Zapletená kola MTB 29" do 10 tis.

98 nepřečtených
  • Billy

    Zdravím všechny odborníky a mágy MTB, zoufale prosím o radu. Vlastním starší verzi Cannona (2017), ušetřil jsem nějaké peníze a rád bych upgradoval bike. Dřív, než jistě správně napíšete, že by bylo nejlepší koupit nové kolo, chtěl bych se zeptat na Vaše názory na výměnu a typ kol a plášťů pro lepší svezení. Celkem dost lidí dnes řeší nová zapletená kola na 29" v cenové relaci do cca. 10 tis., tak by mohlo být toto téma přínosem i pro ně. Na kole mám ráfky Cannondale DC 3.0 (Shimano BB-52 HollowTech) a nejsem o nich schopen sehnat žádné informace (váha, tuhost, reference, atd). Prošel jsem vše možné a krom zakázkového pletení jsem narazil na tři tovární varianty, které se mi líbí a jsou cenově porovnatelné. Nasadit bych na ně chtěl dušovou variantu plášťů, váha jezdce 77kg, jízda hlavně kopce a nezpevněné cesty.

    Velká poklona těm, kteří se vyznají v té změti technických informací…Díky…

    Anketa: Jaké záplety do 10 tis.?

    0 0
    • wenda.simon  

      Pokud mas boost naboje tak se daji sehnat karbonove Bontrager koveee za 10k :-)

      0 0
    • Rubi  

      hlavne bych sel do zadniho naboje DT350, nebo nejakeho jeho ekvivalentu od DT s rohatkou…

      0 0
    • kejda  

      zkus se zeptat tady. Je to sice s plášti, ale dohoda je určitě možná.

      0 0
    • Billy  

      Děkuju moc za názory, jj, zamýšlená byla XC kola, bez boost nábojů v klasické verzi. Jak to tak pročítám tak u Lightů od Maviku jsem tu někde zahlédl problém s ořechem TS-2, u verze Elite už je asi lepší TS-4, ale to už jsme zase nově výše. Fulcrum red zone 7 jsem nic nenačetl, u DT Swis 512/370 asi kvalita bude, zase je to lehce kompenzováno váhou. Dá se ale říct, že náby DT Swiss patří k nejlepším, hlavně DT350? A rozdíl DT350 a 370? PANCHOWHEELS vypadá taky dobře, ta váha už je moc pěkná, ale nerad bych kola centroval, takže musí něco vydržet.

      Tak babo raď…

      0 0
      • MatS  

        Fulcrum red zone jezdim sezonu. Kupoval jsem je kvuli sirsimu rafku oproti Mavic Crossride, nizsi hmotnosti a vetsi tuhosti. Dodavaji se se vsemi redukcemi na ruzne osy, jen ten manual je na houby. Musel jsem postupovat pouze dle logiky. Je k tomu bezdusova paska ala 2bliss ready jako ma spesl. Takze se nemusi lepit. Orech je mnohem tissi nez u DT Swiss. Kdybys chtel jeste neco vedet, tak se ptej.

        0 0
        • kliiima  

          U kterých Red Zone jsi měl tu pásku? Já objednal 500 a nic tam nebylo. Jen kola. Bohužel je ale budu podruhé reklamovat, ořech není úplně v ose kola, tak to dře

          0 0
          • MatS  

            500 a 700 jsou ocesany modely red zone 5 a 7. A to i vahove, jsou tezsi. Ja kupoval red zone 5 primo od dovozce, protoze jedini byli schopni rict, co je soucasti dodavky kol. Slo mi o redukce. Trochu mi vadi to atyp uchyceni kotoucu centerlock, protoze to vylucuje pouziti redukce na 6bolt. Nepasuje ani redukce od DT na pevnou osu. Ted mi dve fungl nove lezi v supleti.

            0 0
      • Rubi  

        Rozdil mezi 350 a 370 je system orechu, kde 350 ma rohatky a 370 ma praporky. Rohatkovy system je hodne blbuvzdorny a odolny, neni treba temer zadna udrzba, maximalne obcas domaznout, coz zvladne opravdu kazdy i bez naradi. V teto cenove kategorii je to urcite nejlepsi naboj jaky tam muzes dat.

