Trousil jsem bobky :D

Přidat foto

V lese to byl docela fičák a jen jsem poslouchal, jestli neuslyším nějaké praskání a padání stromu. Hrozné je, že jsou to všechno zdravé stromy nenapadené kůrovcem.

(vloženo 20.2.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
brtníček
brtníček

21.2.22 23:43

Děkuji za školení. Ty jsi asi v lese často, že tak všechno víš . Klasická představa laika o lesnictví a lesácích. Každý Les produkuje hmotu. I ten smíšený. Říká ti něco pojem výběrný Les?

Reagovat
libisenuj
libisenuj

21.2.22 22:58

Ale my asi mluvíme každej o něčem jiným…bavím se o tom, že smrk rychleji vyroste do těžební velikosti, sázíš ho míň, je prostě levnější a využitelnější pro průmysl, proto je ho všude tolik. Dub kácíš po cca 120letech, děláš víc probírek, pracný nákladný a ovoce sklízí generace po tobě. Produkční les se sází ze sazenic a to, že se nechá někde vysypat zůstavší semennej strom na tom nic nemění. Sklidíš semena z geneticky vhodných stromů, vypestuješ sazenici a tou zalesňuješ v určitým sponu a různou technologií (ručně, strojně). Kdyby to nechali volně sypat ze stromů, tak bude spokojená jen příroda, nikoliv kapsa majitele.

Tím, jak jsou smrčiny probraný broukem, suchem, těžbou, lesní cestou do každé prdel.e, tak vznikají holiny a ve vichřici si to lehne ochotněji. Smíšeněj neprodukční „přírodní“ les je odolnější.

Reagovat
brtníček
brtníček

21.2.22 22:16

Viděl jsi někdy starý Les kde jsou stromy metr od sebe?

Reagovat
libisenuj
libisenuj

21.2.22 21:55

Z těch 9tisíc sazenic se vytěží 9tisíc kmenů za cca 120let u dubáku?

Reagovat
bara2
bara2

21.2.22 19:51

Mám tady dokonce fotky, jak to zalesnění přirozeným náletem vypadá. „Rodiče“ byli takoví fotogeničtí, ráda jsem tam nahoru jezdila a koukala na ně. Teď už jsou zestárlí a téměř zanikají v hustém porostu „dětí“ okolo sebe. První foto je ze září 2007, druhé z března 2021.

Reagovat
brtníček
brtníček

21.2.22 18:45

libisenuj: promiň, ale jsi úplně mimo. Přirozená obnova v lese je žádoucí. Ušetří se tím spousta nákladů na pěstební činnost. Dubu se sadi podle nové vyhlášky 9000ks/ha smrku 3000 ks/ha. Buku 8000ks/ha. A za kolik let se podle tebe těží smrk a za kolik takový buk? To bymne zajímalo.

Reagovat
Pecer
Pecer

21.2.22 17:42

Dneska ráno silnice u nás. Není asi bezpečnější :D

Reagovat
libisenuj
libisenuj

21.2.22 16:46

Nechci se dohadovat, ale semenáčky se v produkčním lese moc nenosí. Většinou se sází sazenice, které se předpěstovávají z geneticky správných stromů (z nich se sklízí semena)…

Smrk je strom moderní doby, rychle roste, rychlý lováky more. Na ekologii v produkčním lese ser.e bílej tesák, viz.těžba. Dub a buk vyžadují mnohem víc místa na jednu rostlinu než smrk plus doba, než se to vytěží…

No nic, v každým případě za vichřice do lesa nejeď :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

21.2.22 09:23

Díky za odpovědi, z logiky věci mi to příslo nesmyslné, ale vaše argumetny mě celkem přesvědčily :-) Přesto stále pochybuju, že ty osamocení jedinci ty poryvy vydrží nějaký delší čas.

Byl jsem na kole v sobotu a kupodivu na otevřené silnici to bylo zvlášť na 50mm ráfcích fakt o držku, poté, co mě to sfouklo do pole, jsem se uchýlil níže a taky projel taky nějakými těmi stromořadími, ale určitě tam bylo tentokrát bezpečněji. Samozřejmě už jsem zažíl před lety pády stromů při pěší tůře, to už si fakt hodně rozmyslím v tomto něco podnikat, ale to ten vítr byl tak dvojnásobný oproti tomuto víkendu.

Reagovat
Pecer
Pecer

20.2.22 21:29

Pořád je to v lese méně nebezpečné než na silnici (aspoň já mám ten pocit) Tohle nebyly popadané stromy ponechané na vysemenění, ale normálně v lese. Na fotkách jsou jen stromy padlé přes cestu, daleko větší spoušť je v lesích. A pokud nechávají nějaké stromy ve vykáceném lese, jsou to většinou břízy.

Reagovat
brtníček
brtníček

20.2.22 21:15

Nechapu lidi co v takovém větru vyrazí do takto proředěných lesů. Pak na ně něco spadne a rodina se ještě bude soudit s vlastníkem lesa. Fakt je to nutné? Baví vás takto riskovat život? A proč je tam lesáci nechávají? Už to tady částečně zodpovedela bara2. Dalším důvodem je, že ty zelené stojící stromy aspoň trochu zadržují vodu v půdě a vytváří lepší mikroklima pro nový Les. Proto se nechávají v NP stát sterilní souše. Buk v listí nevydrží na bohatých půdách o moc více než smrk.

Reagovat
bara2
bara2

20.2.22 20:15

Adu, osamocené stromy na vymýcených pasekách jsou tam nechané na to, aby se vysemenily a přirozeně se to osadilo. Stačí, když vydrží pár let, jde o ty mladé, co vytrousí.

V tomto větrném víkendu se moc jezdit v otevřené krajině nedalo. Ač jsem chtěla vyjet někam dál, skončila jsem schovaná tady v Údolí a bavila se výjezdama lesem na Hlínu. Pár popadaných stromů tam bylo, jednu větší haluz jsem odtahovala z cesty, ale slabí jedinci už vesměs popadali, tady fučí už víc jak týden.

Reagovat
libisenuj
libisenuj

20.2.22 19:25

Smrk toho v poryvech moc nevydrzi, melky koreny, velka zelena plocha ve velke vysce, prorezany porosty. Dubany, bukvice a habriny vydrzi o dost vic, ale love jsou z nich o dost pozdeji, takze smrciny forever…bohuzel.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

20.2.22 18:23

No ty krávo, taky jsem dnes potkal, popadané stromy, měl jsem celkem bobky… Musel jsem to obejít lesem…

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

20.2.22 17:41

Já jsem se toho taky v sobotu bál, stromů přes cestu, ale byl tam jeden-co je tam delší dobu, který se dal objet. A jeden viz. fotografie. Jinak vyjímečně všechno pořezané a po krajích cesty, takže na pohodu.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

20.2.22 17:38

Tak to jsi teda loterista! Zdravé mohou být, ale nechápu, proč je tam osamocené lesáci nechávají, je logické, že se poryvům neubrání :-(

Reagovat

Další galerie z kategorie

jezour 10
miťo 25
Jáchym 1 7
Pepa Hrabačov 26
doubeq 11
kotew CZE JIHLAVA 18