle redukuje a dilema malý vs velký shift tak nějak ustupuje do pozadí.

              0 0
    • mr.antik  

      Mě spíš štve proč se nedělaj klávesnice který by odpovídaly ntb klávesnici (myslím ty větší noteboky s num klávesnicí), rozměrově, tvarem i zdvihem kláves, pro ty případy kdy to člověk střídá.

      0 0
    • oskar69  

      a co tohle ?

      https://iczc.cz/…i1_1/obrazek

      ja sice osobne mam v praci i doma MS Wireless 2000 a sem spokojenej

      https://iczc.cz/…45_1/obrazek

      0 0
    • Smazaný účet  

      .

      0 0
    • ruinin  

      Tak to asi bude o ty mechanice, výšce kláves. Tak už jen tip čím nejlépe vyčistit sajrajt na klávesách usazeného za léta. Na sucho to škrábat je vopruz. Pak koupím redukci a nechám si starou vyčištěnou.

      0 0
      • babkanakole  

        Na povrchu na klavesách?

        Klasika Jar, jsou to jen plasty.

        Nebo vydloubat, hodit do plastového košíku a prohnat myčkou na nádobí. A pak puzzle se skládáním zpátky.

        0 0
        • Tom-T45  

          Do myčky ne, to je moc agresivní, smývá to i potisk kláves.

          0 0
          • babkanakole  

            Vzhledem k tomu, že mám na všech klávesnicích smytý potisk za chvíli (a to bez zásahu myčky), tohle neřeším.

            0 0
      • MatS  

        Vlhcenym ubrouskem

        0 0
      • Tom-T45  

        Jestli se pořád bavíme o té Chicony KU-2971, tak u ní dělám pravidelnou hygienu tak, že vespod odšroubuju šroubky (8 ks), vycvaknu horní díl i s klávesami (je potřeba opatrně použít plochý šroubovák), ten ve sprše pocákám jarem, odrbu kartáčem, osprchuju a nechám pořádně uschnout. Pokud nechci čekat na usušení, tak ještě vyfoukám fénem. Celá operace včetně složení cca 15 min. čistého času.

        0 0
      • zdenek  

        Vydloubat, hodit do vody s Jarem a umýt. Četl jsem i variantu hodit do pračky v textilním sáčku, ale nezkoušel jsem.

        0 0
    • oskar69  

      Pěnový čistič plastů od AF, čistím ti klávesnice v práci – ženské jsou prasata, vše mastné a zmatlané od krému na ruce. Nastříkat dve minuty nechat, setřít a vyfoukat vzduchem

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.