        Sel bych do varianty DT350 naboj, DT XR361 rafek a draty 2–1,8–2 . Zrovna se mi plete zadni kolo v tomto setupu. Akorat je to o litr drazsi varianta nez je tvuj limit. Treba tady

        0 0
        • plzakj  

          Kdyz uz jsme u toho, na 95kg zive vahy pro XC pouziti je lepsi jit do varianty 32 spic v XR rafku treba ten 361 nebo 28 spic v odolnejsim AM rafku? Oboji 25mm vnitrni sirka.

          0 0
          • Rubi  

            tohle vydrzi i XC rafek na 28 der, ale moje oblibena kombinace je 32 dratu a straightpull naboj (na draty s primou hlavou) a XC rafek, pokud to teda ma byt na XC…

            0 0
    • MatS  

      .

      0 0
    • Dargos  

      Na cyklo bazaru jsou k dispozici Crossmax Elite

      https://www.cyklobazar.cz/…ny-kategorie?…

      Nedávno jsem je kupoval na akci v https://www.kola-radotin.cz/…ite-29-black

      ale už je po ní

      0 0
    • Billy  

      Ještě jsem se chtěl zeptat na komponenty Cannondale, dají se někde zjistit technické parametry od komponentů Cannondale, chtěl bych porovnat to co tam mám s něčím novým, stávající osazení je NÁBOJ PŘEDNÍ:ALLOY DISC, SEALED, LOOSE BALL BEARINGS, QR, 32H

      NÁBOJ ZADNÍ:ALLOY DISC, SEALED, LOOSE BALL BEARINGS, QR, 32H, RÁFKY:CANNONDALE DC 3.0, DOUBLE WALL, 32 HOLE

      DRÁTY:STAINLESS STEEL, 15G BLACK, PNEU:WTB NINELINE, 29/27.5X2.0.

      Je to napsáno tak obecně, že z toho něco poznat je věda. Dá se porovnat alespoň váha setu a kvalita, jestli si tedy ve finále polepším?

      Díky…

      0 0
      • Mildee  

        Polepšíš si určitě, tovární „no name“ záplety stojí téměř vždy za vyliž pr… váží hrubě přes 2kg, cca 2 300g a víc + dost často mají taky kónusová ložiska.

        0 0
      • scota  

        DT E512 ráfek je spíš enduro ráfek ne?

        0 0
    • studenak  

      Byla by tu nějaká dobrá duše, která se vyzná v MTB zapletených kolech a byl by ochotný konzultovat výběr některých ráfků ?

      0 0
      • nomecz  

        hod to sem,

        je tu urcite par lidi co dokazi poradit i kdyz to tak obcas nevypada :-)

        0 0
    • Tobigun  

      Já přemýšlím o tom ze vymenim stávající kola Kellys Mad max za fulcrum red zone 5. Ale zas si říkám ze ty náboje by nemusely byt úplně špatný. Co radite, vyměnit cely nebo preplest na něco lepšího?

      0 0
      • Radus  

        Přeplést taky jsem to tak dělal . Jenom pohlídat aby byl ráfek přibližně stejně vysoký.

        0 0
    • 2. Bóďa  

      Mám Dt Swiss. Jestli nemáš CL kotouče, 180+160 bych k tomu našel – https://www.cyklobazar.cz/…ull-tubeless

      0 0
    • Billy  

      Nemáte někdo prosím zkušenosti s nábojem Novatec XD 642? Měl by být nějaký robustnější s více pastorky, pro běžné použití je to OK? Nedělá to moc hlasitý cvrkot?

      0 0
      • seatik  

        Ahoj, já tento náboj mám od loňska, najeto cirka 800km a ořech je poměrně hlasitý. Jako když řechtáš o velikonocích řechtačkou. Akorát se nyní potýkám s problémem, že na volnoběh mi to roztáčí kliky. Nejprve to začalo o půlku otáčky, dnes se to už zhoršilo že to točí jako furtošlap a klade to větší odpor. Při jízdě z kopce mi to shodilo řetěz z převodníku. Zítra to pošlu do servisu, tak snad si s tím poradí. Podle mě se dostává dovnitř ořechu prach a nečistoty, nevím. Docela lituji,že jsem nešel do DT350 :-(

        0 0
    • Trollix  

      Ahoj,

      na nového bajka sháním záplety a rád bych si nechal poradit.

      Požadavky – 29, Boost, Microspline, Ráfek široký dost pro použití 2,3 gum, samozřejmě ideálně co nejlehčí a nejodolnější. Ideálně kdyby se dalo dostat k cca 1500 gramům.

