• Jenda

    Přišlo mi mailem, že radní Prahy 1 chtějí řešit různý elektrosamohyby co nahradily segwaye plošným zákazem kol v centrální části P1. Tím se centrum stane prakticky neprůjezdný. Hlasovat se o tom má už toto úterý. Více např na FB auto-matu

    https://www.facebook.com/…tivaAutoMat/?…

    Ani se mi nechce věřit, že takováhle kokotina někoho v druhém desetiletí 21. století napadne :-/

    0 0
    • Smazaný účet  

      sluníčkový zákazy dotažený ad absurdum…a už se to nelíbí, co?

      0 0
      • hawrda  

        Je otázkou času,kdy zakazou kvůli elektrojebkam cyklistiku po běžných turistických cestách.

        0 0
        • petrun  

          Pokud se tak stane začnu chodit s peticí za přesunutí elektrokol do kategorie malých motocyklů!

          0 0
          • snas89  

            Myslim ze v anglii uz to resi.

            Na trailech berou elektrokola jako motorky a maji tam vetsinou zakaz. Co si vzpominam tak ti budou resit celostatne nejakou legislativou.

            Jestli jsem nepresnej tak me nekdo opravte:)

            0 0
            • petrun  

              To je tím, že na rozdíl od nás mají angláni rozum.

              0 0
              • Smazaný účet  

                proto zakázali střelné zbraně, což v důsledku vedlo k větší bezpečnosti? (a proto jsou daleko před námi v žebříčku bezpečných zemí)

                0 0
                • petrun  

                  Mají rozum ohledně elektrokol. Zbraně neřeším na to je zde jiné vlákno.

                  0 0
        • šimlos  

          Bohužel. Elektrokola umožňují jezdit lidem, kteří by na to dříve ani nepomysleli..Kar­diaky a další zdravotní omezení do toho nepočítám, myslím lidi, kteří jsou akorát líný a nebo prostě vyžraný. Je to ale kšeft a obchody z toho mají radost, nic proti tomu. Prostě to dát na roveň motorkám.

          0 0
          • jannk  

            uplne staci aby zacali vymahat a kontrolovat tech 250W a 25km/h …

            0 0
            • jecnak  

              +1

              0 0
            • JendaH  

              V ČR je to 1 kW a 25 km/h. A moc si nedokážu představit, jak policajt v terénu takovou věc měří.

              0 0
              • Martin  

                mozkovým myšlením

                0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • xtonda  

                No ta legislativa kolem toho mi přijde docela zmatečná. A ten 1kW mi přijde docela hodně na to aby se to stále považovalo za jízdní kolo a smělo tam kam běžná jízdní kola.

                0 0
              • jannk  

                250W. Ten 1kW platí pro externí motory, spíše zamýšlené na pohyb těžších vozíků. Ale hlavní je těch 25km/h

                0 0
      • Jenda  

        ?? fakt opět netuším kterým směrem se tvé myšlenky ubírají

        0 0
      • snas89  

        1: jednak by mě zajímala tvoje definice sluníčkáře

        2: ať už ta definice té „asi levičácké sociální“ skupiny dopadne jakkoliv, nechápu, jak to souvisí s tupostí radních Prahy 1, která je tvořena převážně politiky pravicových stran (ods, top09, agrofert)

        0 0
        • Barak  

          Serza ma proste par pokriku do tmy, ktere toci porad dokola, no. Smysl v tom nehledej.

          0 0
    • Bubaaak  

      citace: V úterý 2.5. bude Rada MČ Prahy 1 hlasovat o zákazu používání jízdních kol v centrální pěší zóně v okolí Můstku a Staroměstského náměstí (viz. mapka). Zákaz pravděpodobně projde, neboť ho posvětil i radní pro dopravu Prahy 1 Richard Bureš. Na kole v centru, kudy stovky z nás denně projíždí, si tak už prakticky neškrtneme.

      Takže na kole nemůžu na pěších zonách? Tak kde s tím můžu souhlasit?

      0 0
      • Smazaný účet  

        jsem zvědavej, zda bude někdo do EU vracet ty dotace, ze kterých se s velkou slávou vybudovala „cyklotrasa“ napříč Staromákem

        0 0
        • Bubaaak  

          Jako že by někdo vrátil chatu, auto? Seš magor? :D

          Sorry: co na pivu, to na klávesnici

          0 0
        • Val  

          napříč staromákem vede nějaká cyklotrasa?

          0 0
            • Val  

              jo na mape, to asi EU moc nestalo, jen sem myslel ze jsme neco prehlidnul, kdyz jsem se po staromaku kodcal. Do Prahy jsem se pristehoval nedavno a uz jsem zjistil, ze ty „cyklo-trasy/stezky“ na mape absolutne neodpovidaj realu… zatim jsem objevil jen jednu cyklostezku – kolem Vltavy a pak obcas nejakej cyklo pruh – kterej je ale stejne nepouzitelnej protoze se na nem parkuje (namesti Republiky – to mensi nadrazi) nebo po nem jezdi auta, ktery si z jednoproudovky delaj dvou (most naproti strahovkymu tunelu)

              0 0
      • Sunshine 29  

        Bike na pěší zónu nepatří, nevidím problém…Sem tam si zajedu přes Krčák, náplavku na Hrad, dám si kafe nebo pivo a jedu zpět. Využívám třeba Karlúv most – přes něj kolo vedu, stejně tam jet nejde a nevidím v tom problém stejně na mnoha jiných místech… Vždycky se dá objet, takže nechápu ten brekot.

        Zákaz segwayů chápu – nechají ae přejet autem, přechody, kočarky, chodce ignorují (vlastní zkušenost).

        0 0
        • iron.hide  

          "nechají ae přejet autem, přechody, kočarky, chodce ignorují " – mozno to bolo sposobene tym, ze uzivatelia segwayov nevedia ako sa na tom brzdi.

          0 0
        • šimlos  

          Bereš to podle sebe ale spousta lidí zrovna tuhle trasu používá do práce nebo do školy, než aby se motali kolem ulicemi plných aut. Navíc by se kola měly „svézt“ se segwayema a elekrokoloběžkama pro turisty. Celý je to na hlavu.

          0 0
          • Sunshine 29  

            Je pravda že já to mám trochu z jinýho úhlu…Na jednu stranu to chápu, protože v centru potkáš spoustu jelit co se proplétají mezi lidmi na chodníku, na druhou to odnesou ti slušní…

            0 0
            • Jenda  

              jenže i ty jelita v podstatě nikomu až tak nevadí a problém je od organizovanejch výprav turistů – jede jich vláček, místo před sebe čumí po památkách případně stíhají průvodce

              druhej problém kterej chtějí tímto vyřešit jsou pivní kola, což imho nemá s kolama nic společnýho

              0 0
          • treatt  

            Přesně tak.. když vyjíždím na silničce z práce v Karlíně a potřebuju jet na Modřany, tak těch inteligentních variant moc není. Náplavka výhradně v zimě, jinak se tam skoro nedá projít, nábřeží je masakr s autama, i když se člověk dostane příjemně na Žižkov tunelem a případně po stezce až k VŠE, tak ho to vyplivne do Italské, Žižkov na tom příjemností není o nic líp – na každým rohu křižovatka, světla, provoz jako kráva, pavé, koleje.. nic, co by jeden rád absolvoval pravidelně..

            takže doteď šlo jet celkem v pohodě od Masaryčky Hybernskou po stezce a pak prostě opatrně a pomalu projet směr Karlák skrz pěší zónu. Osobně jsem tam nikdy žádný konflikt neměl, ani náznakem..

            Tahle oblast prostě žádnou jinou solidní alternativu nenabízí, i když se dá efektivně projet Jindříšskou, tak ve Vodičkově udělali mezi kolejema tak brutální pavé, že by to na Roubaix mělo spousta hvězd, takže to taky padá..

            A jedna věc se na to dívat optikou toho, že osobně tam tudy jezdím a dotklo by se mě to / nedotklo, věc druhá, jak by měl směřovat urbanistický vývoj moderního velkoměsta. A já prostě chci žít ve městě, které se vyvýjí směrem k tomu, že ulice je pro život, pro lidi, pro kolo, kolobrndu, stánek, procházku, příjemný pocit a ne průjezdní místo obložené z obou stran kárama..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Italská-Mírák-Bělehradská a buď dolů pod most a parkem k Vyšehradskýmu tunelu, nebo přes Nuselák a pak dolů k vodárně…

              0 0
              • treatt  

                Občas to právě takhle natáhnu, ale výjezd z Italské skrz Mírák je dost čekání/teror a Jugloslávská na pavé + koleje, takže opět nic příjemného, Bělehradská/Jugo bývá dost zaplněná, takže to má k rychlému bezproblémovému průjezdu dost daleko.. od Tyláku na Nuselák a pak dolů k vodě už cajk..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  když sjedeš dolů Římskou, tak si sice pár metrů zajedeš, ale jsi pak rovnou na Bělehradský, bez semaforů (jen na křižovatce s Anglickou a pak s Rumunskou) a v nulovém provozu

                  0 0
            • MaPa  

              +1

              Já tam občas taky jedu a nikdy jsem neměl problém projet. A pokud vidím, že je tam opravdu souvislý dav lidí, tak prostě jedu jinudy.

              Problém je v tom, že nikdo na magistrátu nemyslí koncepčně. Protože úředníci, kteří by to měli dělat, většinou nemyslí, ale „tupě“ si kroutěj svý povolání. A do toho jim zasahují nadřízení, kteří jsou voleni na čtyři/šest/osm let a vzhledem k tomu, že v našem absurdistánu je doba přípravy velké rekonstrukce nějaké ulice klidně 12+ let, tak je lepší řešit malé kraviny a to ještě pokud možno nějak tak, aby z toho byla zakázka kde se dá ulít co nejvíc chechtáků. Výsledkem je, že ten, kdo přijde další řekne, že to minulé je hovadina, což většinou skutečně je, takže se to předělá. Ale že by se vytvořilo něco smysluplného, to většinou vůbec… Chytří úředníci nad tím můžou kroutit hlavou, ale většinou je v případě aktivity semele politickej/kmo­trovskej systém, jdou jinam (na jinou MČ) a tam už jsou opatrnější, protože koneckonců taky živěj rodinu :-(.

              A aby se lidi zamysleli a začali spíš vyžadovat slušnost než miliónový projekty na separaci, to už by člověk fakt chtěl od magistrátu/radnice MČ/policie/li­dí/i cyklistů moc. Prostě sklízíme co jsme si zasili (imho i vlastní tolerancí mezi sebou).

              0 0
            • MiKED  

              Zbaběle to beru metrem z Křižíkovy na Karlák… I když v tretrách je to masakr.

              0 0
              • treatt  

                No, nedivím se, občas si říkám, že by to bylo z hlediska bezpečnosti nejlepší.. jenže se mi jednak nechce z práce hned zalézt do krtka, když se chci provětrat a s kolem to je prostě vždycky trochu oser..a pak je tam taky hledisko, které jsem zmiňoval už výš, chci prostě aktivně žít v moderním městě, které by se prostě mělo otvírat chodci a cyklistovi..

                0 0
                • Jenda  

                  navíc cpát se s kolem do metra ve špičce je príma pro všechny zúčastněné ;-)

                  0 0
                • MiKED  

                  Já v Karlíně bydlím, takže obvykle na jih nevyjíždím ve špičce. A z práce je to úplně jiná písnička.

                  0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
            • JendaH  

              Osobně bych z Karlína do Modřan jel buď po A2 podél Vltavy nebo bych se u Bulhara napojil na Magistrálu, dojel na Pražského povstání a tam dolu k Vodárně a dál po A2 (nebo možná až na Pankrác a dolu Jeremenkovou nebo do Braníku).

              0 0
              • Smazaný účet  

                po magistrále? adept na Darwina…

                0 0
                • JendaH  

                  Nejsou tam blbí a bezohlední chodci, náhodně se pohybující děti, pejskaři a dveřní zóny zaparkovaných aut. Přijde mi to stejně (ne)bezpečné jako alternativní trasa centrem.

                  0 0
                  • hawrda  

                    Viděl jsi někdy tu magistrálu z blizka?Tohle fakt nemůžeš myslet vážně,jinak piš závěť :-D

                    0 0
                  • MiKED  

                    Proti gustu… Já bych na magistrálu s kolem nevjel, protože mi to přijde jako čistokrevné šílenství.

                    0 0
                    • Kubajsu  

                      Po magistrále celkem běžně jezdím. Je to řádově bezpečnější (vzhledem k počtu nutných prudkých změn rychlosti a směru, tj. ohrožení dle zákona), než Modřanská peklostezka v kterékoliv odpoledne bez deště.

                      0 0
                      • Barak  

                        To je ale blbost.

                        0 0
                        • Kubajsu  

                          Když myslíš…

                          0 0
                          • Barak  

                            Chápu, že to pro určité jedince může být na magistrále ok. Ale většina cyklistů by tam nejela ani za zlaté prase, protože je to jednoduše hazard. Takže psát o tom, že je to na magistrále řádově bezpečnější než na cyklostezce, byť Modřanské, je dost mimo. To se na mě fakt nezlob.

                            0 0
                            • Stingray  

                              Chvílema si říkám, že bych snad jel ve špičce raději po magistrále než po modřanský. Co tam se děje je normální hazard se zdravím a životem všech zůčastněných :-/

                              0 0
                            • Kubajsu  

                              Že do toho motáš panickou hrůzu z neznáma, není můj problém. Jezdím po obojím, tak můžu celkem srovnávat a fakt prostě je, že za 100 km po silnicích (včetně dost frekventovaných) nezažiji tolik situací hrozících velmi intenzivně úrazem, jako za jednu cestu z Podolí na Zbraslav ve slunečném odpoledni. A to tam jezdím dost volně.

                              0 0
                              • Barak  

                                Panickou hrůzu z neznáma… tak jo. Že tam těch cyklistů ale vídám. Počkej, zkusím si vzpomenout, kolik cyklistů jsem tam viděl letos… hm, ani jednoho nebo jednoho? Teď fakt nevím.

                                0 0
                                • MaPa  

                                  Tak nevypadá zas tak neproježděně. A Stravu nemají všichni…

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    No, žádná slava. Nejvetsi frekvence je tam, kde po chodniku vede soubezne cyklostezka.

                                    0 0
                                    • 777rada  

                                      Když jsem se podíval kde že je vlastně na pražské heat mapě magistrála tak jsem si taky říkal to není možné, tam přece nikdo na kole nejezdí, to jsou telefony co vozí lidi autem.

                                      Přiložený obrázek jsou data agregovaná (předpokládám) zase přes Stravu, ale pouze v rámci projektu Do práce na kole 2015. Všimni si třeba rozdílu u té vracečky kolem garáží Slovan. Jasně, nikdo neví jestli to tam lidi doopravdy projeli do práce na kole nebo do práce autem, ale:

                                      Komu z těch lidí co stojí ze těmi vizualizovanými daty asi stojí za to registrovat se do sluníčkového projektu aby pak nahrávali nějaké fejky? Obrázek je screenshot z prahounakole.cz

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Nerozporuju, že po magistrále nějací cyklisté jezdí. Rozporuju tvrzení, že je to bezpečnější než Modřanská cyklostezka a říkám, že si to zřejmě myslí většina cyklistů jezdící po Praze, protože když jedu jednou dvakrát do týdne po magistrále autem, žádné cyklisty nepotkávám. To je debata o ničem.

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          tak přinejmenším když jedeš po magistrále tak tě většina řidičů považuje za ultramagora a takovému je lepší se vyhnout ;-)

                                          Já to po ní střihnu jen občas od Štvanice na Bulhara když vidím že je to dost zacpaný a auta tedy víceméně stojej. Jinak se tam moc komfortně necejtím, ale je to daný i tím že tam jedy většinou na skládačce. Na pevňáku jsem párkrát zkusil i jiný úseky, vždy ale s pocitem že tam zbytečně plechovkáře brzdím a provokuju.

                                          0 0
              • treatt  

                O A2 jsem psal už výš – fajn úsek náplavky končí od Karlína u Čechova mostu, kde z dlážděné lajny na silničce vletíš do přísného pavé, které je až k výjezdu u Rudlofina, odkud je opět dilema, kudy to vzít a vybíráš z menšího zla mezi lidma, autama, tram, kolejema a pavé – dál Křižovnická se celkem propálit dá, i když to není dvakrát příjemné, Smetanovo nábřeží cajk po kolejích, Masarykovo ještě jde k Mánesu (i když se tam často trochu mačkám nad komfort, abych nezdržoval auta), ale odtud autopeklo, opravdu nepříjemný úsek. V zimě se v pohodě objede po náplavce, jenže jak se udělá hezky, je naprosto nemožné na to ani pomyslet.. alternativně to občas beru přes Karlák a dolů na Albertov, ale jsou to všechno prostě velký kompromisy..

                No a druhá navrhnutá varianta po Magistroši – jako nebudu se stavět za anděla, občas tam pálím, ale výhradně od Vyšehradu, pokud na mostě stojí kolona, směr Pavlák se dá jet v souladu s provozem, od Pavláku ještě líp, protože to je skopec, tak člověk jede stejně rychle jako auta a pak už se jen vyjede dolů na křižovatku se Seifertkou. Když se přišlápne, tak touhle trasou na silničce nijak nezdržuju auta, ale občas tam vidím neohrožené mesíky, co si to na bajku šinou v klídečku dvacítkou až na Těšnov bez bázně a hany – to mi teda moc rozumné nepřijde.

                Ale jet Magistrálu v protisměru od Florence, kde pokud není zácpa, auta letí opravdu rychle a cyklista by supěl dost pomaličku, to je teda dobrá kokotina a v životě bych tam nenajel

                0 0
                • Kubajsu  

                  Od Florence je zácpa skoro furt a okolo Hlaváku je celkem dost prostoru bokem… K Žitné se ještě dá kousnout (pro mě lepší alternativa než propletení přes Václavák), ale dál už je to dost k ničemu a přes Nuselák tímhle směrem vůbec…

                  0 0
    • 777rada  

      Parada, bude pesi zona pro auta, to je ok. Vzhledem k tomu ze pokud to schvali tak do prace legalne nedojedu tak asi fakt nezbyva nez napsat ten email. A to jako vazne? Vzdyt Na prikopech vede I nejaka ofiko cyklotrasa, ne?

      0 0
    • vanderpoel  

      Opravdu nemam potrebu jezdit centrem prahy na kole. A uz vubec ne na pesich zonach. Takze ano, sam o sobe mi ten zakaz taky prijde pitomy, ale mam s nim zasadne mensi problem, nez kdyz si nejaci zeleni bolsevicti cykloteroristi chteli vynutit cyklostezku pres staromak, coz je ultra itn picovina.

      0 0
      • JendaH  

        Opravdu nemam potrebu jezdit centrem prahy na kole.

        To máš dobrý. Někteří lidé tam třeba pracují, tak tam jezdit jaksi musí.

        Ale titulek tématu mi přijde zbytečně bombastický – pod centrem si představuju něco většího než pár ulic.

        0 0
        • vanderpoel  

          Nemusi tam jezdit na kole.

          0 0
          • Jenda  

            jasně, lepší je tam jet autem

            0 0
            • JakeF  

              Nic jinýho neexistuje? Metro, tramvaje, autobusy? Zrovna v těchhle místech je dostupnost MHD kamkoliv naprosto bezproblémová…

              0 0
              • jonti  

                Ja treba v centru pracuji a jezdit tam na kole je pro me docela dulezite. Jen u nas ve firme je nas cca 10 ze 150 a predpokladam, ze i jinde je to podobne.

                0 0
                • JakeF  

                  Z důvodu dopravy nebo sportu? I když v obou případech mi přijde lepší to úplný centrum projet metrem… Vždyť příkopy je problém projít mezi turistama rychlejším tempem pěšky.

                  0 0
                  • JendaH  

                    Dopravně. Jezdil jsem pouze dopravně a i teď jezdím téměř vždy dopravně.

                    Příkopy se dají jet 10 km/h v měkčí špičce, ráno když je prázdno tak víc. Já tam naštěstí skoro nejezdím a když jedu přes Prahu, tak jezdím po Magistrále.

                    0 0
                  • jonti  

                    Ja jezdim z duvodu dopravy i sportovne, i kdyz tu cast od Vltavy na Vaclavak bych si rad odpustil.

                    Do prace jezdim dopravne, z prace se nejak dostat na Vyton a potom to uz je sportovni.

                    0 0
                    • JakeF  

                      No to je přesně ono… Proto říkám, že mi největší smysl dává projet to nejužší centrum metrem.

                      0 0
                      • Jenda  

                        Jenže když se pohybuješ v rámci centra tak je kolo právě to nejrychlejší. Protože nemám potřebu navštěvovat různé Prahy Pole a vlak mi jezdí z centra či Dejvic tak nemám ani lítačku, bo se mi to nevyplatí. Když už občas musím MHD tak mě to prudí, protože jakmile je tam nějaký přestup, tak je to na kratší vzdálenosti neskutečně pomalý.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Teď nechápu… Jezdíš vlakem a máš problém, že u MHD je na krátký vzdálenosti problém s přestupama?

