EX, Fočus Whistlerova Matka, familiérně Matka

Přidat foto

Aktuální stav včetně utilitární brašny na převoz klíčů a mobilu při lítání po městě a ješte s CBčkama, který došlehaly 14 dní po focení...

zapoměl sem to umejt pod sedlem no :-) sem prase

Whistler's Mother

Vševidoucí voko

je to Germán

K 30 narozeninám jsem si místo blbostí, řekl o příspěvek na nový stroj. Po tom co jsem dal dohromady budget tak nastalo dvoutýdení martýrium – výběr kola (myslel jsem že to bude zábava ale brzo se ukázalo, že ne. Ani nepočítam to, že jsem od léta ležel ve fórech a katalozích) Na tohoto FOCUSE jsem koukal už od jara, co si ho pořídil ženy bratránek a půjčil mi ho na projetí.

Nicméně žena řekla “NE, hezky projdeš všechny prodejny ve městě třeba narazíš na něco lepšího” – nenarazil… Narazil jsem vesměs jen na ucházející rámy s nic moc osazením. Takže poslední (resp. i ta první) štace byla VeloDvořák, kde kupoval bajka i tchán a ženy bratránek.

Chtěl jsem univerzála, jak na vyjížďky po lese, sem tam nějakej ten sranda-maraton tak i na výlety se ženou, což tenhle bajk zatim splňuje. Nicméně pořizoval jsem budget friendly záležitost – akorát se to začíná lehce “zvrhávat”

BTW měl sem mezi vvtipovanými koly i CANYONA, kterejch je zde na BF tuna.. jenomže, když jsem začal mezi svými kamarády a bike-kolegy pátrat, zda někdo neví o nějakém na svezení se (abych nekupoval velikost rámu na blind) Tak na mě všichni koukali, že chci pujčit jednorožce :D

Pár slov ke komponentům a celkově:

Rám: velikost rámu byla věc, kterou po zkušenostech z BF, jsem docela dost řešil… Jelikož mám 179cm +/- tak někde mi dali M někde L ale eLka se mi jezdila o dost lépe. Na eMkách sem se cítil většinou jak na tříkolce. A vzhledem ke slopingovýmmu rámu mi tohle eLko sedí jak prdel na hrnec (ať tady bude mudrovat kdo chce jak chce)

Váha: zatím mi dělá starosti akorát váha jezdce přeztože za léto jsem sundal 6 kilo :-) Na biku jsem zatím zásadně odlehčoval pouze vidli viz níže. Ani jsem kolo ještě nevážil. Až budu mít 85 Kg tak začnu honit gramy na kole :)

Vidlice: první co šlo z kola dolů byla Suntourácká vidle a místo ní tam šel Manitou Marvel LTD – tam sem ušetřil půl kila, nejsem sice gramař ale půl kila se počítá – navíc nešlo ani tolik o snížení váhy jako spíš o to, že ten Manitou je foukatelnej a má stavitelnej odskok :-) Jinak páku lockoutu jsem dával ROCKSHOX – protože Maniťáckej originál je dost velká a ošklivá šílenost

Řídítka sedlovka a představec: protože prostě Race Face Turbine :-) Z jara ještě pošteluju posed, jelikož sem na týhle sadě najel cca 400 metrů :-) + proběhlo menší snížení váhy ale je mi to tak nějak fuk :-)

Brzdy: Kupoval jsem ještě v létě Magury MT (4) Race, jelikož v mým plánovaným rozpočtu byly na kolech ty nejzákladnější kotoučovky s mýma 95+ kilama jim moc nevěřim :-)

Sedlo: v průběhu testování kol při výběru jsem seděl na jednom kole, kde byl Fizik Tundra a bylo jasno, že tam ten původní Concept nezůstane. Ještě při koupi sem otestoval pár jinejch sedel ale Tundra zůstala. Akorát ještě asi proběhne výměna za celočerný nebo s oranžovym detailem

Kliky a převodník: jakmile vojezdím tenhle SRAM tak nejspíš pořídím RF turbínu i na střed ale aktuálně investovat do něj jen proto aby tam bylo taky napsáno RACE FACE – to zas takovej hrdina nejsem :)