      Vážím oblečenej nepatrně přes 70, takže váhový limit snad nikde problém nebude. Využití bude maratony/XC. Šetřit je rozhodně nebudu. Na druhou stranu jsem stávajícím Fulcrumům za 12000km a nespočet závodů neudělal nic horšího než pár mini rozcentrování a jeden prasklej drát.

      Cenu bych si představoval tak do 14k.

      Na bazaru se dají najít DT Swiss 1501 , sice malinko přes limit ale podle mě fajn kola. Představoval bych si něco takového. Solidní bezproblémový ale svižný kola. Problém je, že na bazaru není s microsplinem skoro nic…:/

      Nebo nechat něco poskládat třeba u bikepartu ?

      Díky za jekékoliv postřehy a rady :)

      0 0
      • Cavendish  

        Za tyhle peníze je reálná váha tak 1550–1600g. aby to zároveň i něco vydrželo. Lehký kola se dají udělat vždy, ale o jejich odolnosti budou panovat pochybnosti. Navíc přiznáváš, že je budeš trápit. Takže ráfky jako Crest, XR331 a pod nepřipadají moc v úvahu…

        0 0
        • Trollix  

          No vida, díky za postřeh- zrovna 331 jsem měl v merku v kombinaci s DT 350 nábami. Nerad bych je třikrát do měsíce centroval…:/ Zrovna tohle jsem považoval za takovou sázku na jistotu pokud neseženu nic lepšího.

          0 0
          • Cavendish  

            Takhle.....XR331, DT 350, ALU Sapim niple a dráty CX Ray 32 drátů… a asi by to šlo. Na 28 dratů bych kašlal. Navíc gumy 2.3 budou na tenhle ráfek asi maximum. Crest jsou imho ještě o něco měkčí než XR331. Možná by bylo dobrý sáhnout po XR361 a bude to!

            0 0
          • Robertilos  

            Nechal jsem si zaplést XR331 na DT 350. Mám 80kg. Odjel jsem na nich druhou sezonu. Jezdím v Beskydech (šutry, kořeny), nešetřím je a spokojenost maximální. Centrovat zatím nebylo třeba.

            0 0
      • embi  

        Vykašlal bych se na MicroSpline. XD driver i XD kazety mi přijdou konstrukčně lepší.

        0 0
        • Trollix  

          Ten je bohužel nutností…Na kole je komplet Shimano 12s. Měnit ještě pohon nebo jeho části na novým kole už se mi kvůli tomu moc nechce.

          0 0
      • mischel  

        Trolix: když by si chtěl tak budu prodávat svoje xr1501 25mm, ořech XD, boost najeto cca 1500km.

        Když budeš mít zájem tak mi napiš PM.

        0 0
    • miche  

      Zdravím,

      rád bych využil vlákna,

      co říkáte na tyto kola Pancho od Bikepart, líbí se mi ta váha, rád bych RB odlehčil trochu.

      Moje váha je cca 82 kg, jezdím RB CRR 290 lehčí terén, Drtič nebo 24 hodinovka jednou za rok je maximální zátěž :-)

      Pneu jezdím do 2,1 až 2,25.

      Další možnost třeba náboje Bitex + třeba DT XM 401

      Díky za postřehy, limit mám kolem těch 10 tis.

      0 0
      • Radus  

        Asi bych volil osvědčená Dt xm 401

        0 0
      • raw 4  

        Ty jsem měl na karbonovým ht a dost v cajku… Pancho jsou dělaný podobně jako dt a i s tím super zvukem… Radek to dělá poctivě…

        0 0
        • miche  

          Díky za info, nevážím 60 kg a tak musím řešit i pevnost, jezdím enduro ráfky od DT – 32 drátů a řeším jen jemné docentrování po každý sezóně, takže bych nerad každou chvíli řešil nějakej problém. Ale chci zkusit bezduše a taky nižší váhu kol :-)

          0 0
          • raw 4  

            Enduro rafek bych viděl na sirku 30 a víc… A bezduse jsou základ, uvidíš, že se zpátky k dusim nevratis…

            0 0
            • miche  

              … jasně, enduro, to jsem přehnal, ale psali to u toho ráfku :-)

              Díval jsem se taky, že teď frčí 25 mm vnitřní šířka ráfku i u XC, ale mám strach, že by to u 2,25 pneumatik bylo u mého RB natěsno, už teď tam s těma 22 mm není moc prostoru.

              Takže i přes riziko „žvýkání“ raději zase těch 22–23 mm, nebo se mýlím?