                          0 0
                          • Jenda  

                            ano, co je na tom k nepochopení – vlak mě někde vyplivne a pak jedu na kole a to čas od času přes centrum. To z toho důvodu, že je to na mých trasách výrazně rychlejší a pohodlnější než městská.

                            0 0
                            • JakeF  

                              Ve srovnání s vlakem mi pražská MHD přijde v tomhle směru výrazně příznivější…

                              Ohledně tras se vyjadřuješ dost neurčitě, tak je těžko nějak soudit. Nepochybuju o tom, že takový případy najdeš, nicméně optikou toho, kolik lidí tenhle způsob volí, protože je pro ně opravdu nejpohodlnější a nejrychlejší, a kolik lidí se jako pěší pohybujou v řešenejch oblastech, je asi jasný, čí zájmy by magistrát měl prosazovat.

                              0 0
                              • Jenda  

                                konkrétní příklady:

                                Nádraží Dejvice – Troja – na skládačce cca 20 min, metro + bus 35 min (ale tady nejedu centrem, takže zákazy jsou mi jedno).

                                Karlov-Masaryčka – kolo cca 15 min (jedu přes Můstek a Příkopama), za tu dobu sotva dojdu na I.P. Pavlova ;-)

                                Troja – Masaryčka – kolo cca 20–25 min, mhd netuším :-)

                                Troja – Bubny – kolo 10 min, mhd tak 25

                                všechno beru časy dveře-dveře, tedy ne jen čistý čas jízdy mhd

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Troja je obecně dostupností debilní, ale žádný z tras se ty řešený zákazy netýkaj, ne?

                                  A z Karlova na Masaryčku by to mělo jít rozumně tramvají, ne?

                                  0 0
                                  • Jenda  

                                    Karlov není Karlovo náměstí ;-) Pravda zbytek kolejí tam je, ale to ještě nebyla magistrála :-)

                                    Ještě jsem zapomněl trasa Dejvická – Karlov, tak jedu přes centrum úplně – Staromák – Můstek

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Já vím, kde je Karlov, pár měsíců jsem tam jezdil denně. Dolů k tramvaji to není daleko.

                                      Není to z Dejvický kratší a rychlejší přes nábřeží?

                                      0 0
                                      • Jenda  

                                        Než sejdu na tramvaj a než mi pojede tak sedím ve vlaku, jen k tramvaji je to 7 min svižný chůze.

                                        Není, navíc je to neskutečnej oser mezi autama a tramvajema. Co by ale v tomhle směru hodně pomohlo je zprůjezdnění Jungmanky pro cyklo v obou směrech.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          No a tramvaj pak za 10 minut. Když se koukneš do jízdního řádu, tak to máš za 17 plus nějaká rezerva. To mi proti těm udávanejm „cca 15“ na kole nepřijde zásadní rozdíl…

                                          No to je právě ono… Mezi autama a tramvajema je to oser, tak radši budeš ohrožovat chodce na pěší zóně, abys ušetřil 2 minuty času. Že je pak oser tam chodit pěšky, protože musíš pořád hlídat, aby tě neoprasil nějakej kličkující cyklista, co zrovna spěchá na vlak, to už tě nezajímá…

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Kdyby se v pěší zóně na zemi vyznačil dvojpruh (oba směry) pro cyklisty (a chodci by to respektovali), k žádnému kličkování by nemuselo docházet – jak je ta zóna široká? Pochopitelně by tam cyklisti nemohli jezdit 30…

                                            0 0
                                            • pepek  

                                              :-)

                                              0 0
                                            • Jenda  

                                              to už bych viděl reálnější udělat cyklotunely v kolektorech co křižujou celý centrum ;-)

                                              0 0
                                              • Nikovlas  

                                                Kvůli nevhodnosti řešení, nebo nedostatečné vůli k realizaci?

                                                0 0
                                                • Jenda  

                                                  Snad nikde na světe nefunguje to, že by na pěší zóně byl cyklopruh do kterého by nikdo nelezl, to je utopie a vlastně to ani není žádoucí. Stačí když tam člověk nejede jak hovado a těch 10–15 km/h se tam celkem dá jet a to bezpečně. Ve chvíli kdy bude cyklopruh tak do něj pěší, zejména turisté, stejně polezou a vyvolá to akorát konflikty, protože méně rozumově obdařeným cyklistům to dá pocit – cosemdopičile­zešjájsemvprá­vuamůžutuvalit30

                                                  0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Pruh by umožňoval, aby ti slušnější věděli, kde by se zhruba měli pohybovat. Bez pruhu můžeš být sebeohleduplnější, ale stejně vsichni budete kličkovat, protože prostě nebude žádné vodítko, podle kterého se pohybovat.

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    To skoro vypadá, že jsi nikdy žádnou cyklostezku s pruhy ani neviděl. Ovšem kdyby se na každou postavil dostatečný počet kontrolorů v rozestupu tak 1kus/100 metrů, tak by tam byl jistě brzo pořádek .

                                                    0 0
                                          • Jenda  

                                            tramvaj 13 min, opravuju to kolo, i mapy cz to hodí za 12 min, tedy úspora min 10 min, to pokud to nestojí na karláku a nefrnkne ti tramvaj před nosem. Jasně, není to mnoho, ale to se můžeme dohadovat jestli je legitimní jezdit někam autem protože je to rychlejší. Ber to tak, že bych mohl jet z Kladna do Práglu autem (u práce mám kde parkovat) a ušetřil bych proti tomuto způsobu denně cca 30 min, jenže proti cestě kompleto mhd by to byla cca hodina, to už by bylo tolik, že i finančně bych to akceptoval.

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              No když jezdíš na Kladno, tak by se spíš než tramvaj na Masaryčku vyplatilo metro Hradčanskou nebo Veleslavín, ne? Tam koukám vlak jede z Masaryčky 13, respektive 19 minut a metro z I.P. Pavlova na ně jede za 15, respektive 20, takže s cestou na metro to vychází ve výsledku cca stejně jak kolo na masaryčku a levnější vlak ti ušetří na lítačku :).

                                              0 0
                                              • Jenda  

                                                z Hradčanský zespoda je to na metro skoro 15 min, Veleslavín je na tom o něco lépe. Pořád k tomu máš cca 10–15 min pěšky na to metro z Karlova.

                                                Rozdíl v ceně vlaku mi na lítačku neušetří ;-) to jsem počítal mnohokrát

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  To asi ty vlaky jezdí z jinýho nádraží Praha – Dejvice, než jsem myslel, protože těch 300 metrů by ses za 15 minut i doplazil…

                                                  Takže když to vezmu MHD na Veleslavín, tak to máš 10–15 minut na metro, 20 minut metrem na Veleslavín na vlak. Takže celkem 30–35 minut. Navíc z Karlova jezdil na metro bus, ale taky se mi na něj nikdy nechtělo čekat.

                                                  Když to vezmeš na kole, tak jsi na Masaryčce za 15 minut a odtamtud vlak jede na Veleslavín 19 minut. Takže celkem 34 minut :).

                                                  Beru, že na kole to je v některejch situacích o něco pohodlnější, ale fakt mi to nepřijde tak kritická situace jak to podáváš…

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    Mluvím o čase z nástupiště metra na perón, si to někdy zkus, když nepoběžíš tak to pod 10 min nemáš šanci zvládnout, pokud budou trochu plný schody blížíš se spíš těm 15 min.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Nojo, plný schody… A riziko zdržení, že na Můstku potkáš pouliční umělce, kolem kterýho je neprostupnej dav čínskejch turistů až do Rytířský, jsi v potaz bral?

                                                    Každopádně pořád můžeš ten Veleslavín, tam jsou eskalátory krátký a přes druhý schody ti pomůžou mladíci ve žlutejch vestách i s kufrem :).

                                                    0 0
                      • Morchella  

                        Jezdím na kole po Praze asi 30 let a až do přečtení této diskuse jsem nevěděl, že to může být nějaký problém. Ono to chce ale znát dobře město a samozřejmě jezdit na MTB. A jestli jezdím kvůli sportu, nebo dopravě po městě? Ne, mě ježdění po Praze prostě pořád baví a když nechci jet např. Karmelitskou, tak si to střihnu přes Petřín :-)

                        0 0
                        • Kubajsu  

                          Ale když jedeš na silničce a ještě třeba zaprší, tak je podstatná část Prahy o hubu (koleje, dlažba). A to mi přinejlepším vadí.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Tak zrovinka s tím nic nenaděláš, musel bys zrušit tramvaje a dlažbu, to Ti asi neprojde.

                            0 0
                            • Kubajsu  

                              Koleje nevyřeším, to je jasné. Ale vložený asfaltový pruh (nebo rovná dlažba) do kočičích hlav by vyřešil podstatnou část ošemetných situací, které v centru zažívám.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Takze bys chtel, aby se vetsina obyvatel prahy slozila na tvoje osobni pohodli?:)

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  K tomu se vyjádřím tak, že je naprosto běžné, že všichni přispívají na zájmy jednotlivých skupin obyvatel – ať už se jedná o sport, kulturu, vzdělání…

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    je to běžné…ale je to tak správně? správně podle názoru všech těch, kteří přispívají?

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Samozřejmě, že je to správné. I menší skupiny mají mít zastání. To, že například atletice se věnuje jen pár procent lidí (spíš ani procento), neznamená, že by do podpory atletiky jako sportu pro děti stát neměl dát ani korunu. Divný by bylo, kdyby tam dával 10% příspěvků do sportu. Chápu – neziskovky by se měly zrušit úplně – tak snad někoho uklidní, že včera si policie vyšlápla na tu největší.

                                      Taky si myslím, že by se z veřejných rozpočtů měly podporovat třeba bezbariérové přístupy, ačkoli většina společnosti nájezdové rampy a cvakátka u přechodů nepotřebuje.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        jasně, to je tvůj názor

                                        já mám jiný názor – imho by se měly snížit daně a zájmy by si měla financovat komunita sama mimo stát formou příspěvků (chci aby moje dítě chodilo na atletiku = budu platit příslušný příspěvek, případně zaplatím stadionu nový povrch atd…)

                                        a ti, co je atletika nezajímá, mohou ty peníze investovat jinam…třeba do chlastu

                                        0 0
                                      • JakeF  

                                        Taháš to do absurdit… Tady není na kole problém projet, i když se pěší zóna zavře… Možná to bude o 2 minuty delší a budeš muset jet na silnici mezi autama, kam kola patří, což je hlavní problém zúčastněných. Radši ohrozí denně desítky až stovky chodců na jedný z nejfrekvento­vanějších pěších zón v Praze, než aby museli jet po silnici, kam kolo patří.

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          Já reagoval čistě na Pepperův absurdní názor – principiálně.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            to nebyl názor, to byla otázka. to se pozná tak, že je na konci „?“

                                            0 0
                                            • Nikovlas  

                                              Děkuji za lekci českého jazyka od někoho, kdo neuznává humanitní vzdělání.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                nemáš zač – z mé strany byla zdarma, takže vlastně taková humanitární pomoc pro tebe :-)

                                                0 0
                                • Kubajsu  

                                  Asfalt je levnější, než dlažba. A rovná dlažba je při dnešní nejrozšířenější technologii výroby (řezání, nikoliv kamenické opracování) levnější také. Takže naopak; většina společnosti se skládá na „estetické cítění“ úzké skupiny památkářů.

                                  A v některých případech nejde jen o pohodlí, ale o zdraví – samotná dlažba se přežít dá, koleje taky. Ale kombinace je na některých místech fakt o hubu (namátkou Klárov, Rudolfinum, Vodičkova, Senovážné náměstí…).

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Takze by bylo levnejsi drazbu vydrhat, upravit podlozi, polozit asfalt nez to proste nechat tak, jak to je?:)))

                                    Nuti te nekdo zminovane useky brazdit na kole? Pokud ano, reklam to u nej, pokud ne, nefnukej a v ramci sveho bezpeci obetuj kousek sveho pohodli a jezdi jinudy:)))

                                    0 0
                          • Morchella  

                            Jasně, u silničky to chápu. Já jen reagoval na to, proč by mělo být lepší jezdit MHD, než na kole.

                            0 0
              • JendaH  

                Neexistuje. Pokud nechceš podporovat mafii (DPP), tak neexistuje. Teda ještě můžeš pěšky, což se na tuhle vzdálenost ještě dá, ale na větší by mě to nebavilo (chci se někam dostat, ne se kochat. Na kole jedu po rovině 25, pěšky 5)

                0 0
                • JakeF  

                  :) oukej… Na týhle úrovni nejsem schopen argumentovat, vyhráls.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  proč je DPP mafie? jestli máš nějaké důkazy, asi bys je měl předat orgánům činným v trestném řízení

                  pokud takové důkazy nemáš, jen lžeš, pomlouváš a plácáš nesmysly…

                  tak jak to je?

                  0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak to je level, že i Onuce by se mohl učit! :-D

                      „Dopravní podnik má velice dobře promyšlené mechanizmy na zabíjení lidí. Tak například vyryli do hlavních silnic po celé Praze ocelové žlábky a doufají, že do nich najedeš a zabiješ se. Nebo před tebe postaví dieselovou Vrakosu bez filtru pevných částic a doufají, že umřeš na rakovinu plic. Nebo ti způsobí silikózu. Nebo sníží všechny intervaly v jízdním řádu a řeknou řidičům, že když je nedodrží tím, že budou projíždět červené a předjíždět v nebezpečných místech, vyhodí je, a doufají, že tě nějaký řidič zabije. Nebo alokují ve městě spoustu prostoru a ohraničí ho postupně se zužujícími obrubníky a doufají, že tě při předjíždění zajede někdo jiný. Nebo ti pod oknem pustí vrzající tramvaje a doufají, že umřeš ze stresu.“

                      0 0
                    • vanderpoel  

                      kdyby to nebylo tak ostudne kratke, myslel bych, ze jsem na webu henryka laholy (zvuk mam vypnuty, takze gaudeamus igitur ti tam mozna hraje taky)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        nejsem psychiatr, tak tu poruchu neumím pojmenovat…ale po zběžném prohlédnutí toho indexu mám silný pocit, že naše civilizace fakt dospěla ke svému konci a měla by zaniknout :-/

                        0 0
                        • snas89  

                          Neboj. Proti evolucnimu radu uz jde lidsto systematicky celkem dlouho a k nicemu jinymu to nepovede:)

                          0 0
            • vanderpoel  

              to si nemyslim

              0 0
    • bradek  

      Ke způsobu řešení problému se nevyjadřuju, nicméně potvrzuju, že se po Praze1 pohybují tato individua na elektrických koloběžkách z titulní fotky z článku níže (zřejmě naháněči klientů), která jezdí jak po chodnících, tak silnicích, kde zase ignorují přechody. Auta mi zastavila na přechodu a v tu chvíli metr přede mnou projelo toto značnou rychlostí, protože zpomalit, natož zastavit, bylo pod jeho úroveň.

      http://www.metro.cz/…-/praha.aspx?…

      0 0
    • scota  

      A koně na Staromáku bych taky zakázal, protože mají hroznou spotřebu ovsa a jezdí moc rychle a produkují metan.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kdyz zakazovali auta, cykliste byli vpohode a nic neresili.

      Kdyz zakazovali vozitka, cykliste byli v pohode a nic neresili.

      Ted zakazuji kola…

      Salamovka v praxi;)

      0 0
      • pepek  

        Máš to špatně:

        Kdyz zakazovali auta, cykliste se radovali

        Kdyz zakazovali vozitka, cykliste se radovali

        Ted zakazuji kola…a cyklisté naříkají

        0 0
      • Kuba78  

        Kdyz zakazovali auta tak mnozi cykliste nebyli v pohode a nic neresili, naopak aktivne za to bojovali a zakazy mohutne slavili. Viz Automat. Ze jde radnici o dobro a blaho cyklistu si mohl myslet jen totalni zabednenec

        0 0
      • Tomcat  

        Další level bude registrace kol a povinné pojištění .

        Návrhy na to byly jak v ČR tak EU už dávno.

        0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • Smazaný účet  

          povinné pojištění není potřeba. Když způsobíš nehodu, jsi za škodu tak jako tak odpovědný. U auta je pojištění povinnost, protože způsobuješ celkem často škodu, kterou nejsi schopný zaplatit. Na kolo lze použít pojištění na blbost, rozumný člověk ho má..

          Registrace kol, respektive nějaký smysluplná databáze, by možná zlepšila návrat ukradených kol..

          0 0
    • OstravakTu  

      Zakazal bych celou Prahu. Je to samy pruser a banda arogantnich prazaku,co jim patri cely svet. :)

      0 0
      • Rockodendronus  

        V tom případě se za Prahu raduj a jásej, protože je ta banda koncentrovaná na jednom místě. Kdyby Praha nebyla, byli by rozlezlí všude, včetně Ovy! To bys chtěl? :-)

        0 0
        • scota  

          Dopravu má na starosti Dolínek a ten je původem z Vyškova. Jinak to vede Krnda a ta je ze Slovenska. Předpokládám že do rachoty na magistrát nejezdí na kole ani segway, takže jim je to jedno a parkování asi taky neřeší.

          Jinak dopravu v centru vyřešili skvěle už se ucpává jenom Praha 6 na Prašném mostě a pak nějaký Most Barikádníků na P8 a parkování taky super zkrátka namalují další čáry a za několik mega nakoupí bonzovací vozidla. Parkoviště na Černém mostě jsou permanentně plná a pořád vedou keci, že uvažují o parkovacích domech.

          Co taky čekat od člověka, který se celý život živý akorát kecama.

          0 0
          • scota  

            Mega kapacita P+R např Skalka 1 – 63 aut a Holešovice – 74 aut ;-) Černý Most na hlavní příjezdové trase z východu a severo – východu 294 aut +131 aut (jenže to už je několik set metrů od M).

            http://www.dpp.cz/parkoviste/

            Opravdu je to takový problém vzít nějaký brownfield a nasypat tam trochu kačírku?

            0 0
            • MiKED  

              To jo, úplně naddimenzováno. Třeba v Holešovicích na P+R obvykle zaparkuješ tak do sedmi ráno… :-)

              0 0
            • šimlos  

              Kdyby to bylo tak jednoduchý, dávno by to bylo. Ale pozemky který by se hodily na výstavbu záchytných parkovišť někomu patří a získat je obtížný, často nemožný. Do Prahy každý den najíždí desítky tisíc aut přespolních za prací, žijí tady desítky tisíc lidí jenom přes týden a na víkend jezdí domů, hlavně Moraváci. Tak co by kdo proboha chtěl??? Zrušíme letiště a uděláme tam parkoviště? Nikoho nekritizuju, na nikoho nenadávám, nepřeju si Prahu jenom pro Pražáky, pouze konstatuju..

              0 0
              • scota  

                Např. kolem Kolbenky je místa dost a je to na příjezdové trase do Prahy.

                Klánovice u vlaku je parkoviště na 30–40 aut. Lidi parkovali u lesa a tak to vyřešili radikálně dali tam zákaz stání.

                0 0
                • šimlos  

                  Tyhle pozemky ale nejsou města. Ty Klánovice třeba patří drahám. Město na jejich vykupování nemá peníze. Stejně jako pozemky kolem Prahy, kde teď rostou hlavně satelity a nákupní nebo skladové zóny, vlastnili je různí filutové z politiky, kteří je dřív v utajených výběrkách a nebo úplně bez nich velmi výhodně nakoupili a teď je to lukrativní byznys.

                  0 0
        • mr.ricardo  

          Jo, byli by rozlezli vsude, jako treba ostravaci, kterejch je Praha plna :))

          0 0
          • OstravakTu  

            Co je a kdo je v praze mi je i zadele. Ostrava je fajne mesto a neresi se tu furt skandaly a prusery jak u vas. Pustis zpravy vecir a furt praha a tamto a ono a to v pici .. ostudy :))

            0 0
            • IndyCZ  

              Jestlipak to nebude tím, že v Praze je koncentrována zákonodárná i výkonná moc, zatímco v Ostravě jsou koncentrovány oxidy uhlíku. :-D

              0 0
              • Sunshine 29  

                +1.

                BTW Ostraváku víš co se říká v Praze o Ostravě?

