Karasín

Přidat foto

Venkovní odpočívadla měla mokré lavičky, tak jsem si udělala pauzu na zastávce v Horní Rožínce.

Smrtka v Pohádkové aleji v Bystřici nad Pernštejnem

Déšť už ustal a děti šťouraly zubra v nose a lezly mu po hlavě.

Rozhledna Karasín postavená v roce 2002. Nevím proč, ale až do včerejška jsem si myslela, že to býval vysílač, asi jsem si to s něčím pletla. Byla jsem tam poprvé.

nahoru vede 8x16 železných schodů

Před časem jsem někde dole na jihu naložila kamínek, že ho popovezu. Na rozhledně jsem na něj zapomněla, ale u Strašidelného zámku v Dolní Rožínce jsem na něj v kapse narazila a strčila ho na podstavec čerta u vstupu. Pokud někdo sledujete kamínkovou aktivitu na FB, podejte o něm zprávu. Děkuji.

moje oblíbená lipová alej u Krčmy

A už se vyčasilo... :-)

Radost se rozhlížet. Na obzoru je vidět rozhledna Klucanina nad Tišnovem.

mraky na dosah

jízda na sluníčku

s větrem v zádech

barvy podzimu

bukovým lesem

Vyjela jsem v teplém dresu, ale po pár set metrech jsem se vrátila a oblíkla si ještě celoreflexní bundu Force, teploměr na křižovatce ukazoval 3°C :-D

U Bíteše se jemně rozpršelo a asi dvacet kilometrů jsem jela v drobném dešti. Bunda se výborně osvědčila, ten reflexní materiál neprofukuje ani nepromoká, díky sítím na bocích, pod klopou na zádech a ve spodní části rukávů to větrá. Na můj stupeň pohybové aktivity to větrá dostatečně a proti drobnému dešti, odpoledne pak i proti větru, to dobře ochránilo.

Zatažená obloha a déšť na focení nebyly, ale voda barvy krásně rozjasnila a vzduch vyčistila. Z rozhledny Karasín byl výhled do daleka.

Odpoledne vítr mraky rozfoukal a vracela jsem se za sluníčka. Fučelo od západu, takže většinou mi vítr pomáhal.

Celkem 130km s dost stoupáním.

(vloženo 29.10.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
plysovykozisek
plysovykozisek

31.10.23 20:43

Taky jsem jedl v Harendě, mohl tam být větší výběr jídel a kolo jsem si zamčel o nějakou značku u laviček, které byly před okny restaurace. Pěkně jsem na kolo viděl.

Cukrárna ve Velké Bíteši u Zdubů není špatná, káva a zákusky jsou dobrý, akorát tam mají nic moc zmrzlinu- vlastně ani nevím, proč si tam tu zmrzlinu občas kupuju, když mě moc nechutná

Reagovat
bara2
bara2

31.10.23 13:03

Tomíku, pod teplým dresem mám v tomto počasí ještě tričko s dlouhým rukávem a v sobotu i teplýho senzora jsem měla. Samotný teplý dres je pro mě tak na 15–25°C, tento mám větší, aby se mi pod něj zateplení vešlo. :-D Bundu jsem brala hlavně kvůli průvanu, táhlo na mě, jen co jsem vyjela. A jak začalo jemně pršet, byla jsem za ni ráda, i když jsem ještě vezla v kapsičce i pláštěnku, větší déšť by asi tou síťovinou na bocích zatekl dovnitř.

Soráku, děkuji. Je to tak, na Vysočině moc na takové ty cyklozahrádky nenarazíš ani v létě. Prostě tam moc lidí nejezdí a nikomu se to nevyplatí provozovat. Ale zas je tam klídek a mimo opravdu profláklé trasy za celý den nikoho nepotkáš.

Adu, do Severky fajnové :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

31.10.23 08:43

Já mám cyklooblečení jakožto božohodové, nevím, co s tím fut máte? :-)

Reagovat
sorak
sorak

31.10.23 06:40

Báro super výlet, klobouček v tomto říjnovém čase!

