• PolsondeSide

    Ahoj,

    mám dotaz.

    Mám aktuální bike Cube LTD Race za hodnotu cca 30 litrů a rád bych ho přeskládal na karbonový rám, ale zajímá mě, jestli bude vše pasovat nebo na co se zaměřit?

    0 0
    • atty  

      Za prvé zkontrolovat upínání kol (na nových karbonech bude na 99% pevná osa, zda má LTD Race taky pevný z hlavy nevím a hledat to nebudu), pak šlapací střed a uchycení patky přehazovačky (Cube má specifickou patku pro SRAM a Shimano), případně budeš řešit „kosmetiku“ jako jiný průměr sedlovky, délku představce, řídítka, jiný typ hlavového složení – vše řešitelné v podstatě pár stovek, pokud nebudeš kupovat nové „top komponenty“ za tisíce. Jinak by mělo vše pasovat. Možná ještě délka hadiček k brzdám a nutnost zkrátit nebo naopak prodloužit brzdové hadice.

      Pokud si myslíš, že si nějak pomůžeš na váze, pokud přendáš stejné komponenty na karbon rám, tak to moc ne, jelikož rozdíl čisté hmotnosti rámu bude v nejlepším případě třeba 300–400g. Tuhost, pevnost a případně pohodlnost karbonu je o tom, jaký rám zvolíš – „závodní“ rámy jsou lehké, tuhé, pevné, ale obvykle i dost „tvrdé“ (aby se maximálně přenášela všechny energie ze šlapání do pohybu).

      Takže zázrak nečekej, váha zas tak moc neklesne, ale je faktem, že kolo pak může bejt o procento „rychlejší“

      Prostě abys nebyl rozčarovanej, že máš sice rám „v uhlí“, za který dáš xy tisíc, ale jízdní rozdíl moc nemusíš poznat :)

      0 0
    • bradek  

      Řešil jsem stejné, napíšu, co jsem musel řešit já, ale v postatě budu opakovat, co již bylo napsané výše: nové hlavové složení (bylo jiné, než na starém rámu), krk vidlice vs hlavová trubka rámu (tapered nebo rovná, dá se řešit přes redukce), nalisovat nové středové složení (rám byl bez něj), náboje + zadní osa (nový rám pevné osy, starý rám RU), patku přehazovačky (k novému rámu byla na SRAM, já mám Shimano), ohlídat si způsob uchycení přesmykače na rám, průměr sedlovky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.