                Vůbec nic…

                0 0
                • Pavel  

                  Protože o Ostravě nic neví. Ani to, kde vlastně leží… ;-)

                  0 0
            • Smazaný účet  

              řekl bych, že ze Stodolní by mohly bejt celý zprávy…jenže vy to tutláte…

              0 0
              • Pavel  

                Stodolní už dávno není, co bývala…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak tak, Stodolní, „ulice co nikdy nespí“ je mýtus podporovaný debilama z MMO což je menší obdoba toho samého zařízení v Praze :DD

                  A toho OstravakaTu si radši nevšímejte, všichni tady nejsme retardovaní jak to na pak na první pohled vypadá :DD

                  0 0
        • OstravakTu  

          To mas pravdu. At tam radsi zustanou a kurvi si to tam vesele dal( blanka,opencard atd) :)))

          0 0
      • Sunshine 29  

        To je zvláštní, že v Praze maká a bydlí půl Moravy, ale pořád jí máte plnou hubu :)

        0 0
        • Pavel  

          Protože nás sere makat místo zhnilých pražáků! :-))

          0 0
    • kesu  

      Ani nemám problém s zákazem na takhle exponovaných místech. Co mě ale žere je způsob řešení problému. Takže státní správa není schopna řešit problém tam kde je, tak vymyslí nesmyslnej zákaz Segwayů. Nakoupí se značky a rozvěsí po celé Praze i tam, kde to nikdo nikdy neviděl. Takže se vymění vozítka za koloběžky a jede se dál. A teď tohle.

      Chtělo by to řešit trochu koncepčně. „Všichni“ včetně toho nablblýho automatu (dost by mě zajímalo, kdo to vůbec platí a proč) by si přáli, aby jezdili všichni na kole. A když to konečně možná aspoň částečně bude možný díky elektrokolům, tak se tomu začne bránit.

      Naopak by bylo co nejlepší nechat kola i vozítka žít a řešit potíže na místě. Jestliže půjčujete vozítko, poučte kam se s ním může. Pokud na tom někdo někoho ohrozí, nechť dostane pokutu na místě.

      Praha 1 by možná měla řešit úpraby nábřeží, rekonstrukci Revoluční a další zásadní problémy a né tohle.

      0 0
      • Jenda  

        Fajn, ať klidně udělaj zákaz, ale k tomu vyznačej rozumně trasy/zóny kterejma to půjde projet. Navíc pokud tam jedu ráno je to fakt prázdný.

        To co kritizujou jsou elektrokoloběžky, který jsou konstrukčně ale mopedy a ty tam nemaj co dělat. Jestli si nejsou schopni poradit s pivnima cyklobusama tak pak by měli odstoupit a ne vymýšlet plošný zákaz kol. Tohle fakt nikde v civilizovanym světě není.

        0 0
        • kesu  

          Nejlepší je, že prošel zákaz kol na Kampě (ani nevím, jestli ještě platí) a teď tohle na druhým břehu. Takže projet podél Vltavy je možné po magistrále, po přeplněným nábřeží a nebo Vodičkovou mezi tramvajema… A Automat publikuje články týkající se zásadních infrastrukturních staveb, o kterých ví kulový, místo toho, aby jednal o tomhle. A jedniná reakce je, pište emaily… Je hned vidět, k čemu ta organizace je..

          0 0
          • Jenda  

            Na Kampě ten zákaz platil chvíli a pak se tam realizovalo to, co navrhoval Auto-Mat ;-) Tedy povolená rychlost 10 km/h a značka vyzývající k ohleduplnosti. Funguje to imho dobře, těch pár kokotů co tam jezdilo hlava nehlava tam jezdilo i přes zákaz. Bohužel, jedinej argument proč cyklisty pustili zpět na Kampu byl výraznej nárůst cyklistů v Karmelitský na což si údajně stěžovali plechovkáři, jako bonus tam pak bylo údajně i několik vážnejch nehod a to Lomeckýmu kazilo kariéru. Pokud se tam v budoucnu realizuje to co chce Lomecký a jeho parta tak to bude fičák na druhou – chtějí asi 3 m širokej oddělenej pruh skrz Kampu jen pro cyklo. Překvapivě je Auto-Mat proti ;-), protože to povede k tomu, že tam cyklisti získaj pocit že to můžou valit ale tak nějak ostatní přes to budou přebíhat stejně jako dřív.

            To že vyzývají k psaní mailů na magistrát mi přijde zcela v pořádku, obeslali lidi zapojené do akce Do Práce Na Kole. Myslím, že hodně z nich přes to centrum do kolbenky prostě jezdí – já teda rozhodně občas ano.

            0 0
            • kesu  

              Já si myslím, že to primárně chce ohleduplnost a slušnost. Čas do času se bohužel najde debil, co jede „na tepy“. Je to bohužel stejný i za volantem, přitom stačí bejt trošku slušnej a ohleduplnej.

              No a k tomu to chce rozumný koncept páteřních cyklostezek sloužících k průjezdu městem. A to tady prostě pořád chybí.

              Praha má celkem slušně navržený nadřazený systém páteřních komunikací pro auta. Ale pro kola nic moc. V hlavní ose sever-jih je to úplná bída a v druhé to není o moc lepší. Celkem plynule se dá jet z východu až do Stromovky a na Letnou, ale pak pokračování na západ není vlastně žádný. Respektive je, ale je to vždycky kousek a pak nic.

              Já mám problém s tím, že automat primárně kritizuje a manipuluje s údaji tak, jak se jim hodí. Ukázové bylo dle jejich výpočtů zvýšení počtu kilometrů ujetých Prahou autem po otevření Blanky. Naprosto cíleně ale do výpočtu opomněli započítat komunikace, kde došlo ke snížení. Principielně se snaží blokovat velké stavby, bez kterých nepůjde zlepšovat prostředí pro život ve měste. Ale že by vypracovali nějaký plán či návrh třeba na snížení kapacity magistrály to teda ne.

              Ono kritizovat umí každý, ale vymyslet řešení už je zábavnější..

              0 0
              • Jenda  

                Dovolím si nesouhlasit, řekl bych že spoustu věcí mají promyšleno koncepčněji než pražští radní. Problém je v tom, že mentalita v Praze je na úrovni Berlína či Londýna 70. let :-/ a to nejen z hlediska dopravy, ale veřejného prostoru jako takového.

                0 0
                • oddie  

                  Jo, to je přesný, s tou mentalitou. Bohužel.

                  0 0
                • kesu  

                  Ano, s tím nemám problém a je to tak. Ovšem je nutné odlišovat zásadní infrastrukturní stavby jako je městský okruh a páteř nadřazených komunikací, které jsou velmi důležité a umožňují zlepšit chod města. Většina tědlech staveb je navržena v co největší míře pod zemí a dopady na povrchu nebudou nijak problematické. Ostatně viz okolí Blanky na povrchu. Bohužel automat po tom šlape jak to jde a čas od času se i najde blb, kterej to otiskne. Celý systém vnitřního a vnějšího okruhu byl navržen v 70. letech. Dneska jsme ho ale přetvořili na převážně podzemní komunikace a navíc je větší část postavená. Změnit trasování jak se snažili předcházející dva radní pro dopravu (průmyslový polookruh) je hovadina a ukazuje se to každé druhé odpoledne před Mrázovkou.

                  Na druhou stranu je ale pravda to co říkáš ty a některé komunikace (magistrála, Veletržní, severní předpolí Hlávkova mostu atd.), které ve stávajícím rozsahu nikdy neměly vzniknout je je žádoucí je upravit na přívětivá místa pro chodce a pro běžný život. Já ve výsledku souhlasím s omezováním individuální dopravy v prostoru vnitřního okruhu, ale proto je nutné ho nejdříve dostavět. A tam mám s automatem největší problém.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Že vám do těch „vašich“ pražských „sraček“ :-) vstupuji – v první řadě je nutno dostavit vnější okruh, aby ho ten vnitřní nemusel suplovat. A ten, pokud si matně vybavuji, kdosi kdesi blokuje (už teda nevím, jestli kvůli žabám nebo čemu to).

                    0 0
                    • Jenda  

                      Ten, pokud jsou mé informace správné, blokují lidé napojení na pražskou ODS. Sice vznikla varianta akceptovatelná pro dopravu, životní prostředí i místní, jenže vede jinudy než původní varianta, kde si tito jedinci již nakoupili pozemky s vidinou jejich výhodného odprodeje státu.

                      Ale jinak s tebou souhlasím, nejdřív vnější, pak vnitřní, sever Prahy není jak objet.

                      Jinak s Kesuem úplně nesouhlasím, např. dostavba Blanky moc od aut neulevila, jen ten problém z P7 přesunula na P6. Tím, že pracuju hned u vyústění v Holešovičkách a dojíždím z Kladna, tedy kolem začátku tunelu mám fakt dobrý srovnání. A i na P7 začala být brutálně zasekaná Povltavská, jenom je to mimo zástavbu, tak to zas tak nevadí.

                      Dostavba navazujícího tunelu je pak podle mě v nedohlednu.

                      0 0
                    • kesu  

                      Ano, to nepochybně. Ale vnější okruh je převážně v kompetencích ŘSD, zatímco městský je magistrátu. Krom toho vnější okruh čeká na novou EIU kvůli dotacím. Zatímco Praha nemá na vnitřní okruh nárok na dotace a tak může klidně použít starou EIU a navíc ji půlku obejít zkušebním provozem jako na Blance. Bohužel vnitřní okruh visí na diletantství magistrátu a to jak předcházejících tak stávajících.

                      Vnější pak brzdí Suchdol a Běchovice, oboje kvůli hluku a emisím a v Běchovicích navíc kvůli procesním chybám. Pohnout s tím může akorát nový stavební zákon, který by proces zjednodušil tím, že o každém odvolání může být rozhodnuto pouze jednou.

                      Každopádně s tebou souhlasím, protože kdyby byl vnější a vnitřní okruh kompletní (ideálně včetně Radlické radiály) tak by pokles zásadně provoz uvnitř města.

                      0 0
                      • Jenda  

                        je otázka jak moc by poklesl, sice by ubyla tranzitní doprava nicméně pokud by zároveň na současnejch tranzitních komunikacích nedošlo k umělýmu snížení kapacity, tak se zvýší počet lokálů kterejm se vyplatí tu plechovku vzít. Jenže ve chvíli kdy někdo bude po dostavění vnějšího a vnitřního okruhu požadovat snížení kapacity magistrály a pod., tak bude označen za ekoteroristu :-/

                        0 0
                        • Pavel  

                          Je to jen čistě můj názor, ale nemyslím si, že by po odvedení transitu mimo (širší) centrum došlo k nějakému výraznému nárůstu „lokálů“, kteří začali jezdit plechovou. Ti, co chtějí/můžou, už stejně asi jezdí. A taky mám pocit, že taknějak chybí nějaká trvale udržitelná rozumná koncepce řešení dopravy jako celku. Nicméně vše stojí a padá na neexistenci vnějšího a vnitřního okruhu. Nějaká „opatření“ by se měla vymýšlet a zavádět teprve po jejich dokončení. Prostě to dovést do stavu, kdy si část „plechovkářů“ řekne, proč se crcat autem, když můžu jet pohodlně „sockou“ a v nevýrazně horším čase. Pochopitelně ta „socka“ musí být klimatizovaná, homlesáků prostá a bezpečná. Samozřejmě nelze očekávat, že většina plechovkářů i nadále bude autem jezdit, minimálně dle sezony (v dešti a hnusotě asi skoro každý bude preferovat auto).

                          Co je absolutní chiméra, je udělat z Prahy „cyklo“ město. Na to tam není místo a hlavně místní podmínky (halt Praha je kopcovitá a drtivou většinu roku je počasí, které není normální „dopravním“ cyklistům příznivě nakloněno).

                          0 0
                          • Jenda  

                            plechovkáři budou jezdit pokud se jim to časově vyplatí případně budou mít kde zaparkovat, když klesne tranzit, bude víc místa pro plechovkáře – aspoň tohle jsou prý zkušenosti ze zahraničí. Rozumná restrikce je citelné zpoplatnění centra, kde to vadí nejvíc.

                            0 0
                            • black.horse  

                              Jako částečný plechovkář mohu říct, že se mi to časově a ani finančně vůbec nevyplatí proti MHD, dokonce mi to kodrcání městem v autě i sere, ale když v zimních měsících jezdím autem místo MHD, tak jsem mnohem méně nemocný. Dokud toto bude platit, budu jezdit nadále. To jen další aspekt kromě obvyklého „prachy“ a „čas“.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                jj, jsou i další faktory…například když budeš souložit na zadní sedačce v tramvaji, nemuselo by ti to projít

                                v autě asi OK :-)

                                0 0
                              • Martinson  

                                No občas autobus připomíná spíš Plicní sanatorium pod Pleší, kašlou skoro všichni chrchlavým kašlem včetně řidiče.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  je to lepší než očkování – častým pobytem v takovém prostředí se tvůj organismus zocelí a snáze se vyrovná s dalšími nástrahami života!

                                  0 0
                          • JendaH  

                            ale nemyslím si, že by po odvedení transitu mimo (širší) centrum došlo k nějakému výraznému nárůstu „lokálů“, kteří začali jezdit plechovou

                            Minimálně mezi mými přáteli se zprovozněním Blanky několik lidí začalo jezdit autem.

                            0 0
                        • kesu  

                          Tak ono to ale zase nespí, mají se zřizovat ostrůvky v Korunovační, což je jedině dobře. Musí dojít k snížení dopravy na magistrále, řeší se úprava Náměstí Hrdinů na úrovňovou křižovatku.

                          Mělo by v rámci řešení Bubenského nádraží dojít k úpravě a snad i zrušení mimoúrovňový křižovatky u Hlávkova mostu. Je toho poměrně hodně, ale k tomu je prostě nutný co nejvíc pracovat na okruzích, protože nějak se po tom městě dopravovat lidi musí.

                          0 0
                          • Jenda  

                            no, schválně si přečti názory na tu úpravu Náměstí Hrdinů na FB produktu Žižkovský ODSjugend, pochopíš že jsi totální zelený ekoterorista ;-)

                            https://www.facebook.com/…vnihoteroru/?…

                            0 0
                            • kesu  

                              No, dalo se to čekat no. Spíš mě fascinuje ta zaslepenost obou stran.

                              Třeba cyklopruh v Bubenské je sice úplně k ničemu, ale zásadně omezil její kapacitu, což je jedině dobře. Ostatně by mi vůbec nevadilo Bubenskou zjednosměrnit nebo i zneprůjezdnit. Stejnak je to pouze tranzitní tepna pro relace magistrála-Praha 6. Náhrada přitom existuje a kapacitně by dostačovala a to Letenský tunel. Stačilo by umožnit odbočování z tunelu na nábřeží Kpt. Jaroše a zásadně změnit nastavení semaforu. S tím ruku v ruce zásadně omezit průjezd Revoluční ulicí (to už je mnoho let v plánu). Nábřeží od Blanky zeje prázdnotou a Veletržní s Bubenskou je narvaná.

                              A zastávky na Štvanici jsou super nápad, je to hezký park a díky nemožnosti přejít tam magistrálu byl skoro nevyužitelný. Průchody jak na Štvanici tak na severním předmostí mostu jsou plný bzedomovců a smrdutý. A hlavně nedošlo k omezení kapacity magistrály a nedošlo by tím ani úpravou náměstí Hrdinů. Stejnak je kapacitní hrdlo na Pavláku. Navíc při každoroční havárii vodovodu v Legerově se jasně ukazuje, že by stačila poloviční kapacita magistrály. Zbytek relací se pak přesune na městský okruh, který okamžitě kolabuje. A proto je nutné ho dostavět. Jenže je to z bláta do louže, na jedný straně nesmyslná poza automatu a na straně druhé pak reakce řidičů. Přitom to chce najít rozumný a funkční kompromis. Každopádně se ale situace zlepšuje, pokud se pamatuju tak od roku 2010 nedochází k navyšování objemi automobilové dopravy v Praze. Další snížení znamenaly modré zony. Na nich je taky perfektně vidět, jak si dojížděči stežují, jak je to omezuje. Ale omezuje to úplně stejně obyvatele Prahy. Každopádně je to poměrně účinný nástroj k omezení dojíždění za prací auty. Trochu mě mrzí, že nejsou zavedeny nízkoemisní zony..

                              0 0
                              • JendaH  

                                Třeba cyklopruh v Bubenské je sice úplně k ničemu, ale zásadně omezil její kapacitu, což je jedině dobře.

                                Výsledek (společně se zastávkou Štvanice) jsou kolony v okolí, což mi tedy moc dobře nepřijde.

                                Náhrada přitom existuje a kapacitně by dostačovala a to Letenský tunel.

                                Promiň, ale jak pomůže Letenský tunel cestě z Pankráce kamkoli na sever?

                                Ale omezuje to úplně stejně obyvatele Prahy.

                                To není pravda, obyvatelé Prahy mají stání v modré zóně za zlomek ceny. Omezuje to obyvatele Prahy bez auta, protože když si jednou za čas objednají zásobování nebo řemeslníka na něco, co nejde odvézt na kole, tak tito musí platit absurdní parkovné nebo dokonce nezaparkují vůbec.

                                0 0
                                • kesu  
                                  1. Zastávka ani cyklopruh ani ve špičkách neudělá 5 minut navíc, reálně je to maximálně minuta. Povede to ke snížení zájmu o tuto trasu. Kolem 20% aut projíždějících po magistrále je tranzitní doprava z míst mimo městský okruh a to je ještě střízlivej odhad.
                                  2. Letenský tunel může sloužit jako částečná náhrada jízdy Bubenskou a Veletržní, většinu času (krom maximálně 2 hodin odpolední špičky 4 dny v týdnu) je to navíc rychlejší cesta směrem na Prahu 6.
                                  3. Omezuje to stejně, pokud bydlím na šestce a dojíždím na sedmičku za prací, tak musím na šestce platit za modrou kartu na sedmičce stejně nezaparkuju. Když bydlím někde za Prahou tak mám parkování zadara u bydliště a na sedmičce nezaparkuju stejně. Takže rozdíl žádnej. A to, že je teď půlka středočeskýho kraje naštvaná je smutný, ale na to měli myslet, když se tam stěhovali. Není možný si myslet, že se za zlomek ceny odstěhuju 15km za Prahu a do práce dojedu za 20 minut a pohodlně zaparkuju. Praha nemá kapacitu ani možnosti stavět silnice na takové dimenze. Tím ale nechci ospravedlňovat neschopnost stavby P+R parkovišť.
                                  0 0
                                  • JendaH  

                                    Zastávka ani cyklopruh ani ve špičkách neudělá 5 minut navíc

                                    Od instalace zastávky bývá odpoledne od Bulhara na Štvanici kolona jedoucí tak 15 (dá se předjet na kole), předtím tam naopak vždycky všichni předjížděli mě. Dobu si netroufám soudit, IMHO to budou tak 2 minuty.

                                    Vlastně bych měl být tak trochu rád, u Bulhara mívám problém s řazením do pruhů a díky tomu zpomalení to teď jde :-).

                                    Povede to ke snížení zájmu o tuto trasu.

                                    Mně přijde snižovat zájem kolonami jako dost špatný nápad – v kolonách uvíznou i cyklisté a MHD (pokud to nelze objet nebo nemají vyhrazenou infrastrukturu, což se v Praze pro cyklisty fakt nedaří a pro MHD jen částečně), kolony produkují víc výfuků. Podle mě je nejlepší způsob osvěta (což se nedaří) a druhý nejlepší mýtné.

                                    2.

                                    Něco, co lze použít někdy a pro některé cíle, bych nenazval „náhrada“.

                                    Omezuje to stejně, pokud bydlím na šestce a dojíždím na sedmičku za prací

                                    Pardon, nedorozumění, pochopil jsem to jako že mluvíš o člověku, který má v Praze auto, ale používá ho spíš mimo Prahu a do obchoďáků.

                                    0 0
                                    • kesu  

                                      Jenže ten přechod výrazně zlepšil využití Štvanice a to přispěje ke zvýšení kvality života v okolí. To za těch pár minut ve špičce stojí. Ideální stav města je ten, pokud si člověk většinu potřeb zařídí v docházkové vzdálenosti, do práce může jet čistou MHD. A k tomu má hezké okolí se sportovišti a parky. Tím by nedošlo k nadměrné zátěži komunikací a vůbec infrastruktury.

                                      Pokud bydlíš na Legerově a nelíbí se ti kolony a smrad, odstěhuješ se 15km za Prahu a každý den se při dojíždění do té Legerovy postavíš někomu dalšímu pod okno. Navíc bydlíš někde v …, kde musíš pro každej rohlík autem, stejně jako všichni v tvým okolí. V reálu je to moc hezky vidět v Jesenici a okolí. A ostatně Suchdol a Roztoky na to aspirují už také.

                                      Odliv obyvatel mimo město v 90. letech byl pro Prahu problematický a teď to začlo vyplavávat. Bohužel magistrát nedělá nic pro zlepšení bytové situace (stavební uzávěry na brownfieldech). A k tomu okolní vesnice (Horoměřice), umožňují výstavby vícepatrových bytových domů bez potřebné infrastruktury. A to vede v důsledku k tomu, že si pak lidé stěžují, že jim nikdo nebuduje parkoviště, silnice a nebo zhoršuje průjezd centrem..

