Zimní tretry Specializet Defroster 2013

104 nepřečtených
  • scott16

    Letos jsem začal jezdit tyto zimní tretry –2 stupně 1 teplá ponožka 2 hodiny a vše v pohodě a co vy?

    0 0
    • Smazaný účet  

      My jsme rádi, že máš vše v pohodě.

      0 0
    • Breakpain  

      Mne jsou uzke i s letnima ponozkama ;-)

      0 0
    • vasek80  

      Pro mě nemají zimní tretry význam a stejně bych si oproti návlekům nepomohl. Zima je mi na nohy i v obýváku v 22 st. a s pantoflema z ovčí vlny.

      0 0
      • scott16  

        Tak to musíš tedy v zimním období na kolo do afriky to ti nepomůžou ani lyžáky

        0 0
        • vasek80  

          jj, v lyžákách na lyžíh také trpím.

          0 0
          • scott16  

            Pak jedině soudek s rumem

            0 0
            • vasek80  

              Jsem zkoušel tretry s návlekama na 70 st. do trouby a o 15–30 minut oddálím chlad a posledně se nejvíce osvědčilo si pořádně vypařit nohy v horké vodě a pak ještě doma hned do treter s návlekama a získám také dost času navíc.

              0 0
              • scott16  

                No já zkoušel asi troje návleky nejhorší jsou neoprenové protože vůbec nedýchají zpočátku se noha zapaří a pak zebe

                0 0
                • vasek80  

                  Já zkoušel i nějaké windster a pod ně takové ty ponožkové od Force, ale lepší to nebylo.

                  0 0
                  • Mark-H14  

                    Jsem na tom podobně jako ty. Paradoxně je mi mnohem tepleji v obyč sofshelových teniskách s teplou ponožkou, než v trestrách s neoprénovými návleky. Na mém prehistorickém zimáku mám ještě klipsny a jsem za ně rád :)

                    0 0
      • nooski  

        Já si nedokážu představit denní dojíždění v tomhle období bez zimních treter. Návleky jsou zlo.

        0 0
        • scott16  

          Jo máš pravdu zkoušel jsem 3.různé návleky a všechny na HO

          0 0
          • zbartos  

            Jezdím už asi 10 let v neoprénových návlecích a s tlustou vlněnou ponožkou ve větších!! tretrách (starší typ, kdy místo síťoviny byly ještě neprůhledné textilie ⇒ teplejší) vydržím i při své velké „chladnokrevnosti“ jezdit v terénu při cca –3 kolem 2–3 hodin bez zmrzlých nohou.

            Doporučuji každému aby si důkladně prostudoval výborný test návleků z Vela č. 1/2013 viz http://www.facebook.com/media/set/…

            a pak si koupil za 600 Kč třeba ty Velem doporučované neoprénové návleky Force Hot viz např. http://www.velohanak.cz/…t-neopren-4/ .

            0 0
            • scott16  

              Každý ma hold svůj názora zkušenosti já bych návleky už nechtěl každej rok jsem kupoval nové protože se roztrhaly, jde také i o pohodlí,tretry jsem koupil za 3000 tis a mám na jak dlouho vystaráno a nemusím každej rok kupovat návleky za 700.-

              0 0
              • erne100  

                Jezdím zimní tretry NW a je to naprostá pohoda. Ta hrůza, když jsem vždycky tahal na tretry návleky a už v chodbě jsem se zpotil, pak zapařil a nakonec mrznul, tak je prostě pryč. Jen jsou trochu užší a tak mám o číslo větší, ale v zimě to ničemu nevadí. Letní mám Spešl a připadají mi nejširší, co jsem kdy vyzkoušel. Třeba Sidi – to je průšvih.

                0 0
                • scott16  

                  Přesně ty samé zkušenosti a navíc každý rok návleky roztrhaný

                  0 0
              • vasek80  

                Mám ty Endury co snad vyhrály ten vrchní test a ty se hned tak neroztrhají. Na špičce guma a spodek kevlarová tkanina. Už jsem s nima něco našlapal a vydrží moc.

