• Paul5515

    Tak uvazuji o koupi ,procital jsem historii a nasel jsem ze nekteri pisi ze to tlumi vybrace ,nekdo psal ze je to uplne stejny jako alu sedlovka . No bude to asi tim ze ty levnejsi jsou ve slozeni 20% karbonu a 80 %laminatu tak jak je to uvedeno na teto strance u druhe polozky od vrchu:

    www.tokenproducts.com/…products.php?…

    tak si myslim ze prave ty levnejsi maji asi stejne slozeni a nepruzi jak by mneli . Ale jini vyrobci slozeni materialu neuvadeji tak nevim jak poznat tu „Pravou“ ktera bude pruzit tak jak ma. Snad podle ceny?

    Prodavac v mistnim obchode mi rekl : „sedlovka od BBB nefunguje ale od Pellsu funguje dobre ,mame to vyzkouseny“ ale ktery typy konkretne to nerekl.

    mohly by ste mi prosim vas napsat kdo mate karbonovou sedlovku jakej presne typ mate a jestli je pruzna nebo je to stejny jako hlinikova. predem diky.

    0 0
    • Luma  

      Na mtb mám Pells CR3 a pruží ůplně super s hliníkem se to nedá srovnat.Na silnici mám carbonovou sedlovku „no name“ a taky se s hliníkem nedá srovnat.Poprvé jsem myslel,že mám defekt na zadku.Jinak carbon na sedlovku -jedině!!!!

      0 0
    • TheIF  

      Pruží tak možná odpružená sedlovka… jestli to tlumí drobné vibrace na silnici tak to je možný, ale k čemu je to na MTB ? Já se radši spolehnu na tlumič :-)

      0 0
      • Luma  

        Kdyby jsi jel na HT s hliníkem a carbonem,tak bys ten rozdíl poznal.Na fulla by jsem si jí taky nedal.

        0 0
    • libik  

      Ja mel Woodmana, kdyz jsem sundal nohy z pedalu a jen sedel, zhoupnul jsem se na ni o peknych par cm – alespon pocitove. Jinak byla to 400mm vytazena skoro na max a prumer 27.2 – to dela taky hodne. Ale pak jsem ji jednou krapet pretah a byla vcudu.

      0 0
    • gobike  

      Ja si do budoucna vybiram tady: www.tokenproducts.cz/obj_sedlovky

      0 0
    • assassin  

      v jednom prispevku se lidi hadaj o to ze jeden ram je vetsi shit nez druhej protoze se krouti apod. a tady si zamerne nekdo koupi houpaci sedlovku takze na kroutici se ram degraduje uplne libovolnej… to mi hlava nebere:)

      0 0
      • chodec  

        Tak se zkus zamyslet nad tím, zda opravdu nechápeš jaký je rozdíl v jízdních vlastnostech mezi případy, když se pod tebou vlní celej rám ve všech směrech a nebo když ti pruží pod zadkem sedlovka a zbytek rámu je v potřebných směrech (hlavně zkrut) jinak tuhý.

        0 0
        • assassin  

          no me to prave prijde na stejno… pocit cloveka sediciho na kole bude ze sto vlni… to ze kdyz se vlni ram tak ta mala zmena na geometrii nemuze mit moc vliv na jizdni vlastnosti

          jak vsichni napisou tak moto a kolo je neco jineho… ale i kdyz sem mel moto s trubkovym ramem tak se kroutilo jako had, pocit fakt prisernej ale i tak sla projet zatacka s kolenem na zemi a jiskrama od stupacky…

          ale moje poznamky nebre vazne… odpruzeni jako vec pro lepsi jizdni vlastnosti chapu – odpruzeni pro zlepseni pohodli (odpruzeni sedacky) ne…

          ale to bude tim ze vyznavam jiny druh jizdy na kole nez vetsina lidi zde…

          0 0
          • McBlacky  

            to není vůbec jedno. Když jedeš na měkkým rám + měkký kola a vidle tak z kopce i při sebelepší technice kromě hladkých povrchů ztrácíš a ještě si koleduješ o pěknou držku. při akceleraci v kopci nebo ve spurtu ti to zas přijde gumový, prostě nejde to ideálně za pedálem. při jízdě v sedle pracuje sedlo i sedlovka, ale to ti zas tak nevadí protože při nerovnostech stejně nedržíš ideální frekvence a kadence vůbec je nerovnoměrná stejně tak i síla takže ten pohyb nemá negativní vliv na styl šlapání. a pokud od terénu podměty nejsou tak sedlo i sedlovka jsou téměř v klidu – pokud umíš šlapat

            a ještě k pružení sedlovek, z hlín mě úplně dostalo jak pracuje Point sp 2,2 – navíc za super cenu parádní váha. Ale barva na ní je ultra shit.