Na Karasínu jsem byl už 3×, z toho 2× na kole, ale nikdy bez přiblížení :)

Naposled co jsme tam byli s děckama loni, tak jsme taky dost marně hledali občerstvení – a to to bylo o víkendu v létě – projížděli jsme vesnicí Dalečín, kde byla použitelná hospoda (vařilo se) Kooh-i-noor, ale bohužel karty nebrali a šrajtofle vysypaná..

A v Bystřici (na radu místních) se dá spolehnout pouze na Restauraci Harenda na ul. Nádražní, kde bylo jídlo dobré, ale prostory spíš fajnové, v cyklo hadrech jsem se tam necítil a kola nebylo kde rozumně uložit – opřeli jsme nakonec venku o strom na který bylo vidět.

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

30.10.23 17:15

Pěkný švih :-)Ještě,že si se vrátila pro bundu,ve 3° a pouze v zatepleným dresu,to bych nedal asi i já :-D

Reagovat
bara2
bara2

30.10.23 14:19

Jo, Sněžné! Tam je dobrá cukrárna i restaurace, ale to už je doslova na dohled od chalupy, to už nemá cenu se tam zastavovat :-) V Bíteši na náměstí taky cukrárna je, ale od tama to mám domů jenom kousek s kopce a není důvod se zdržovat.

V Ivančicích na náměstí je taky dobrá cukrárna, tam už se od nás dá dojet víceméně po cyklostezkách, ale jsou tam tak 4km jen z uválcované šotoliny, na silničku nic moc, se zimní kroskou to půjde, pokud teda nebude led, tam a zpátky 35km, optimální vzdálenost na projížďku s ohřátím se v mrazu. Ale je to oproti Severce dost nóbl, na sezení v cyklohadrech uvnitř, zvlášť v neděli, nic moc, tam chodí honorace na kafíčko :-) Sedět v létě venku je něco jiného, ale na to je to zas už moc blízko.

Zlatá Severka, ta je ideální a máš ji i v dobrém místě pod kopcem k domovu :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

30.10.23 13:03

To jsou tedy poloměry, cukrárna v sobotu do 12ti? Chápal bych to spíš od 12ti, zlatá Severka, tam to valí každé deň do 18:00, ať je svátek nebo pátek! JJ, Vysočina je v tomto celkem zakletá, když už, tak vyrazit do cukrošky do Sněžného, ta je též luxus! ;-)

Reagovat
bara2
bara2

30.10.23 10:27

dedku55, pepo a aleši, děkuji :-)

Adu, hnj je asi už i zaoraný, kupy tam nebyly určitě a ani to nebylo cítit, takže už je to v zemi.

Hagnere, to je kraj, kde je potíž i s petkou vody, tam přes den nic o víkendu nekoupíš. Na takovéto vzdálenosti jedu na vlastní zdroje. Loni touto dobou nebylo nic ani u profláklé trasy z Víru kolem Svratky, už je po sezóně. Cestou jsem si sebrala na zemi dvě jablíčka, letos je jich opomálu, většinou to asi zmrzlo při květu, ale kolem Strážku jsou stromy obsypané. V sobotu dopoledne můžeš snad narazit na nějaký Coop (Jednotu), ty zavírají před polednem. V neděli se zaobstarají zvířata, jde se do kostela a odpočívá. Obchody otevřené nejsou a hospody až večer a stejně tam nevaří. Na webu rozhledny uvádějí, že tam nějaké občerstvení je, těšila jsem se na párek v rohlíku, ale bylo tam zcela pusto a byla jsem tam jediný návštěvník, špatná doba, v zimě se tam lyžuje a určitě to funguje. V Bystřici jsem odbočila o jednu křižovatku dřív a přes centrum vůbec nejela. Ale nevím, jestli tam vůbec něco použitelného je, neznám to tam a jediná cukrárna, kterou mi mapy nabízí je v sobotu do 12 hodin. To jsem tama zpátky projížděla v době zavíračky, v neděli zavřeno. Když jsem si teď trasu v mapce kolem Bystřice opravila, tak konstatuji, že mi tachometr měří dost přesně: mapy.cz hlásí 130,5 a na Sigmě jsem dojela se 130,4km.