                0 0
            • nooski  

              A teď stejnou dobu při stejné teplotě, na silničním kole a v nějakém tom větřisku. Na ruce mi zima není, na nohy bohužel jo a denní dojíždění od 40–50km do práce za téměř každého počasí vyžaduje pořádné vybavení.

              0 0
            • MlokCZ  

              Nechápu smysl kupování větších letních treter pro použití s extra teplou ponožkou. Takové jsou na teplé období k ničemu.

              A speciálně na zimu je nesmysl rovnou nevzít zimní tretry.

              Zimní tretra je úplně někde jinde. Každý má samozřejmě jinak citlivé nohy, takže někdo může vydržet i bez zimních treter, to ale nic nezmnění na tom, že v zimních tretrách je to mnohem lepší.

              A pro srovnání. Letní tretry + teplejší ponožka + neoprénové návleky a je mi zima při delší vyjížďce (3h+) už i při 6–8st. Pod 5st. pak v tomhle nedám ani dvě hodiny a peklo.

              Ve Spešl Defrosterech o kterch je vlákno a které na zimní tretry nejsou vůbec moc teplé to mám posunuté o cca 7st. níže pro zimní tretry.

              Tedy v mrazech mi na dleší vyjížďku nestačí ani Defrostery + teplá ponožka + neoprénové návleky. V mrazech ale téměř nejezdím. Kdyby ano, tak už dávno mám druhé zimní tretry, které jsou extra teplé a neprotahuje u nich od kufrů.

              Nejvíce používám Defrostery kolem 7–12st., kde bych musel v letních vozit návleky a v zimních nemusím.

              A hlavně je to tak mnohem odolnější. Jakékoliv návelky se brzo zničí jakmile se sem tam trochu chodí (a to se v terénu vždy něco najde).

              S návleky to dlouhodobě vyjde navíc i dráž.

              0 0
              • zbartos  

                Nepsal jsem, že má kupovat větší normální (dle Tebe tedy „letní“) tretry, ale popisoval jsem, jak mi v mém vybavení je. Vše ostatní je otázkou četnosti ježdění v zimě, četnosti chození s návleky a kvality „podrážky“ návleků.

                Jak jsem napsal, jezdím v zimě v jedněch stejných návlecích už cca 10 let, málo a opatrně s nimi chodím, kousek „podrážky“ ještě před „podpatkem“ je (jinde už je roky pryč…) a tak návleky ještě na tretře stále drží.

                Protože jezdím v zimě na MTB relativně málo (cca 100–200 km/rok) a jen trasy do cca 3 hodin, byla by myslím hloupost kupovat zimní tretry za 3200–4500 Kč, když mi stačí návleky za 600 Kč (za 3200 Kč by mi 5 postupně kupovaných návleků mělo vydržet cca 50 let…).

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ohledně ceny nemůžeš srovnávat návleky x cena zimních treter.

                  Použití zimních treter prodlouží adekvátně výdrž letních (nebo i více, protože zimní tretry obvykle vydrží v marastu v zimní více než letní). Tedy maximálně to nějaký ten rok trvá než se to projeví ušetřením těch letních.

                  Takže v podstatě platíš pouze návleky navíc. Maximálně v případě, že někdo koupí výrazně dražší zimní než vozí letní, tak lze použít rozdíl cen.

                  Já třeba vozím letní naopak dražší (Defrostery jsem při dlouhodobějším sledování cen kupoval vždy za těsně přes 2tis. Kč), takže šetřím o to více.

                  Dříve před více lety jsem vozil také návleky a dnes si jen nadávám proč jsem si zimní tretry nekoupil už dávno.

                  A zimní tretry se využijí poměrně dost, protože třeba v Defrosterech jezdím v podstatě větší část podzimu a větší část jara, dá se v nich až klidně do +15st.

