Rys v Beskydech

Přidat foto

Pár cvaků z dvoudenního přechodu Beskyd. Šli jsme z Mostu u Jablunkova do Ostravice s přespáním na Sulově. Počasí paráda a největší zážitek byl střet s rysem s mláďaty. Bohužel, než někoho napadlo fotit, tak rys utekl, ale pak se zase vrátil, tak aspoň jedno foto z dálky. Zvláštní, že naposledy, když jsem byl s těmi stejnými kamarády na Fatře, tak jsme potkali pro změnu medvěda. Takže jsem jim hned říkal, že k moři s nimi určitě nejedu :-)

(vloženo 4.7.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
miťo
miťo

8.7.22 19:26

Rys je skvělej. Líbí se mi na krajinkách, jak kopečky směrem do dáli blednou. Nádhera, takový volání dálek.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

5.7.22 18:32

JJ, Beskydy jsou krásné a kočička boží ;-)

Reagovat
bipe
bipe

5.7.22 11:11

Gratuluji k úchvatnému setkání, to je nádherná náhoda!!!!

Rysa, hlavně samici s koťaty bych nepodceňoval. :-) Kdyby měla pocit, že už nemůže utéct, tak může ve VELMI vzácných případech zaútočit. A je to kočka které váží cca 15 kg, rychle běhá, dobře skáče, skvěle šplhá, drápy a silný skus. :-)

Ale znovu, setkání naprosto unikátní a je radost číst, když se někdo umí chovat v přírodě, kdy jste pokračovali dál, aby se mohla vrátit k mláďatům.

Reagovat
vlasto
vlasto

5.7.22 10:57

Parada. Tos mel stesti.

Reagovat
goofy
goofy

5.7.22 09:49

Krása! Potkat Rysa, to chce mít hodně velké štěstí!

Reagovat
Metrick
Metrick

5.7.22 09:15

@Jiri. Smysl byly dotace na stavbu rozhledny :o( Jinak na Polomu ty nové budovy jsou v místech dřívějších staveb, jinak by to v CHKO nepovolili. Škoda původního hotelu dřevěného Tetřev, celá atmosféra lokality už není co bývala.

Reagovat
Melvin
Melvin

5.7.22 08:57

Byla to obrovská náhoda. Šli jsme po cestě a slyšeli kňučení a pak uviděli jak se mládě neumí vyšplhat do svahu z koryta potoka. Po chvíli co jsme tak koukali mě napadlo, že když někde musí být i máma. No a ta stála i s dalšími 2 mláďaty přímo pod náma. Tak 3–4 metry. Jak nás viděla skočila na cestu a utekla na druhou stranu. Nechtěli jsme ji nijak stresovat, tak jsme pokračovali dál, ať se může vrátit k mláďatům. Což po chvilce udělala.

Jinak mi to přišlo jako větší kočka, z medvěda má člověk daleko větší respekt. Však jsme posledně na Fatře kvůli něho šplhali do brutálního kopce, bo stezka nahoru vedoucí jakoby v údolí byla ještě zapadaná sněhem a vrátit jsme se nemohli bo se medvěd uvelebil na louce pod námi.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

5.7.22 07:55

Tohle je nejsmutnější rozhledna široko daleko. Jde z ní prd vidět a v létě je tam jak ve skleníku. Její smysl a účel jsem vůbec nepochopil.

Reagovat
capis
capis

5.7.22 07:08

Tleskám, zachytit, nebo jen vidět rysa, to chce i kus štěstí.

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

4.7.22 23:48

Rys je v pohodě. Ten by mohl ublížit tak leda civave.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

4.7.22 21:09

Kráaný fotky a je super, že se rys vrací do volné přírody, jen se to musí hlídat, aby z toho nevznikl problém, jak s medvědy na Slovensku. Palec hore za odvahu, vydržet a cvaknout, osobně bych se držel zpátky a focením, bych se vůbec nezabýval.

Reagovat
FraVal
FraVal

4.7.22 21:00

Nádherný foto. Rys super. Toho bych se taky nebál. (lišku jsem zažil na 2 metry a ta to brala jako postojem proti útoku, potom každý po svých) Dneska na švihu akorát 2× zajíc a 1× srna přede mnou proběhla, musel jsem brzdit, jinak nic jiného :) Medvěd tak to je jiná,když jsem na slovensku (dost často) a 3hodiny nepotkáš na tůře nikoho jiného a každých 30min cedule, že medvěd všude kolem tak ti to sakra šrotuje v hlavě :)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

4.7.22 19:20

Já bych se teda od medvěda, rysa a podobně držel radči dál, tomu zvířeti přeskočí v hlavě a co potom?

Reagovat

Další galerie z kategorie

miťo 16
Jáchym 1 6
Pepa Hrabačov 22
doubeq 9
kotew CZE JIHLAVA 16
Aduldinho 27