Pedály: Kupoval jsem si z německa ve výprodeji CB Eggbeater C – sice sem s nášlapama nikdy nejezdil ale zvykl sem si rychle :-) A asi zatim u nich zůstanu (třeba časem půjdu i o řadu výš nebo vyměnim za klasický Shimana). Uvidíme jak tyhle půjdou do kopru. Malinko mi trvalo odvyknout si od “motokrosovýho” vystrkování nohy do zátáček

Tretry: bral jsem XLC MTB CB-M08 jelikož jsem dostal nabídku, která nešla odmítnout

Řazení: SRAM 1×11 byl velmi silnej argument proč zrovna tohle kolo. Měl sem z jara vyzkoušený že je to pecka a čím dýl na tom jezdím tím mě to víc baví. Vyšlápne to věci, který sem na starým bajku tlačil, po rovině a z kopce rozsah stačí :-) (neni to sice na spurty se silničářema ale taky si nepořídíte Hummera na závody formule). Naštěstí se ani nepotvrdila zlá proroctví, že mi tenhle převod nebude stačit – do kopce budu potřebovat sílu a na rovině bude línej… Už jsem s kolem byl párkrát i v náročnějším terénu (i za mokra) a stačilo to bohatě (a to nejsem žádnej “závodník”).

29” kola: spousta lidí mne odrazovala, abych šel do 27,5 ale sem rád, že sem je neposlechl.

Celkové shrnutí: za ty peníze bych řekl že víc než super. Nečekaně obratný, docela lehký a svižný. Maže kopce a polyká kilometry :-) Uvidíme příští rok na jaře jak se popasuje s prvním “závodem” :-)

Další plánovaný úpravy: snad už jen výplety a bezduše. A můžu si ze zbylých komponentů postavit druhej bajk :-D

PS: doufam, že po tomhle zevrubném popisu se tu objeví “chytrák”, kterej napíše “dal bych tam tohle…”

EDIT #1: aktuálně sem si pořídil nová kola, DT SWISS X1600 Spline – kůli tomu už to přefocovat nebudu :-) možná časem :-)

EDIT #2: pedály CB rozšlehal o kamen. Pořízeny Shimana – z důvodu kompatibility kufrů na ženy kolo (abych nemusel pořád přehazovat pedály, kufry, nebo pořizovat druhý boty)

(vloženo 16.12.16)

hovado_cz hovado_cz
Ohodnoť bajk: (3.5  / 221 hlasujících)
Značka Focus
Model Whistler SL 29
Modelový rok 2016
Velikost L
Hmotnost Rovných 12!
Rám MTB Sport, alloy
Vidlice Manitou Marvel LTD 29
Kliky SRAM S1000, GXP
Středové složení SRAM GXP
Měnič SRAM GX 11 speed
Řazení SRAM GX 11-speed, trigger
Převodník AbsoluteBlack Oval 32z
Kazeta SRAM XG-1150, 10-42
Řetěz SRAM X1
Náboj přední DT SWISS Straightpull
Náboj zadní DT SWISS Straightpull
Brzda přední Magura MT (4) Race / Magura 180 mm + redukce z centerlocku
Brzda zadní Magura MT (4) Race / Magura 160 mm + redukce z centerlocku
Brzdové páky Magura MT (4) Race
Ráfek přední DT SWISS X1600 Spline
Ráfek zadní DT SWISS X1600 Spline
Dráty DT SWISS
Pedály Shimano XT PD-M8000
Řídítka Race Face Turbine, 720 mm flat
Představec Race Face Turbine, 90 mm, 6°
Sedlovka Race Face Turbine, 27.2 mm, 400 mm
Sedlo Fizik Tundra
Pláště Continental Race King 2.2

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Dados
Dados

17.7.17 14:16

Pěkný, budu od tebe brát inspiraci na několik komponentů :)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

6.7.17 12:16

bike29er: to bude tím, že neznám žádnýho pilota aeroplánu :-)

Reagovat
bike29er
bike29er

5.7.17 21:56

Zajímavě sladěnej bike. Jen ty gripy bych dal naopak, každej pilot aeroplánu ti potvrdí, že červená patří na levý křídlo a zelená na pravý :-)

Reagovat
koloolaf
koloolaf

19.12.16 17:42

Já ovál jezdím,koupil jsem nejdřív plus dva zuby ,ale pak jsem koupil to stejné co jsem jezdil na klasice a ok.Pocitově se tolik nenadřeš ,ale do kopce musíš šlapat stejně,možná kdo má problém s koleny tak to trochu pomůže.R

Reagovat
Lišák
Lišák

19.12.16 17:28

vpa007: M361

takže i kdyby kazeta byla jen do 28, tak je šul-nul.