            0 0
          • Gorgov  

            tohle fakt brát vážně snad nikdo nebude:) když se ti kroutí rám, nejede to, ztrácíš energii, která se mění v energii deformační. zato rozumě pracující sedlovka ti může energii naopak ušetřit – umožní ti v terénu rovnoměrnější šlapání- nevyhazuje tě tak ze sedla při přejezdu nerovností. Samozřejmě mluvim o HT.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Vždyť přece psal, že na kole jenom sedí, tak nemůže vědět, co dělá rám při záběru. Tu sedlovku mám sice krátce, ale napsal jsi to přesně. Funguje to tak i s užším a nabouchaným pláštěm :-)

              0 0
    • vysmátej bajker  

      Mám woodman 27,2,je to trochu znát asi jako když ufoukneš 10psi z zadní gumy.Veme ostrou hranku z nárazu.Největší přínos vidím při jízdě po kostkách a váha.Doporučuji dobře změřit sedlovou trubku a jeli to možné použít redukci,pokud před sjezdem sedlovku nezasunuješ.

      0 0
    • chodec  

      Osobně vidím u karbonové sedlovky na MTB 2 hlavní výhody – dobře vypadá a nezaoxiduje/ne­zaroste ti do rámu.

      Když je dost pevná, tak ji nejspíš nezničíš, ale slibovat si, že tě odpruží nebo že uspoříš nějak výrazně váhy ??? – to první je diskutabilní, to druhé je jen za cenu, že ti to snadno rupne.

      P.S. – já ji mám kvůli tomu co jsem napsal ;-))

      0 0
    • BB  

      Podle mého je problém v těch vibracích. Pro koho jsou problémem vibrace, tak je potom karbonová sedlovka řešením. Já se většinou pohybuji mezi dost velkými šutry, takže o nějakých vibracích nevím vůbec nic. Asi by to chtělo otestovat na silničce, tam musí být ten rozdíl hodně patrný.

      0 0
    • Frankie  

      No mel jsem trosku strach zalozit novy thread na toto tema, ale kdyz uz je to tady :)

      Bez vsech tech diskuzi okolo (pruzi/nepruzi, redukce/beredukce atd atd) … mate nekdo tip na nejakou v v prumeru 31,6 monokok, ktera pruzi a je za rozumnou cenu … Zrovna ta zminovana Token vypada hezky a je za rozumnou cenu, ale pruzi???

      Diky.

      FV

      0 0
      • Gorgov  

        vetsinou v tomhle prumeru nic moc nepruzi. Pkud chceš aby pružila, může bejt řešením redukce na menší průměr. Mam WCS a moc nepruži.

        0 0
        • Frankie  

          Ja myslim, ze bude, mam sloping jak svina, vytazeni sedlovky asi 25cm, i ten soucasnej hlinik obcas zapruzi :)

          Ji donutim, za ty prachy :)

          FV

          0 0
    • black.horse  

      to neřeš, pod moji vahou zase pruží i skoro všechny ALU:-D

      0 0
    • zdenek  

      Když jsme u těch sedlovek, tak by mě zajímalo, co udává její délka. Je to od zámku na konec nebo jen k rysce max. vysunutí?

