Kolo z Dekáče ze Žižkova

Přidat foto

Kolo jsem koupil proto, že jsem už dávno chtěl v praxi vyzkoušet levné kolo z Decathlonu a pak ho dát bráchovi na chalupu na ježdění do večerky nebo staršímu synovi, který jezdí, jen když není zbytí a má jen jedno kolo.

Koupil jsem ho náhodou, když jsem si bezcílně prohlížel inzeráty na jedné sociální síti. Prodával ho Ital ze Žižkova za cenu 11s XT kazety v akci a tvářilo se jako prakticky nejeté.

A taky bylo. Nic na něm nejevilo známky opotřebení, pouze bylo zaprášené, protože několik let stálo ve sklepě. Mělo veškeré příslušenství, které k němu Decathlon nabízel (hustilku, gelový potah na sedlo, bidon, držák na něj, stojánek, zvonek, světla, zámek bez klíčku…). Po obligátním „Addio e buon viaggio“ a zběžné kontrole funkčnosti celku jsem se na něm vydal po vlastní ose na druhý konec Prahy. Během cesty jsem se rozhodl, že si ho nechám, protože je neskutečně pohodlné a velikostně mi naprosto sedí (L). Jízda na něm je něco mezi MTB z 90's a sdíleným kolem. Vše je na něm hezky popsané (alu frame, suspended fork, hardtail MTB…).

Na pojížďky kolem komína a výlety s pomalejšími jezdci teď sahám většinou po něm. Pomalé je proto, že má kliky s největší pilou 42 zubů, vzadu šroubovací sedmikolečko s nejmenším pastorkem 14 zubů a 26'' kola.

Rám je dost svérázný, s „T-Bridge“ vynálezem na zadní stavbě. Používá ho i současné nejlevnější MTB z Decathlonu Rockrider ST50, které na legendární 340, kterou zde používá snad jen pan Onuce, navazuje. Posez je do rekreačně vzpřímeného komfortna, s velice dlouhým představcem.

Další výhodou kola je osazení značkovými komponenty Shimano, SRAM a Suntour. Těmi nejzákladnějšími. K Tourney mám důvěru, vychází ze SIS, které na mém Olpranu Tommy funguje 30 let. Vidlice je SR XCT, tedy bez tlumení a s ocelovými šavlemi a tomu odpovídá její projev. Ovladače jsou Gripshift od SRAM, brzdy Alongha kombinující plast a hliník. Střed je čtyřhran a původ klik neznámý. Kola s jednostěnnými ráfky s nebroušenými boky, náboje zřejmě konusové s věnečkem.

Pláště B'TWin Dry jsou na suchu dobré a hlavně komfortní. Na mokru vás zdokonalí v technice jízdy na mokru.

Kolo je poměrně těžké, protože kromě rámu, nohou vidle a představce je tam vše z oceli. Párkrát jsem s ním zavítal i do lesů a roklí a kdyby mělo vidlici s tlumením, lepší brzdy, lepší pohon, širší řidítka a o třetinu nižší hmotnost, docela by to šlo.

Je to levný lowend, ale ne šmejd. Dílenské zpracování je u tohoto kusu dobré, životnost asi odpovídá komponentům. Zřejmě se montuje v Indii (alespoň na indickém webu Decathlonu to tvrdí) a je tam také velmi populární.

Za 4999 Kč před 8 lety asi nebylo lepší nové „horské“ kolo. Na takovéto komfortní domácí ježdění pro nenáročné uživatele, kteří nemají nebo nedají peníze, ale nechtějí ojetinu, to není špatná volba. Na zanedbanou nebo indickou vesnici či městskou periferii ideální. Pro mě jako sotva zajetá ojetina na seznámení s dolním koncem nabídky Rockriderů to je srdeční záležitost.

(vloženo 5.10.23)

Muron Muron
Ohodnoť bajk: (2.6  / 18 hlasujících)
Značka B'Twin
Model Rockrider 340
Modelový rok 2016
Velikost 21
Hmotnost 15
Rám Rockrider 340, ALU 6061
Vidlice Suntour XCT 80 mm
Hlavové složení A-Head
Kliky B'Twin ocel
Středové složení 4 hran
Přesmykač Shimano TY510
Měnič Shimano Tourney RDTY 500
Řazení SRAM MRX21
Převodník 42-32-22
Kazeta Shimano TZ 21 (šroubovací, 14-28)
Řetěz KMC Z51
Náboj přední B´twin s konusy a věnečky, RU
Náboj zadní B´twin s konusy a věnečky, pevná osa
Brzda přední V - brake
Brzda zadní V - brake
Brzdové páky Alongha
Ráfek přední B'Twin Alloy Single Wall 26"
Ráfek zadní B'Twin Alloy Single Wall 26"
Dráty 36 ocel
Pedály B'Twin pryskyřice
Řídítka ocel vlaštovky 600mm
Představec alu 110 mm 10°
Sedlovka ocel
Sedlo Ergofit
Pláště B´twin All terrain Dry 26 × 2,0

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Muron
Muron

6.10.23 15:12

@TicTac135 Díky za pochopení. Je to typ radosti, pro kterou většina odborné cyklistické veřejnosti nemá pochopení ;-).

Reagovat
hawrda
hawrda

6.10.23 07:58

Asi bych to kolo na těch kolejích nechal :D.

Reagovat
TicTac135
TicTac135

5.10.23 21:08

Rozumím, já si takto podobně koupil “gravel” Triban RC100 a mám z něj radost. Sice na něm moc nejezdím, ale byl za cenu nových plášťů, takže mi to nevadí:-)

Reagovat
Duba

5.10.23 19:37

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat

Další galerie z kategorie

TrilO26 1
TJK 10
TJK 12
Simi82 5
Koli13 11
Milan17 5