Expedice Vínršnicl

Přidat foto

Linec

Mauthausen

Melk

Pajšlík

Krems

Tulln an der Donau

šnicl

Franz Ferdinands Banhof

Posledních pár let na svátky „Metyla a Pančoděje“ jezdíme do Solné komory na kola. Letos jsem čekal kdy žena začne řešit kdy jak a kam pojedeme. Pár týdnů nazpět ale přišla s návrhem „co tahkle vyzkoušet z Lince kolem Dunaje na kole do Vídně na řízek a Sachr“. Bez nějakého velkého otálení jsem nadšeně souhlasil. Plán zněl jasně: v Budějcích naložíme kola do vlaku dojedeme do Lince, a z něj kolem Dunaje za dva dny do Vídně, vememe si sebou nejnutnější (v případě ženy to znamenalo i kabelku). Zarezervovali jsme si ubytování v Melku a Klosternburku. A už jsme se jen těšili na odjezd.

Mí hodní kamarádi mě a ženě půjčili bikepackový vybavení od Apidury, za co jim děkuji, kdybysme měli kupovat ještě brašny, tak by nás tenhle výlet vyšel dráž než all-inclusive v Hurgádě :D

Vše začalo epesním fakapem od ÖBB, kdy jsme si dva dny před odjezdem chtěli koupit jízdenky z Budějc do Lince, kdy (ne)plánovaná výluka u hranic z ČR znemožnila objednávku jízdenek s koly. Ubytování už nešlo přerezervovat tak jsem půl dne obtelefonovával kamarády, kdo a jak by nám pomohl problém vyřešit. Nakonec se smiloval kamarád a vzal nás na start do Lince dodávkou.

Etapa #1

Z Lince do Melku to podle odhadu map je cca 100 km podle Garminu se celkově nastoupá 160 metrů takže rovina (spíš mírně z kopce) jak cyp. Po nájezdu na cyklostezku na levé straně řeky se jede kolem linecké průmyslové zóny (což neni zrovna idylka) po výjezdu z města jsme na prvním zdymadle přejeli na pravou stranu což znamenalo u Mauthausenu si výlet spestřit přívozem přes Dunaj. V momentě kdy začne být koncentrace „ukrajinských“ – https://cs.wikipedia.org/…3%AD_Rakousy – vlajek vyšší než je to poslední dobou obvyklé, je to pro neznalce zpráva, že ste v Dolním Rakousku. V cílovém Melku jsme se ubytovali v hotelu u centra s ubytováním kol, udělali jsme ze sebe lidi a vyrazili na večeri, kde jsme obligátní “vajcn” vystřídali za ryzlink.

Etapa #2

Po výjezdu z Melku začíná vinařská oblast Wachau, kde se stezka klikatí mezi vinicemi a meruňkovými sady, asi nejhezčí část cesty, která končí výjezdem z Kremsu. Druhý cíl byl Klosternburg, kde je další hotel s možností úschovy kol. Celkem najeto 111 km a 200 výškových.

Dojezd do Vídně

Z Klosternburgu je to na hranici hlavního města nějakých 8 km tzn. půlhodinka volné jízdy. Zprvu zapomeňte na nějakou romantiku při vejzdu. Do Vídně jedete po škaredých částech předměstí, to však brzy přejdete a po příjezdu do centra se dostanete na široké cyklostezky avšak je nutné dávat velký pozor, protože provoz je cekem hustý. Naším cílem byla úschovna kol na hlavním nádraží, kde jsme nechali kola přes noc a vyrazili do centra na řízek. Druhý den odpoledne jsme kola vyzvezdli a přejeli na Franz Josephs Banhof odkud vlakem do Budějc s přestupem ve Velenicích.

