Amulet Team 20 Custom 2016

Přidat foto

Polepy od Rádi.

Kolo má po sézóně už nějaké šrámy.

Pro použití s X0 9s řazením je podložený šroub uchycení lanka na přehazovačce.

Zee s krátkým ramínkem je akorát.

Sedlo je zkrácené, na nedostatek pohodlí si synovec nestěžuje.

Hmotnost byla příjemným překvapením...

Kolo jsem stavěl už před rokem, ale fakticky jsem ho dokončil až včera.

Původní úkol byl sehnat dobré dětské 20" kolo pro synovce, kterému pomalu začínal být malý předchozí Core Nipper 16. Oslovil jsem tedy stavitele, ale bohužel jsme se na stavbě nebyli schopní domluvit. Čas se mi krátil, protože termín oslavy narozenin byl pevně stanovený, tak jsem musel začít rychle „konat“. Novým cílem byla co možná nejlehčí dvacítka s pohonem 1×9 a kotoučovými brzdami.

Rám jsem měl předběžně vyhlídnutý u Amuletu, který v té době snad jako jediný prodával 20" rámy s a-head hlavovým složením a úchytem na kotoučový třmen. Koupit hotové kolo a celé ho přestavovat se mi fakt nechtělo.

Když už jsem měl rám, tak sem začal řešit vidli. Jestliže pořízení rámu je problém, tak nákup vidlice je katastrofa. Na českém trhu se dá pořídit odpružená Spinner Grind, ale ta mi přišla zbytečná. Pak jsem narazil na zkrácenou karbonovou vidli z 26" kola, ale ta zase stála dost peněz. Nakonec jsem pořídil od zdejšího uživatele matbiker pevnou ocelovou vidli s navářkou, ale ta zas byla strašně těžká. Pak jsem na a Aliexpressu narazil na tuhle vidlici Future, která se zdála být skoro ideální, tak jsem objednal. Bohužel jsem si tím zadělal na další problémy, ale o tom až dále…

Rám jsem hned „zprznil“ pilkou na železo a pilníkem – „demontoval“ jsem čepy na véčka i úchyty. Pak jsem ho odvezl na práškový lak. Mezitím vykrystalizovalo barevné schéma, protože jsem vybral ráfky Remerx RIO s bílo-zeleným polepem. Polepy na rám tedy taky budou bílo-zelené (objednáno u Rádi).

Pak začala anabáze s kolama. Nejdřív jsem objednal ráfky Remerx Fastdisc 20. Když přišly, tak mě vyděsilo, jak blízko u sebe jsou navrtané díry. Ráfky byly také oproti údajům od výrobce výrazně těžší. Chvíli jsem si s tím lámal hlavu a pak si řekl, že když už, tak to postavím pořádně. Ráfky jsem poslal zpět a objednal RIO na 24 děr za nekřesťanské peníze. Náboje jsem vzal z Ali – požadavek byly co nejlehčí (do 500g/pár) a při tom za rozumné peníze. Dráty jsou neztenčované (dobře to vypadá) a niple AL. Pláště jsem chtěl buď Kenda Small Block 8 nebo Mow Joe (už se nevyrábí). Nakonec jsem jedny Mow Joe vyškrábl u Dresslera. Vykunění TL na RIO pak zabralo nějakou tu hodinku, aby to drželo tlak a pláště nepadaly z patek. Nešlo při tom jen o TL jako takové, ale šlo i o hmotnost a cenu. 20“ lehké duše s PRESTA ventilkem dělá snad jen Schwalbe, nedají se skoro sehnat a chtějí za ně asi 250Kč/ks – to je fakt přes můj morál. Bezduše mě vyšly sotva na polovinu (čas teda nepočítám) a jsou lehčí.