Ale je to putna – radost z novýho kola, nižší váha a větší průměr kol je všechno do plusu, tak ať to jezdí! ;-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

19.12.16 14:33

vpa007 já sem si jako dáreček naježil tu turbínu ale 12 kil se mi nezdá taková darda :-) mno nemam děti :-)

Reagovat
vpa007
vpa007

19.12.16 13:38

Osobní ne, to se budeš muset poptat jinde… ale říká se, že to co utočíš na kulatým, na oválu si můžeš přidat +2 zuby navíc a pude to furt stejně. Zatím to cpu děckum na kolo, ale teda jen low-cost čínskou kopii, která nemá ono vyosení o ±6°, jako AbsoluteBlack. který by mělo dodat onen výhodnej vektor síly (či co ;-)).

Takže sečteno a podrženo, asi se vyplatí sledovat třeba superstarcompo­nets a jak bude nějaká slevová akce, tak si pořídit dáreček :-D

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

19.12.16 12:31

Vpa007: jako větší převodník mam v plánu koupit. Navíc je výhodou, že na „pavouku“ si to přehodíš anižby si musel rozebírat půlku středu, narozdíl od klik s CINCHem. Nehledě na to, že si mě nahlodl s tim oválem – máš s tim nějakou zkušenost?

Reagovat
vpa007
vpa007

19.12.16 11:24

jo, tak nějak sedět by to mohlo, páč jsem si dal tu práci a to „starý“ KTMko vygůglil ;-)

mimochodem z toho výpočtu tak nějak vyplívá, že tam jsou rezervy… a když teď půjde nepochybně tvá kondice strmě vzhůru, tak bys snesl určitě převodník 32z, u 36z bys bys byl skoro zpět na původních převodech z KTMka a kdybys mě 40z ovál, tak by tě to fakt zrychlilo… (analýza zde ;-))

jasan jsou to love navíc, ale zas to nemusí být hned, ale až stávající 30tku sjedeš (a tímto se hlásím, že bych o ni případně měl zájem na dojetí na nějakým dětským kole ;-).. to jen takový to zimní špekulování ;-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

19.12.16 11:03

„zřejmě nezáleží jen na převodu“ – sem chtěl naznačit že 3×9 jsem měl zaprvý na docela starym bajku kde ta 26ka je o dost těžší než tahle 29ka + na tom KTM-ku sou komponenty na hranici životnosti (nechtělo se mi investovat do komponent, když sem šetřil na novej stroj) takže sjetý převody a vytahanej řetěz. Pláště tam sou taky RaceKingy (ty jediný sem kupoval na sezonu nový)

ale nechci se tu hádat o volovinách :-)

PS nemam ani tucha kolik je zubů na převodech toho KTMka – při koupi sem se po tom nepídil ani sem nezkoumal co je tam napsáno takže přesně to nepovim. Ale to co sem dával Vpa by mohlo +/- sedět

Reagovat
vpa007
vpa007

19.12.16 10:36

Lišáku… neví jak ty, ale já rád tabulky, co to počítaj samy, takže když sem to nahodil sem, tak jsem nějakej rozdíl našel… minimálně do kopečků přibyl kašpárek… ale po rovině se to dá dorovnat max větší kadencí (viz obr. příloha ;-))

Reagovat
Lišák
Lišák

19.12.16 10:19

zřejmě nezáleží jen na převodu :-)

Njn. Placebo je sviňa! ;-)

Jaký jsi měl nejlehčí převod na satrým kole?

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

18.12.16 19:37

lišáku, převodovej poměr je jedna věc ale na beton ti řeknu, že je to pravda a neni to o tom, že bych srovnával začátek a konec sezony – srovnávam 1 trasu s tejdenim rozestupem :-) zřejmě nezáleží jen na převodu :-)

Reagovat
Zdibar
Zdibar

18.12.16 19:35

Super fotky, super kolo, super popis.

Tak by to mělo vypadat.

kolo je super, ať dělá jenom radost. Jasná 5ka

Reagovat
Lišák
Lišák

18.12.16 18:12

Vyšlápne to věci, který sem na starým bajku tlačil

30 / 42 = 0,78

To jsi měl na starém bajku menší pastorek, než 28?

