• kerim

    Zdarec, měl bych takovej dotaz- v neděli se mi povedlo zlomit si nohu v krčku,jsem po operaci, v noze čtyři šrouby, včera me pustili domu. Mate s tim někdo nějakou zkušenost?? Jak dlouho to člověk rozhýbává, a vůbec..... O kole zatim ani nemluvím..

    0 0
    • Charles2k  

      S krčkem nevím, loni v srpnu jsem měl mnohočetnou otevřenou zlomeninu bérce (přerazil jsem se na kole o závoru) a ještě to pořád není dobré. Nejdříve mi tam dali dlouhé železo a šrouby, po půl roce najednou zjistili, že to nesrůstá (nevědí proč) a další operace… Zkrátili mi lýtkovou kost, dali další, větší železo :-( Holenní kost snad už tedy začala srůstat, tvrdí mi ještě cca 6 měsíců. Narušili mi ale při 2.operaci nějak vazy u kolena a když zkouším bez berlí tak pajdám (možná je to trochu i zkrácením nohy). Jinak první měsíc a půl jsem mohl pouze nohu pokládat a nezatěžovat plus rotoped s minimální zátěží. Pak mi povolili 30% zátěž a po dalších asi 2 měsících naplno ale s berlemi.

      Moc důležitá je rehabilitace – někde jsou však bohužel laxní, třeba po 2.operaci mi ve zdejší nemocnici primář rehabilitace řekl, že si mám jen cvičit doma. Ve druhé nemocnici nad tím jen kroutili hlavou, protože mi nejde chůze, bez berlí nezvládnu schody dolů a nestabilní plochy. Dobré je i cvičení ve vodě – třeba nácvik chůze – voda nadnáší. To je však možné až se zahojí stehy – t.j. cca po měsíci.

      Jinak kolo jsem měl povoleno už asi po 3,5 měsících ale byla zima, tak jsem to nevyužil. Pak další operace začátkem dubna a dnes budu kolo poprvé zkoušet. Nesmím však spadnout.

      A samozřejmě zdravá a pestrá strava. Nezapomenout na vápník a vitamín D (důležitý pro vstřebávání vápníku – v létě je ho dost ze Slunce, jinak třeba rybí tuk). Po druhé operaci jsem si rovněž kupoval Wobenzym. Je sice drahý, ale měl by urychlovat hojení. Sice někdo tvrdí, že je to takové lepší placebo ale osobně jsem s ním subjektivně spokojen.

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Před dvouma rokama jsem si taky při pádu zlomil krček, ale k tomu o pár cm níže i stehení kost. Dostal jsem implantát skrz stehení kost od kolene až nahoru a do krčku dvě hmoždinky na stažení. Původně to mělo jít po roce na reoperaci vyndat ven, ale po kontrole s tím, že mi to nedělá problémy mi to tam nakonec nechali. Propuštění z nemocnice 6 den po operaci a pak zhruba po dvou měsících kontroly a po 30% povolili zatížení nášlapu, to vychází plný nášlap bez berlí počítej tak kolem 5–6 měsíce pokud nebudou komlikace, a pak rehabilitace do plné pohyblivosti. Posilování jsem začal hned po příchodu domů pod dozorem rehabilitační setry od domácí asistence, která k nám docházela domů každý den, MOC DOPORUČUJU !!

      Jinak na kole a hlavně na trenažeru jsem jezdil hned jak jsem byl schopný přehodit nohu a vylézt na kolo.

      http://www.bike-forum.cz/…il-6334.html

      0 0
      • kerim  

        No, viděl jsem rentgen, moc pěkný! já svůj zatím neviděl, snažím se hejbat, co bolest dovolí, hlavně spíš zjištuju, co mě čeká. Mám známýho fyzioterapeuta, zkusím s ním něco domluvit, ale řekli mi až po 6ti nedělích, po kontrolním rentgenu.

        0 0
      • Charles2k  

        Co je to ta domácí asistence? To je nějaké pojištění? Nikdy jsem neslyšel, že by něco takového bylo na rehabilitaci. Jak se to platí?

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Neplatil jsem nic, u nás jsou takové firmy dvě a po dohodě s obvodním Dr to platí pojišťovna

          0 0
    • PietroUL  

      Já měl krček zlomenej před 5 rokama, viz foto, a francouzský hole jsem zahodil za 3 a půl měsíce. Na kole jsem poprvý vyjel o měsíc dřív, po rovině na lehký převody to bylo úplně bez problému. Vtipný bylo, když jsem šel na benzinku nebo do hospody doplnit si pití a musel jsem tam vždycky doskákat po jedný noze :) Hlavně v tý hospodě, to byly hlášky :) Po vyndání šroubů je rehabilitace mnohem rychlejší, bez holí jsem chodil už za dva tejdny. 

      0 0
      • kámen úrazu1  

        U dvacetiletýho se dá předpokládat, že rehabilitace a následně návrat ke sportování bude rychlejší než u čtyřicátníka.

        0 0
        • PietroUL  

          Aha, na věk jsem se nepodíval. Ale zase takovej rozdíl by to bejt nemusel.

          0 0
          • drtyc  

            v padesati budes dekovat za to, ze srostes i kdyz treba ne poradne.

            0 0
    • lenochod  

      Nohu jsem si zatím nezlomil ale mám sádru z ruky ( tzv. ""boxerská zlomenina":http://www.rameno-koleno.cz/…h-kustek.php" ) 14 dní dole. Od zlomení jsem do sebe futroval vápník a Phlogenzym . Poměrně brzo to přestalo otékat. 14 dní bez sádry a hybnost je 100%. Rozcvičoval jsem sám a jen míčkem. Dnes poprvé na kole a paráda. Původně doktor hovořil o 3–4 týdnech rehabilitace. Tak asi něco na těch práškách bude. Něco načti a uvidiš a srůstej.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.