      0 0
    • emkaa  

      Mel jsem woodmana na hardtailu. Pokud jsem se celou vahou oprel o sedlo, tak bylo videt jak se sedlovka trochu prohla. Pri jizde jsem nepozoroval prakticky nic, zmena plastu udelala mnohem vic. Jelikoz jsem ji mel pres adapter, tak poradne nedrzela, zajizdela a nakonec rupla saalbach2005.hos­t.sk/IMG_7215­.JPG.. Vysledek pro me je nebrat ani na hardtaila. A pokud nahodou kvuli gramum, tak pouze v pripade, ze se s tim sedlem nehejbe, casty povolovani a utahovani pri transportu ji brzo oddela. Za ten vopruz mi tech par gramu fakt nestoji, nemam ji ani na silnici.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Mám sedlovku Ritchey WCS asi 26 mm s redukcí, vytaženou na maximum. Je to megarozdíl a spolu s ostatními karbonovými komponenty a pohodlným předním pláštěm je to kolo pohodlnější, než můj starý bajk s odpruženou vidlicí. Mám to sice krátce, ale vzadu s pláštěm 1,95" nabouchaným na max. je ten zadek parádní. Když jsem si pořídil celokarbonou silničku, tak ten rozdíl tak veliký nebyl. I tak je ale hodně pohodlná a na silnici to stačí. Obrovský vliv bude mít délka sedlovky, na bajku ji mám skoro 2 x delší, než na silničce.

      0 0
    • RADO77  

      Mám ještě jeden naivní dotaz. Mám Author rám. Sedlovka 30.2 (což rozměr, který jsem nikde neviděl). Chci si koupit sedlovku CR3 od Pellsu, který ji dělá buď 27,2 nebo 30.4 Asi musím jít do té 27,2 + reduce? Těch 30,4 tam nejspíš nedostanu co?

      0 0
      • vysmátej bajker  

        Ty 2 desetiny bych zkusil změřit,můžou být v toleranci,ale doporučuji redukci,meší průměr-vetší pružnost,menší vá­ha.

        0 0
      • zdenek  

        To jsem na tom podobně. Naměřil jsem průměr 31,6 a takovou jsem zatím neviděl.

        0 0
        • jonti  

          Podivej sa ne kupkolo, resp. kolokram, je to po 27,2 druha nejbeznejsi sirka ;)

          0 0
          • zdenek  

            Copak to jo, ale třeba v katalogu BBB celokarbonovou nedoporučujou pro horské kolo a hliníková s karbonovým potahem zas nebude mít takovou funkci.

            0 0
            • Gorgov  

              nedoporucujou carbon sedlovku pro horsky kolo? co je to za blbost? Tak neber BBB.

              0 0
      • Twisp  

        doporucuju plastovou www.maxcursor.cz/…58052004.jpg

        mel jsem to na HT s kombinaci woodmana 27.2, SLR ti lyziny a parada – ale tlumic to neni :)

        0 0
      • Paja  

        Mam taky Author ram – puvodni 30,2 ritchey mi zacala loni mirne zajizdet do ramu, ted jsem koupil 30,4 od Pellsu (ne, ze bych po pellsu touzil, ale v tomhle rozmeru se toho moc nedela:-) a je to o.k. 30,2 pri povolenem upinaku do sedlove trubky lehce (az moc) zajela, 30,4 tam jde tak akorat ztuha(ikdyz jsem ani necekal, ze 0,2 mm bude tak poznat).

        0 0
    • TomasN  

      Prihodim si svuj dotaz. Mate nekdo zkusenosti s trvanlivosti karbonove sedlovky 27,2 prumer? Konkretne myslim, jestli by byla vhodná i pro mych cca 90kg?

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tak to by mě taky zajímalo. Mám sice něco přes 70 kg, ale zase ji mám vytaženou až po rysku.

        0 0
        • vysmátej bajker  

          V tvém případě je to už jedno,máš ji a poznáš sám :)jestli budeš prodávat WCS dej vědět.To jestli vydrží chce někoho povolanějšího ale prasknout může všechno.

          0 0
        • Gorgov  

          naprosto v pohodě, mysli, že kor tahle sedklovka by fakt vydržet měla. Táta(95kg) měl docela dlouho carbon od pellsu, ted tak rok specialized, oboje prumer 27,2 oboje naprosto v pohode. Ja osobně sem přesvědčenej že dobře udělanej carbon vydží víc než hliník, v podobný váhový relaci na 100%. Samožřejmě – nesmíš jí naříznout- to se může stát špatným upínákem sedlovky nebo hodně častym utahovánim…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Tak tos mě hodně uklidnil, mám ji v redukci, zatím se sama nepohla a já s ní taky už hýbat nemíním. Full je (aspoň pro mě) slepá kolej :-D

            0 0
          • TomasN  

            Teoreticky by pri te vaze a sedlovce 27,2 mel byt znatelny narust pohodli a to me u HTcka hodne laka. Jen bych se rad vyhnul nejake neprijemne nehode a sedlovce zapichnute v zadku:-)

            0 0
      • Jarry  

        Já přihodím ještě něco přes 10kg. Tzn., že mam kolem 100.Zda má cenu vůbec přemýšlet o koupi, průměr taky 27,2.