              0 0
              • roupik  

                Zkusil bych ty Pancho od bikepart, Radek ti případně i poradí, nedávno jsem tam pořizoval kola na silničku a super přístup

                0 0
              • raw 4  

                Kazdy plast 2.25 není stejný… Za mě čím větší šířka tím na bezduse líp…

                0 0
                • miche  

                  Tak nakonec jsem objednal toto

                  Na doporučení mého servisáka jsem zvolil asymetrický DT ráfek a mosazné niple, místo těch Alu

                  Tak snad budu spokojenej :-)

                  0 0
                  • Dazz  

                    To ses těch Pancho tak bál ?

                    Byly lehčí a s nižší cenou. Mi nějak ty asymetrické ráfky nesedí, i když to má svůj význam.

                    0 0
                    • miche  

                      Dal jsem na doporučení servisáka a DT vozím roky.

                      Takže rozhodl hlavně pocit :-)

                      0 0
                  • apaccer  

                    A maximální váha jezdce? Díky za informaci!

                    0 0
                    • miche  

                      Tak na netu píšou klasika 100–110 kg

                      Mám cca 82 kg + 13 kg kolo, takže akorát :-)

                      Člověk z Bikepart mi tato kola doporučil, servisák schválil, takže neřešit a jezdit :-)

                      0 0
                  • kejda  

                    Dost úzký, na to dáš tak 2,25…

                    0 0
                    • miche  

                      přesně tak, jezdím jen 2 – 2,25 pláště :-)

                      nepsal jsem nikde, že to chci na bikeparky a enduro

                      0 0
      • Hedus  

        Ty Pancha jsou super, ale…pořád kolem 10 000,– Kč. Nemáte někdo nějaký typ na kola MTB 29" boost 110/148 váha kolem 1600 g do 7–8 tis. ? Daly by se za ty peníze poskládat, sehnat ?

        0 0
        • plzakj  

          Tak na kartonovejch rafkach z Ciny. Otazka je, jestli je to potreba. Kup si X1900. Budou mit 1800g, ale aspon neco vydrzi.

          0 0
          • Hedus  

            Díky za typ. Velmi podobnou váhu kol, mám už teď, takže by to bylo zbytečné. Beru to trochu jako výzvu :) Pokud nebudu brát v potaz kvalitu os, drátů, ráfků, ale jen váhu kol. Tak se mi ty ceny a investice dost zajídají. Těch několik desítek, nebo max 200–300 ušetřených gramů, jdou pak do desítek tisíc korun. No asi to je věčné téma.

            0 0
    • MadMaf  

      Nemá někdo zkušenosti s tímto:

      SHIMANO – zapletená kola XT WH-M8000–29

      https://www.kupkolo.cz/…m-osa_z5014/

      Jinak sem se snažil taky získat nějaké bližší informace k tomu co mám na kole a bohužel bez úspěchu. Kdyby někdo něco našel, tak mi pls pošlete info.

      Fulcrum Red 77 Bost

      Díky

      0 0
      • MatS  

        Nemyslel si nahodou Fulcrum red zone 7 boost? To nejsou spatna kola. A temi Shimano z odkazu si vubec nepolepsis.

        Co vlastne hledas a pro jaky ucel? Urcite pak bude snazsi ti poradit.

        0 0
      • Plechovka  

        Ad „Fulcrum Red 77 Boost“: Web Fulcrum https://www.fulcrumwheels.com/…ocumentation

        Najdi si tam dole sekci „Spare parts catalogue“. V těch PDF jsou náhradní díly ke kolům. Na konci každého PDF je přehled OEM kol, kde je uvedeno „mapování“ dílů z OEM kol na „tovární“. Jsou tam i kola pro Cube. Tvoje kola jsem zkoušel hledat v dokumentu „Spare parts catalogue – Mtb / E-Mtb – 2019“. Bohužel pro tebe katalog pro 2019 končí OEM koly pro rok 2017 a Red77 tam nejsou (viz str.146). Asi v tom mají trochu bordel.

        0 0
        • MadMaf  

          díky za odkaz, ale jak píšeš svoje sem tam nenašel. Asi napíši do kjůbu

          0 0
          • MadMaf  

            Tož toto mi odpověděli. Moc toho není, ale aspoň vím ± váhu.

            Hi Martin,

            the wheelset has a wheight of apporox. 1.900 g in 29".

            We hope that we answered your questions.:)

            Best regards

            Your CUBE Team

            0 0
    • Plechovka  

      .