22 / 28 = 0,79

Kolo fajn.

Reagovat
Vtomas
Vtomas

18.12.16 16:04

jedním sovem: hezky popsaný od a->ž

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

17.12.16 19:43

Jj dva pary, druhej pár dostal ženy bratranek, kterej ma stejnej bike :)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

17.12.16 18:57

Těch gripů máš dva páry, ne? Snad vydrží. Třeba šlo o nějaký kyselý déšť…

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

17.12.16 14:03

tak ještě k těm gripům (to byl poslední dílek skládanky, takže sem v popisu zapoměl zmínit): chtěl jsem na řídítka klasický gumový se zamykáním na imbus – jenomže tahle barevná kombinace nebyla buďto skladem nebo se jedna z barev nevyrábí.

takže sosaku, jestli se mi tyhle ošoupou tak budu muset najít nějakou alternativu v týhle kombinaci

Reagovat
TheJD
TheJD

17.12.16 12:15

Moc hezke kolo s nevsednim designem a vycerpavajicim popisem. Je videt, ze jsi si udelat velikou radost.

Reagovat
sosak
sosak

17.12.16 11:16

za me super, jen ty gripy me nesmi uz na kolo, po prvnim desti se zacala odlepovat ta vrchni vrstva.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

17.12.16 07:58

Dejv0: chtěl sem to retušnout ale pak sem si řekl, že by to nebylo fér :-) ale jo samotnýho mě to malinko štve ale jakmile se nějakej kousek objeví tak ho okamžitě koupim :-) ale budu po něm pátrat až po Vánocích :-)

Reagovat
Dejv0
Dejv0

17.12.16 07:49

Supr to máš! K dokonalosti snad jen ta modrá na sedle pryč, ale když to sedí zadku, tak bych neřešil :)) 5*

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

16.12.16 23:37

vpa007: „zatoč“! „kam“? „oranžová“! :-D Asi dam dvobarevný gripy i ženě na bajka :-) Ale beze srandy, dnes sem na tom pojížděl a ani si toho nevšimneš. Aspoň já – sem naučenej čučet dál před sebe

Reagovat
vpa007
vpa007

16.12.16 23:32

Někdo si díky tomu třeba pamatuje, kde je levá a kde pravá :-D

Reagovat
Kamilac
Kamilac

16.12.16 23:12

Mě by asi rozčilovalo, že má každej grip jinou barvu, ale chápu ten záměr. 5*

Reagovat
day by day
day by day

16.12.16 22:38

Jasna 5ka, mas to paradni, at slouzi…

Reagovat
misopetrovic
misopetrovic

16.12.16 22:17

5* :) pekne vymazlený :)

Reagovat
Rubi
Rubi

16.12.16 22:09

super! gripy padnou jak prdel na hrnec

Reagovat
Lago di Garda
Lago di Garda

16.12.16 22:02

Cele kolo je moc pekne, a nejvic se mi libi Race Face komponenty :-)

At si na nem uzijes hodne krasnych km :-)

Reagovat
GULIN
GULIN

16.12.16 20:35

Parádňácké to máš.

Ať to jezdí

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.12.16 18:49

Máš tam pětku. Líbí se mi, když člověk o kole přemýšlí, řeší i zdánlivě nepodstatné detaily, žije tím. Sám to mám podobně. Moc pěkný. Barvy nevyjímaje.

Reagovat
Radovan84
Radovan84

16.12.16 18:33

Proč sodovku?Máš to moc pěkně poladěný. Barvičky já můžu. Lepší kola,bezduše a větší převodník a bude to raketa.Tohle kolo se povedlo.Ještě sem takové nepotkal takže za mě taky body do plusu.

Co se týče toho románu výše. Já tohle moc nemusím ale můj problém. Kdo to nechce číst tak nemusí. Ale tohle sem přečetl celý :-) Má to hlavu a patu a jak již tady někdo psal…vyhneš se zbytečným a občas všetečným dotazům.