                  0 0
              • pee.tr  

                A mohu vědět, které jsou ty hodně teplé zimní tretry? Rád bych něco takového vyzkoušel koupit. U mě to je stejně o pohybu prstů. Kdybych jel v měkké tenisce, tak klidně v mrazu bez problémů, protože se prsty vlivem měkké podrážky při šlapání alespoň minimálně hýbou, ohýbají dolu. Kdežto v tretře je tvrdá podrážka a navíc mám v nich prsty jakoby nepřirozeně více zvednuté nahoru podle podrážky a při šlapání je tak tlačím silou do ne moc měkkých vložek (letní Shimano tretry) a tím zřejmě zamezuju lepšímu prokrvování. Taková je moje zkušenost.

                0 0
                  • ememem1  

                    to uz je ale bota hodne na zvazenie. na silnicku je to makke (aj ked v zime co ja viem ci to aj neni viac menej jedno…), na mtb OK ale zas chodi sa v tom, no – nie moc dobre. cize na nejaky vylet do alp to tiez neni uplne super. ja som toto zimne bikovanie v snehu a blatovych srackach vyriesil tym, ze na toto obdobie resp. do tych alp nahadzujem platformy a bezne poriadne trekingove topanky. je to teple jak ma byt, chodi sa v tom dobre, nepremoka a ma to aj vyhodu ze netreba stale nacvakavat a riesit bordel v pedaloch resp. na kufroch. je to ale vec nazoru a vkusu co komu vyhovuje.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      V těchle by se právě mělo i chodit slušně.

                      0 0
                      • ememem1  

                        ja som ich skusal, co sa tyka chodenia fakt to neni jak normalna bota, ten kufor robi trocha neplechu. a zas ked sa v nich nema aj chodit tak iba na jazdenie mi prijdu napr. tie defrostery + poriadnejsia ponozka lepsie.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Defrostery jsou ale zateplením (včetně protahování od kufrů) úplně někde jinde.

                          Tedy tím myslím, že jsou do daleko vyšších teplot a nejsou tak teplé.

                          Možná poslední model je trochu přepracovaný, ty starší bych co jezdím bych skoro nazval spíše podzimní/jarní tretrou než zimní.

                          Výše jsem psal v jakých teplotách je vozím. Co se týká nízkých teplot, tak teplé Merino ponožky + neoprénové návleky přes Defrostery a po 1,5 hodině je mi zima.

                          0 0
                          • scott16  

                            Já jezdím jedna thermo ponožka –2 a 2 hodiny a v pohodě asi to ma každej jinak

                            0 0
            • pee.tr  

              Hot vozím na letních tretrách s jednou merino ponožkou a určitě je to lepší než letní tretry s více ponožkama. Mám letní tretry, který jsou mi vetší, takže dvoje tlusté ponožky nebyl problém, ale protože se mi potí dost nohy, tak jsem je míval mokré. V návlecích Hot se mi zapotí spíše noha kolem kotníku, kde to ale nestudí, prsty zůstávají kupodivu suché. Nicméně s teplotou to není ani tak úplně ideál. Bohužel jsem dosud nebyl schopen najít v okolí prodejnu s nabídkou zimních treter. U mě to je navíc tak, že ráno cestou do práce mě klidně zebou nohy při 0°C a večer jedu domu v –5°C a je mi fajn.

              0 0
              • scott16  

                Podle mě o čem se málo mluví je klalitní ponožka to znamená teplotní třída C. to je až do –20stupnů nebo D až do –30 stupnů sice stojí kolem 200 .- kč ale zahřeje můžeš na sebe narvat třeba troje takzvané termo ponožky od větnamce a je ti pořát zima ja nosím zimní tretry jedny ponožky třídy D a noha je jak v peřince

                0 0
                • pee.tr  

                  Já nevím, jakou mám třídu ponožek, ale stály víc, než 200,–Kc, co uvádíš http://www.kupkolo.cz/…erino_z4101/ Je v nich fajn, ale stejně to není plná jistota tepla ani s 4mm návlekama na letních tretrách.

                  0 0
                  • scott16  

                    Třída D do –35 je třeba tato ponožka a docela levnáhttp://www­.rajponozek.cz/cs/ter­mo-ponozky-voxx/475-termo-ponozky-voxx-alpin.html

                    0 0
                    • vasek80  

                      Jak moc jsou ty D silné? Abych se s tím vůbec do treter vešel.

