Trek Skye SL

Přidat foto

Pro ilustraci aktuálního vysunutí sedlovky (nově došlá přímá nebyla na fotkách ještě nastavená na ni)

Kolo na rychlej přesun na workout, to ještě jo

V cyklokroužku v Jedovnicích

Když nemusí jezdit s rodičema, tak ji to zřejmě baví

Dcera nám rychle vyrostla z Apache Buffalo 24, kterýmu stačilo vyměnit tragický tovární pláště za lehký a objemnější Rocket Rony a bylo to skoro značka ideal. Na podzim jsem teda začal shánět věci na nový kolo a začal jsem samozřejmě rámem. Na bike-discount.de byl pěkněj jasně červenej Cube Attention ve velikosti S za 60 EUR, takže jsem objednal a radši přidal za patnáct éček i patku na SRAM. Rám přišel, ale nejenže dcera prohlásila, že se jí nelíbí, ale celá zadní stavba byla navařená hodně křivě. Takže jsem si s neustále se měnící podporou b-d.de vyměnil asi tak třicet e-mailů, než byl rám i s patkou uznán jako vrácený pro vadu a na tři části mi vrátili plnou cenu i poštovný.

Ještě několikrát jsem napsal až jako druhý zájemce na něco vhodnýho bazarovýho, až to nakonec skončilo novým rámem MRX pro ženu a dědictví na ženu vlastně taky ne úplně vhodnýho Treka Skye SL Disc z roku 2011. Ten měl ve velikosti 16” kolem 14,5 kg a to jsme především předěláním na jednopřevodník s přehazkou XT ještě ženě sundali zhruba o kilo.

Nechtěl jsem, aby dcera šla na o moc těžší kolo než bylo Buffalo (s Ronama myslím asi 10,8 kg), takže jsem na bazaru sehnal jakžtakž lehký kola DT Swiss XR400, objednal od Ullicycu ty diskutabilní řídítka a sedlovku a především splašil zachovalou Rebu SL. Teď jsme někde kolem 11,4 kg, což mi při výpočtech dává u nikdy samostatně nezváženýho rámu asi 2,1 kg. Jestli mi osobní váha ukazovala zase víc, mohl by mít rám mezi 1,8–1,9 kg. To se ale asi dozvím, až půjde na věšák odpočívat.

Bohužel chlápek, co mi prodával kola, tam zřejmě těsně před prodejem vracel samolepky. Jsou teda křivo a odchlipují se, takže přemejšlím, že to odlepím. Brzdy by bylo hezký mít aspoň obě stejný, takže kdyby náhodou někdo měl doma stejnou zadní Tektro HDC-300, rád odkoupím. Úplně zahodit jinak dobře fungující brzdy se mi zase nechce, zvlášť, když brácha pracně upravil třmeny kvůli těm kotoučům Max1.

Sedlo Vertu jsem tady na základě diskuze koupil ještě na Buffalo jen tak, než seženu něco lepšího, ale holka si to oblíbila dokonce i v nezkrácené podobě. I když je to hnusný, tak jsem to přece jen v rámci nějakýho pohodlnějšího nasedání na zřejmě dlouhodobější použití teda zkrátil na brusce a zalakoval.

Edit: Následující odstavec už neplatí, kliky jsme dali 160mm a sama nakonec chtěla přihlásit do cyklokroužku :-)

Za 170mm kliky pro 150(a něco)centimetrovou holku tady dostanu asi pojeb, ale bojujeme s tím, aby byla vůbec ochotna používat jiný než nejtěžší převody a kadence větší než 40 ot./min. S kolem u dcery je to vůbec těžký, protože momentálně jsou rodiče úplně blbí úplně ve všem a ona by se viděla spíš v gymnastice než na bajku. Před jistou zdravotní lapálií přitom ještě na Buffalu vyhrála nějaký místní závody. Abych to shrnul – stejně jako u ženy su zvědavej, jak to s jejím ježděním na kole teď bude a podle toho se dál bude, nebo nebude vylepšovat.