                                      Ještě k těm bodům, kolona od Bulhara na Štvanici MHD neomezuje, cyklo dopravu možná, ale pouze k Hlávkovu mostu, kde je chodník a cyklopruh. Který je mimochodem kvůli mimoúrovňové křižovatce na severu (a že mi pije krev) dost blbě využitelný. A ten Letenský tunel je variantou k Bubenské-Veletržní. A ve směru Argentinské, respektive Bubenské a k Trojskému mostu vznikne v Bubnech paralelní komunikace. Takže zátěž by dále odpadla.

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Ideální stav města je ten, pokud si člověk většinu potřeb zařídí v docházkové vzdálenosti, do práce může jet čistou MHD. A k tomu má hezké okolí se sportovišti a parky. Tím by nedošlo k nadměrné zátěži komunikací a vůbec infrastruktury.

                                        K tomu mě napadá: pak spořádaní obyvatelé o víkendu spořádaně naloží své načančané děti, hysterické čokly a nablýskaná kola do svých naleštěných autínek a … jedou zatěžovat infrastrukturu a komunikace (a vůbec dělat bordel) na venkov.

                                        Jaký by byl, podle Tebe, ideální stav venkova?

                                        0 0
                                        • Tomcat  

                                          Jenže v té vizi oni nepojedou autem na venkov, ale vlakem

                                          Je to utopie protože pokud …většinu potřeb zařídí v docházkové vzdálenosti a k tomu má hezké okolí se sportovišti a parky… tak je jasné, že ta vize trochu připomíná Bangladéš.

                                          Ono o při aktuální hustotě obyvatel, bez změny výstavby nelze realizovat. A musel by růst počet obyvatel na metr čtvereční. Tedy město by muselo růst do výšky.

                                          A to ještě vynecháváme jeden podstatný „detail“ kdo to bude financovat. Například když dojde v EU k 25% propadu prodejů jízních kol pro ekonomiku EU to nebude takový problém , pokud vůbec. Pokud se to stane u těch automobilů bude to hodně drsné i pro ty co žádné auto nemají.

                                          Ideální stav venkova je robotizace, geneticky modifikované plodiny… …rozhodně pokud má být efektivní nepočítá se s komunitními bio – farmami . To bude možná tak na Šumavě tedy pokud se ti lidé od tamtud definitivně nevystěhují.

                                          0 0
                                          • kokoska.rokoska  

                                            Tak já mám přímo za barákem park, bazén, atletický ovál, dlouhé schody i kopec, asfaltka mi vede pochopitelně přímo před vchod a „sámošku“ mám před barákem. Takže většinu potřeb (plavání, běh, kolo, jídlo) vyřeším v docházkové vzdálenosti a ani nemusím použít MHD :-)

                                            0 0
                                            • Tomcat  

                                              Tak to je super takže to ještě zařiďit jen pro 75% populace.

                                              0 0
                                              • kokoska.rokoska  

                                                Každej to má, jak si to zařídí…

                                                0 0
                                                • Tomcat  

                                                  Není pravda.

                                                  Rozložení lidské populace i zdrojů se kterými se nakládá je nerovnoměrně rozložené nejen lokálně ale i globálně. A hlavně jsou ty zdroje omezené.

                                                  Ani ty si to že tam je …park, bazén, atletický ovál, dlouhé schody i kopec, asfaltka mi vede pochopitelně přímo před vchod a „sámošku“ mám před barákem. Takže většinu potřeb (plavání, běh, kolo, jídlo) vyřeším v docházkové vzdálenosti… si nezařídil, pouze si to využil.

                                                  Už je k tomu omezení, může se tam přistěhovat 10 lidí? 100? 1000?

                                                  Ona pointa je i v školním příkladu jeden kopáč vykope 10m příkopu za… 3 kopáčí 10m za… a za kolik vykope 30kopáčů ten 10m příkop? 30 nevykope skoro nic, protože se pořádně tam nevejdou.

                                                  Stejně to funguje i v urbanizaci a tržním prostředí.

                                                  0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Nemáš tak úplně pravdu. Je opravdu volbou každého, jak se zařídí. Obecně máš dvě potřeby: někde bydlet a někde pracovat. Bohužel, začasté se vyskytuje kombinace s krásným (i jen zdánlivě) bydlením, ale nedostupnou nebo jen špatně placenou prací. Souvisí s tím samozřejmě i (ne)dostupnost služeb, škol, (ne)kvalita infrastruktury vůbec. Přesto se najdou snílci a romantici, kteří tuto variantu zvolí se vším všudy, jsou s to ji ufinancovat a někteří si to i užívají.

                                                    Druhá, daleko větší skupina, se nachází v opačném extrému – bydlí v místě, kde se nedá žít, ale dají se tam prací vydělat slušné peníze. Výdělek zkrátka dostal přednost před kvalitou bydlení a mimopracovního života. Tomu se odborně říká urbanizace :-).

                                                    Třetí skupina se to pokusila „ochcat“ stavbou „domečku za Prahou“, takže má nakonec všechny nevýhody: plné náklady na dopravu, samostatné bydlení, mizernou infrastrukturu a nedostupné služby vůbec, vydělává sice dost peněz, ale většina jich jde rovnou do hypotéky a fixních nákladů na udržení životní úrovně. A nemá tím pádem vůbec čas si vydělané peníze užít – tomu se také říká urbanizace :-).

                                                    Rozložení zdrojů není věc neměnná a definitivně daná, musíš definovat jakých zdrojů a jakou prioritu jim přikládáš.

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    .

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Jak nemám pravdu?

                                                    Já sem mu psal, že věci kterýma si honil triko nevytvořil, ale jen je využil. To je rozdíl.

                                                    Druhá věc je místo k životu či obchodu je omezené, co se týká zdrojů.

                                                    Na zajištění nějaké kvality života je potřeba nějaká množina zdrojů. Pokud se hovoříme o lidech, malé množství bude nedostatečné k zajištění. Tedy bude to špatně. Stejně bude špatně velké množství, protože na náklady na zajištění nebude dostatek zdrojů.

                                                    Jinak ano rozdíl urbanismus a urbanizace. Měl sem na mysli urbanizmus. Pokud se mu do toho zaslíbeného místa přistěhují další lidé, moc lidí, hrozně moc lidí bez toh že zvýší kapacitu sportovišt, služeb, komunikací i inženýrských sítí… …nebude to také moc použitelné.

                                                    A málo kdo je takový miliardář a se zařídil tak že si tam nechá postavit třeba nový bazén, nebo běžecký ovál. Pokud tam nebude , nebo už nebude stačit.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Kdepak hochu, ty se snažíš uhrát na remízu svůj blábol o hezkém bydlení dostupném pouzev Bangladéši, přečti si po sobě svůj příspěvek i moji reakci. A když ti popíšu reálnou situaci s Praze, začneš blábolit o urbanizmu a dostuponosti pro všechny. Co tam máš dál, hladovějící děti v Africe?

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    tak znova ty jsi to prostředí a zdroje které tam využíváš nevytvořil, jen to využíváš.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Kouzlo spočívá v tom, že jistá množina lidí (zejm. developeři, podnikatelé, politici) vyvolá v mnohem větší množině iluzi, kterou jim následně prodá. Je vžitá představa, od vydání Kapitálu se v ní všichni utvrzují, že lidé se bezvýhradně a za každou cenu stěhují za zdroji příjmů (zemědělské společnosti měly zdroje méně lokalizované, protože příjmy vytvářely a chápaly trochu odlišně, průmyslové pak koncentrovanější, dnešní informačně-virtuální doba by měla nahrávat decentralizaci, ale není tomu tak). Je zajímavé, že naši králové zemi dosídlovali (po válkách a epidemiích) plošně, bez ohledu na „zdroje“ (a často i národnost dosídlenců), používali k tomu jistou formu pobídky ve smyslu dočasného osvobození od daní (ve lhůtě, odtud ta spousta Lhot v našich krajích).

                                                    Promiň, ale přehnaná koncentrace čehokoliv a bydlení v místech, kde se nedá žít (ale dají třeba vydělat peníze) je právě tou volbou jednotlivce, buď jim na to přistoupíš nebo nepřistoupíš. Bohužel, pobídky nedostávají lidé na osídlování a správu krajiny (a tím i tvorbu přiměřené infrastruktury v ní), ale developeři a podnikatelé na koncentraci výroby.

                                                    Ber to tak, že někteří šťastnější zkrátka aktivně nalezli přiměřený (ne)kompromis v obou směrech. Jiní dali přednost kvalitě života, ale ani to není vůbec zadarmo. Většina bydlí v místech, která (v mých měřítkách) nejsou vhodná k žití.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Přesně vystiženo a pěkně shrnuto, mluvíš mi z duše.

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    to ˘Ö˘ Krab 4.5.2017 08:17 :…

                                                    Ty volby jsem pochopil, ale stavím na tom, že si on honil tryko nad … Každej to má, jak si to zařídí… I v tvé argumentaci ono zařídí je pouze na osobní volbu z dostupných možností. Protože omezené zdroje a i člověk je jeden ze zdrojů, stejně jako producent a konzument.

                                                    Jenže není to černobílé jsou zdroje/podmínky, které člověk obecně nevytváří. Ovlivní člověk nad že tam není jezero, řeka, hory? Že někde je uhlí, voda, plyn? Že v Liberci je hnusně? Že na Hané je inverzní nížina? Že na Vysočině bývá zima? Ne je to zdroj, který nevytváří. Člověk se může od toho, nebo zatím jen stěhovat.

                                                    Ale člověk může, vytvořil třeba ten bazén, kino, běžecký ovál, nákupní středisko, zdravotní středisko… …jenže to nevytváří jednotlivec a není vytvářeno pro jednotlivce. Ta věc má jednak nějakou finanční rentabilitu. Proto nebude tam, kde je lidí málo. Stejně má i horní kapacitu kolik lidí/hodina to může využít.

                                                    Můj pohled je materiální a tržní. To ty píšeš chápu tak, že někdo může být spokojený na samotě na Šumavě. Ano to je pravda a není to žádná novinka. Ale jeho spokojenost není objektivní počitatelná, měřitelná veličina. A taky to nic nemění na tom, že tam je nižší komfort života. Protože ten se počítá od platu a tedy spotřebního koše a dostupnosti služeb. Které tam samozřejmě nebudu.

                                                    Tedy jestli ten obyvatel Šumavské samoty bude chtít supermarket v normální vzdálenosti ( chuze max 8km/h) bude to podle hesla …Každý to má, jak si to zařídí… jak psal kokoska. Se muset přestěhovat, nebo se stát milionářem a supermarket si tam pro sebe postavit. Jak je reálné to druhé z hlediska matematické pravděpodobnosti a stavební uvěry „ŠNAP“ víme…..

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    A taky to nic nemění na tom, že tam je nižší komfort života.

                                                    Pohledem urbanizovaného jedince ano, pohledem zarytého horala ani náhodou. Záleží, jak moc se s (v tomto případě horskou) krajinou (protože o ni v konečném důsledku jde) trvale sžije. Musíš připustit, že může mít, ať již vědomě nebo automaticky, zcela jiné priority než Homo pragense. Komfort se nepočítá od platu, s tím bludem si můžeš víš co. Dostupnost služeb Tě zajímá jen potud, pokud Tě někdo přesvědčí nebo donutí (škola pro děti) je potřebovat.

                                                    Spokojenost horala vůbec není objektivně počitatelná, stejně tak není objektivizovatelná ne/spokojenost městského člověka. Jediný rozdíl vidím v tom, že venkované nezamořují pravidelně každý víkend velká města a jejich okolí, nemají k tomu zpravidla důvod (anebo čas a prostředky), opačně to neplatí. Venkované se ve městě nedožadují svého klidu a přírody, měšťáci na venkově „civilizačních“ vymožeností mnohdy značně hlasitě.

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    To ˘Ö˘ Krab 4.5.2017 14:36:

                                                    To je to v čem se právě rozcházíme. Materiální vs „duchovní“ přístup

                                                    Já na tohle nemám sluníčkový\ka­várenský\hippie levicový přístup, který právě člověk slyší mnohem více u „pražské kavárny“ než na tom venkově. Kde by ale spousta lidí chtěla tu vyšší životní úroveň jako ve městě, často se i dožadují „civilizačních“ vymožeností mnohdy značně hlasitě. Jenže nemají prostředky a mohou se zařídit jen tak, že se přestěhují.

                                                    Mnoho těch teoretiků\utopistů a snílků, by často chtělo ten venkov odsoudit k tomu, aby byl jakým si skanzenem. Kam se oni budou jezdit dívat a relaxovat, aby jim tam „otroci jejich ideálů“ pěstovali to BIO. Ale ten nárok na tu vyšší životní úroveň těm „otroků“ jak si upozadí.

                                                    Životní úroveň se také počítá od platu https://en.wikipedia.org/…rd_of_living jenže právě ti „duchovně“ odmítají to že ekonomie\poli­tologie\socio­logie\demogra­fie…. …a jiné vědy počítají s člověkem jako s číslem, prvkem množiny, věcí, zdrojem. Věda s tím operuje dávno a aplikuje se to ve společnosti/tržním prostředí také dávno.

                                                    Nejen spokojenost Horala ani s spokojenost toho měšťáka. Při určování životní úrovně se vychází z demografického průměru a dostupnosti. Nikoho nezajímá, že onen horal\měšták třeba nechodí do kina. Při určování životní úrovně dostane mínus za to, že kino nemá dostupné ani, když by chtěl. Takhle si budete dělat plusy\mínusy za poštu, obecní úřad, knihovnu, zdravotní středisko, sociální péče, MHD, ale i plat, vzdělání, zdraví atd…

                                                    Pamatuji si nějakou přednášku od T. Sedláčka, kde padlo jedno, že žádný jeden objektivní index štěstí není, neexistuje nelze ho počítat.

                                                    Rozhodně pokud má společnost fungovat, není řešení návrat na stromy a do jeskyní. A tohle apelování na askezi a duchovno v nízké Životní úroveni oním návratem vlastně je. Protože místo řešení problému se tomu snaží vyhýbat.

                                                    …Mají lidé problém žít ve městě hm hm tak to by ve městě neměli žít.. …Mají problémy s auty tak to by neměli jezdit autem… …mají problém s chudobou, tak to by neměli být bohatí… …on se někdo a někým nechce bavit hmm, tak to mu to dáme jako povinnost… Přesně tohle řeší v kavárnách\ča­jovnách v Praze „mladá progresivní levice“ což je stejně jen zaobalený Marxizmus.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Těsně vedle. Ani marxista, ani asketik, ani blouznivec našich hor. A už vůbec ne popírač civilizace.

                                                    K čemu mi bude plat, když na jeho vyprodukování budu muset žít v místě, které se mi nelíbí nebo trávit hodiny denně v autě/hromadné dopravě (anebo obojí), abych nakonec zjistil, že užívat si vydělaných peněz mám sílu asi tak celkem 6 hodin o víkendu, někdy. Promiň, tohle opravdu nechci. Nehodlám žít z milodarů, ale (z Tvého pohledu) chudoba mi nevadí. Zato bydlím v místě, kde se děti mohou volně pohybovat prakticky od chvíle, kdy se naučí pořádně běhat a do školy mohou jezdit od první třídy bez doprovodu autobusem (u nás i do školky).

                                                    Socialistická centralizace v nás poškodila vnímání společnosti víc, než jsi ochoten si připustit a pokračování v nekritické aplikaci těchto výplodů asociálních pavěd je jen pokračováním. Všechny Tebou jmenované výdobytky má/mělo každé (bývalé) malé okresní město, než nějaký infrastrukturní génius „malé soudní“ okresy slepil do větších molochů (zářný příklad: Louny + Žatec + Podbořany → dnešní okres Louny). Dokonalým příkladem pak byla aglomerace Praha, jejíž bezprostřední okolí (nejen Kladenské) bylo až donedávna stejně zanedbané a podfinancované, jako sudetské pohraničí. Ostatně celá podivnost nazvaná vznosně „Středočeský kraj“, zejména pak jeho centrální okresy Praha východ a Praha západ, si na logiku a infrastrukturní souvislost už vůbec nehrají.

                                                    Tebou inzerovaná životní úroveň = tvorba příjmu a spotřeba hmotných a nehmotných statků, jestli dobře chápu. Abys mohl více spotřebovávat a více si (služeb) dopřávat, musíš více vydělávat, v legální sféře tedy více (času) anebo kvalifikovaněji (s větší odpovědností a duchovní zátěží) pracovat. Doporučuji si vytvořit graf: první dítě, první dovolená v Jugoslávii, nové auto, druhé dítě, druhá dovolená … Neberu Ti to, ale není to příkaz ani přesný a vševýstižný model.

                                                    Musíš si zkrátka připustit, že existuje jistá relativně malá a kavárensky neorganizovaná, skupina oportunistů, kterým výše uvedený způsob života v mnoha ohledech nevyhovuje a výměnou za čas a čistou hlavu jsou ochotni dobrovolně slevit z civilizačních požitků.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    +1

                                                    ovšem za to zasloužíš spoustu dehonestujících nálepek :-D

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Budou stačit ty od banánů? Musím si je lepit na rám kola?

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Takže ses zasek se v kruhu a dokola vlastně odůvodňuješ svoje osobni pohnutky

                                                    . Ale ten problém kterém jsem se rozepsal a dotýká se urbanizmu a urbanizace neni problémem tvůj, nebo ČR. To je globální problém západního světa. Naopak post-komunistické země tom čelí opožděně.

                                                    Jinak je to proces , který začal před několika staletími tedy ještě za feudalizmu.

                                                    Už nějaký post před jsem psal, že chapu že jsou takové přístupy k životu a někomu to stačí. Ale osobní spokojenost , nepřepíše výklad ekonomiky a jiných věd. Stejně osobní spokojenost​ nebude zdrojem ze kterého půjde financovat a vyrábět.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Bohužel, už z povahy věci (tj. možnost přesného vymezení a definování podmínek a četnosti opakování pokusu) jsou sociální a ekonomické teorie jen popisem či výkladem, po doplnění křišťálovou koulí nebo vhodným manipulátorem maximálně tak ještě nepřesnou predikcí. Výklad nemám ambice přepisovat, jen nehodlám jásat nad jeho prognózami a příliš přispívat k jejich naplnění.

                                                    Post-komunistické země na svých obyvatelích zkoušely sociální a populační experimenty ve zvýšené míře a rychlosti, takže ne, že se u nás projevují opožděně, my jsme do značné míry napřed, jen vlivem podmínek jsou projevy trochu jiné.

                                                    Ale máš pravdu, s důsledky urbanizace (tj koncentrované spotřeby zdrojů) se potýkaly už starověké kultury, pokud v nich vznikla města. Proces, tak jak jej známe dnes, samozřejmě akceleroval až se zvýšenou mobilitou pracovní síly.

                                                    0 0
                                        • kesu  

                                          Ale problém měst není víkendový odjezd pryč, na to by ostatně plně dokončený městský okruh stačil. Je to vlastně vidět už dneska, největší špička v žádným případě v Praze není v pátek a nebo v neděli. Nejhorší je úterý a čtvrtek.

                                          0 0
                                    • treatt  

                                      Cyklisté že uvíznou v kolonách? :) muhehe, já mám kolony rád, stojící auto mě neoprasí, naopak si to svištím v klidu kolem něj :) (pokud teda nebudu brát zdravotní hledisko, co lokám do plic, ale při projíždění centra to je asi prašť jak uhoď)

                                      0 0
                                      • Tomcat  

                                        Pokud vezmeme indické, nebo jiné asijké metopole dopravní zácpy a dennodení kolaps je možné vytvořit i jen pomocí jízdních kol.

                                        Tím se také ukazuje jak Autůmmat staví na totální utopistické kravině která jde proti Životní úrovni. To že když tam nebudou auta, bude se hned žíti lépe… Jak je viděl není to automatické a využití jízdních kol samo osobně, nezvedá životní komfort. V tvz. „Třetím světě“ to není projev ani ekologické angažovanosti jako projev chudoby.

                                        0 0
    • Pavel  

      Správně! Na sprostý lid patří přísnost! :)

      To je nějaká další akce Automatu? Ti furt něco chtějí zakazovat…

      0 0
    • tromboonen  

      Hlavně ať tam spřátelená firma namontuje další milion zákazovejch značek za 5k kus :)

      0 0
    • Mamut  

      Pre tych, ktory maju v hlave nablite a nevedia ani pouzit browser, ale je im vsetko vzdy jasne.

      Ofic. postoj Automatu sa da lahko najst na hlavnej stranke Automatu (www.automat.cz pre tych, ktorym to pride zlozite): http://blog.cyklistesobe.cz/…ach-v-centru

      A pre zvedavcov, ale negramotov: Automat = Auto + mat. Takze rozhodne nie natlacit vsetkych na bicykle, ale nechat v Prahe zit ludi a nie len auto ako velke parkovisko a siet ciest pre motorove prostriedky medzi nimi. Financovany je napr. dobrovolnymi prispevkami podporovatelov.