                      0 0
                      • scott16  

                        Asi to vydá za 2 ponožky

                        0 0
                        • Paja  

                          Nevydá, od Voxxu mám model Stabil – taky kat. D na stejné stránce a silnější je, ale dostanu ji (aniž bych tam nohu musel nějak rvát) i do letní tretry nebo běžných botasek.

                          Odkaz na nejteplejší ponožky tu někde na b-f je od jecnaka – vojenský buď US nebo britská armáda, ty skutečně zvětšujou nohu o číslo, ale oproti těm D je to ještě někde jinde – E možná F ;-) podobně silný jsou fusky Heat Holders, ale ty jsem si sotva koupil a na zkoušení není zatím vhodná teplota ;-)

                          0 0
                          • zbartos  

                            Díky za tip na ty Heat Holders ! Taky je zkusím…

                            BTW Mají je v http://www.nelso.cz/…lace/316622/ .

                            0 0
                            • Paja  

                              Mají je i v Canisu na Křence, ale jenom jeden typ…

                              0 0
                          • blaf  

                            diky za tip, asi zkusim tohle a jinak uz to vzdavam

                            mam gtx tretry, do toho merino podkolenky a merino ponozky nebo ty jecnakovy us navy a ve vsech pripadech mam prsty na nohach promrzle, jezdit s tim vydrzim hodiny, ale prijemne to neni

                            0 0
                            • Delkim  

                              ad ponožky:

                              já dostal dárkem tyhle a proti všem předchozím to je lepší, nicméně asi zkusím i nějaké co tady zmiňujete výše

                              http://www.mall.cz/…-diamond-jim

                              0 0
                            • Paja  

                              Tady bych slabý místo už nehledal v ponožkách, ale v horším prokrvování končetin. Heat holders jsem měl zatím na noze jen chvíli na vyzkoušení, ale pochybuju, že budou nějak významně teplejší než ty vojenský (pokud vůbec). Dál už leda výhledově vyměnit gtx tretry pokud máš něco jako já (nw celsius) za teplejší model (nw arctic nebo gaerne ty se dělají taky víc zateplený)…a nakonec už zbývají jen návleky :-O

                              0 0
                            • Hroch obojzhivelnyj  

                              Zkus jeste pod vlnu tenke PP ponozky-linery, neco jako moira, odizoluji od zavlhlych (od potu) vrchnich.

                              0 0
                            • obda  

                              Máš ty tretry dostatečně volné? Pokud jsou natěsno, tak ti kosa bude. A holt některým z nás se málo prokrvujou nohy :( Jinak zkus co píše Hroch, dělá to dost.

                              0 0
                              • blaf  

                                boty mam shimana mw81, mista v nich mam celkem dost, s tema vojenskyma ponozkama uz to je tak tak, ale myslim si, ze je to jeste ok

                                tenkou ponozku jsem zkousel voxx, kalas, eleven, nema to zadnej vliv, ale nezkousel jsem nic od nejake znacky zabyvajici se funkcnim pradlem

                                prijde mi, ze problem neni v potu, nohu mam vzdycky zpocenou jen kolem kotniku a tam mi zima nikdy neni, nart, chodidlo i prsty jsou suche, chladno mi je jen na prsty, zbytek nohy je v pohode

                                prijde mi jako by mi prochladla predni cast boty, asi zkusim jeste neoprenove navleky, do novych bot se mi moc nechce, i tak uz mam dost velky vydaje :)

                                0 0
                                • pee.tr  

                                  S teplem a vlhkem kolem kotníku to mám stejný a se studenými prsty taky. A přitom v botě mohu prsty hýbat nahoru a dolu celkem v pohodě. Teď jsem se vrátil jen k jedněm merino ponožkám a letní tretry se 4mm návleky Force Hot. Ta jedna ponožka je lepší, než dvoje nebo i troje, co jsem testoval. Noha má v jednich volnější pohyb. Zkus se jako já za jízdy chvilkama věnovat tomu, jestli taky nemačkáš při záběru silou prsty do podrážky, resp. do relativně tvrdé vložky. Tím si myslím, že zamezuju dobrýmu prokrvení prstů, vytlačuju z nich krev tím tlakem. Prostě tretry (alespoň mé shimano M087) mají pro mě nepřirozeně zahnuté špičky vzhůru. Já byl spíš zvyklý při jízdě v poddajnějších měkkých teniskách mít prsty ohnuté směrem dolů. Je to možná jen má doměnka, ale nic víc mě nenapadá.