Kotoučovky jsem chtěl proto, že se mi to líbí a jen tak nějaká dvacítka je nemá. Ano, pro dítě nejsou asi úplně potřeba, ale já je prostě chtěl. V krabici byly BB7, které jsou ale těžké a oproti hydrám vyžadují mnohem více síly na páce. Proto jsem raději na bazaru sehnal jedny ze základních Shiman. Cena byla rozumná, brzdy nové a brzdný účinek super i při malé síle na páce. Páka se dá navíc dobře nastavit i pro krátké dětské prsty.

Spoustu dalších dílů jsem měl doma (kliky, střed, kazeta, řazení, hazka, řídítka, gripy, sedlovka, kotouče), něco jsem objednal z Ali (pedály, představec, sedlo, rychloupínáky, převodník) a zbytek z KK (řetěz, objímku sedlovky, hlavové složení).

Kliky jsem nechal zkrátit u tchána v práci, protože na přesné obrábění nemám vybavení (díky vpa007 zapůjčení závitníků – dneska už mám svoje).

Pak už nic nebránilo poskládání. Bohužel při skládání vyplavaly 2 poměrně velké problémy, se kterými jsem nepočítal a musel jsem je řešit:

Prvním problémem byla délka vidlice, která je primárně určená pro skládací kola a je o 30–40mm kratší, než odpružená vidle, pro kterou je rám určený. Toto jsem provizorně vyřešil montáží spodní misky z hlavového složení EC44 pro tapered a redukčního kroužku na 9/8“. Tím se hlava prodloužila cca. o 20mm a trošku se zvedl střed. Finální řešení jsem naplánoval až na zimu, kdy se na kole nebude jezdit.

Druhým problémem byla řetězová linka. 20“ rám má hodně krátkou zadní stavbu a tedy při ne zcela ideální řetězové lince dochází k mnohem většímu křížení řetězu. V tomto případě při správné montáži klik nešly na kazetě zařadit největší 2 pastory. Opět provizorně jsem dal všechny podložky pod středem nalevo, aby se převodník dostal co nejblíže, namontoval protipadací zarážku na sedlovou trubku a přehazovačku zaaretoval tak, že největší pastorek nešel zařadit. Finální řešení jsem opět nechal až na zimu.

Synovec měl z kola velikou radost a ježdění na něm ho fakt baví. Na brždění hydrama si zvykl poměrně rychle (na Nipperu 16 brzdy za moc nestály) a nevadila ani ne zcela ideální geometrie díky vidli.

Přišla zima a já začal řešit nedodělky. Technické řešení jsem měl už v hlavě. Spodní miska hlávka šla ven a místo ní jsem nechal vytočit novou, která je o 35mm vyšší. Ve výsledku to na pohled imho nevypadá zas tak špatně. Trochu mi to připomíná Fatty vidlice na CD.

Kliky byly složitější. Rozhodl jsem se zkrátit osu o 5mm, čímž se kromě řetězové linky zmenší i Q-faktor, a pak dát ještě podložky mezi pavouka a převodník. Soustružník sice nadával, že upnutá osa kvůli klice v soustruhu vibruje, ale nakonec se podařilo osu upravit a kliky namontovat. Výsledná řetězová linka je sice stále na hraně, ale řazení funguje na celém rozsahu kazety a řetěz nemá tendenci padat na nižší převodníky. Snad to bude dobře fungovat i v praxi…

Mým tajným cílem bylo postavit lehčí kolo, než jaké nabízí sériová konkurence (Early Rider) a to se mi povedlo. Moje kolo je jen o 150g těžší než Belter 20 Urban, který je na véčkách a má jen 3 převody. Oproti porovnatelnému Belteru 20 Trail na kotoučích je kolo o 900g lehčí a opět má výhodu více převodů.

Cena celého projektu byla podobná, jako za nový Belter, ale to pro mě nebylo hlavní. Část nákladů platil dědeček s babičkou a zbytek jsem vzal na sebe já. Kolo teď bude vozit synovce, pak jeho mladšího brášku a pak by se mělo vrátit k nám a bude na něm jezdit moje dcera. Pak už ty vynaložené prostředky dávají větší smysl.