      0 0
      • Smazaný účet  

        hele, cykloterorista se ozval! :-)

        0 0
      • pepek  

        Já tam vidím „Dát autům mat“. Jak jinak se ten název dá vysvětlit?

        0 0
        • Mamut  

          Ano, presne tak. Co je ale nieco uplne odlisne od tu nejakou dutou hlavou podsuvanemu vyroku „Automat by chcel vsetkych nahnat na bicykle.“

          Je dalsich asi 20 rozumnych sposobov ako sa pohybovat PO MESTE inak nez individualne autom alebo naopak na bicykli. Pozri sa rano na hocijaku cestu, ktora vedie do centra. 8 z 10 aut je obsadenych 1 osobou. To je neskutocne zaberanie miesta a smradenie do vzduchu vsetkym ludom, kvoli pohodliu jedneho ******. A samozrejme este by velmi rad parkoval v meste po cely den a vecer zase individualne naspat. Pred panelakom na sidlisku zase chce miesto na auto, idealne rovno pod oknom, aj za cenu ze detske hrisko pojde do riti. To auto 24h denne zabera (odhadom) 12m2 aj s plochou okolo, pretoze sa neparkuje plech na plech (neotvorili by dvere). Ak by si si chcel od mesta prenajat 12m2 na pestovanie redkviciek pod oknom, tak predpokladam, ze zaplatis nejake desiatky tisic za rok. Kolko zaplati majitel kvoli autu? Prd, a este navyse pripieva k rakovine vsetkych ostatnych. Idealne dieslom bez filtru, pretoze chce usetrit 0,15Kc na km a na ostatnych serie pes.

          Individualna motorova doprava po meste by mala podstatne zdrazit, hlavne ta so spalovacim motorom (nejde o CO2, ale o NOX a PMxx). Napr. mytne pri kazdom vjazde do mesta bez casovych predplatnych, ktore vedu k uvazovaniu, ze som si to zaplatil, tak uz budem jazdit ako drak, nech sa mi to vyplati. Poplatky suvisiace s autom v sucasnosti ani zdaleka neodrazaju skody, ktore V MESTE sposobuje a kolko jeho majitelia vyzaduju investicii od mesta.

          0 0
          • IndyCZ  

            Jsem v rozpacích. Tak jak to teda je, chceš, aby lidi jezdili v autech sami ve starých nafťácích nebo ne? Z toho, jakým způsobem se vyjadřuješ bych to spíš tipoval na druhou možnost.

            0 0
          • RomanKa  

            To je problém vás urbanteroristů. Vyslovíš nějaký problém, ale nedokážeš ho řešit. A místo toho, abys přišel s něčím relevantním, začneš s těmi svými arogantními nadřazenými žvásty a začneš lidi nazývat debily. Místo abys s lidmi vytvořil nějaký komunikační kanál, který by mohl vést k řešení, tak ho hned v zárodku uzavřeš. A pak s podobnými individui budete u stolu naříkat a ještě víc se zatvrzovat. A s takto zapšklými jedinci se fakt nedá o ničem bavit

            Takže buď tak laskav a nejdřív se začni slušně chovat a pak nám sděl, co nám sdělit chceš. Díky.

            0 0
            • Mamut  

              Pravdu mas, z niektorych tunajsich „hospodskych“ reakcii som sa nemiestne rozohnil.

              0 0
              • Kuba78  

                pokud mas problem s individualni automobilovou dopravou ve meste, da se to snadno resit- odstehuj se na samotu do lesu a do prace do neziskovky muzes dojizdet konskym potahem nebo pekne pesky. Pripadne, pokud uz musis zit ve meste, tak si postav nejake mesto a zakaz tam vjezd autum. Nevidim v tom problem, ty snad ano?

                ale ono je vlastne lepsi se sam ustanovit nadrazenym a vyvolenym a rikat lidem ze jsou debilove protoze delaji veci jinak nez ty chces, vid?

                0 0
                • JendaH  

                  Co je tohle zase za argument? Protistrana může úplně stejně říct „pokud máš problémy s omezováním aut ve městě, odstěhuj se“ nebo „pokud máš problém s rozkrádáním majetku v ČR, odstěhuj se do zahraničí“. Jenže to jaksi nic neřeší…

                  ale ono je vlastne lepsi se sam ustanovit nadrazenym a vyvolenym a rikat lidem ze jsou debilove protoze delaji veci jinak nez ty chces, vid?

                  Ne. Všimni si, že ten problém není v tom, že ostatní dělají věci jinak než on chce, ale v tom, že ostatní dělají věci jinak a poškozují mu tím zdraví.

                  0 0
                • mastihuba  

                  on ma mamut částečně pravdu. kolikrat bych mohl jet do prace na kole, kdyz nemam nejakej vyjezd z kanclu a vice mene z lenosti jedu sam autem. Kolegove zrovna tak. Kdyby, ta castka za kazdou lenosnou jizdu byla takova, aby se nad tim clovek aspoň zamyslel, tak tech aut bude na ulici polovina.

                  0 0
            • smeghead  

              Tak ti nevím, ale jestli mezi vámi dvěmi je někdo arogantní a chová se nadřazeně, tak seš to ty.

              Mamut popsal problém (přecpaný město, nedostatek parkování) a navrhl řešení (zpoplatnění vjezdu do města, …) Problém, je přesně takový jak ho Mamut trochu obhrouble popsal… I kdyby byla veškerá MHD pro všechny zadara, tak to bude stejně k hovnu, protože stejně málokdo změní přístup. A všichni budou nadávat:,,Kam ***** všichni jezděj, zase je to ******** zacpaný.´´

              Mohl bys mi popsat co to je urbanterorista?

              0 0
      • Pavel  

        A hele, další přechytralý pražák z vidieka! :-D

        0 0
    • Copernicus  

      kolik je nas tady ochotnzch podepsat protestni petici?

      at tohle forum neni jen o kecani

      0 0
      • OstravakTu  

        Podepisuju zakaz Prahy a vymaz z map :)))

        0 0
        • Pavel  

          Já taky! Plus ještě zasypat Vltavu! :))

          0 0
          • USPS  

            A víš jak vznikla Praha, že?

            0 0
            • Pavel  

              jj, vím. To takhle Bůh letí po nebi s pytlem čuráků…

              0 0
              • kesu  

                jojo a najednou narazí na Špilas a všechno vysype, no co, sbírat to nebudu…

                0 0
              • creater  

                To bylo Brno, ale to nevadí :-D já bych odstěhoval Prahu do Brna a byl by klid :-D

                0 0
                • Delkim  

                  tak to se ale děje automaticky o víkendech, když jezdí Gastarbeiteři domů k mamince :))))))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    :DDDD To musím říct mojí matce, rodilé U Apolináře, 55 let usazené tady v tom kraji razovitem, že můj bratr, 30 let upelešený v Praze ji nechodí dost často navštěvovat zatímco zbytek republiky se každý víkend vrací k maminkám :DDD Bude veselo :DD

                    0 0
    • tomxxx  

      Na pěší zonu stejne ofiko na kole nesmíš. Mírák a Staromák je zrovna docela o držku a po silnici to půjde projet i tak. Někdy v 7 ráno tě stejně nikdo chytat nebude, i kdyby tam policajt stál, zase jsou docela rozumný, max ti řekne, že tam nesmíš. Vždy se snažim jet tam, kde neohrožuju lidi, nebo nejsem ohrožovanej dopravou, takže když je prázdnej chodník, jedu po něm a kolem těch pár lidí projedu opatrně. Naopak tam kde ofiko můžu, ale proplejtal bych se milionem aut nebo lidí, tam nejedu. Problém pražskejch cyklostezek je, že je dělal někdo jen podle normy a moc nepřemýšlel nad bezpečností, ale neodsuzuju to, dokud si to dotyčnej neprojede na kole sám, nedá se to udělat pořádně. Jezdit po Praze mě moc nebaví, jedině vymakat nějakou trasu třeba do práce a pak jí jezdit, random, navíc do centra je to hruza.

      0 0
    • tomxxx  

      Ted koukám na mapku, kde to zakázali…to tam jako fakt někdo z vás na kole byl třeba v poledne? :D ale notak

      0 0
      • Jenda  

        jo, pokud jedu z Troji na Karlov tak zcela běžně, nebo z Karlova na Masaryčku na vlak. A světe div se, jde to v pohodě a celkem rychle a bezpečně.

        0 0
        • tomxxx  

          Hm, to bych chtěl vidět :D tady je zase někdo slušnej pohádkář. V poledne se tam nedá prodrat ani do banky, natož někam na kole.

          0 0
          • Johnnyxjr  

            Bydlím v Masný a pendluju tam na kole 2× za den a taky dost cyklistů potkávám tak s tou pohádkou nemáš pravdu

            0 0
            • Delkim  

              hmm tam je v noci super klid :))) bydlel jsem tam asi 15 let, v pubertě jsem to ocenil, dneska už to vidím jinak :)

              0 0
              • Johnnyxjr  

                nejhorší jsou ty projíždějicí koně a pak ráno vedle nás je ve dvoře školka a to je mazec

                0 0
            • 777rada  

              Delam kousek vedle a lidi co vypadaji ze jedou odnekud nekam vidam taky celkem dost, alespon v lete. Prujezd Na Prikope podle me dava smysl dost lidem.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Na Příkopech jsem byl naposled asi před půl rokem, když jsme tam jakési zazobané firmě dělali pokladní systém…nevidím jediný důvod, proč by tam měl rozumně inteligentní běloch lézt

                0 0
          • Jenda  

            tak jasně že tam nemůžeš valit 30km/h, na druhou stranu 10–15 km/h se tam dá jet velmi bezpečně a je to zdaleka nejrychlejší způsob jak se v centru pohybovat. Jen se to musíš naučit. Ze začátku je to peklo, ale to je jízda ve městě než si člověk zvykne obecně.

            0 0
      • MiKED  

        kdysi jsem to jednou v nouzi zkusil… never more

        0 0
    • JendaH  

      Chtěl bych jenom poznamenat, že se bavíme o pěších zónách, které momentálně mají dodatkovou tabulku „cyklistům vjezd povolen“ (přijde mi, že některým diskutujícím, kteří to tam neznají, to ušlo).

      Dále si myslím, že by bohatě stačilo, kdyby se u elektrokolistů (a i ostatních cyklistů) začaly řešit ty přestupky, které vadí (jízda po chodníku a tak). Zakazovat do těch míst vjezd úplně podle mě fakt není potřeba.

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        S druhým odstavcem souhlas. Sám se zmiňovaným místům přes den vyhýbám jak čert kříži, ale v noci/brzo ráno mi přijde škoda jezdit oklikou, když jsem tam (zvlášť v zimě) široko-daleko sám.

        Navíc je to samozřejmě klasická salámová metoda, že jo.

        0 0
      • Tomcat  

        Ono u elektro kol pokuty za jízdu na chodníku by tak nebolely jsou moc malé. Ale co by bylo hezký je pokuta za provozování nechváleného motorového vozidla. To jsou ty ekola bez asistence s plně elektro režimem., případně +300 W motorem.

        0 0
        • JendaH  

          Já tam vidím omezení na 1 kW, 50 ccm a 25 km/h, o asistenci ani 250 W tam není napsáno nic: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2014-341#…

          Nepleteš si českou a EU legislativu?

          0 0
          • gerrard  

            To ze nerozumis zakonum a hledas v nich nesmysly je tvuj problem a delas to tu pravidelne. To co sem vkladas je definice kola, kteremu dodatecne namontujes pridavny motor: „8. Jízdní kolo může být vybaveno dodatečně pomocným motorkem, jestliže:“ a muze byt jakykoliv, klidne spalovaci.

            Elektrokolo, tedy kolo od zacatku vyrobene jako kolo s pomocnym motorem mas specifikovane v casti Kategorie silničních a zvláštních vozidel: „f) jízdní kola s pedály, která jsou vybavena přídavným elektrickým motorem s maximálním trvalým výkonem 0,25 kW, jehož výkon je postupně snižován až do vyřazení motoru z činnosti, když vozidlo dosáhne rychlosti 25 km.h-1, nebo dříve, jestliže cyklista přestane šlapat.“

            a tady mas i jasne definovane, jak se ten pridavny motorek ma chovat. Nehledej v tom zase jako obvykle nesmysly, ale prijmi to jako fakt, ze elektrokolo vyrobene jako elektrokolo uz z vyroby ma proste strop 250W.

            0 0
            • JendaH  

              Vidíme, že firmy z turistického ruchu umí využívat zákony do puntíku (pořídili segwaye, pak jim je zakázali; pořídili co-to-sakra-je mobilní pivnice a elektro a moto kola a koloběžky), takže bych čekal, že když by se začalo řešit tohle, tak si pohlídají, aby si koupili bezmotorová kola a motory k nim dodatečně.

              0 0
        • 777rada  

          Dneska mi prislusnici MP kousek od Ovocneho trhu vysvetlili, ze ty elektrokolobezky s kilowatovym motorem a tlustyma gumama jsou skutecne legalni. Zminovali tusim zakon 361.

          0 0
    • Johnnyxjr  

      Tady neco k tematu

      0 0
    • Jenda  

      Pro pohled druhé strany uvádím reakci radního Bureše (ne, není to AB ;-)

      Vážený pane Hanuši,

      nevím kdo úmyslně šíří nepravdivé informace o celoplošném zákazu provozu kol na území Prahy 1. Nic takového se samozřejmě nechystá.

      To, čím se jako Rada městské části Praha 1 budeme zabývat je požadavkem bezpečnostní komise a Městské policie na řešení několika kritických pěších zón.

      Ani zde ale nepůjde o celodenní a plošný zákaz. V úvaze je například řešení, které je běžné v mnoha světových metropolích. Jde o to, že v určitých hodinách (v našem případě například v čase 11:00 a 18:00) platí v mnoha městech na exponovaných pěších zónách příkaz – Cyklisto sesedni z kola, nebo cyklisto veď kolo.

      Například na Můstku by toto znamenalo přerušit jízdu, 300 metrů kolo mezi lidmi vést a následně pokračovat v jízdě. Předmětem materiálu tak bude úkol pro odbor dopravy, který je na území Prahy 1 příslušným správním silničním úřadem, aby navrhl variantu řešení, které by umožnilo Městské policii a dalším orgánům kontroly plně zasahovat proti neukázněným turistům a těm, kteří bez povolení nabízejí své služby ve veřejném prostoru, ale běžný provoz občanů Prahy byl omezen naprosto minimálně.

      Pokud předložení materiálu vyvolá diskuzi a povede k tomu, že Ministerstvo dopravy ukončí svou nečinnost a začne městu a městským částem pomáhat při řešení dané problematiky, bude to výborný výsledek. V současnosti naopak právě ministerstvo dělá pro nás nepochopitelné věci, kdy například prohlásí mnoha občany kritizovaný šlapací pivní bar o velikosti malého autobusu za běžné kolo se všemi právy jízdy městem.

      Městská část má omezené možnosti, jak v otázce boje s mnoha nešvary konat a musí tak využívat ty, které má k dispozici.

      Skutečně se tedy nikdy nejednalo a ani nebude jednat o nějakém plošném zákazu jízdy kol na území Prahy 1. Pokud ale dopravní odborníci a policie navrhnou řešení nařizující vedení kol na těch pár krátkých úsecích, kde dochází k výrazné koncentraci chodců, a to navíc jen v určitých hodinách, myslím, že jde o vyvážené řešení, které navíc poté, kdy ministerstvo snad začne konat a upraví příslušné předpisy a dopravní značení, bude možné odvolat. Navíc jde, jak jsem již psal, o řešení, ke kterému sahají samosprávy v mnoha světových metropolích v rámci centrálních částí měst. Nejde tedy o nějaký náš výmysl.

      Snad Vám toto krátké vysvětlení situaci trochu objasnilo. Vězte, že jako radní pro dopravu jsme povinen plnit usnesení příslušných komisí, které mě k předložení takovéhoto bodu zavázaly a spolu s radním Solilem, který má bezpečnost ve své kompetenci, jsme materiál také oba podepsali.

      S pozdravem,

      Richard Bureš

      zástupce starosty městské části

      0 0
    • Tomcat  

      Co se divit, jinak se člověk ultra levice jako Automat nezbaví. Jinak na B-F bych pro Auto*mat, Žít Brno a jiné celostátně oblíbené, podporu nehledal…

      0 0
    • HonzaRez  

      Jako už mnohokrát předtím hlasuju pro vznik Středočeského moře a nábor do Českého středonámořnictva…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        To jako, že by se protipovodňová hráz na ochranu Kralup zbudovala přehrazením Vltavy u Drahanského údolí před Roztokami (mezi hradištěm Zámka a Velkým hájem) v plné výši profilu? Myslíš, že by to stačilo? Jak bys řešil třeba Chodov, Pankrác, Bohnice, Střešovice, Zličín …?

        0 0
        • Tomcat  

          Tak jistě , jen co já vím v územním plánu byly(jsou?) atomové elektrárny u Chvaletic a u Sadské a ta potřebuje vodu, hodně vody = přehradu .

          0 0
        • Smazaný účet  

          To je ochranné pásmo přehrady, zbourat.

          0 0
        • Morchella  

          Kdyby se za Děčínem postavila přehrada zhruba o velikosti té Krasnojarské, tak by vzdutí hladiny dosahovalo až k orlické přehradě, nebo k Plzni a pod vodou by byla asi třetina Čech. Tady jsem to od oka zakreslil. Z Prahy by čouhala jen špička žižkovského vysílače :-) Chodov, Pankrác a Bohnice pod vodou, za Střešovic by byl asi ostrov.

          0 0
    • Kubajsu  

      Mě by spíš zajímalo, jestli každoranní kropení cyklopruhů je cílená sabotáž cyklistů, nebo prachsprostý diletantismus spojený s mrháním veřejných financí…

      0 0
    • Paua  

      Jo pražáci co jste si zvolili to máte, ale nezoufejte třeba vám Ano postaví cyklostezku z dotací až k Čapímu hnízdu. Ale vážně kolik lidí se vlastně přes centrum na kole pohybuje?

      0 0
      • Jenda  

        je to údajně cca 3%, samozřejmě dle počasí

        0 0
        • JakeF  

          3 % lidí v průměru každej den nebo 3 % lidí se „někdy na kole dopravujou“. Osobně tipuju, že to bude to druhý…

          0 0
          • Smazaný účet  

            3% obyvatel Prahy a jen přes centrum? 1 200 000 z toho 3% je 36 000 denně. :)))

            0 0
            • JakeF  

              Po cestě do práce jsem nepotkal žádnýho, po cestě na oběd žádnýho, po cestě z oběda žádnýho… Vypadá to, že odpoledne po cestě z práce se přes všechny ty cyklisty na metro už ani nedostanu :).

              0 0
            • JakeF  

              Tak bacha, teď jsem jednoho potkal! Jel cykloprotisměrkou v Hybernský protisměrem… Takže směrem, kde žádnou cyklostezku nepotřeboval :).

              0 0
          • corben  

            ze zvedavosti kratke patrani:

            1. ty 3% jsou asi celostatni prumer ze SLDB2001 a podle metodiky bych rekl, ze to bude mit bliz k tomu „kazdodenne“, nez „nekdy“ – v Praze je to kolem 1%, jinde i radove vic (jedna statistika a druha statistika)
            2. k tem 1.2M pracujicich prazanu – podle posledniho SLDB (2011) v ramci Prahy vyjizdi/dojizdi 250k lidi (zdroj) a prazsky podil cyklistu je 1% (zdroj) takze (podle postarsich dat) se bude pohybovat po Praze denne 2500 cyklistu dojizdejicich po Praze + par stovek vyjizdejicich mimo a dojizdejicich do Prahy (zdroj a zdroj) – takze jenom par tisic lidi denne, ne 36 :)
            0 0
            • JakeF  

              Což při velikosti Prahy znamená, že ty omezení se dotknou řádově pár desítek cyklistů. Vzhledem k počtu chodců v těchhle místech naprosto zanedbatelná položka.

              0 0
              • Jenda  

                takže to znamená, že kvůli pár desítkám cyklistů se vymejšlí nové zbytečné opatření a utratí se desítky tisíc za značky, viď? :-)

                0 0
                • JakeF  

                  Ne… Ty se utratí kvůli desítkám až stovkám tisíc lidí, kteří díky nim nebudou muset v pěší zóně uskakovat před cyklisty.

                  0 0
                  • Jenda  

                    před kterejma, vždyť píšeš že tam vlastně skoro žádný nejsou :-)

                    0 0
                    • JakeF  

                      No reálně jsem jich tam fakt moc neviděl. Zákaz Segwayů je znát daleko víc…

                      0 0
            • Jenda  

              Zajímavý by bylo srovnání kolik peněz jde ročně do dopravní infrastruktury a kolik z toho na cyklo? Myslím že ani to 1% to nebude.