Sakumprásk davam 4*. Tak ať dělá jen radost a dobře slouží.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

16.12.16 18:00

lunochod: k čemu? no přece ke šlapání :-)

Lucase: těch 20g už tomu moc nepomůže :-) ale velikost rámu to je teda kříž. Holt další bajk si budu muset nechat postavit

vpa007: košík kdeže, koukam po batohu

Strakááč: díky, ale inpiroval sem se kamarádkou, která to vozí na svym závoďáku :-)

jinak zatím děkuji za vesměs pozitivní reakce – čekal sem sodovku :-)

Reagovat
lunochod
lunochod

16.12.16 17:20

K čemu jsou dobrý takový pedály když to nemá žádnou kontaktní plochu? :-)

Reagovat
Johny.Merida
Johny.Merida

16.12.16 16:23

Ok…vzdyt to pises :-))… Taky jsem resil packu u Marvela u syna,taky mi tam nejak nesedi,tak dobra inspirace…mam doma jeste Suntourackou,tak se uvidi. Pekny kolecko od Dvorky :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.12.16 16:21

Jo, také jsem měl na vidlici poplock a šel dolů, protože je to hrozná krabice. Navíc zamykání nevyužívám, takže nač to tam mít – gramy pič*! :D

Jinak ohledně velikosti to mám také tak. Stačila by 18", ale chtěl jsem delší rám, protože je mám radši a u 18" by byla sedlovka vytažená skoro na 30cm, což jsem nechtěl riskovat případné vysunutí výše. A shánět zas nějakou ultra dlouhou sedlovku.

Reagovat
Johny.Merida
Johny.Merida

16.12.16 16:18

To vypada jako lock out Pop Lock z Rock Shoxu

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

16.12.16 16:15

Libores: je tam tahle páčka, ale montovali mi to v servisu, při předání, a měli to celkem rychle, takže nemyslím že by to bylo nějak složitý :-) Jinak sem rád protože se mi tenhle model lockoutu ovládá zatím nejlépe ze všeho co sem vyzkoušel

Reagovat
Libores
Libores

16.12.16 16:06

pěkný kolo, pěkně barevný. Líbí se mi i osazení a Marvel je podle mě supr vidle. Můžu se zeptat jaký lockout to přesně je a jak jednoduchý nebo složitý bylo jeho namontování?

Reagovat
IndyCZ
IndyCZ

16.12.16 15:37

Za Beanovu Matku 100 bodů.

Reagovat
abc
abc

16.12.16 15:28

to sedlo je přísný… :-)

Reagovat
novas752
novas752

16.12.16 15:22

Hurá, esej. :)

Pěkný.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.12.16 15:19

5 hvězd hlavně za ten příběh. Vybral sis kolo, který ti sedí a ještě ho máš poštelovaný k obrazu svému. :)

Reagovat
vokolokolo
vokolokolo

16.12.16 15:19

Sláva, konečně někdo kdo se nebojí barvy, krásně to sladí a navíc je to Focus. Palec nahoru a pět hvězd k tomu.

Reagovat
vpa007
vpa007

16.12.16 15:18

mno.. tak teda já bych tam dal tohle: ještě nějakej košík (Elite Custom Race?) a dopředu Conti Xking..... pak to přebagovat na bezduše a bude to dobrý ;-)

Né sranda.. je to super… takhle má vypadat profil kola! Dávám 5hvězd a dal bych i 10 (!), kdyby to šlo… kolo není tuctový a majitel si jej vypiplal a zasoužil. Hoghw!

Reagovat
FatJoe
FatJoe

16.12.16 15:18

No konečně :) moc pěkný, tak užívej ! :)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

16.12.16 15:16

sladěný, neobviklý, celkově dost povedenej bike… ty gripy tomu dávaj koule :D

Reagovat
jdp
jdp

16.12.16 15:15

hezký kolo a hezký popis

Reagovat
Fran7
Fran7

16.12.16 15:14

Vyčerpávající popis, takhle napsaný to nemá chybu a předcházíš rýpance typu proč nemáš to a ono.

Za mě pěkně barevně sladěno, gripy s rámem originální nápad. Pedály Crankbrothers jsou moje slabost. Zbývá ti popřát, užij si ho, ať ti slouží jak má.

Za popis a barvu máš ode mě plný počet pětizubých.

Reagovat
Sunshine 29
Sunshine 29

16.12.16 15:11

Moc pěkný.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.12.16 14:59

Jo, to se mi líbí :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

pumpy 4
vlkuc 1
Skream 7
JirkaNep 8
kordinaz 17
Kody156 9