(vloženo 10.3.17)

alinceb alinceb
Ohodnoť bajk: (4.3  / 65 hlasujících)
Značka Amulet
Model Team 20 Custom
Modelový rok 2016
Hmotnost 7,35kg
Rám Amulet Team 20 Custom
Vidlice Future Carbon
Hlavové složení Token Kudos - zvýšená spodní miska
Kliky Truvativ Firex - zkrácené
Středové složení SRAM GXP
Měnič Shimano Zee 10s Shadow+ short-cage
Řazení SRAM X0 9s Gripshift
Převodník Snail NW 32z
Kazeta Shimano XT 9s 11-32
Řetěz SRAM 971
Náboj přední Runtent A3 24h
Náboj zadní Runtent A3 24h
Brzda přední Shimano BR-M447 / kotouč Hope Floating Saw 160mm
Brzda zadní Shimano BR-M447 / kotouč Hope Floating Saw 140mm
Brzdové páky Shimano BL-M445
Ráfek přední Remerx XCO Rio 24h
Ráfek zadní Remerx XCO Rio 24h
Dráty Sapim Leader / AL niple
Pedály DH Sports CNC
Řídítka Ritchey PRO Carbon rizer / gripy ESI Chunky
Představec Wake
Sedlovka Pells CR4 27,2 - zkrácená
Sedlo Vertu - zkrácené
Pláště Schwalbe Mow Joe 1.85 / ventilky Rubena / NT tmel

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
George_78
George_78

13.3.17 20:13

Klobouček ! Takový koncentrát pěkných věciček na malém prostoru :-) Detail přední brzdy na 20" kole fakt brutál. Každý si hold čistí hlavu jinak, a todle dává smysl.

Reagovat
Lister
Lister

11.3.17 22:11

A jak ses čertil, když jsme ti psali že délka tě vidlice je nesmysl. A jsem rád že někdo další pochopil že poměr 1:1 si Shimano a Sram vykládají každý po svém.

Kolo parádní. V tomhle setupu už má i smysl.

Reagovat
beriik
beriik

11.3.17 21:37

Dobrá práce.Super kolo a pěkně si se rozjel ačkoli jsi u mého psal že tvoje bude socka ;).RIA jsem chtěl taky ale ta cena mě přiváděla k šílenství. Ať to synovcovi jezdí.

Reagovat
alinceb
alinceb

11.3.17 09:51

Všem díky za kladné ohlasy. Kolo sice stálo spoustu peněz, ale fakt toho nelituju. Byla to pro mě výzva a trochu něco jiného, než standardně stavím.

Díly, které byly doma, jsou víceméně výsledkem mé dlouhodobé sběratelské činnosti, kdy jsem postupně skupoval díly vhodné na dětský bike. Mám jich ještě slušnou zásobu na další projekty (budu lehce tunit Nippera 16 a chystám se buď na 24er nebo mini26er (ty už budou mít odpruženou vidli a zvažuju i fulla).

Gripshift je pro dítě vhodnější, proto jsem ho zvolil. Navíc jako bazarovka je opravdu levnější než trigger.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

11.3.17 07:11

Masakr. Pro mě časově i finančně mimo, ale spíš závidim. Včera jsem servisoval 20" Amulet Tomcat pro dcerku a připadal jsem si jak v pravěku. Nejdřív jsem hledal klíče na konusy, pak jsem nenašel stahovák na šroubovací 7kolečko, pak seštelovávat véčka… tomu ses elegantně vyhnul. :-)

Reagovat
madcat
madcat

11.3.17 00:04

To se hodně povedlo!