              0 0
              • JakeF  

                Myslíš veškerejch silnic, který jsou pro kola určený?

                0 0
                • Nikovlas  

                  Jen do toho tak skočím obecně. Ty to pořád bereš ze svýho pohledu – na kole umíš jezdit evidentně celkem slušně, takže nemáš absolutně žádný problém s jízdou v městském provozu. Já to taky jakž takž zvládám a patrně i většina ostatních tady. Věz ale, že spoustu lidí právě toto odrazuje od použití kola jako dopravního prostředku. Silniční provoz v našich městě prostě je pro cyklisty nevlídný. Řidiči cyklisty často nerespektují (omylem či záměrně) – a i dost cyklistů se chová neukázněně. Člověk si musí neustále dávat na všechno bacha a předvídat. Neříkám, že s tím mají všichni cyklisté problém – jasně, že se v tom naučí pohybovat. Ale je jednoduše fakt, že velká část jich hledá jiné alternativy právě kvůli tomu, že se na silnici necítí v bezpečí. Moje teta třeba jezdí na kole do práce, ale na frekventovanější silnici si netroufne. To už raději jede pomalu po chodníku a riskuje pokutu.

                  Chvíli jsem se pohyboval v Mnichově a tam je prostě cyklodoprava ve městě na úplně jiné úrovni. Je to placka – to jistě. Ale jednak tam jsou řidiči mnohem ohleduplnější a druhak tam je mnohem lepší infrastruktura cyklopruhů a cyklostezek. Garantuju ti, že z lidí, co tam jezdí na kole běžně a třeba ani nemají lítačku na MHD (termín lítačka jsem používal ještě před Krndou, tak s tím teď nepřestanu), protože ji nepotřebují,by většina na kolo v Praze nevlezla – možná tak na cestu k prvnímu okénku s kupóny na MHD.

                  Auta jsou prostě na silnici v silnějším postavení – při většině nehod jsou to jen plechy a nakonec nad tím člověk mávne rukou. Podobná nehoda by ale pro cyklistu mohla mít řádově horší následky – a to si řidiči aut často neuvědomují (nebo je to nezajímá) – a to je důvod, proč chtějí mít někteří cyklisté vlastní infrastrukturu, nebo alespoň možnost se pohybovat mezi chodci.

                  Pro tebe a i pro mě je pohyb mezi chodci otravný a pomalý, ale pro některé je naopak pohyb mezi auty to, čemu se snaží vyhýbat. Zkus se na to podávat z jiné perspektivy.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Moje perspektiva je ta, že cyklistická infrastruktura je super, ale musí po ní být zaprvé poptávka a zadruhé na ní musí být podmínky.

                    Realita je taková, že místo na cyklostezky už prostě není. Vždycky to musí být na úkor někoho jinýho – aut, MHD, pěších. Všechny tyhle způsoby dopravy jsou v centru řádově víc využívaný než cyklistika. Proto mi nedává smysl podporovat cyklistiku v místech, který jsou ze sportovního hlediska naprosto nevhodný a z dopravního hlediska přináší přínos tak malej a tak málo lidem, že to ve většině případů nevyváží to omezení početnějších skupin. Až někdo vymyslí řešení výhodný pro všechny, nebudu proti. Ale právě protože sám na kole jezdím, mi vadí, když jsou cyklisti vnímaný podle aktivistů, kteří se vztekaj „my chcem cyklostezky a ostatní se třeba poserte“.

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Otázka je, co je důvod a co příčina – málo cyklistů? Možná právě proto, že tu nejsou moc dobré podmínky. S kopcema se nic moc neudělá, ale ta infrastruktura a pravidla zlepšit jdou.

                      Strategie zvyšování kapacity dopravních tepen pro auta nefunguje – to už se mnohokrát ověřilo. Rozšíří se komunikace, provoz je chvilku plynulejší, všichni jsou nadšení, víc lidí začne jezdit auty a jsme zase tam, kde jsme byli – víc pruhů, ale pořád stejně zasekaný. Takže tyhle víceproudý silnice nemají kromě pár radiál vlastně moc velký smysl. Ohledně parkování jsem tu už někdy posílal ten článek z TheEconomist. Takže prostor tu často je. Navíc – do pruhu pro autobusy se myslím cyklisti klidně vejdou – taky zpravidla bývá sdružený. To už odbíhám.

                      Takže to, že si málo lidí troufne vyjet do provozu na kole už z logiky věci nemůže být důvod proti budování infrastruktury. Asi jako bych říkal, že do knihovny ve 4. patře sotvakdy zavítá někdo na vozíku, tak nemá cenu budovat tam bezbarierový přístup.

                      Nesleduju co všechno se cykloaktivisté snaží prosadit, ale fakt je, že nynější stav je takový, že cyklista je v silničním provozu na úplně posledním místě. Chodec má chodník jen pro sebe a na všech přechodech má defaultně přednost. Na silnicích jsou auta v té silnější pozici a řidiči jsou prakticky vždy v bezpečí (ve městě) – cyklistovi jde při nehodě prakticky vždy o zdraví. Když cyklista využije cyklostezku, obvykle musí u každého křížení dávat přednost ostatním, zpravidla i slézat z kola. Při dodržování této povinnosti je cyklstezka z hlediska dopravy prakticky nepoužitelná – přesto je její využití povinné (je li viditelně paralelní s komunikací). Za těchto podmínek dost chápu ten aktivismus. A že se ta nejslabší a nejvíce omezovaná skupina veřejně ozve – ba dokonce si dovolí demonstrovat !!! – že tohle někdo nazývá cyklofašismem – to spíš svědčí o něm samotném.

                      0 0
                      • JakeF  

                        Zase to taháš do extrémů…

                        Podle mě by situaci nejvíc pomohlo, kdyby se pracovalo na vzájemný toleranci a ohleduplnosti řidičů vs cyklistů. A tím myslím oboustranně.

                        0 0
                        • Jenda  

                          Ne, pomůže zlepšení infrastruktury. To máš podobný jak Singltrek pod smrkem – než to tam bylo tak lidi tvrdili pro koho že se to buduje, dyť tam jezdí pár lidí co jsou spokojeni v lese. Vznikla infrastruktura a najednou tam jezdí těch lidí kvanta a to převážně na tom singlu. Pro tebe je to ale k prdu, protože to nepotřebuješ a ani nejsi cílovka. Podobný je to právě s budováním cyklostezek. Dokud nejsou, moc lidí nejezdí.

                          Navíc s dostupností ekol opadá argument o kopcovité Praze, počasí je kec od začátku, místo většinou taky je, musí jen být vůle ho chtít hledat – příkladem budiž nenáviděné a přitom dobře funkční cykloobousměrky.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Hlavní rozdíl tvého přirovnání je v tom, že v místě SpS byl předtím les, takže vybudování singlu omezilo akorát pár veverek… Vybudování cyklostezek v Praze musí ustoupit jiná infrastruktura, která omezuje lidi. A vzhledem k zanedbatelný výhodě pro pár cyklistů si myslím, že to omezení často není adekvátní.

                            Ale jinak jsem pro, pokud se najde rozumný řešení, tak bych nějakou základní síť cyklostezek v Praze ocenil. Pokud by to ale mělo efekt jak píšeš, že by je najednou začli lidi masově využívat, tak je dvojnásob nesmysl je tahat přes nejfrekventovanější pěší zóny.

                            0 0
                            • Jenda  

                              Třeba to omezování automobilů – kolik tím reálně omezíš lidí a kolika tím prospěješ, já nevím? Když se třeba podívám na některý ulice v centru – takový Příkopy – pro cyklisty by byl luxus kdyby se parkovalo jen po jedný straně, ubylo by cca 35 parkovacích míst, tedy zhoršilo by to podmínky pro řekněme 140 plechovkářů? Je to moc nebo málo?

                              Co se týče centra – nejefektivněji by se oddělili cyklisti od davu turistů, kdyby na objízdných trasách byl kvalitnější povrch a cykloobousměrky – třeba už mnou zmiňovaná Jungmanka by byla ideální náhrada za Vodičkovou kde je jednak pavé a druhak se tam člověk buď motá mezi lidma nebo mezi tramvajema, případně oboje.

                              Podle mě to řešení by na většině míst šlo vymyslet poměrně jednoduše, jako skutečně kritickej je snad akorát úsek po nábřeží kolem Karlova mostu.

                              0 0
                              • kesu  

                                Ze snižování počtu parkovacích stání na ulicích je mi na zvracení a pověsil bych za koule do průvanu každýho kdo to prosadí. A to podotýkám, že osobně parkování mám a na ulici neparkuju.

                                Ale pokud se bude snižovat možnost parkování na ulicích, kde už tak před domem kde je 15 bytů jsou 3 stání, dojde opět k odstěhování lidí mimo města a povede to k dalšímu dojíždění. Naopak by bylo vhodné pokračovat ve výstavbě podzemních parkovišť při velkých stavbách jako při Blance a nebo při metru.

                                Není možné si myslet, že lidé budou žít ve městě bez auta. To, že není tolik potřeba pro běžný život (práce, nákupy), neznamená, že ho lidé nepotřebují.

                                0 0
                                • Jenda  

                                  Já bych to snižoval na ulici ale hnal pod zem. Smutný spíš je, že v některých částech jsou nevyužívaný parkovací kapacity v různejch office centrech který zejou prázdnotou. Dovedu si představit, že bude mít developer povinnost vybudovat určitej počet rezidenčních stání. Druhá věc je nabídnout lidem možnost parkovat levně v rozumné vzdálenosti od domu. Pokud budu např. pořád Na Příkopě – bydlíš tam, fajn máš nárok na parkování ve Florentinu za stejnou nebo jen nepatrně vyšší cenu jako je rezidenční parkovací karta, s tím že máš svý místo jistý. Jenže tohle je v současný době utopie.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Ty asi nemáš absolutně žádnou představu, kolik takovej provoz podzemních garáží stojí. Jinak bys takovej blábol nenapsal :D

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      ano, vím že je to ******** drahý

                                      0 0
                                      • kesu  

                                        Mimochodem pouze provoz vyje kolem 800kč/stání/měsíc. Jakmile se ceny pohnou někam ke 3000 Kč, tak to začne být rentabilní postavit, pokud dá město pozemek zdarma a není to nesmyslně složitá stavba. Pokud to nesmyslně složitá stavba je, může jedno stání klidně vyjít i na víc 0,5mil. Kč. za stání.

                                        0 0
                                  • kesu  

                                    Tak ono by stačilo striktně vyžadovat po Developerech aby při jakýmkoli navýšení počtu bytů museli budovat nové stání. A ne se vymlouvat na historická centra měst a podobně. Je jasný, že není možný aby Praha platila soukromý parkování. Ale pokud se už něco staví (třeba plánovaná rychlodráha na letiště), tak by měla vznikat nová stání a ve vzdálenějších stanicích P+R parkoviště.

                                    Ale třeba Praha 1 to má docela dobrý, garáže jsou v Kotvě, Palladiu, Slovan, Rudolfinum, Myslbek atd. K tomu mají vzniknout garáže na Františku při rekonstrukci nábřeží, to je třeba dobrej nápad.

                                    Ovšem třeba garáže nad Blankou jsou do nebe volající ostuda..

                                    Mimochodem to co popisuješ chvíli vypadalo nadějne v Holešovickým trojúhelníku nad Parkhotelem, tam je snad podmínkou noční parkování pro rezidenty za 20kč. Ale chtělo by to místo toho celodenní. Protože by to spíš mělo motivovat k zaparkování a používání pouze k mimoměstský dopravě a ne k tomu, aby vás každý ráno vykopli..

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Dneska se to po developerech vyžaduje a ty to plní. Co se nevyžaduje je stání prodat společně s bytem. To má za následek neprodaný místa (aby to pronajímal a měl s tím práci, na to se většinou vykašle) a lidi co si koupí byt a už jim nezbylo na stání zabírají místa původním rezidentům, kteří už tak nemají kde parkovat.

                                      0 0
                                      • Jenda  

                                        no vidíš, takže to není zas tak o penězích ale o systému. Jde jen o to kolik těch stání „navíc“ bude muset developer vybudovat.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Ne o penězích to opravdu není ;). Tyhle sluníčkáský názory jsou super. Jen pokračuj dál…

                                          0 0
                                          • Jenda  

                                            rád se nechám poučit – kolik je teda vlastně výrobní cena toho jednoho podzemního stání (nezajímá mě prodejní ale právě ta výrobní) a jak je podobná relace u bytu – výrobní/prodejní.

                                            Z tvýho mám pomalu dojem, že jsou developeři chudáci kteří výstavbou div že neprovozujou charitu ;-)

                                            0 0
                                            • kesu  

                                              Stavební náklady za novostavbu přepočtené na m2 prodejní plochy bytu vychází kolem 22 tis u běžných projektů až po cca 50 tis/m2. Třeba v roce 2013 vyšla novostavba s 50. byty na Praze 9 se zakladačema v garážích na 18,800Kč/m2. Je to železobetonová budova a ve standardu plastových oken a převážně laminátových podlah. Trošku menší dům o rok později vyšel na 25 tis. Kč/m2 ale standard na úrovni dřevěných a hliníkových oken, stání normálně v suterénu na zemi, skleněný zábradlí, příprava pro klimu a tak.

                                              Za 40 tis.Kč a víc už jsou domy vytápěný čerpadly, dřevohliníky, chlazený stropy a tak.

                                              Náklady jsou celkové včetně přípojek, stání, komunikací a sadových úprav.

                                              A garážové stání kdyby se počítalo samostatně málokdy vyjde na 150tis. Kč, povětšinou je to spíš 200. Třeba vytvoření nových stání do vnitrobloku budovy s novým průjezdem místo původního bytu, výtahem a tak vyjde asi na 0,5 mil. Kč. Pokud se to vkládá do stávajícícho suterénu a jsou to menší garáže tak ještě víc.

                                              0 0
                                              • Jenda  

                                                Jasně, pokud se jedná o rekonstrukci tak to je chápu že je to drahý, u novýho baráku to teda zas tak šíleně drahý, vzhledem k prodejní ceně bytu není. Tedy tvrzení že hlavní problém jsou peníze imho není pravda.

                                                Mimochodem, ty budeš mít asi přehled, jak vychází cenově různý ty parkovací zakladače? Přeci jenom v tomhle systému je potřeba pro zaparkování jednoho auta odhadem polovina místa?

                                                0 0
                                                • kesu  

                                                  Zakladač pro 4 auta (dvě vedle sebe a dvě nad sebou) s trochu normální výškou a šířkou (2,5m šíře) stojí po technické stránce kolem 300 tis. Kč. Potřebuje vykopat díru cca 2,5m pod terén a celkovou výšku nad terén kolem 3,8m, pak se dovnitř vejdou dvě auta 1,8m vysoká. Teď tohle plánuju ve vnitrobloku místo 3 garáží a doufám, že navýšení na 6 stání nacpu do milionu. Existují i karusely který uto někam doskládají samy. Viděl jsem to v NY a je to docela sranda. Tuším, že jeden existuje někde v centru. Ale to už je trošku vyšší dívčí. Výhoda je, že nemusíš dělat sjezdové rampy, to zabere šílenýho místa. Není neobvyklé, že k jednomu stání s lochou cca 14m2 náleží i dvojnásobek připadající na manipulační plochy.

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    právě to jsem myslel, plně automatickej systém s výtahama kde ušetříš ty rampy – něco jako toto? https://www.youtube.com/watch?…

                                                    0 0
                                                  • MaPa  

                                                    Největší zakladač v ČR i s obratištěm je teď nově instalovanej v CIIRK ČVUT na Jugoslávskejch partyzánů pod starou menzou. A ano, je to legrační to pozorovat.

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    mě se to hrozně líbí tahle technologie, šetří čas i místo ale právě vůbec netuším, jak je to finančně náročný – úspora místa versus náklady na zařízení a provoz

                                                    0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Asi to nevychází 100 na den na místo :-)

                                                    0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Pokud kopeš hluboko a v centru, tak budeš i na víc jak 50 000,– za metr a pak musíš i počítat provozní náklady na další provoz, který taky nebudou dneska úplně nízký. Plus amortizace za technologie, který po 5, 10, 20 letech odejdou (záleží co). Pak je cena za pronájem jednoho místa 100E cena, která tak nějak tohle všechno pokreje. Navíc stavba parkovacích míst je stejně spíš charita, která se vykompenzuje kancelářema.

                                                0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Tak když se na to podívám z toho svobodnýho pohledu, který se tu zpravidla obrací proti všem „omezovačů automobilů“: Postavil developer místa? Postavil. Proč by měl někdo rezidenty nutit, aby si je kupovali? Nenutí – super. Proč by měl někdo nutit developera, aby je prodával/pronajímal pod cenou? Nenutí – super. Výsledek? O parkovací místa prostě není zájem. Proto zavedeme ještě vyšší kvóty pro nová parkovací místa.

                                        0 0
                                        • kesu  

                                          Tohle už taky není pravda, vím o několika projektech kde je přesně vyžadovaný počet stání a čeká se na každý, který by se mohlo uvolnit. A je to převážně na Praze 8 a 9. A větší počet třeba v posledním projektu Developerovi ani neprošel, protože musel kvůli garážím dělat EIU.

                                          Lidé už naštěstí stání chtějí a taky slušnej developer je dává k bytu jakoby „zadarmo“, ale neumožňuje je prodat samostatně. Respektive celá garáž je společnej prostor a ke stání je jenom právo užívání pro majitele bytu. Což je ideální možnost s ohledem na členské schůze. Když pak půlku garáže vlastní někdo, kdo tam nikdy pořádně ani nebyl, tak to minimálně znesnadňuje hlasování. Navíc garáž byla podmínkou ke kolaudaci bytu a do budoucna by od něj neměla být oddělitelná.

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Pak si ale garáž musí platit i ten, co auto nemá… A pronajmout ji teda také nemůže, pokud jsem to správně pochopil…

                                            0 0
                                            • kesu  

                                              No ale řekněme si narovinu, požadavek a to 0,5 stání na garsonku, 1 do teď si nepamatuju jestli je to 100 nebo 120m2 a pak dvě je na barák stejně málo. Garáže nechtějí čas od času akorát ti, co mají tu garsonku.

                                              0 0
                                      • kesu  

                                        To platí pouze pro novostavby. Byl jsem svědkem minimálně 10 rekonstruovaných domů kde došlo k zásadnímu navýšení počtu bytů (původně cca 100m2 byty, dnes maximálně 30m2 a k tomu obří střešní nástavba) a prošo to na to, že stání zbudovat nelze. Praha 7,6, 5 a 3 si vystačí s prohlášením, že se nové stání zřídit nedá. Naopak třeba 10. to řeší a neumožní to.

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          O kus výš píšeš, že nedostatek stání tlačí lidi z města – v tomhle konkrétním případě to tak spíš není, ne? Počet stání zůstane stejný – přibudou akorát nové byty… a na rovinu – prázdné asi nezůstanou, že?

                                          0 0
                                          • kesu  

                                            Je mi to nechpochopitelný, ale takhle mrňavý garsonky se prodavají i za naprosto nesmyslný ceny (dost přes 100tis/m2) jako housky na krámě. Jde ale o to, že pokud by v domě bylo 15 velkých bytů, tak tam určitě bude míň aut než u 50 garsonek..

                                            0 0
                                            • Nikovlas  

                                              Pak je to tedy přesně naopak, než jsi psal prve – pokud chceme hustší město, vyplatí se byty místo garáží – stejně se prodaj a někdo v nich bydlet bude. Jistě – nebude dodrženo základní lidské právo garantované ústavou ČR – „vlastnit auto a parkovat ho před vchodem“.

                                              0 0
                                              • kesu  

                                                Problém ale je, že tohle zásadně kupovali východní klienti jako ulitý peníze z Ruska a nikdo tam pak reálně nebydlí. Pro infrastrukturu je to do budoucna strašnej průšvih. Protože buďto ty byty budou prázdný (viz některý ulice dnešních Vinohrad) a nebo nebude kde parkovat. Přitom při tak zásadní přestavbě by to šlo srovnat se zemí a postavit „repliku“ s normálníma podzemníma garážema. Stejnak jsou stavební náklady zlomek prodejní ceny.

                                                0 0
                                                • Nikovlas  

                                                  To, že si lidé kupují byty jako investice – ať už se v nich pak bydlí nebo ne – je obecný problém a jeden z důvodů, proč je (zvláště v Praze) cena nemovitostí tak vysoko. V dnešní době je to prakticky jednoznačná volba, jak uložit prachy. Už jsem to tu někde psal, že by to mohla řešit nějak rozumně vysoká daň z nemovitosti (snížit by se adekvátně mohla třeba ta z příjmu). Pak by si člověk spíš rozmyslel, jestli si za ty prachy koupí byt, ze kterého bude odvádět daň, nebo investuje jinde. Osvobozeni by například mohli být ti, co tam mají trvalé bydliště…

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    tohle maj třeba v Itálii – daň na první nemovitost je relativně malá, za každou další platíš už výrazně víc. Na druhou stranu to prodraží nájemný bydlení, kterýho je v čechách prý nezdravě málo.