Reagovat
Hagner
Hagner

30.10.23 08:11

Mě teda chybí nějakej ten dortík ;-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

30.10.23 07:28

Baru, pecka, jako vždy povedená jízda a report, těch 130 je pro tebe koukám takové optimum, dobře ty! Koukám, že od aléje zřejmě již zmizly kopky hnoje a nebo si to záměrně fotila bez nich? ;-)

https://img43.rajce.idnes.cz/…6_111156.jpg?…

Reagovat
Ales007
Ales007

30.10.23 06:27

Nádherná podzimní vyjížďka, Baru! :-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

30.10.23 03:19

Víkendové 100 + . Prostě Bářina klasika. Ráno zima a déšť, ale Bára jede s větrem o závod :-))) Klobouček.

Reagovat
dedek55
dedek55

29.10.23 21:55

Báro zase klobouček .-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

29.10.23 19:41

Báro, já tam na kole nedojedu, mám to z ruky, ale byl jsem tam hodněkrát autem s rodinou, a je fakt, že ty schody nahoru dají zabrat ;)

Reagovat
bara2
bara2

29.10.23 19:25

Kocoure, nejela jsem přímo, ale po červené, tm to není tak strmé. Ale je fakt, že jsem ve stoupání v Karasíně funěla, to se mi stane málokdy. Ale nepřekročilo to míru, kterou už nezvládnu v krátkém čase zregenerovat, dokonce jsem s několika přestávkama dala i ty schody nahoru :-D

Kožíšku, to už bys konečně měl ten kamínek někam odvézt. Víš, jaké to bude překvápko, když se po tak dlouhé době objeví ve hře? Já si raději vybírám strměji nahoru a pěkně pozvolna dolů. Stejně nahoru vyjet musím, ale dolů to pak trvá dýl, co nemusím šlapat. Jenom ty nejprudší kopce (třeba z Hlíny do Bránic) jezdím raději dolů, já to ubrzdím aji s Favoritkou ;-)

Kotewe. děkuji za poklonu :-) To ladění formy na jaro spočívá v tom, že už nebudeš jezdit přes šestset za víkend natěžko s noclehem, ale jenom dvěstě po obědě?

Keymarker, děkuji.

Hagnere, teď teda nevím, na co jsem zapomněla, dyť tam všecko je :-)

Reagovat
Hagner
Hagner

29.10.23 18:49

Parádní jízda ;-) Malinko mi chybí jedna fotka :-D

Reagovat
keymaker
keymaker

29.10.23 18:40

Pekny svih :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

29.10.23 18:11

Pěkný švih Baruš, lipová álej good. Jinak poklona za vyjetí, já už teda ladím formu na jaro, tedy v podobě přežírání a nabírání hmoty. :-)))

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

29.10.23 17:53

No vidíš Báro, já svůj “kamínek lásky” , který jsem našel před 2–3 roky před Velkým Meziříčím mám pořád doma, lásku mě nepřinesl. Tak ho taky někam dám, třeba až pojedu zase do Brna. Já, když jsem jel na Vír, tak jsem měl stěstí, že všechny ty prudký kopce, kde jsem jel jsem sjížděl dolů, to měl Diveržák ještě mechanický brzdy, ale jízdu z těch kopců to ubrzdilo.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

29.10.23 10:41

Báro, máš můj obdiv, protože kdo na Karasíně byl ví, o čem píšu. Stoupání z Bystřice nad Pernštejnem, je dost brutus, hlavně posledních cca 300 m ze stejnojmenné vesnice. Respekt!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Jáchym 1 0
hawrda 4
Pepa Hrabačov 16
FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3