Reagovat
goofy
goofy

10.3.17 23:33

Tak píše, že řazení měl doma… ;-)

Jinak moc pěkný kousek. To já měl jenom klasické BMX… :-)

Reagovat
svářeč
svářeč

10.3.17 19:09

no možná není:D

Reagovat
svářeč
svářeč

10.3.17 19:08

grip je rozhodně levnější;)

Reagovat
TJK
TJK

10.3.17 18:29

myslim ze grip je drazsi… ale jak pises mysli ze mala detaka ruka a hlavne kratke a slabsi prsty spis otoci gripem nez zmacke packu

Reagovat
svářeč
svářeč

10.3.17 18:28

t29:je to levnější?

pro caparta jednoduší řazení?

Reagovat
t29
t29

10.3.17 17:58

Maximálně hustokrutopřísný, máš to za plný počet.

Proč ses rozhodl použít gripshift, a ne páčky?

Reagovat
brundibar
brundibar

10.3.17 17:14

Luxusni prace, neodflaknuto. Za 5

Reagovat
svářeč
svářeč

10.3.17 17:13

toe příběh ,číst nabudu:D

kolo fajn

Reagovat
vana.i
vana.i

10.3.17 16:12

Natož manželky

Reagovat
maajkee
maajkee

10.3.17 16:00

Nejhorší na tom je, že ty samotný deti to tak neocenej, je to spíš radost pro ty tatky nebo v tomhle případě pro strejdu :)

Reagovat
Kami
Kami

10.3.17 15:49

Tak to se povedlo! Super

Reagovat
Tehu
Tehu

10.3.17 15:05

paradička 5* :-) na takovouhle zábavu se jednou těším.

Reagovat
maajkee
maajkee

10.3.17 14:44

Nádhera.

Reagovat
Lišák
Lišák

10.3.17 14:40

Břeťa: Kolo fakt supr!

warps: Nevím jaké jsou Tvé zkušenosti s dětskými koly,ale u nýs byly 12 a 16" na jednu sezónu, ovšem 20" jezdil kluk sezóny tři a letošní sezóna bude druhá (a patrně ne poslední) pro holku. Je dost dospělých, co obměňují kolo častěji, než po šesti letech. Tak proč je to špatně u děcek? Proto, že nenalítají za rok dest tisíc?

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

10.3.17 14:14

Mám dost, dětský MTB dělo :-), pochvala jsi šikovnej, fakt.

Reagovat
vpa007
vpa007

10.3.17 13:53

tonik666: no právě, lego je lego, tohle advanced level.. né sranda, bez toho, aby měl člověk nějakýho známýho se soustruhem se tohle řeší dost obtížně, vím z vlastí zkušenosti ;-)

Reagovat
tonik666
tonik666

10.3.17 13:51

vpa007: Většinu toho co jsme měli a máme doma jsme postavil, něco aspoň doladil (Spectral). Dospělá kola nejsou problém, je to jako lego. Ale ty problémy, kterým čelil Alinčeb, by mě stály tolik času (a ani nevím, zda bych je dokázal překonat), že už mi to za to nestojí a raději se nebudu pokoušet (nemám až tak vybavenou dílnu ani zkušenosti se soustružníky)

Reagovat
jdp
jdp

10.3.17 13:48

neskutečný nářez !!

Reagovat
vpa007
vpa007

10.3.17 13:39

tonik666: to sice jo, ale připravíš se tím o mraky vzušujících večerů při probádávání netu, vymejšlení, shánění, výměnách, skládání, nadávání, předělávání… a hlavně o ten slastnej pocit vítězství a uspokojení z výsledků vlastní práce… jako není špatný koupit rovnou super kolo, ale tak nějak jsem zjisti, že už to není pro mě (a tipuju, že to tak Alinceb taky má ;-))

… a tak mi teď došlo, že mě začínaj svrbět prsty, a že bych „si“ zase něco chtěl postavit :-D

Reagovat
tonik666
tonik666

10.3.17 13:26

Moc pěkné. Pro mě je hlavní závěr, že nemá smyl se o nic pokoušet a že mohu v klidu vzít Early ridera.