        0 0
        • jonti  

          Ja bych se toho bal. Se 100kg nemuzes mit normalni 10kg kolo.

          0 0
          • Jarry  

            Mám Avalanche Pro a pouze uvažuju o karbonový sedlovce. 10 kg jsem přidal k 90, který váží Rychlej turista. Asdi jsem se blbě vyjádřil.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Psal jsem, že mám něco přes 70 kg :-)

              0 0
              • Jarry  

                Sorry, teď jsem to splet podruhý 10 kg k TomasN. Zkratka mam 100kg a nevim, zda si můžu pořidit karbonovou sedlovku.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Teoreticky – když ji vysuneš míň, než já, měla by unést větší váhu a pružit stejně. Ale to je na mě, praktika nejhrubšího zrna, už moc složité.

                  0 0
    • vt  

      Na silnici mam 27.2 vytazenou 18cm … je to dostatecna delka, aby se dala predpokladat jakaztakaz funkcnost karbonovy sedlovky ?

      0 0
    • pasek  

      www.author.cz/…tvi/&cid=595 …je dobra??tlumy vibrace?? (prosim at nevodepisujou ty lidi co maj averzi vuci authoru …par uz sem jich tu videl:-) mate ji nekdo vyzkousenou?

      0 0
    • Charles2k  

      Měl jsem původně Ritchey Comp 27,2 a koupil jsem nedávno ve výprodeji od Meridy novou karbonovou IKE, za super cenu 690Kč. Rozdíl v tlumení je určitě poznat a pak asi 60g dolů přistejné délce.

      0 0
    • Volf  

      Tak jsem to přelouskal až dolů a řeknu vám, že z tohoto vlákna se marketingoví inženýři musí tetelit blahem. A na příští rok už mají vyvinutý karbonový sedlovky, který pruží a tlumí tak, že už mají lockaut pro snadnější výjezdy kopců a taky pro bikování na asfaltu. A k té kouzelné formulce POHLCOVÁNÍ VYBRACÍ jen to, že až budeš mít místo sedla karbonovou placku bez polstrování, na kterém budeš sedět holým zadkem a nebudeš mít na kole žádný pláště, tak pak možná budeš schopnej poznat, jestli sedlovka něco pohlcuje.

      0 0
      • Volf  

        VIBRACÍ VIBRACÍ VIBRACÍ

        0 0
      • pelhrimov  

        Já se vždy ptám, když je to tak skvělé, tak proč ty tolik vychvalované díly jejich propagátoři mění často po měsíci :) Opravdu funkční věci se nechají na kole používat mnoho let a právě řídítka, představec a sedlovka jsou snad věčné součástky.

        0 0
        • Vilém  

          Pokud chces prezit ve zdravi,tak i Al komponenty radsi vymen zavcasu.Praskla mi Al sedlovka i Al riditka,oboje bez varovani.Nebyly to zadny gramarsky veci,ale obyc low-end.Proto uz radsi tyto veci menim preventivne. Z karbonu mi zatim neprasklo nic, ale asi to taky nekdy prijde.

          0 0
        • Ruprecht  

          Si mě pobavil Opravdu funkční věci se nechají na kole používat mnoho let a právě řídítka, představec a sedlovka jsou snad věčné součástky Na mých řídítkách a sedlovce (hliníkových) bylo napsáno doporučení, že se maj vyměnit buď po 2 letech provozu nebo 10000km. Pravda bylo to napsáno pouze v anglické a německé verzi, v českém překladu nebylo o tomhle ani slovo :-).

          0 0
          • pelhrimov  

            … tak si kup sedlovku co má dva roky záruku a ne dva roky životnost … Je PITOMOST měnit řídítka a AL slitiny po dvou letech bez ohledu na počet cyklů, které mají sa sebou. Ten nápis na řídítkách byl buď žvást obchodníků nebo to byl výrobek-šmejd

            0 0
            • Vilém  

              Tak kdyz jsi takovy znalec, nemoh bys prosim osvetlit, cemu se da verit na veky.Bohuzel jsi si nedal zadne kolo do profilu,tak si clovek tezko udela obrazek.