                                                    0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    V krátkodobym hledisku jistě – majitelé budou pokrývat vyšší daň vyšším nájmem… ale v dlouhodobym hledisku by to snad vedlo k tomu, že by ty byty přestali držet a při stěhování jinam by ten stávající třeba raději prodali, než aby si na nový brali hypotéku a ještě riskovali, že jim stávající neponese.

                                                    0 0
                                  • JakeF  

                                    Na parkovací místa ve Florentinu máš už teď frontu :D.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      Tak jich asi udělali málo. Zrovna podle tvé logiky je Florentinum tak dobře dostupný MHD že tam defakto není vůbec důvod jezdit autem ;-)

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        3 patra myslím, počítám se nechtěli prokopat do metra :). Jenže máš v něm hromadu zaměstnanců plus potřebuješ klientský místa.

                                        Moje logika je správná, Florentinum je dostupný naprosto skvěle – vlaky (i hl.n. je taky v pohodě pěšky), 2 linky metra, tramvaje na každý straně. Jenže máš tam lidi s takovými příjmy, že si víc cení pohodlí než ušetřených pár korun za MHD, často musí jezdit po schůzkách po celý republice, kde už MHD fakt nejezdí a často bydlí v různejch vesnicích kolem Prahy, odkud už to je autem i rychlejší… Nicméně ze všech těchto důvodů nebude většina z nich jezdit do práce ani na kole, přestože Florentinum má i zaměstnaneckou „kolárnu“ se sprchama.

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          Jo, ale kolik tam takovejch lidí máš? BTW pokud by si fakt cenili pohodlí a času tak budou jezdit tágem nebo mít řidiče (i když ten pak to místo potřebuje ;-)

                                          Nevím přesně kudy vede pod Florentinem metro ale myslím že je to spíš o penězích než o tý maximální možný hloubce – ale chápu že může být problém se spodní vodou a pod. Zajímavý bude, jak to dopadne s tím novým komplexem kolem Masaryčky, tam by to teoreticky mohlo být podkopaný celý, nebo jeden z těch baráků může být parkovací.

                                          0 0
                                          • kesu  

                                            Metro vede od magistrály na východ, to problém není. Spodní voda by také neměla, reálně je v tědlech místech poměrně vysoko. Třeba Revoluční má dost vlhký sklepy. Garáže se staví jako vodostavební bílá vana, což pochopitelně vůbec neznamená, že do nich pak nepoteče:)-

                                            Problém každopádně je na kapacitní garáže vůbec dostat v centru povolení. Palladium muselo být solidně namazaný stejně jako Smíchov. Tam je to ostatně vidět, má kapacitu kolem 2500aut a tak blbě vymyšlený rampy, že při vánočních špičkách blokují provoz na městském okruhu.

                                            0 0
                                          • JakeF  

                                            Hodně takovejch lidí ve Florentinu máš… Taxíky se využívaj podle situace, ale taky dost. A na vlastního řidiče, to už je zase ještě trochu jinej level…

                                            Pokud bude Penta vidět poptávku po parkovacích místech takovou, že za ně dostanou víc než za kancelářský prostory, určitě jich budou i víc stavět. Moc bych ale nečekal, že k tomu dojde… Všichni sice jako ty křičí, že by parkovací místa chtěli, ale když maj platit odpovídající cenu, to už těch zájemců moc nezbývá.

                                            0 0
                                    • kesu  

                                      To si myslím že není pravda, pokud si tam pronajímáš kancelář tak máš pořád možnost i stání. Bavili jsme se o tom nedávno s člověkem co tam pracuje. Tuším že říkal něco o 3000Kč z hrubé mzdy za měsíc.

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Cena ± sedí, ale počet parkovacích míst pro firmy není ani zdaleka 1:1 k počtu zaměstnanců, takže na každý uvolněný parkovací místo čeká několik zájemců.

                                        0 0
                                        • kesu  

                                          Já tam jezdil do Penty a vždycky měli míst nadbytek teda. Brácha tam pracuje a taky neříkal, že by to byl problém. Ale narovinu řečeno, tam se fakt dá jet mhd. Já teda nemám moc dní kdy bych nejel autem, respektive spíš žádný. Ale na Prahu 1 jezdím tramvají. Taky si můžu dát pivo a projdu se..

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Tak Penta má přecijen trochu speciální pozici, když ten barák vlastní, respektive teď už vlastnila… A že maj parkovacích míst nadbytek ti říkali nebo ti to přišlo, když jsi do garáží přijel? Protože garážový stání maj samozřejmě spíš výš postavený lidi, kteří nesedí celý dny v kanclu, ale jezdí po klientech. Takže i když to místo je zrovna prázdný, je něčí.

                                            Zásadní problém to není, část lidí jezdí MHD, část parkuje jinde, třeba kousek vedle pod magistrálou. Rozhodně to ale není tak, že by parkovacích míst byl přebytek a byl problém sehnat zájemce.

                                            0 0
                                            • kesu  

                                              To že těch míst bylo relativně dost vím podle toho, že to zaměstnancům v pohodě nabízeli a to jak pro Pentu tak pro EY, ale byly to vyšší manažeři…

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Stát si za svým názorem je hezký… Ale ty jsi někde něco slyšel, a já vím, jaká je aktuální situace.

                                                Že najdeš parkovací místa vyšším manažerům je jasný, jenže tam ta jistota končí.

                                                0 0
                                                • Jenda  

                                                  A proč by sakařský plebs měl mít kde parkovat?

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    No tys nám tu tvrdil, jak tam jsou nevyužitý parkovací místa zející prázdnotou… Tak je to škoda, ne, když plebs je ochotnej za ně platit…

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    člověče, ty máš zásadní problém s analýzou a pochopením psaného textu, se fakt nedivím že i ten baky na ekonomce ti trval tolik let :-)

                                                    0 0
                                                • kesu  

                                                  Nevím co děláš ani kde, z mého okolí tam dělají dva lidé a jeden z nich je můj brácha a druhý velmi dobrý známý. Ale debata s tebou nemá smysl, je to pokaždý tady na foru stejný, ty máš pravdu vždycky a já nemám sílu ani chuť si tu s tebou něco poměřovat. Já tvrdím, že za peníze jaké jsem uvedl tam místa pro zaměstnance nájemců jsou.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Debata se mnou opravdu nemá smysl, protože ty svojí chybu neuznáš a já vím, že mám pravdu…

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Ok tak mi řekni, jaktože to u EY jde? Kde teda ty místa vezmou když tam nejsou?

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Nejde… Parkovací místa jsou od manažerů nahoru, senioři někteří, niž možná jedině ze závažnejch důvodů.

                                                    0 0
                                • pepek  

                                  Na to ti sluníčkáři řeknou, že auto (nejlépe nějakou elektrojebku) můžeš sdílet společně s nimi v komuně.

                                  0 0
                                  • kesu  

                                    No ty vole, to taky museli vymyslet aby zavřeli někomu akorát hubu, taková blbost jako sdílení aut:))

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Za pár let se budeš divit… Mainstream to asi nikdy nebude, ale zájem lidí o carsharing stoupá a třeba v Berlíně už celkem funguje.

                                      0 0
                                      • kesu  

                                        Já ti nevím, u nás lidi chtějí věci vlastnit. Je to vidět na bytech a vlastně i na operákách pro fyzické osoby. A teda Němci mají také auta rádi. Já se nějak musím odhodlat koupit elektromobil a k tomu je v Praze karta na modrou vždycky za stovku na rok a bude to i bez smradu.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Ty si myslíš, já mám data :). Pravdu máš samozřejmě v tom, že drtivá většina lidí chce pořád auto radši vlastnit, ale carsharing roste jak v podpoře veřejnosti, tak reálně využitím. A chystaj se do něj vstoupit i další, velmi silní hráči.

                                          Elektromobily jsou super, ještě kdyby se schválilo alespoň to, že nebudeš platit vyšší daň než u stejnýho modelu se spalovacím motorem, když už rovnou ne nižší…

                                          0 0
                                          • kesu  

                                            Elektromobil silniční daň neplatí ne?

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Silniční daň je směšná položka, mluvím hlavně o DPH.

                                              0 0
                                              • kesu  

                                                není možné jen tak jednoduše odečítat DPH. Pokud vím tak v Německu je totaky forma dotace a ne úlevy z daně.

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  Nevím přesně, co tím myslíš… Každopádně když srovnáš třeba Golfa se spalovacím a v elektro, tak na DPHčku zaplatíš díky vyšší pořizovací ceně u elektromobilu víc, což nedává smysl. A třeba v Norsku mají na DPH u elektromobilů výjimku, takže to evidentně jde…

                                                  0 0
                                                  • kesu  

                                                    Právnické osoby si v ČR registrují kolem 3/4 nových vozů ( http://autobible.euro.cz/…je-soukrome/ ), kolik to je u relativně drahých elektromobilů si netroufnu tvrdit. Předpokládám, že většina je stejně odpočtová. Takže by DPH vůbec nepomohlo. Krom toho je to jiná daň. Jak bys třeba řešil dodávky dílů pro výrobu elektromobilů, ty by byly pořád bez daně? Nebo by prostě koncový zákazník vůbec daň z toho neplatil? Jak bys kontroloval kolik dílů šlo na ty elektromobily bez daně. To je víc administrativy než přínosů. Líbí se mi možnost parkování, ale dotace nevím nevím, příspívat někomu na koupi novýho auta je už na můj vkus moc. ČR potřebuje infrastrukturu a další a ne dotace …

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jak to je vyřešený s díly do detailu nevím, každopádně třeba v Norsku jsou elektromobily od DPH osvobozený úplně, takže to nějak jít musí… Dotace mi taky přijdou blbost. Stejně tak mi ale přijde blbost, abych za Golfa s míň ekologickým spalovacím motorem zaplatil 100 tis daň a za Golfa na elektriku 200 tis daň… To není moc motivační, abych si připlatil za ekologičtější auto.

                                                    Aktuálně se to na vládní úrovni řeší, ale vzhledem k současný situaci se to asi hned tak nevyřeší…

                                                    0 0
                                                  • Honzas  

                                                    Ale Norsko ma cochcarnu neupravenou smernicema, tam muze jit skoro cokoliv.

                                                    EDIT: vzhledem k tomu, ze DPH je obratova dan, tak jinou cestou nez snizenou sazbou to nepujde. A pouziti snizene sazby by musela umoznit smernice a ta to neumoznuje.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Na zaklade jakych parametru se domnivas, ze elektroauto je ekologistejsi vozidlo?

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Z dlouhodobýho hlediska bude… S ropou už nic moc nevymyslíš, zatímco ekologický způsoby získávání energie jsou levnější a levnější, stejně tak u baterek ty pokroky jsou. A když se zvýší poptávka po elektřině kvůli autům, nemyslím si, že by se dneska řešila výstavbou další uhelný elektrárny…

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Ja porad nechapu to tlaceni elektriny, kde kazde auto sebou taha tezke neekologicke baterky. To uz je lepsi vodik. Elektro auto ma ekologicky ± provoz, ale rozhodne neni ekologicka jeho vyroba. Proto se ptam jaky parametry myslis. Mam pocit, ze ty mluvis jen o ekologii provozu, ale ne o celku, coz je chyba.

                                                    Nejekologictejsi auto je takove, ktere nebude vyrobeno :-).

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Vodík nevyrobíš lacino, potřebuješ k tomu kupodivu hodně energie a nejlevněji ho vyrobíš – z benzínu.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jestli máš nějaký relevantní data, tak se na ně rád podívám…

                                                    Jinak vím o tom, že výroba baterek není zrovna ekologická a solární panely taky nic extra. Ale posouvá se to dopředu a v okamžiku, kdy se člověku přes den nabije ze soláru na střeše něco typu Powerwallu a přes noc se z toho nabije zaparkovanej elektromobil, tak to jasně musí vyjít líp. U spalovacích motorů nakonec ten vývoj taky trval a není to tak dávno, co trochu silnější auto žralo běžně 15l/100km. Dneska už to ale na další zlepšení efektivity moc nevypadá.

                                                    Co se týče vodíku, ta je docela problém se skladováním, ne?

                                                    0 0
                                                  • xtonda  

                                                    A Vodík se vyrábí elektrikou z vody nebo s fosilních paliv (zemního plynu), což je levnější. Vodíkové auto produkuje např. Honda – Honda Clarity, je to taky elektro, ale elektrika se bere z vodíkového palivového článku.

                                                    https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_FCX

                                                    https://en.wikipedia.org/…_FCX_Clarity

                                                    Součástí řešení je i Home Energy Station produkující elektriku a teplo pro domácnost a vodík pro auto, https://en.wikipedia.org/…ergy_Station byť teď koukám, že poslední verze toho systému je 10 let stará.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    takže nejdřív nějak (s nějakou ztrátou a ne zcela ekologicky) vyrobíš elektřinu…pomocí té pak zase ne zcela čistě a s nějakými ztrátami vyrobíš vodík…a vida, je tu zcela ekologické vodíkové auto :-)

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Elektromobil potřebuje reálně 15–25kWh na 100km. S egolfem s 24kWh baterií jsem příměstským provozem (okresky 100km/h, vesnice a města v rámci limitů) nalej 146km a zbývalo cca 15. Kdybych si pustil naplno topení a stál na tom jak na rejči tak by to ujelo něco přes 100km. Když si přepočteš energetický mix v čr, připočteš ztráty v přenosu a nabíjení tak se dostaneš někam mezi 3–6l benzínu v ekvivalentu CO2. Ostatní emise nejdou úplně přesně porovnat, protože elektrárny mají jiné měřené emise než auta.

                                                    Není do toho ale započtena rekultivace krajiny po těžbě uhlí a jeho doprava do elektrárny. Stejně jako energetická náročnost težby. Na druhé straně ale nejsou dopady ropy a hlavně její rafinace, která tuším vyjde někde na 1kWh na litr benzínu.

                                                    Dále v tom není aspekt času nabíjení, protože třeba v nočních hodinách je elektřiny nadbytek a nevyužívá se efektivně.

                                                    Co se týká baterií, jsou plně recyklovatelný. Nissan vykupuje baterie z Leafu, respektive prodá vám novou za polovinu, pokud dáte starou.

                                                    Každopádně zásadní výhoda je v tom, že emise vznikají v elektrárnách, které podlehájí měření a produkují emise do vyšších vrstev atmosféry a ne do městských ulic. Porovnatelný nejsou hlavně dusičnany (diesely) a siřičitany (spalování uhlí). Co jezdí reálně v ulicích za smrady je asi každýmu jasný.

                                                    Podle mého mají elektromobily zásadní výhodu a smysl ve městech a v malých autech. Běžná auta můžou jezdit s relativně úspornými benzínovými motory klidně s mildhybridem. A velká a drahá SUV můžou jezdit jako PHEV, v jejich ceně se dají rozpustit náklady.

                                                    Vodík je energetický nesmysl, na ujetý kilometr je potřeba podstatně víc energie než u elektromobilu. Tady http://technet.idnes.cz/…echnika.aspx?… je popsaná výroba vodíku, na 100km ujetých autem je prý potřeba 60kWh energie na výrobu vodíku. I kdyby byla účinnost nabíjení pouze 10% (Tesla tvrdí trochu víc) a účinnost elektromotoru 80% (Leaf má tuším křivku 75–95% včetně střídače) tak je to celé skoro dvakrát tak náročné než elektromobil.

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Nevím, jak jsi přišel na těch: 3–6 litrů. Ale když to mám spočítat tak nějak polopatě, tak bych zjednodušeně porovnával spalovák na plyn a elektrárnu na plyn. Jen samotná elektrárna má účinnost 40%, k tomu přenos energie, nabíjení, učinnost baterek a elmotor – a jseš někde na 27%. Spalováky i v autě dnes již dosáhly 40%. Takže když ten plyn strčíš rovnou do auta, bez mezičlánků, tak máš lepší učinnost. Navíc dnes nepostavíš o 100% elektráren více, naopak zavřeš atomky.

                                                    V elektrárně ovšem nebudeš převážně spalovat plyn, ale spíš uhlí – produkuješ více CO2, než z benzínu, nebo nafty.

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Ano, to je úhel pohledu. 250cdi má tuším až 42% účinnost. Ale je to ideální stav při ustálené jízdě ideálně kolem 90km/h. V reálným provozu to bude rádo za těch 30% a možná ani to ne. A v příměstským provozu to bude sotva polovina.

                                                    Když vezmu těch 27% u elektra jak jsi to vypočítal, tak v tom není rekuperace. V příměstským a městským provozu vyjde lépe elektromobil. Na dálkové trasy je to s otazníkem.

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Takže z toho vychází hybrid s motorem v konstantních otáčkách. Ovšem zatím kdo to dělal, tak s tím moc uspěch nebyl. Rekuperace se asi trochu přeceňuje, vždyť i Prius nakonec žere víc, jak srovnatelné auto pouze se spalovákem

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Diesel-elektrická lokomotiva funguje, ale je to železnice a ne silnice..

                                                    Nejlíp z toho vychází elektromobil do města a na příměstskou dopravu a odladěný hybrid nebo dobrý spalovací auto na meziměsto.

                                                    Rekuperace je v ustáleným provozu nic, ale ve městě je to docela dost. Jízda s autem, který tu možnost má dostává zvláštní faktor zábavy.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    jj, takže v důsledku z toho bude tlak na dvě auta v rodině = mnohem větší eko zátěž a 2× takovej požadavek na parkovací místa

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Tak má to dvě roviny. Pokud seš rodina v domku někde za městem (kterej stál nadprůměrný peníze), tak stejně dvě auta máš. A jedno z nich klidně může být elektro. Krom toho je elektromobil podstatně jednodušší, takže ti i něco vydrží.

                                                    Pokud bydlíš ve městě a jezdíš MHD nepotřebuješ auto do města, protože máš MHD.

                                                    Pokud bydlíš na vesnici a jezdíš pro každej rohlík, tak stejně dvě auta máš.

                                                    Já si nemyslím, že budoucnost jsou jenom elektromobily. Pokud jezdíš v poušti (benzín) máš jiný požadavky než pekař co vozí chleba každej den z pekárny (plyn) a nebo než „manažer“ jezdící ze satelitu do kanclu (elektro).

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    je to jak píšeš – ve městě vychází líp elektro, podle nějaký US studie (citovali jí myslím v Autosalonu) na dlouhý trasy vychází líp klasickej motor

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Určitě a k tomu ten komfort, když jedu do práce 20–40 minut tak si vyřídím telefony a jsem rád, že na mě neprší. Auto nabiju přes noc za nízkou sazbu a jsem v pohodě, omzení žádný. Poslední Egolf má 35,8kWh baterii a i s mojí nohou by měl jistě dát 150km. S trochou omezení by dal 220km.

                                                    Ale pokud máš za den ujet 800 km tak bych to Teslou ani nezkusil. Taknování je maximálně komfortní a rychlé a navíc teplo…

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    V norsku jsou ty výjimky tak trochu odůvodněné, bo tam vyrábějí skoro 100% energie z obnovitelných zdrojů. Tady ti elektrojebka jede na hnědý uhlí a produkuje víc CO2 a prachu, jak starý nafťák. Tak proč by měly mít výhody? Spalovací motor jedoucí na zemní plyn je daleko ekologičtější, než jakýkoliv elektro a kupodivu ho nikdo netlačí.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Zatím… Za pár let může být všechno jinak, lidi nezačnou kupovat elektromobily masově přes noc. Navíc někde jsem viděl srovnání a i u zemí s míň čistou produkcí elektřiny to vycházelo v součtu líp pro elektro. U nás je zatím ale stejně největší problém v chybějící infrastruktuře.

                                                    0 0
                                  • gerrard  

                                    Trochu o tom neco malo vim a kluci uz jsou samozrejme dal. :) S komunitni saskarny k smichu je uz defakto autopujcovna s pribehem, ktera vyresi vsechny problemy s auty ve mestech. A s tim pribehem obchazi radnice nebo v nich i sedi a pozaduji vyhrazene parkovaci plochy zdarma, protoze jde o dobrou vec apod. Doted samo vyuzivaji verejne parkovani zdarma. Aneb standardni levicacky pribeh o tom, jak kazda levicova myslenka o dobru pro lidi skonci na vlastni napechovane kapse. A se zavedenim parkovacich zon v Brne to bude samo preferovana varianta jak se dostat k autu.

                                    0 0
                                • orm  

                                  Nektera velka mesta, napr. New York to zvladaji. Mne osobne je zas na zvraceni z toho, ze kazde volne misto ve meste je obsypane autama. Kazdy mame neco z ceho se mu dela spatne :-).