                                  0 0
                                  • scott16  

                                    Vědší zahnutí špiček nahoru je pro nohy příjemnější ,prsty o sebe netlačí méně se potí lépe se prokrvují vice se dozvíš v bodě 2. zde http://eshop.kola-radotin.cz/…oster-black/

                                    0 0
                                    • blaf  

                                      ja teda nevim, ale metarsal button je podle mne takove „srdicko“ co se dava pod klouby prstu a ty zvedne, http://www.specialized.com/…leftfoot.gif, tam kde je E

                                      pee.tr podle mne myslel, ze ta bota tlaci konce prstu nahoru (cela spicka boty se lehce zveda), kazdej imho mluvite o necem jinym

                                      edit: je to vlastne i v tom linku cos daval: 2. METATARSAL BUTTON / zvýšená část před koncem prstů /

                                      takze zadna zvysena spicka

                                      0 0
                                      • scott16  

                                        Možná maš asi pravdu at tak nebo tak by ale prsty spíše měly směřovat nahoru než dolů skus to s volnou nohou když dáš prsty nahoru tak mají tendenci se oddálit pak se lépe prokvují tím pádem nezebou

                                        0 0
                                        • pee.tr  

                                          To možná ano, ale já mám pak při šlápnutí do pedálu tendenci hodně velkou silou tlačit právě prsty do podrážky a tím je odkrvuju. Kdyby byly rovně, tak už je nemám tolik kam tlačit. Částečně za to možná může můj zlozvyk z rozšlapaných tenisek, v nichž jsem před přechodem k SPD jezdíval. Tam jsem si díky měkké podrážce při záběru občas připadal jak pták, který místo větve svírá prsty pedál :-D Zároveň jsem vždy před přechodem k tretrám vždy šlapal špičkama chodidel (a to jsem míval sedlo spíš nízko, než vysoko). I teď mám kufry na předním dorazu a klidně bych je snesl ještě více vepředu. Tím chci říci, že pro mě je přirozenější mít prsty více pokrčené.

                                          0 0
                                    • pee.tr  

                                      Tak jak pro koho, pro mě určitě ne. Asi jsem divnej, ale bežně sedím se skrčenými prsty na nohách.

                                      0 0
                  • scott16  

                    Nebo tato do –20 http://www.rajponozek.cz/…rmolite.html

                    0 0
              • wanman  

                Přes tři roky používám http://bikemarast.cz/…lar-mtb-2011 a koupil jsem je o číslo vetší než je moje noha ,vložku do bot mám s aluminiovou folií a ponožky merino se stříbrem ,když je velká kláda /pro mně –2/ přidám tenoučký merino ponožky.Boty nedotahuji na fest ,musím mít v botě aspoň maličký prostor na pokrčení ,prokrvení, prstů na nohou …

                0 0
                • pee.tr  

                  Taktéž nechávám hodně boty volný a jsou mi od dost větší. Vložku mám nad kufrem podlepenou dvojí vrstvou takové pěnové folie. –2C ještě jdou, i když zálaží hlavně na době jízdy. Ale stejně asi zkusím zimní tretry, rád jezdím v zimě na sněhu a bez nich to asi nikdy nebude dokonalý.

                  0 0
    • vasek80  

      Odbočím, máte někdo tip na zimní tretry kolem 2 tisíc?

      0 0
    • scott16  

      Dnes vyjíždka 2.30 hod 0 stupnů slunečno tyto zimní tretry a termo ponožkya vše v pohodě

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.