Poznatky z výletu bikepackovýho panice

  • Naložený tašky na kole celkem citelně ovlivní chování kola a první kilometry byly celkem “zábavný”
  • Každopádně tenhle způsob výletu mě nadchnul ačkoliv pravovějrný bikepakeři, by mě se spaním v hotelích, vyfakovali.
  • Do Rakouska neni dobré vozit moc konzerv, pokud neplánujete totální “lowcost”, vaří všude vesměs skvěle. Při nejhorším ceny v supermarketech jsou srovnatelné s těma v ČR při lepší kvalitě.
  • Ve Wachau není od věci si místo piva objednávat místní vína a nejlépe zastavit u nějakého stánku s meruňkama ze sadu v okolí ;)
  • Pivo si můžete dát s klidným svědomím – v Rakousku je tolerance i za volantem.
  • Pokud musíte kousek po silnici, tak v Rakousku jsou řidiči celekem ohleduplný.
  • “Hitler” opravdu není nejvtipnější německé slovo!

GPX sem dávat nebudu, protože stezka R1 je solidně značená. Naše trasa nebyla stoprocentně po stezce sem tam jsme odbočili na sváču nebo jsme kuli stavebním pracím museli kousek objet a pokud si nebudete jistí stačí najít nějakýho místňáka a zapamatovat si frázi “servas, vó ist der radweg ajnc? Bitešén”

(vloženo 11.7.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
KUBULA
KUBULA

13.7.22 20:38

Tak vysvetleni kol mi dava smysl a s tim sachrem to nema chybu.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

13.7.22 11:45

Sachr s Melanží byl ;)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

13.7.22 11:43

Kubula, tak chtěli jsme jet na grevlech / silnicích nakonec žena a švagrová chtěli raděj na bajku páč žena seděla loni na silnici poprvé a švagrová vůbec – tak aby po 50 km nezjistily, že je bolí záda/ruce/za krkem. Proto bajk abych nevalil na silnici 30 a ony nestíhaly nebo abych na silnici/grevlu jel 20 :)

Reagovat
KUBULA
KUBULA

12.7.22 14:12

Vidím MTB a kilometry asfatových stezek, tak mi to k sobě trochu nesedí. Jinak na tuto cestu se také chystám, ale asi až nebudu moci ušlapat kopce. Za mě tomu, ale chybí ještě Sacher a to přímo v hotelové kavárně s dobrou vídeňskou kávou.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

12.7.22 13:18

No tak uvidíme, necháme se překvapit, co nám ve Vídni nachystají do budoucna ;)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.7.22 12:08

JJ, to bude muset ještě zalobovat Kožuch, to je takovej gurmán ;-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

12.7.22 08:24

Adu, takže vlastně už schází je ten šnicl přes celej talíř, pak to bude komplet ;)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.7.22 07:40

Kocóre, máš recht, ale Barča tej naší Vídni udělala takovou reklamu na BF, že se podle toho museli zařídit a otevřít stánek s dobrotama, to je jasná věc :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

12.7.22 05:59

Není Vídeň, jako Vídeň, v té naší si asi řízek přes celej talíř nedáš a celkem do nedávna ani to kafe

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

11.7.22 13:51

17.7.2022 budu v Tyrolsku :)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.7.22 13:25

Tak ještě 17.7.2022 ve 13:00 spich v té naší Vídni? ;-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.7.22 13:24

Parádní vejlet s drahou polovičkou, jen houšť :-)

Reagovat
orm
orm

11.7.22 12:23

Viden je cyklo raj. Moc rad tam jezdim na kole. Jako cyklista jsem uplne mimo provoz aut a citim se bezpecne. Clovek si pak uvedomi, ze to jde, kdyz se chce a ze se v Brne nechce.

Reagovat
Libores
Libores

11.7.22 11:33

Tohle si schovávám na důchod:)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

11.7.22 10:45

esmo
esmo

11.7.22 10:41

Ten schnitzel !!!

Reagovat

Další galerie z kategorie

kotew CZE JIHLAVA 9
Aduldinho 26
Pepa Hrabačov 20
MirosPikos 11
bara2 27
Hagner 8