(vloženo 28.3.19)

ufoncz ufoncz
Ohodnoť bajk: (4.5  / 59 hlasujících)
Značka Trek
Model Skye SL Disc
Modelový rok 2011
Velikost 16
Hmotnost cca 11,1
Rám Trek Skye Alpha Aluminium
Vidlice Rock Shox Reba SL Dual Air
Kliky LDK, 160 mm
Středové složení Samox BB-70/68-R
Měnič Shimano SLX RD-M7000
Řazení Shimano Deore XT SL-M8000
Převodník LDK NW, 32T
Kazeta Sunrace MX8 11-46
Řetěz SRAM PC-1110
Náboj přední Shimano XT HB-M758
Náboj zadní Shimano XT FH-M756
Brzda přední Tektro HDC-300 + Max1 Alux 160mm
Brzda zadní Promax Hornet DSK 907 + Max1 Alux 160mm
Ráfek přední DT Swiss XR400
Ráfek zadní DT Swiss XR400
Pedály Xerama SP-400, plastové
Řídítka Ullicyc Aero S CB860, T800, 620 mm
Představec Sting ST-102, 45 mm, 0 st.
Sedlovka Ullicyc SZG40, T800, 31,6/400
Sedlo Vertu CCRV-S (zkráceno)
Pláště Schwalbe Racing Ralph 26 x 2,25 Evo PaceStar TLR

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
ufoncz
ufoncz

5.5.19 16:57

Tak jsem 160mm kliky sehnal na LDK a asi je to fakt lepší. Trochu se to protáhlo, pač poslali 155mm, ale svůj omyl velmi promptně napravili.

Reagovat
jardalee
jardalee

29.3.19 14:42

nj s tema klikama 165mm to fakt nebude tak jednoduchy :) ja mam prave tyhle 170mm na furtslapu a na trekingovym mam 175mm ,tak sem si myslel ze kouknu na suntour at nemusis menit osu a prevodnik ale voni fakt 165mm nedelaj a castecne ten chapu proc v japonsku na maly lidi davaj drahovy kliky s nw prevodnikem ale tam je to vetsinou na cestovni kola kde nakej 38–40 zubu nevadi :) na mtb to neni dobry reseni :)

Reagovat
ufoncz
ufoncz

29.3.19 11:03

Zas taková tragédie to u nás není. Když se jede na kole na nějakej rodinnej vejlet, kde jsou nějaký rozhledny, zámky nebo prostě něco zajímavýho (ideálně ty hřiště, kde je něco jako hrazda :-)), tak jede a nijak se nešprajcuje. Ale že by tady třeba sama s děckama lítala na kole, to ne. Před pár lety přitom sama chtěla jezdit do Jedovnic „na ty muldičky“.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

29.3.19 10:11

přesně, ve finále je nejdůležitější, že chce děcko sport vůbec dělat v dnešní době

Reagovat
maajkee
maajkee

29.3.19 10:00

Hlavně to nelamat přes koleno. Jestli se jí na kolo nechce, tak ať na něj nejde. Lepší než to do budoucna zhnusit. Jinak hezky kolo :)

Reagovat
vpa007
vpa007

29.3.19 09:51

Parádní stavba a perfektně odprezentováno. Vertu sedlo je naprosto vpoho (mám jej na 2 kolech a děcka úplně bez problémů), kliky bych ale teda taky zkrátil ;-). A pro případný gramaření vidím prostor v ovládání vidle (už zaznělo), zkrácení klik, lehčí kotouče. Ale to jsou zbytečný blbosti, páč na takový to běžný ježdění to ztrácí smysl ;-). Spíš držím palce na pozitivní motivaci mladé pilotky, mám to doma podobně…

Reagovat
ufoncz
ufoncz

29.3.19 09:45

atty: Bojujeme asi nejvíc s tím, že si nedá říct. Na těch závodech, co vyhrála, zase i po rovině a mírně z kopce šmrdlala skoro stejně lehkej převod jako do kopce jen s pro změnu šílenou kadencí. Buffalo mělo myslím 152mm kliky a tam teda měla nohy na pedálech úplně blbě.

Nějaký 160-, nebo aspoň 165mm kliky bych jí tam zkusmo dal, ale nevím, jestli blbě hledám, nebo je to fakt nedostatkový zboží.