Reagovat
Kamilac
Kamilac

10.3.17 12:31

no ty kráso, takhle naskládaný kolo nemá lecjakej dospělej

Reagovat
TJK
TJK

10.3.17 12:29

Lukase.. ne bude mavat rucnikem :-D

Reagovat
Floki
Floki

10.3.17 12:29

no klobouk dolu

Reagovat
Fran7
Fran7

10.3.17 12:26

Teda, sranda to dát dohromady fakt nebyla, popis jsem si přečetl celý a já bych to teda nedal, ikdyž když už bych se do toho dal, tak bych to taky dodělal. Když už jsi to lakoval, proč jsi nedal jiný neutrální nápis, třeba „žihadlo“ nebo „alin“.

Každopádně čtyři palce nahoru a 5***** k tomu.

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

10.3.17 12:06

Pánové kola si přece nestavíme sami proto, aby jsme ušetřili čas a peníze ne? Za mě je to ultimátní. Předchozí verze působila v některých věcech trošku rozpačitě, teď to nemá chybu.

Reagovat
vpa007
vpa007

10.3.17 11:51

Seš úplnej ŠÍLENEC… a to kole je naprostá PECKA ;-)

Reagovat
jecnak
jecnak

10.3.17 11:44

Moc hezke.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

10.3.17 11:41

TJK: Jako, že ti u toho bude jednou svítit? :D

Reagovat
TJK
TJK

10.3.17 11:27

pecka od zacaku do konce! budes mi radcem k memu projektu :-D

Reagovat
ladiki
ladiki

10.3.17 11:24

Vyjímečnost vidím spíše v odhodlání a hledání řešení jak uvést celý ten 20" nesmysl do funkčního celku…Kdo si hraje nezlobí.....každého věc. Barevně sladěno…

Reagovat
pidro
pidro

10.3.17 11:15

Je to parádní. Klobouk dolů :-)

Sám jsme chtěl stavět custom 24", ale nakonec jsem raději koupil sériovou Orbeu a jsem rád, že jsme si ušetřil tu drbačku.

Při představě, že je to pro jedno děcko kolo tak na jeden až dva roky, tak máš můj obdiv. I když s ohledem, jak máš rozplánovaný ten sharing v rámci rodiny do budoucna je to ospravedlnitělné.

A navíc, co by člověk pro ty prcky neudělal, že? :-)

Reagovat
Pedro404
Pedro404

10.3.17 11:13

Pěkná prácička! Akorát bych ocenil detailní foto tý hlavy a klik, když už sou custom.

Reagovat
Kubánec
Kubánec

10.3.17 11:08

Teda Břéťo, nasadil jsi mi laťku dost vysoko :) Takový práce a starostí a pak to nafotíš (i když pěkně) v garáži, styď se. Kolik mají ty kliky teď?

Reagovat
zderes
zderes

10.3.17 10:58

Rád jsem si to přečetl. Líbí se mi to celé i vysvětlení, proč kotouče a ne mnohem lehčí véčka. Hezčí to je, to je fakt. Za mě plný počet.

Reagovat
scret
scret

10.3.17 10:50

tvl, kdo to ma cist?:))

Takovy prace a pritom takova blbost:)))

Nee, vazne paradni, budu k tobe chodit na rady, az budu stavet pro prcky…

Reagovat
warps
warps

10.3.17 10:46

Kolo super u 16, 20 naprosto zbytecny pocin kdyz ma kolo ani ne jednu sezonu :)

Reagovat
Meridabiker
Meridabiker

10.3.17 10:44

Ty píčo to je delší popis jak celej poslední díl Harryho Pottera :-D

Ale je to mazel, fakt boží počin…snad to mladej ocení

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

10.3.17 10:42

Paráda :)

Reagovat
Maran1
Maran1

10.3.17 10:36

Super!! Fakt jóóóó!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Vrci 0
Honzis 1
vasour1988 9
Lamex44 1
L31 5
hrota 7