              0 0
            • Ruprecht  

              je PITOMOST jezdit a věřit, že hliníkové řídítka a sedlovka vydrží navěky. Ty moje nebyly žádnej šmejd, byly jen „trochu“ odlehčené :-) – proto jsem si je koupil. A to upozornění byla férová informace o tom, že vždy existuje nějáká daň za snížení váhy komponentu.

              0 0
            • TheIF  

              Třeba na Syntace je záruka 10 let, ale určitě jen na materialovou vadu a ne na opotřebení…

              0 0
              • Schrama  

                Mám rok Pells a zatím v pohodě. Měl jsem ji na Marinovi dost vytaženou a chvilkama jsem měl trochu obavy, že by mohla prasknout. Byly ale naštěstí neoprávněný. Teď ji mám opět v rámu Cr-Mo KHS a můžu říct, že to nemá chybu. V kombinaci s dobrým sedlem, tenkým Cr-Mo rámem, vhodným kevlarem-pláštěm a jeho nafouknutím a taky rozumným vytažením sedlovky, se kolo stává naprosto pohodlným. Příště bych vyzkoušel asi dražší model od jiné značky. Ten Token vypadá skvěle!!!

                0 0
                • adco  

                  Autenticka spoved postihnuteho pretekara na 1KBM Kosice:

                  „tak ja som dneska zavital na "domaci“ 1kbm. Nakolko som nebol „dusevne“ pripraveny na 50-tku tak som sa rozhodol, ze si pojdem prejst „len“ 25-tku. Štart bol ako obvykle na bomby. Na začiatku to rozpálil daaky mladik v drese SCOTT-u, po prvom krátkom,
                  ale prudkom stupani pred seba pustil Hausera a ten po chvilke zmizol za zakrutou. Na Lajošku som sa dostal ako 1.junior s dostatočnym naskokom pred 2. preto som v zjazde velmi neriskoval
                  a isiel som „opatrnejsie“ ale co stastena nechcela pocas zjazdu zapocujem „rupnutie“ obzrem sa dozadu na bike
                  s pocitom ze sa nieco stalo s kazetou alebo praskla retaz nic nevidim zaslapnem do pedal vsetko v pohode
                  potom si sadam na sedadlo a uvedomujem si, ze mi praskla sedlovka (cca 8km). Sedlovka este „drzala“ na svojom mieste tak som pokracoval dalej ale uz som radsej nesadol na sedadlo. V nasledujucom zjazde „zlomena“ sedlovka uz asi nevydrzala tie vybracie a „urvala“ sa uplne zaplietla sa do zadneho
                  kolesa a nasledovalo neprijemne „zaflekovanie“ zadnym kolesom.Čo teraz? Podisiel som zopar metrov nizsie , kde som videl regulovčíkov a poprosil som ich, aby mi priniesli sedlovku( sedlovku, sedadlo,podse­dadlovú brašničku …)na jahodnu. Po príchode na jahodnú som bol prehovárany otcom aby som to vzdal ale ozval sa daaký moj vnútorny hlas a ten mi povedal, že to musim dokončiť . Zjazd z jahodnej nebolo nič prijemne (pocítil som aké je sedadlo podrebné na lepšiu „koordináciu biku“ v zjazdoch). Následne stúpanie po „asfaltke“ som vyšpurtoval na najtazsom prevode, ale ked zacali prichádzť pasáže s pieskom tak som začínal mať problém s prešmykovaním (moja velka vdaka patri panovi ktory ma na zacitku tej asfaltky dusevne podporil a chvilku ma aj „potiahol“ aj napriek tomu ze v zjazde som ho musel urcite trochu brzdit). Do ciela na jahodnej som prisiel ako 2. junior s časom 01:36:11. Ešte 2 hodiny po dojazde som ale v rukách cítil také zaujimavé „mravčenie“.

                  Dopadlo to teda dobre, sam som sa toho maratonu zucastnil, moj obdiv patril postihnutemu. Sam uvazujem o karbonovej sedlovke na trochu spohodlnenie mojho HT (Introvert 2006), kde mam komplet WCS osadenie, ale hlinik. Do kopca a narovine je to raketa, ale na rozbitych zjazdoch si veru neodpociniem a tak asi aj napriek rizikam buduci rok skusim 27,2 WCS carbon sedlovku.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.