Kouba_2005: Je to krátkej rám, třeba horní trubka má jen kolem 52 cm (efektivně asi 53 cm) a to tahle velikost 16" byla jakože ženský M tenkrát. Ale se sedlovkou do nebes, 80mm představcem do pozitivu a 590mm řídítkama na tom jakžtakž spokojeně jezdila moje 168cm žena. Holka se rozhodně do rukou nekope, to bude spíš klam z fotek.

mirorek2: Jak jsem psal vejš, kliky bych zkusil kratší, co to udělá – za tipy na konkrétní nabídky v obchodě budu rád. Co se týče Vertu, praskání bych se u tohodle ohebnýho plastu nebál a už vůbec ne toho, že to praskne a stane se z toho smrtící řezná/bodná zbraň. Nebezpečnost nebude vyšší než u běžnejch sedel, gramařina to taky zrovna není. Jak jsem psal, sám jsem to nejdřív nechtěl, nelíbí se mi to, ale když to vyhovuje… jinak na krátký projetí to přišlo pohodlný i mně teda. A co se týče rámu, tak ono je to tak na pomezí dětskýho kola. Už se tady nebavíme o 12–13" pro menší děcka, Lucka je na svejch deset let dost vysoká a rychle teď roste. Těžko říct, kolik váhy je tam navíc proti lehčím novým hlínám.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

29.3.19 07:28

sis o to řekl takže pojeb za kliky! zkus kratší a uvidíš, jak se jí bude šlapat mnohem lépe

sedlo ani nekomentuju, teď hlavně aby ji to bavilo, když není chuť…

z náhledu to vypadá dost disproporčně, rám je IMHO pro dětskou stavbu nevhodný (těžký a vysoký standover), ale když na tom sedí, není to taková hrůza (kromě klik), no s rodlama ščíny už jsme to probrali myslím:-)

Cemik hoď se do klidu, dej si na kolo co chceš a nech si to taky pro sebe. Moje děcko bych na to taky neposadil , měl jsem pocit, že to při pádu třeba praskne a není to pro nás tudíž bezpečné. A je to můj názor stejně jako pavlik6022 si ho tady budu prezentovat, nikoli prosazovat

pravdou je spíš, že málokdy se vidí povedená dětská stavba

pavlik6022: prosím Tě nafoť a hoď sem ty dvě rakety Tvých kluků pro inspiraci, třeba to někomu pomůže postavit něco dobrého!

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

29.3.19 06:54

Pěkný, hlavně barva, i proužek na pláštích jak pěkně ladí :-) Vyhodil bych ovládání vidlice, vyměnil kliky za kratší a přední rychloupínák bych dal opačně :-) Připadá mi to strašně krátký, nekope se do rukou?

Reagovat
MartyM
MartyM

29.3.19 06:35

perfektně sladěno, vypadá to moc hezky

Reagovat
Cemik
Cemik

29.3.19 06:13

Pavlik: TY jsi na tom sedle neseděl ani jednou ze 4 pokusů a jenom TY nechápeš jak na tom to dítě může sedět, prosím tě nech si to pro sebe ano…

Kolo moc fajn, málo kdy se vidí takový kousek a navíc vlastní stavba. Ať to dceři šlape, bude léto a třeba ji to chytí.

Reagovat
atty
atty

29.3.19 00:07

Kolo i barva super, ve Vertu bych problém nehledal – spousta „dětí“ je na něm maximálně spokojená.

Pokud bojujete s nízkou kadencí a zbytečně těžkejma převodama, tak ty dlouhý kliky jsou právě horší – delší páka, může méně točit nohama a kolo stejně jede.- ale spíš jde o kolena atd.

Akorát nevím, zda se povede nějak dcerku „rozjezdit“, když se jí nechce – to myslím moc smyslu nemá a je lépe se smířit, že některé děti „bajkerů“ prostě nějak moc jezdit chtít nebudou – i kdybys jim postavil kolo za 200k :)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

28.3.19 23:16

Ta barva je luxus.. nechápu proč je jí na bajkách tak málo…

Reagovat
orm
orm

28.3.19 22:38

Mas to pekne, ale nech si zkratit bowdeny a hadice od brzd nebo si zachvilku prosoupes vrsek vidlice.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

28.3.19 22:29

Vždyť píšu, jak to s tím bylo.

Reagovat
pavlik6022
pavlik6022

28.3.19 22:25

Vertu jsem měl kdysi na 4× kole a to jen proto že jsem na nem nemusel sedět , nechápu jak na něho, ještě k tomu urezanym může někdo posadit vlastní dítě

Reagovat

Další galerie z kategorie

Steev 7
Mican_1 0
MCS 0
mirdanb 2
pumpy 4
vlkuc 1