      0 0
      • MadMaf  

        No právě že těžko říct jestli jsou lepší, když nevím pořádně specifikace těch mých kol.. hlavně váhu.

        Na řadu XT mám taký nějaký fetiš

        0 0
    • RapMan  

      Nějaký aktuální tip na xc kola do 10k? Byly tu zmíněny ty karbonová Bontager Kovee 23 TLR, stále se dají se sehnat za 10kKč, máte s nimi někdo reálné zkušenosti? Víc než váhu bych řešil to, aby byly stabilní na bezduších, co jsem četl, tak díky té plastové pásce Bontager vše dobře těsní a vzduch tolik neuniká, můžete někdo potvrdit?

      0 0
      • Kaizr  

        Mám je a mohu potvrdit že díky té plastové vložce není žádný problém. A to jí mám na pár místech už poškozenou.

        0 0
        • RapMan  

          poškozenou od čeho?

          0 0
          • Cavendish  

            Tipuji že kvůli nízkému tlaku. Kámen promáčkl plášť až na vložku a cvakl do ní ne?

            0 0
            • Kaizr  

              Od toho jak nešel sundat plášť ( Rocket Ron – to bylo fakt něco )

              Na pár místech ji mám u patky prořízlou ale drží stále. Koupil jsem si raději náhradní

              0 0
      • Hadato  

        Mě přijde jako blbost kupovat karbonová kola za 10k s váhou 1700 g. Osobně bych bral něco třeba od Pancho.

        0 0
        • Cavendish  

          Někdo neřeší váhu, ale ocení tuhost a odolnost karbonu.

          0 0
          • kapo22  

            U zápletů to asi bude fungovat obdobně jako u rámů, kde si myslím, že vymazlený zeslabovaný hliníkový rám bude lepší a funkčnější než stejně drahý karbonový rám, který asi nebude mít moc vlastností, které jsou právě na karbonu ceněné.

            Ale třeba se pletu :)

            0 0
    • RapMan  

      Případně vzít raději Kovee elite 23 TLR boost n nebo Veltec AM ONE TR 29 . Mám cca 65kg a jezdím po lesních a polních cestách, mimo ně se už moc nevydávám.

      0 0
    • mischak007  

      Jaky mate nazor na tato kola https://www.aliexpress.com/…5411205.html?… ? Predem diky.

      0 0
      • Auditor  

        Proc ne ty Bontragery vyse? Ta z ae mas za cca 400–430 USD vc posty + DPH, CLO, pokud se nepletu.

        0 0
    • Billy  

      Ahojte, už dopředu se omlouvám za hloupý dotaz, ale je do rámu 29" možné osadit kola 27,5"? Důvodem je vlastnictví 29" rámu pro dceru, ale kola 29" ještě nechce tahat… Děkuji…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ahoj, osobně se pro děti takovým kombinacim nebranim pokud je to třeba na 1 rok než doroste… jen mi to nedává logiku 27,5 je jen o kousek menší než 29

        Namontovat to Jde.ale pozor na snížení středu. Klikou by mohla škrtat o zem na nerovnostech.

        S některými kombinacemi plášte muže 27,5 dokonce mít stejný reálný průměr jako 29

        0 0
        • Billy  

          Ahoj, díky, mám 29" v 17" a dát na něj 29" kola pro dceru, která má cca. 153cm mi přijde už moc. Navíc hmotnost těch kol bude větší a do kopce to roztočit pro dítě bude horší, než 27.5.

          0 0
          • tompca  

            Tak 17" rám i s těmi 27.5" bude na 153 cm velký. Na tu výšku je tak 14–15" a 27.5" kola.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Souhlas. Je to tak na 14–15 palcu ram. Mám kamarádku co merinstejne a má 14ku 26 palcu…

              0 0
          • RapMan  

            17ka s 29 koly mi je akorát na mých 176cm…

            0 0
            • Esi  

              A s 27,5 koly to bude akorát na stejných 176cm ten rozdíl v tom průměru pokud budou stejně objemné pláště je 3cm to asi moc na velikosti nepozná.

              0 0
    • Billy  

      Aha, tak inzerát „Koupím rám 27,5“ v 16" – 17" na výšku rozkroku 75cm". Děkuji za nabídky…

      Ty velikosti rámů v palcích jsou asi dost zavádějící, Maxbike má 17" 27,5 výšku rozkroku 70–75cm, dcerka má 75cm, takže asi menší už ne…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.