                                  Vystavba podzemnich parkovist, souhlas.

                                  0 0
                                • Smazaný účet  
                                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                  0 0
                              • JakeF  

                                Vždyť tam je minimální a pomalej provoz, že by klidně kola mohly jezdit po silnici a ty bys kromě nevytíženýho cyklopruhu chtěl ještě komplet autopruh? Navíc kolik konfliktů s pěšíma bys vyvolal navíc cestou tam, kdybys měl adekvátní množství cyklistů?

                                0 0
    • Kacko  

      Jezdim pres P1 nekolikrat denne. Absolutne to nechapu, protoze treba oblast mustku mi prijde uplne v pohode, spousa mista, vede k tomu cyklopruh a nedovedu si predstavit kudy by se to dalo objet.

      Uz ted ma cesta do prace na kole neni vubec prijemna, cekal bych ze vzhledem k problemum, ktere Praha ma mi to spis budou chtit zlepsit.

      Mam to do prace 6km, tak je kolo nejrychlejsi, rychlejsi nez MHD. Prislo mi zbytecne mit auto, zabirat tu misto, resit parkovani, prispivat k hluku, znecisteni a horku. Navic prijedu do prace nastartovany, s dobrou naladou atp.

      Auto si na delsi cesty pujcuju v pujcovne plus vyuzivam sdilenych aut.

      Pokud objizdka nebude bezpecna, tak uz si auto poridim.

      0 0
      • Smazaný účet  

        a tím podpoříš průmysl, zaměstnanost, budeš platit různý daně a poplatky…a tak to má být! :-)

        0 0
        • Kacko  

          Tak je jedno jestli si koupim auto, nebo ty prachy banka nekomu pujci, nebo je utratim za neco jineho:)

          0 0
    • Glum  

      Problém je, že zákaz cyklistů Na můstku a na náměstí Republiky apod. není z důvodu, že by ti cyklisti tam nějak vadili, ale proto, že nedokážou vyhnat elektrosamohyby s rozdavačema letáků a naháněčema do kasina. Protože ti cyklisti jsou v Praze stále vcelku minoritní, tak je tohle řešení možný. Cyklisti jsou vůbec zástupnej problém, nedávnej dočasnej zákaz průjezdu cyklistů Kampou byl dělostřeleckou přípravou pro řešení „tak tam PRO NĚ postavíme extra komunikaci, v případě nutnosti průjezdnou pro sanitky a hasiče“ (a 2400 výjimek).

      Část dojížděčů zákaz sundá z kola, protože to nebudou ochotní objíždět po frekventovanejch a zacpanejch ulicích v provozu a i kdyby byli, bude to pomalejší. A pak nastane další díl salámové metody – protože to vcelku tiše prošlo, bude to možné i jinde (Kampa?, náplavka?). Až se stane realitou i tohle, významnější část cyklistů na kola v Praze rezignuje (nevyplatí se jim dojíždět, nebude to kratší a rychlejší, bude to nebezpečnější), začne se argumentovat poklesem cyklistů na sčítačích (móda pominula, zrušme ty investice do cyklistické infrastruktury). Část cyklistů stejně vytrvá a bude se pohybovat přetíženými ulicemi k radosti řidičů, čímž se ve spirále dostaneme zpět do bodu někdy kolem 1995, kdy lidi začínali víc jezdit na kole a ve městě skoro nebyly cyklostezky (a bylo třeba věc řešit: ne z důvodu bezpečnosti cyklistů, ale proto, že nemožně překážejí v ulicích)..

      Nedovedu si představit tohle řešení v Berlíně, Mnichově, Paříži, New Yorku a jinde. Do toho Krnda vyhlásila, že spustí bikesharing systém v Praze (no sláva – který ze srovnatelnejch měst ho ještě nemá a je taky otázka, kdy k tomu v Praze dojde). A ve světle nových změn: pro koho, když pohyb po vnitřní Praze bude vyžadovat detailní znalost terénu a pevné nervy (nebo zkušeného ridera)?

      0 0
      • Jenda  

        Já mám dojem že to není že by nedokázali, ale oni snad ani nechtějí, jen navenek říkají že to nejde :-/

        Jinak tebou popsaná situace je naprosto přesná, přesto jsem stále ještě optimista, možná i proto že přes to centrum zas tak často nejezdím.

        0 0
      • Kacko  

        No ke to uplne absurdni uz ted ma cesta vypada asi takhle:

        Jezdim na trirychglostni skladacce, maximalka 40km/h pri kadenci asi 150.

        Vyrazim z karlinskeho namesti, jedu po sokolovske smer florenc, obcas me dozene tramvaj ktere neni mic kam uhnout takze casto vycinkavaji.

        Pak me cekaji kolony u labute tahnouci se k imperialu. Zprava podjet nejdou tak musim zleva casto protismerem.

        Nasledne bych ted nove mel sesednout u paladia a tlacit abych se dostal na cyklopruh na prikope, kde zprava je chodnik a stromy a zleva auta. Otevrene dvere zablokuji cely pruh, casto nekdo zaparkuje ze se musi hodne opatrne a casto nezi auty prochazi lide mimo prechod a tak je treba hodne opatrne.

        Nasledne bych tlacil pres mustek abych se dostal na Narodni, kde je ale protismerka a musi se to objizdet perlovou coz je masakr takze uz ted to vedu po chodniku.

        Nasledne kolony na narodni az k divadlu, klickivani mezi nahodne postavenyma autama abych se dostal ke krizovatce, kde musim doleva cimz se dostanu na uzkou silnici kam se vedle me auto nevejde, ale kvuli me maximalce to kazdy zkousi.

        Nasledne najezd na naplavku, rano pohoda, vecer masakr.

        A na zaver hodit kolo na rameno a vynest ho po schodech na zeleznicni most.

        To je ma obvykla cesta do prace. Jezdim to casto a uz doouho a je to nejprijemnejsi mozna cesta. Obcas je ti kepsi, ake cadto je to horsi. Ridici v kolonach se nekdy snazi prujezd zamerne blokovat, obas na me krici a nadavaji kdyz podjizdim zprava k semaforum. Vyhruzky smrti atp nejsou vyjimkou.

        Ma to clovek zapotrebi?

        Ale do toho silena situace se smogem. Vsude prach, neznam v okoli nikoho v centru kdo nema cisticku vzduchu v loznici nebo nad ni uvazuje. Do toho mesto resi teplo v lete, ktere auta extremne generuji. Deti tu maji alergie atp. Ma smysl k tomu prispivat?

        A do toho mesto hazi klacky pod nohy tem co se to za nej snazi nejak vyresit. Praha:)

        0 0
        • JakeF  

          Kdo se snaží situaci vyřešit, sedne na Křižíkový na metro a vyleze z něj až na Smícháči nebo kam to jezdíš… Rychlý, ekologický a nepřispíváš vzniku kolon a smogu.

          0 0
          • Kacko  

            Ale nepomahas sve fyzicce, neprobudi te to hezky takze v praci nejsi tolik efektivni, je to pomalejsi protoze nez dojdu na metro a z metra, casto je narvane vcetne nemocnych lidi..

            Ale nestezuju si, jen to proste nedava smysl:)

            0 0
            • JakeF  

              Takže pomůžeš zase obranyschopnosti…

              A fyzička nevím no. Plácání po městě mezi auty není moc efektivní trénink, akorát se víc nadejcháš výfukovejch plynů.

              0 0
          • Jenda  

            stejnej argument můžeš použít na nadpoloviční většinu těch lidí tvořících kolonu svým autem

            0 0
            • JakeF  

              Taky používám.

              0 0
            • Smazaný účet  

              to je zajímavý vyjádření…skoro to navádí k myšlence, že existuje podpoloviční většina…(nebo nadpoloviční menšina?)

              0 0
              • laso  

                většina, která je tvořena méně než polovinou celku, opravdu existuje. obecně je označována za relativní většinu. setkáš se s ní třeba u voleb. aby jedna strana vyhrála, nepotřebuje nadpoloviční většinu hlasů (víc, jak polovinu všech hlasů). stačí, aby měla (relativní) většinu hlasů (víc hlasů, než kterákoliv jiná strana).

                0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • Petr L2  

      Narazil jsem na tohle video, přesně to se dalo čekat, když se cyklistiky chopili takový exoti ( a to volím velmi slušný a prezentovatelný výraz )jako AUTOMAT. Víc škody něž užitku......

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Mamut  

        Nedokazal som to dopozerat ani zo studijnych dovodov (a to mam dobry trening z NDR a Roumena). To je proste pica. Nie preto, ze jej osobne bike nic nehovori – nemusi, nikto ju nenuti. Ale pretoze cielene a vedome klame 3× za minutu a robi celkom premyslenu demagogiu. Neverim, ze to robi z neznalosti a ze napr.vazne nevie kolkotie cyklocesty stali v porovnani s vydavkami na autocesty (a autotunely). Presne preto nikde neuvadza cisla iba vyrazy ako „urcite hodne“, „nemalo“ a pod. Takze je pica nie pre blbost, ale pre moralku. Teda jej nepritomnost.

        Uz som pocul aj zaujimave argumenty zo strany automobilistov, nad ktorymi sa stoji za to zamysliet. V prvych 4 minutach jej sraciek ani jeden. Dalej som nezvladol, setrim sily na volby.

        0 0
        • Mamut  

          Tak som si ju pohladal a trafil som sa viac, nez som cakal – „cislo 7 kandidatky ODS v Prahe“. Ze potom vsetkom, co predviedla ODS v Prahe sa radsej nezaujima o priechodnost kanalov mi je zahadou. No, ale „kampan se nepta“.

          0 0
      • kesu  

        No to je přesně ono, na jedný straně samozvaný „odborníci“ na dopravu, kteří o tom ví prdlajs a na druhý kandidátka politické strany, která to využívá pro svojí propagandu. Pak se člověk nesmí divit, že to to vypadá tak jak vypadá.

        Dokud nebude zákon umožňující zásadně zjednodušit přípravu staveb, tak se to tady nehne. A bude se akorát řešit taková blbost, jako je zákaz jízdy na kole v centru.

        Přitom kdyby magistrát místo vyhazování peněz za úplně pitomý spoty proti ježdění SUV po Praze dal peníze na něco, co má smysl. Přitom by v centru stačilo, kdyby se k sobě cyklisté a chodci chovali slušně. A to nemluvím o tom, že v tom spotu je Toureg, kterej je stejně velkej jako maistrátní Superby.

        0 0
        • Kuba78  

          No nechteny vtip toho klipu byl hlavne v tom, ze tuareg je jeste kratsi nez superb. Po praze se da v pohode jezdit obema auty, parkovani je pro oba stejne mizerne – ale ne kvuli tomu ze by se nevesly do mezery (se sensory vpredu a vzadu ti fakt staci mezera jen o malo vetsi nez samotne auto) ale proto, ze vsude je parkovaci zona a navic udelana tak debilne, ze jako prazak z jedne casti nezaparkujes v jine, ruzne druhy zon s chaotickym znacenim vytvari idealni situaci pro pokutovani a odtahovky atd. Zit v praze s autem se v pohode da, pokud mas doma garaz, v praci garaz, nejezdis do centra autem a nakupovat jezdis do hitlermarketu s parkovistem. jinak je to dost peklo, kteremu magistrat vyrazne prispiva podporovanim a vytvarenim chaosu v parkovani, nekonceptni omezovani dopravy, silene napady typu zasypat podjezd pod magistralou a udelat tam radsi sranky s prejezdé tramvaje apod. Ze bude pulka prahy jezdit do prace na kole je nerealny vlhky sen poblaznenych aktivistu, jejichz slepici mozky nedokazi pojmout to, ze praha je proste dost kopcovita a jaksi tu mame ctyri plnotucna rocni obdobi vcetne zimy v zime a pliskanic na podzim a na jare. A par nadsencu kteri maji kliku ze maji do prace slusnou cyklotrasu a maji vuli jezdit celorocne to fakt nevytrhne.

          0 0
          • MiKED  

            Máš pravdu s aktivisty i nekoncepčním řešením dopravy, ale pak je tu druhý extrém, a to kolony prázdných aut.

            0 0
            • Kuba78  

              Kolone prazdnych aut se vetsinou rika podelne parkovani :-) asi si mel na mysli kolony poloprazdnych aut jen s ridicem.

              0 0
              • MiKED  

                Naštěstí jsi tak chápavý, žes tomu porozuměl. ;-)

                0 0
          • Effa  

            No za to ale všechno muze ten humusak Dolinek, kterej je blbej jak tago ale stejne je porad u koryta. Tenhle blbec rozmrdal dopravu v Praze a jeste porad je mu to málo. Viz treba most barikadniku kde ze tri pruhu udělal jeden aby se dělaly kolony a on pak mohl obhájit prodloužení blanky. Na tohohle nimanda jsem fakt uz alergickej, cumi z každého plakátu v Praze, je všude v metru a ty woe dneska se jedu projet za Prahu a za panenskyma brezanama je vesnice a co myslíte, kurwa jmenuje se Dolinek. Proste jak rikam, je všude, uz se bojím i otevřít lednici aby tam nebyl.

            0 0
            • Petr L2  

              Jasně ovšem fakt, že Blanka funguje už rozporuje fakt jen někdo, kdo nikdy nejel Prahou a kdyby vedla od Ruzyně do Letňan, tak si oddechne ve špičce skoro třetina Prahy

              0 0
              • Effa  

                To netvrdím ze ne, jsem ze severu Prahy a využívám ji celkem často. Problem je v tom navázáni na ktere se vykaslali a udelali ho tak jako kdyby mělo blanko u jezdit minimum aut. U výjezdu pecl tyrolka tam bylo neustale ucpáno protoze tunel končil semaforem pred najezdem na magistrálu. Pak se dutohlav Dolinek probral a po roce a pul zrušil 3 pruhy z centra a nechal jeden. Ted se testuje jak to bude vypadat. Kdyby nezavreli spojku co vede za bulovkou směrem na loven tak by tam nebyl takovej pruser ale to by někdo musel zvednout prdel a jit se tam podivat. Jako cloveka co jezdí po Praze autem a na moto me tyhle věci fakt štvou. Stejne jako nájezd na mladoboleslavskou dálnici na klicove. Kdo to proboha projektoval? Proto stojej kamiony pomalu od sjezdu na zdiby (kdo to tam zná tak vi).

                0 0
            • kesu  

              S názorem na něj souhlasím. Ale jinak to tak není. Most Barikádníků je zúženej proto, aby byl umožněn plynulejší nájezd z Blanky do Holešoviček. A to je nutný přednostně proti Argentinský z několika důvodů:

              Pokud je omezen výjezd z Blanky, je nutné omezovat vjezdy do všech tunelů a vznikají kolony v dalších částech města a to i auty, která třeba do Holešoviček vůbec nejedou. Viz třeba Smíchov nebo Malovanka.

              Pak je tu druhý efekt, že pokud stojí tunely, jede víc aut magistrálou a dojede zase do kolon na mostě Barikádníků.

              No a pak poslední fakt je, že dostavba městského okruhu dál do Štěrbohol v původní variantě je nutná s ohledem na dnes budovaný upravený zákos. Prostě se s tím počítalo v kompletním řešení IAD v Praze.

              0 0
              • treatt  

                Hele jen tak pod čarou, neuvědomuju si, že by se to tu řešilo a Ty do toho vidíš.. máš představu, proč tak dojebali ústí tunelu na trojské straně? Jako že klasická křižovatka na světla, kde stojí autobusy na Troju a celý se to kříží s vjezdem a výjezdem tunelu?! To mi hlava fakt nebere..

                0 0
                • MaPa  

                  Jestli máš na mysli MUK Pelc-Tyrolka (křížení Povltavská x V Holešovičkách), panuje přechodné období dokud nebude stabilizovaná poloha navazující části okruhu Pelc-Tyrolka/Balabenka. Existují studie co se cca s křižovatkou stane http://www.cuni.cz/…iobsluhy.pdf ale hned tak s tím někdo něco nezačne dělat, i s ohledem na to že nějaký střelec skutečně prosadí zahloubení ulice V Holešovičkách…

                  0 0
                  • Jenda  

                    hmm, slušný dálniční peklo nás obklopí :-o

                    jsem zvědavej kdy na to budou peníze a kdy bude mít UK peníze n ty nový baráky. Kdyby tu teda konečně vyrostl plnohodnotnej kampus, tak to bych zas nebyl proti.

                    0 0
      • Smazaný účet  

        Je to smutný, ale má pravdu.

        0 0
    • MiKED  

      Po dlouhé době něco z magistrátu, s čím se dá souhlasit – zákaz pohybu cyklistů v pěších zónách v Praze 1 je zbytečný a kontraproduktivní.

      http://irozhl.as/2nT

      0 0
      • Tomcat  

        Kontra produktivní to není dokud se v centru motají bez ohledu na pravidla turisti na kolech,ekolech a ekoloběžkach . Proto to omezení je navrhované v hodinách 10:00 až 17:00 .

        V momentě kdy tu bude půjčovna Ofo na trvalo.Dá se čekat, že se to ještě upraví

        0 0
    • MiKED  

      Tak prý konec července… http://irozhl.as/33T

      0 0
      • MiKED  

        Žít Prahu 1…

        0 0
      • nitraq  

        A přídavek – Praha 1 se bránit nebude.

        https://praha.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

        0 0
        • MiKED  

          Mě by zajímalo, na kolik celá ta sranda přišla.

          0 0
        • Tomcat  

          Praha jedna nebude bránit výkonu soudního rozhodnutí. Nikoliv, že se nebude bránit ,nebo nebude chtít dále zakázat šlapací bary, elektro koloběžky a jiné vozidla ve stejné kategorii jako je jízdní kolo.

          0 0
      • HonzaP9  

        Hlavně celá tahle opičárna byla absolutně zbytečná a akorát poškodila image Prahy 1, potažmo starosty Lomeckého a TOPky … (no flame please!)

        Popravdě mě osobně ten zákaz nijak neomezoval, ale od začátku s ním nesouhlasím už kvůli naprosto zcestné argumentaci za strany MČ. Jezdím přes Můstek příležitostně ráno a jestli tam někdo někoho ohrožuje, tak jsou to zásobovací auta, který člověka vidí už z dálky a neuhnou ani o centimetr…

        0 0
        • Kubajsu  

          Mě to přišlo celkem rozumně nastavené; od 10 do 17 je v těhle místech fakt turistický masakr a tenhle čas přitom naprostou většinu dopravních cyklistů neomezí…

          0 0
          • HonzaP9  

            To je pravda. A taky je fakt, že objízdná trasa okolo Stavovského divadla taky není tak zlá, jak někteří tvrdí.

            0 0
            • MiKED  

              Vyhnat cyklisty do už tak přecpané Vodičkovy by podle mě byl nerozum.

              0 0
              • HonzaP9  

                No za mě Vodičkova je „no go“, ale ne kvůli provozu, ale kvůli těm šíleným kočičím hlavám (jezdím na silničce). To samý Spálená u Máje. Tramvaje jsou dobře předvídatelný a proto mi nevadí, do protisměru se necpu.

                0 0
                • MiKED  

                  Jenže Vodičkovou a Jindřišskou měla objízdná trasa vést. Ale celkově je legrační omezovat cyklisty, když pěší zónu křižuje jedno auto za druhým.

                  0 0
            • Jenda  

              jediný pozitivum vidím ve zřízení cykloobousměrky v Jungmance, tím se cestou na horní část Karláku vyhnu šílený Vodičkovce, kde vždycky přemýšlím, čím že to pan památkář přemýšlel, když nařídil dát kostky mezi koleje.

              0 0
          • Jenda  

            No, já třeba občas během dne jezdím z jednoho působiště do druhýho a nejrozumnější cesta je přes centrum. Stejně tak končím v práci dřív než v pět. I přes den v turistický špičce se tam dá promotat relaitvně rychle a bezpečně, jestli je tam nějakej problém tak jsou to spíš stánky na všechny možný pochybný trhy. Problém je, že Lomecký ve svý vepřovitosti není schopnej a hlavně ochotnej bojovat proti těm půjčovnám elektrokoloběžek a pivním kolům co tam pak jezdí a to je to co skutečně místní sere, ne dojížďáci na kolech.

            0 0
            • MiKED  

              Jo, beerbiky jsou schopny zablokovat Revoluční, ale nikomu z radnice to zřejmě nevadí.

              0 0
            • Tomcat  

              …půjčovnám elektrokoloběžek a pivním kolům… Ty ekolobežky , šlapací pivní bary, ekola… jsou ze zákona stejná kategorie vozidla jako obyčejní jízdní kolo které slouží Auto*matu jen jako nástroj třídního boje.

              Změna zákona je na zákonodárném orgánu a zmíněný třeba pan Lomecký není ani poslanec ani senátor co sem tak koukal.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.